asc3
profili

  • hdp'nin büyük adalet yürüyüşüne katılma kararı

    chp ve hdp/hdk'nin özel olarak rehin mebuslar, genel olarak elbette "adalet" temelinde birlikte mücadele olanaklarının nasıl tartışıldığı güncel olarak aktarıyordum vakit buldukça. son derece "doğal" karşıladım;
    (bkz: 15 haziran 2017 chp güvenpark yürüyüşü/@asc)

    yeri gelmişken, buraya "hdk'den 'adalet' yürüyüşüne katılım çağrısı" ve serpil kemalbay'dan gelen "hdp'den 'adalet yürüyüşü'ne destek" açıklamalarını koyalım -başından bu yana destek var idi. ancak yürüyüşe karşı yoğun holding/havuz medyası ambargosu olduğundan ve chp tabanının alternatif medyaya duyduğu ilgisizlikten dolayı fazla duyulmuyordu. yoksa, hdp'lilerden örtük veya açık "sembolik katılım" sinyalleri geliyordu ki, dihaber ve duvar'da yer aldığı kadarıyla düz şekilde kitlesel "katılım"dan ziyade "karşılama"..[1] yani sembolik. en azından ilk başta böyle olması, chp'yi "***dürüst***" olmaya zorlaması babında son derece gerekli -sonrasına bakılır elbette..

    zira, defalarca tecrübe edildiği gibi barındırdığı çeşitli kliklerin koltuk mücadelesi uğruna hem tabanını, hem de türkiye halkını aldatmayı gelenek haline getirmiş, tarihsel olarak parti içi ya da parti dışı "sol"u uyuşturup öldürmeyi devlet'in bahşettiği görev gibi algılayan "cumhuriyet halk partisi" söz konusu olan. gayrimeşru referandum'un hemen sonrası vuku bulan tartışmalar da, bir kez daha doğrular nitelikte olduğu içün; bu yürüyüş'ün özellikle chp gençlik nezdinde kredisi hızla tükenen ve özlem ağırman gibi kemtrollere yaslanan chp yönetiminin gene kılıçdar şahsında "kredi yükseltme" ikbaline dönüşme riski vardır. misal, barış yarkadaş denen mebus daha 10 gün geçmeden "adalet: parti değil memleket meselesi" başlıklı kitap yayınlayarak işaretleri fazlasıyla verdi. zaten, keşke kılıçdar denen elleri kanlı işbirlikçi gerzek yerine, sol/muhalif chp mebusu başı çekebilseydi diye düşünmüyor değilim. ancak şu an maalesef chp yönetiminin suçlarını konuşma "lüksünde" değiliz, yapılması gerekenler çok acil. bu yüzden chp'nin her zaman yaptığı gibi sonradan "yan çizmesi" gayet mümkün olmasına "rağmen" yürüyüşe destek vermek zorunluluktur. kaybedecek bir şey göremediğim gibi, kazançlar olabilir.

    gezi direnişinde de, kürdistan'da sadece şehirlerde değil ilçe merkezlerinde de irili ufaklı destek eylemleri/açıklamaları gerçekleşmişti.[2] elbette bunlar "yeterli" görülmemiştir, istanbul harici ankara-hatay gibi yoğun ve uzun soluklu olmamış, batı vilayetlerindeki diğer eylemler çapında olmuştur. ancak süregelen çözüm süreci bağlamında "uzun yürüyüş" gibi eylemlerin[3] yanı sıra direniş'in taleplerini içeren"hükümet adım at!" bildirisiyle başlayıp devam eden yürüyüşler[4] olmuştur, meşhur "evine hoşgeldin toma'' pankartının buralardaki polis müdahelesinde açıldığı biliniyor. aynı tarihlerde lice'de gerçekleşen kalekol protestosunda askerler tarafından katledilen medeni yıldırım'a kadıköy eylemcileri sahip çıkmıştır. olası bi serhildan'ın, 2014 kobanê eylemlerinde ve 2015-2016 cizre'de yaşanan devlet vahşetinde olduğu gibi katliamlar getireceği ortada olmasına rağmen, akp yandaşlarının ve tasmalıları olan milliyetçilerin çizdiği ölçüde "kayıtsızlık" falan da yoktur.

    gene istanbul'da, sırrı süreyya önder'in "meşhur" katılımı hariç, bugünkü gibi en başından itibaren "bdp'den 'gezi parkı direnişi'ne çağrı" yapılmış, meclis'te ve taksim'de kurumsal olarak devam etmiştir.[5] geçerken belirtelim, gezi'nin simge fotoğrafının "kahramanı" olan bdp'li ali şahin'in anlatımları gerçekten ilgi çekici.[6] burdan bağlayalım.

    neden gezi üzerinde bu kadar durdum? yürüyüş üzerine aktardığım son iktibasın gösterdiği gibi, "chp grup başkanvekili" sıfatını taşıyan engin altay'ın amansız gezi düşmanlığı da mevcut maalesef. hemen ertesi gün ise, lütfü savaş-mustafa sarıgül kontenjanından seçilen beşiktaş belediye reisi murat hazinedar'ın açık seçik homofobik tavırları ve onur yürüyüşü karşıtlığı vuku buldu. en başta belirttiğim gibi, chp'nin geleneksel ve ısrarlı şekilde sürdürdüğü toplumsal hareketleri sönümlendirme görevi burda da karşımıza çıkabilir. kılıçdar bile, açık havadaki grup toplantısında genel olarak demokrat ve solcu taklidi yapmasına rağmen, sonunda gene "2019" vurgusu yaptı (chp). ancak baskı-zulüm-menfaat söz konusu olduğunda eşyanın tabiatı gereği hiç vakit kaybetmeden akp-mhp'ye yedeklenen kemalistler ve milliyetçilere nasıl "mesafeli" olunduysa aynı şekilde bütün endişeleri saklı tutup toplumsal hareketlenmeleri desteklemek gerekiyor. zira, varsın chp yönetimi kariyer uğruna bi kez daha yan çizsin, varsın sadece kendi ikballerini düşünsünler; toplumsal mücadele söz konusu olduğunda bunlar talidir.

    bilindiği gibi, hdp'li mebuslar ve belediye eşbaşkanları rehin alındığında türkiye çapında internet yavaşlatılmış, kürt vilayetlerinde ise nerdeyse tüm iletişim araçları engellenmişti. tüm yasaklara ve görmezden gelmelere rağmen "hdp operasyonuna karşı il il protestolar" gerçekleşebilmişti. protestoların[7] ve rehin almaların sadece hdp'liler ile sınırlı olmadığının altını çizmek lazım -bodrum'da dahi çevre platformu sözcüsü ayhan karahan, oğlunun anlatımına göre komplo ile tekrar mahpus.[8] yahu gayrimeşru referandum sonrası kazım kızıl bile içerde! geçerken not düşmek elzem, bu süreçte birçok alternatif medya kuruluşu kapatıldı; dolayısıyla holding-havuz medyasının ambargosu ve ona eşlik eden dezenformasyon/manipülasyonlar etrafı daha güçlü sardı. bırakın on sene öncesini, daha altı ay önce yaşananları bile bulup hatırlatmak arkeolojik kazıdan farksız hale geldi..

    enis berberoğlu'nun rehin alınması sırasında böyle uygulamalar vuku bulmadı. çünkü hdp operasyonu ile neredeyse eş zamanlı gerçekleşen cumhuriyet operasyonu'nda chp'li alev coşkun ve mustafa balbay gibi milliyetçilerin etkisi bariz ya, saray ve yancısı milliyetçiler gene "zekice" oyun kurgulayarak odatv patronu yenikapı ruhlu şaklabanı kullandı bu sefer de..

    ve elbette, bugüne kadar bütün deneyimler ve hatta iki senedir devam eden büyük yıkım dahi hiç kuşkuya bırakmadan gösterdi ki hdp veya geniş anlamda "kürt hareketi" olmaz ise "demokrasi güçleri" diye tanımlanagelen irili ufaklı hareketlenmeler hiçbir halt beceremez. amiyane tabirle söyler isek, kürtler ve aleviler olmaz ise chp tabanı sadece "hiçlik" deyu tanımlanabilir. ol sebeple, hasetle bakılması son derece doğaldır. bu yüzden, hdp'den sadece sembolik değil kitlesel ve "tam teşekküllü" katılım olacaksa kendi kimliklerini ve kendi taleplerini taşıması zaruridir. ali'nin dediği gibi:

    "olaydan sonra o fotoğrafı bir kez sosyal medyada paylaştım. çok fazla hakarete uğradım. fotoğrafın altına, ‘terörist’, ‘sen kimsin ki bize yardım ediyorsun’ şeklinde yorumlar yapıldı. milliyetçi kürtler de, atatürk bayraklı birine yardım ettim diye tepki gösterdi. ancak her şeye rağmen beni tebrik eden çok insan çıktı."

    [1] "hdp adalet yürüyüşü’nü kandıra’da karşılayacak", dihaber, 24 haziran 2017
    http://dihaber.net/tum-haberler/content/view/24251
    "hdp adalet yürüyüşü'ne kandıra'da katılacak", duvar, 24 haziran 2017
    http://www.gazeteduvar.com.tr/…e-katilacak-iddiasi/
    [2] "diyarbakır ve van'dan 'gezi' direnişine destek", demokrat haber, 1 haziran 2017
    http://www.demokrathaber.org/…ne-destek-h18923.html
    "bulanık'tan gezi direnişçilerine destek", yüksekova haber, 11 haziran 2013
    http://www.yuksekovahaber.com.tr/…destek-103605.htm
    "gezi direnişine destek için suruç'ta yürüyüş", yüksekova haber, 13 haziran 2013
    http://www.yuksekovahaber.com.tr/…uruyus-103762.htm
    [3] "'uzun yürüyüş' başladı", özgür gündem, 8 haziran 2013
    http://www.ozgur-gundem.com/…2/uzun-yuruyus-basladi
    "yürüyüş andaç köyüne ulaştı", yüksekova haber, 8 haziran 2013
    http://www.yuksekovahaber.com.tr/…ulasti-103413.htm
    "canan: kürtlerin sabrını zorlamayın", yüksekova haber, 9 haziran 2013
    http://www.yuksekovahaber.com.tr/…amayin-103428.htm
    "bdp'liler depin'i trafiğe kapattı", yüksekova haber
    http://www.yuksekovahaber.com.tr/…apatti-103566.htm
    [4] "bdp, 'hükümet adım at' sloganıyla sokağa çıkıyor", t24, 28 haziran 2013
    http://t24.com.tr/…sloganiyla-sokaga-cikiyor,233005
    [5] "bdp'den gezi parkı'na kitlesel yürüyüş", yüksekova haber, 8 haziran 2013
    http://www.yuksekovahaber.com.tr/…uruyus-103389.htm
    "bdp milletvekilleri de 'durdu'", radikal, 18 haziran 2013
    http://www.radikal.com.tr/…illeri-de-durdu-1138097/
    [6] "o fotoğrafın kahramanı konuştu: ezber bozdu", radikal, 4 haziran 2015
    http://www.radikal.com.tr/…stu-ezber-bozdu-1372136/
    "ali şahin, gezi direnişinin simgesi olan fotoğrafın hikayesini anlattı", imc tv, 26 mayıs 2016 (dailymotion)
    http://imc-tv.net/…n-fotografin-hikayesini-anlatti/
    "geleceğimize sahip çıktık", cumhuriyet, 28 haziran 2016
    http://www.cumhuriyet.com.tr/…ize_sahip_ciktik.html
    [7] "milletvekilleri yerde sürüklendi... diyarbakır'da polis müdahalesi: çok sayıda kişi gözaltında", cumhuriyet, 26 ekim 2016
    http://www.cumhuriyet.com.tr/…_kisi_gozaltinda.html
    "diyarbakır'da gözaltı protestosu; sebahat tuncel gözaltında", t24, 4 kasım 2016
    http://t24.com.tr/…sebahat-tuncel-gozaltinda,369037
    [8] "bodrum çevre platformu sözcüsü gazeteci ayhan karahan, cumhurbaşkanı erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı", t24, 9 kasım 2016
    http://t24.com.tr/…igi-iddiasiyla-tutuklandi,369783
    "ayhan karahan gözaltına alındı", kent tv, 1 haziran 2017
    http://www.kenttv.net/haber.php?id=38243

  • meral akşener

    bursa öğretmen okulu mezunu olması dolayısıyla, kendisini uzaktan dahi olsa tanırım. biraz kibir atfedilmesi haricinde, hakkında kötü konuşulduğunu işitmedim. ki dedikodu sonuçta. meral güner olarak bilinirmiş, ahbaplarımız mebus olmasına pek şaşırmamışlar ama dyp'den içişleri bakanı olmasına şaşırmışlar. abdullah çatlı bağlantısı hâlen daha belirsiz..

    biliyorsunuz; seçim döneminde alçakça hakarete uğradı akp tarafından. hem de kadın kimliği kullanılarak. yamulmuyorsam, mhp'den sadece 4 kadın mebus meclise girebilmiş oldu seçim 2015'te. ülkücü "ideoloji" kadınlara yeterince zulmetmemiş gibi, temsil olanağının -göstermelik de olsa- varolmaması utanç verici. akşener, bu çarkı gevşetebilmiş biridir; sırf bu yüzden toplumda sempati toplaması doğaldır.

    "soru: meclis başkanı adayınız için ihsanoğlu’nun veya meral akşener’in adı söyleniyor?
    devlet bahçeli: bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. meral akşener’i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır haberiniz olsun. 80 milletvekilimiz var, her şeyde meral akşener. bu o zaman başka bir şey var burda demektir. onun için bir meclis açılsın." (mhp lideri bahçeli: saray'dan çık 1071'e gel)

    şimdi birtakım mallar "ama spekülasyonların önüne geçmek istiyür" diye zırlayacaklar ama asıl bu şekilde dile getirmek kendi vekiline edepsizliktir. dahası, vekilini anında satabileceğinin işaretidir -tıpkı direnişe katılan "ülküdaşlara" yaptığı gibi. ama şaşırtıcı değildir, zira "mal hareket partisi" geleneğinde; kadını ezmek haricinde, ülküdaşına ihanet etmek, itaat ve köhnemiş zihniyet tüm hızıyla sürmektedir. pek umudum yok ama azıcık da olsa "büyük insanlık" öğrenebilirler. hiç olmazsa taklidini yapsınlar..

  • recep tayyip erdoğan

    emekçi düşmanı,
    alevi düşmanı,
    kadın düşmanı,
    kürt düşmanı,
    lgbt düşmanı,
    ermeni düşmanı,
    ateist düşmanı....

    ben yazmaktan yoruldum. sırtımı döndüğüm bu adam, kin beslemekten ve yalan söylemekten yorulmadı. yaşamı zor. gerçekten çok zor. düştüğü çamurda "fitne" aramak gerçekten acınası durum. benim hiçbir kitabımda bu denli nefret yazmıyor.. "bana uzak allah'a yakın ol" bile diyemiyorum, gelmiş geçmiş tüm tanrılar senden utanırdı.