hokka burunlu hokkabaz1
profili

  • kutü'l-amare savaşı

    1994'te 102 yaşında hakkın rahmetine kavuşan büyük babamın da katıldığı savaştır.

    ilber hoca dahil hiç kimse savaşın iki safhadan oluştuğunu, ilk safhasında osmanlı kuvvetlerinin ingiliz birliklerini per ü perişan ettiğini, yarısını etkisiz hale getirip diğer yarısını esir aldığını; ikinci safhada ise tam tersi birliklerimizin yarısı şehit düşerken diğer yarısının ingilizlerce esir alındığını, esir alınanların hindistan'ın bombay şehrindeki esir kampına gemilerle götürüldüğünü tam açıklamamış.

    büyük babam, hindistan'dan daki esir kampında 27 ay esaret yaşamış olduğundan alt düzeyde de olsa komutan olmanın kamp hayatındaki avantajlarından bahseder dururdu.

    ikinci kut savaşında yenilmemizin nedenini de enver paşa, halil paşa ekürisinin kut'ta bulunan birliklerin önemli kısmının iran/ hamedan'a girmiş rus birliklerinin üzerine gönderip gücü azaltmasıydı derdi.

    bombay'daki esir kampında 27 ay geçiren ve akıcı bir ingilizce öğrenen büyükbabam, ingilizlerle yapılan esir değiş tokuşu sonrası
    1921 yılı başlarında vatanına dönmüştür.

    vatanına döndükten 5 ay sonra kuvvayi milliye saflarına katılan büyük babama ve tüm şehitlere ve bu dünyadan göçmüş olan gazilerimize allah'tan rahmet dilerim.

    tarihi çizgi roman yapsak batman gözüyle okuyanların şu anlattıklarıma dikkat kesilip tekrar milli benliklerine döinmesi çok faideli olacaktır.

    not: meraklılara ali ihsan paşa'nın hatıralarını okumaları tavsiye olunur. (ali ihsan sabis)

    not2: bu savaşı milli bayramların anti tezi olarak kim düşünüyorsa ebleh bir haindir.