evet bence kesin boyledir2
profili

  • türk kızından 6 kilo atılması

    türk kızından atılacak 6 kilo türk erkeğine 6 cm olarak eklenecekse herkesin seve seve kabul edeceği öneridir.

  • kilo vermek isteyenlere tavsiyeler

    kasım 2014'ten bu yana 20 kilo vermemin ardından sanırım artık benim de bir şeyler yazabileceğim başlıktır. daha vereceğim bir 20 kilo daha var, gelişmeler oldukça bu entry'i editleyerek devam edeceğim.

    ön bilgiler: kendimi bildim bileli kiloluyum, son dönemde üst sınırlarımın da üzerine çıkmıştım. defalarca farklı diyetler denedim, hepsinde sonunda çaktım ve daha da önemlisi bu süreçlerde çok mutsuz oldum. ünlü diyetisyenlere gidip onlarca para döktüğüm de oldu, dukan gibi keskin uçlu diyetler denediğim de oldu. hiçbiri işe yaramadı.

    1- öncelikle lütfen ama lütfen (burası biraz paradoksal oldu ama) internetten bulduğunuz, 10 günde 20 kilo vermek tarzında absürd listelere kanmayın. bu işin zaman alacağını unutmayın. kilolarınızı 10 günde almadıysanız 10 günde de veremezsiniz. bu tip hızlı ve dengesiz diyetlerde kaybettiğiniz 3 şey olur: su, zaman, metabolizma hızınız. verdiğinizi zannettiğiniz kilolar aslında sudur. vücudunuz aldığınız yetersiz kalori ile idare edebilmek için metabolizma hızınızı düşürür, ki bu ileride verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanıza sebep olan şeydir. yavaş ve düzenli olacağız. dünya sağlık örgütü, ayda 2-4 kilo kaybını sağlıklı sınırlar içinde değerlendiriyor.

    2- bir endokrinoloji uzmanına muayene olun. tiroidinizde bir sorun olabilir, insulin direnciniz olabilir. hep atlanan ve çok önemli bir adımdır.

    3- sonrasında bir diyetisyene giderek size uygun bir diyet programı hazırlanmasını sağlayın. nacizane tavsiyem, diyetisyeniniz güler yüzlü ve esnek fikirli olsun. sizinle 2 fındığın kavgasını yapmasın, diyete katı kurallar koymasın. sevdiğiniz yiyecekleri sorup bunu diyetinize entegre etmeye çalışsın. size diyette yiyecekler arasındaki değişimin mantığını öğretsin. bol seçenek sunsun. motive etsin. sizin psikolojinizi anlayabilsin. bu kişiyi ilk defada bulamayabilirsiniz. araştırmaya, denemeye devam. o sizin hem fiziksel hem de mental koçunuz olacak. kafanızı kurcalayan her türlü problemi kendisine danışmaya çekinmeyeceğiniz birini bulun. mesela ben ilk kilo vermeye başladığımda iş arkadaşlarımın sürekli bana yiyecek bir şeyler sunarak diyetimi baltalamaya çalışmalarını ağlayarak anlatmıştım, o da bana hem benim hem de arkadaşlarımın bu konudaki tavrımızın nedenlerini açıklamıştı. benim tutumumdaki hataları da göstermişti.

    4- bunu zaten diyetisyeniniz de söyleyecektir, sağlıklı kilo vermede mutlaka sağlıklı beslenme ve spor el ele gitmeli. sevdiğiniz bir spor bulun ve yapın, ancak öncesinde yapacağınız sporu diyetisyeninize danışmayı unutmayın. bazı sporları yapmanız kilonuz nedeniyle sakıncalı olabilir. bir de abartmayın, uzun yıllar boyunca sürdürebileceğinizi düşündüğünüz bir spor planı uygulayın. vücudunuzun dinlenmesine de izin verin.

    5- tek yönlü beslenmeyin. diyetiniz; protein, yağ, karbonhidrat, süt ürünleri, meyve gibi öğeleri doğru formda ve doğru oranlarda içeriyor olmalıdır. unutmayın, siz yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmayı hedefliyorsunuz ve hayatınızın sonuna kadar bunu devam ettirebileceğinize inanmalısınız.

    6- düzenli ve yeterli uyku kilo vermede önemlidir. uyurken bir çok vücut fonksiyonunuz düzenlenir, hormonlar salgılanır vs vs. uyurken, tv karşısında uzandığınızdan daha çok kalori harcarsınız. (tabii işi koalaya bağlamamakta fayda var)

    7- yeterli miktarda su içmelisiniz. susuz diyet, su olmadan temizlik yapmaya benzer. ve evet, ne kadar suyun yeterli olduğunu da diyetisyeniniz söyleyecek.

    8- başka insanlarla yarışmayın. başkalarının gazına gelmeyin. kendi programınıza yapışın, sadık kalın. kafanıza göre "ben diyetisyenin verdiği listeden 2 dilim daha ekmek çıkarsam daha da hızlı kilo veririm" demeyin, vermeyeceksiniz.

    9- en önemlisini en sona bıraktım: psikoloji. burada ahkam kesen arkadaşlarımızın çoğu hayatlarındaki hiçbir dönem gerçekten şişman/obez olmadıkları (bmı endeksi) için bir şişmanın psikolojisini, nasıl motive olup nasıl demotive olduğunu, neler düşünüp neler hissettiğini asla anlayamaz. bu bir yeme sorunudur ve iradesizliğin ötesindedir. burada yazanları okuyup da kendinizi iradesizlikle ve kendinize saygınızın olmamasıyla asla suçlamayın. doğrudan söyleyeyim, "kendinizi artık suçlamayın". kendi psikolojinizi kendiniz ayakta tutacaksınız. kendinizi seveceksiniz. her gün kendinize sarılıp kendinizi her halinizle ne kadar çok sevdiğinizi sesli olarak söyleyeceksiniz. kendinizin en yakın arkadaşı olacaksınız. kilo vermenizin durduğu zamanlar, arkadaşlarınızın diyetinizi baltalamaya çalıştığı zamanlar, kilo verdiğinizi ve güzel olduğunuzu düşündüğünüz bir anda etrafınızdan gelen negatif bir yorum, dayanamayıp buzdolabına saldırdığınız anlar... bunların hepsini ancak kendinizi motive ederek atlatacaksınız. güzel bir yere giden her yol gibi bu yol da uzun, zor, engellerle dolu. sadece yolun sonuna odaklanmayın, yolculuktan zevk alın, arada sırada yoldan birazcık ayrılmakta sakınca yok ama kaybolmamaya bakın. bu günlerinizi ilerde ne kadar gururla anlatacağınızı düşünün. bir daha, en önemlisi: kendinizi her halinizle sevin.

    hiçbir zaman başlamak için geç değildir. kilo vermenizin çok uzun zaman alacağını düşünerek başlamıyorsanız unutmayın: zaman her halükarda geçiyor.