ik ben een ster12
profili

  • muhteşem ikili denince akla gelen ilk isimler

    cin ve tonik
    rom ve coca cola
    tekila ve lime
    bira ve kızartma herhangi bir şey
    rakı ve meze

  • viski tüketiminde patlama yaşanması

    viski firmalarından aldığımız eğitimlerde türkiye'nin viski tüketimi konusunda (özellikle chivas regal) dünyada ilk sıralarda olduğu söyleniyor. johnnie walker da artan talebi karşılayabilmek için roseisle gibi devasa tesisler açıyor.

    dünyadaki yüksek düzeyde viski tüketen diğer ülkelerden bizi ayıran çok önemli bir özelliğimiz var.

    kendi ürettiğimiz bir viski yok. hepsini ithal ediyoruz. pakistan'ın bile viski ürettiğini biliyor muydunuz? akp gelene kadar iyi kötü ankara viskisi adında single malt viskimiz de vardı.

    2004 yılında tekel'in adeta yabancı içki devlerine hibe edilmesi bu yüzden bu ülkeye atılmış en nadide kazıklardan biri. şu an rakımızı kendimiz üretebiliyorsak bunun tek sebebi içki devi diageo'nun elinde başka rakı üreten fabrika olmamasıdır. türk içki tarihi boyunca ürettiğimiz ve yurtdışına sattığımız her kaliteli içkinin üretim hakları bu dev firmalar tarafından satın alınıp üretimi durduruluyordu. ta ki akp gelip tekel'i bütün tesis, gıda depoları, fabrika ve taşınmaz malları ile 140milyon dolar gibi bir fiyatla satıp ülkenin alkol tüketimini tamamen ithal ürünlere bağlayana kadar.

    konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenler tekel'in son genel müdürü olan kerim yanık'ın tekel'in nesi kaldı - damaklarda tadı kaldı kitabına göz atabilirler.

  • geceye içkiyle ilgili bir tespit bırak

    -bir işi alkol almadan yapamıyorsanız o işte iyi değilsinizdir. ancak alkol ne kadar kötü olduğunuzu farketmemenizi sağlar.

    -bütün distile içkiler glutensizdir. gluten molekülleri imbikten geçmez

    -dünyada üretilen tahılın çeyreği ve mısırın üçte biri alkol üretiminde kullanılır.

    -viski aslında damıtılmış biradır.

    -cin aslında ardıç ile aromalandırılmış votkadır.

    -içki yasakları uygulanan ülkelerde içki tüketimi artmıştır.

    -alkollü içkiler bundan birkaç yüz yıl öncesine kadar temiz suya ulaşımın zor olduğu şehirlerde ve gemi yolculuklarında insanların su ihtiyacını gidermiştir.

    - single malt viski ile malt viski farklı şeylerdir.

    - bir viski ne kadar yıllandırılırsa o kadar güzelleşir algısı doğru değildir. bazı markalar 10 yıllık viskilerini şişelerken 12 yıllıkları hazır olmadıkları için bekletirler.

    -viski yıllandıkça rengi koyulaşır veya koyu renkli viski daha iyidir diye bir kural yoktur. bazı çok yıllık viskiler çok açık sarı renkte olabilir. yine de bu psikolojik algı o kadar yaygındır ki sırf bu sebeple bazı tadım bardakları içkinin rengi gözükmesin diye siyah camdan yapılır.

    - ilk medeniyetlerin kuruluşunda bira ekmekten çok daha önemli bir gıda kaynağı olmuştur. ilk toplumsal kurumların ve dinlerin kuruluşunda temel rol oynamıştır.

    - bütün kutsal kitaplarda şarap en değerli içecektir. museviler onu nuh'un gemiden indikten sonra içtiği içki olarak, hristiyanlar isa'nın kanı olarak, müslümanlar ise cennetten akan nehirler olarak kutsal görür.

    - 1kg tahıldan bir şişe viski üretlebilir.

    - bir çok içki markası doğal kaynak suyu kullandığının reklamını yapsa da, suyun içkinin tadı ve içimi açısından önemi sıfıra yakındır. bir çok büyük içki firması şebeke suyu kullanır ve bunun mineral oranlarını değiştirerek manipülasyon yapabilirler.

    - alkol dostunuz değildir.

    aklıma gelen bir şey olursa eklerim. şimdilik bu. kadar

  • sözlükçülerin bizzat konuştukları en ünlü kişi

    oscar’lı oyunculardan, meşhur şarkıcılara, nba basketbolcularına kadar çok insanla konuştum yalnız benim için en ilginçlerinden biri ajda pekkan ile diyaloğum.

    bodrum’un en lüks mekanlarından birinde bar şefiyken yoğun bir anda bloody mary kokteyli istedi. o kadar yoğunluk arasında kendisinin siparişini öne alıp hızlıca bitirip gönderdim. sonra birden kokteyle alkol koymadığımı farkedip şikayet etmesinden çekinerek yanına gidip ‘kokteyliniz nasıl olmuş?’ diye sordum. süper star kokteylimi çok beğenmişti.

    kadırgalı olması ile meşhur reis’in saray sanatçılarından biri de ramazanda mojito içerken sodaymış gibi, alkolsüzmüş gibi hazırlamamı isterdi.

    bir kere de ingilizce bilmeyen turizm polisleri ile isveç prensesi madeleine arasında tercümanlık yapıp ülke diplomasisini bir üst seviyeye çıkarmıştım.

  • 19 mayıs 2020 arabistan'da kırbacın kaldırılması

    arapların yavaş da olsa tutarlı ve etkili bir şekilde medenileşip laikleştiği çok ilginç zamanlar yaşıyoruz. ekonomik güçlerinin artmasıyla daha da cesur adımlar atıyorlar ve atacaklar da. hali hazırda çoğu ingilizceyi orta seviyede konuşup dünyanın her yerini gezip kültürlerini geliştiriyorlar. tabii ki hala yapacak çok işleri var. fakat grafik çizgileri yavaş da olsa yukarı çıkarken bizim ülkemiz ise tam aksine arapların bile ilkel bulacağı bir yere doğru emin adımlarla geriliyor. bizim için asıl tehlike bu. ortadoğu ve asya dünyanın yeni liderleri olma yolunda ilerlerken biz siyasi islam ve yeni osmanlıcılık fantezileri uğruna yine kaybediyoruz.

  • 21 nisan 2019 ekrem imamoğlu istanbul buluşması

    ona sarılan çocukları gördüğümde rte ile yaşadığım kendi çocukluğuma dair bir anımı hatırladım.

    1997 yılında rte aynı mevkideydi. avrasya maratonuna katılmıştım. koşu sayın erbakan’ın startı ile başlamıştı. bir müddet sonra etrafında korumaları ile koşan ibb başkanı rte’nin yanına kadar koştum. 12 yaşlarındaydım. o yaşlarda çocukların siyasi görüşü olmaz. tanınmış biri gördüğünde yanlarına yaklaşmak isterler. hamle yapıp onunla yan yana koşmak istedim. o esnada korumalarından biri tarafından şiddetli bir omuz darbesi alarak yere kapaklanıp yuvarlandım.

    12 yaşında bir çocuğa bile tahammül edememişlerdi.

    ve bugün ekranda çocuklara sarılan bir ibb başkanı gördüğümde gözlerim doldu ister istemez. evet türkiye’de ender de olsa güzel şeyler görebiliyoruz.

  • cinlere inanan insanlar

    benim de içinde bulunduğum insanlar.

    bir tanrıtanımaz olmama rağmen inanıyorum. bizzat cin tarafından çarpılan insanlar gördü bu gözler. siz hala alaya alın. ben varlıklarına alıştım. hatta sayelerinde para bile kazanıyorum. yoktur diyenlere de götümle gülerim.

    bir çok çeşitleri olmakla birlikte, en sevdiğim açıkara (bkz: monkey 47) cindir. kokteyllerde harika olur. tonikle de içilebilir. yeterince içtiğinizde diğer tür cinleri de görebilirsiniz.

  • ekşi itiraf

    sene 2001-2002 falan ben lisedeydim o zamanlar. okula bir otobüs geldi, bizi toplayıp yanılmıyorsam kanal d stüdyolarına götürdüler. kim 500 milyar ister yarışmasına seyirci olarak katılmış olduk.

    ne tesadüf ki o günkü ilk yarışmacı bizim yan apartmandan komşu çıktı. fem dersanesinde şube müdürüydü pezevenk. kocaman herifler kandırıldık desinler ben daha ergenken bile sevmezdim bu lavukları. neyse bir soru geldi bilemedi bu sonra %50 joker hakkını kullandı. yine emin olamadı badem bıyığını sevdiğim. seyirciye soralım dedi. elime o kibrit kutusu şeklindeki kumandayı alıp hain hain gülerek elenmiş şıkka oy verdim. hatta kenan ışık bile şaşırıp ‘bazı izleyicilerimiz elenen şıkka oy vermiş’ falan dedi. oysa ben kendimce fetöye karşı mücadele ediyordum sen nerden bilecen kenan amca?

    neyse bu lavuk soruyu bildi ve 16bin lira da ödül aldı sonunda.

  • sapyoseksüel

    kötü bir haberim var.

    sapyoseksüelim demek sizi zeki yapmıyor. gayet zeki insanlardan hoşlanan bir aptal da olabilirsiniz.

  • 10 ağustos 2018 berat albayrak açıklamaları

    konuşmasının bir kısmını bizim turşucu dayıda izledim. sonra birbirimize bakıp ‘ben bir şey anlamadım’ , ‘ben de’ deyip alışverişimize devam ettik.
    eve gelip tamamını izledim,ekonomist olmama rağmen yine bir şey anlamadım. böyle terlemeler, komiklikler, şakalar, lakayt tavırlar, belden sağa sola kıvrak hareketler. titreşimli yüzük takıp o kalabalığın karşısına çıksam sanırım ben de böyle davranırdım.
    eski patronum ferit şahenk de oradaydı. yüzünden nasıl da gergin olduğu çok belliydi. bir delikanlı adam da ‘ne diyo lan bu’ deyip salonu terk etmedi ya lan? milyar dolarlık adamlar şu konuşma esnasında milyar tl’lik zarar edip alkışlayıp gittiler tek soru soramadan.

  • şahit olmayı çok isterdim denen tarihi olaylar

    2400 yıl önce pers ordusunun yüzbinlerce askerinin yunanistan'ı fethetmek için yayan gelip teknelerden köprü yapıp boğazdan geçişleri mesela. benim bildiğim kadarı ile boğazdaki ilk köprüydü bu.

    bahsi edilen boğaz çanakkale boğazı bu arada. pers imparatoru kserkses'in meşhur leonidas ve 300 spartalı yoldaşı ile çarpıştıkları savaş da buydu.

    herodot baya güzel anlatıyor o sahneyi tarih kitabında.

  • hollanda polisine küfür eden dayı

    amcanın 'amına çaktığımın milleti hepinizin amına koyayım' sözünü 'yeter sizden çektiğim. canınız cehenneme' diye çevirip bir nevi hollywood etkisi yaşatan video.
    olayın hikayesini bilmiyorum ama türk amcanın iddiası ' s class süren bir türk gördükleri' için bu şekilde 'yalan söyledikleri' dir. ayrıca hemşerimizin tüm 'sen' hitabına karşılık polislerin 'siz' demeye devam etmeleri dikkat çekmiştir.
    en sonunda 'bu ülkede ne diye duruyorum ki gitmem gerek' diyerek aydınlık türkiye'ye duyduğu özlemi de dile getirmiştir. gelsin tabi anavatana ama burada polise bu şekilde hitap ederse hollanda'yı çok arar sanıyorum.