aribeth4
profili

  • plajda insanı sinir eden şeyler

    plajda oglum icine otursun diye kazmakta oldugum cukura daha ben kazmaya devam ederken gelip bir baska cocugun oturmaya kalkmasi.

    cocuklarin oyuncaklarini ortaya cikardigimiz an sagdan soldan gelip sormadan oyuncaklari oynamaya, alip gitmeye gelen cocuklara ailelerinin mudahale etmemesi.

  • türk kadınının temel sorunu

    ogullarini birer prens gibi yetistirmeleri ve bu vesileyle turk kadinlarinin hayatlarini ikinci sinif insan statusunde yasamalarina neden olan bir kisirdongu yaratmalari.

    ne zaman turk kadinlari ogullarina kadinlara deger vermeyi ogretir, kadinlarin erkeklere hizmet etmekle yukumlu olmadiklarini ogullarinin beyinlerine kazir, o zaman bu kisirdongu sona erer.

  • tarih dersinde öğrenilip unutulmayan bilgiler

    tarih dersinde öğrendiğim pek çok şeyi hatırlıyorum; buna tarihler de dahil.

    küçükken barbie bebeklerimi bile tarih dersinde okuduklarımdan etkilenerek oynardım. bizanslılar, selçuklular, göktürkler, çinliler’i vs. aralarında savaştırırdım.*

    geriye dönüp baktığımda kızdığım bazı şeyler var.

    ilki tarih kitaplarında 2. dünya savaşına çok kısıtlı değinilmesi ki zaten ilgili bölümün yarısını kocaman bir fotoğraf kaplardı. stalin, churchill ve roosevelt’in bir arada fotoğrafı vardı yanılmıyorsam. dünyayı bu derece etkilemiş bir savaştan bu kadar az bahsetmek inanılır gibi değil. ayrı bir ders olsa yeri bence.

    ikincisi islam tarihini hem tarih dersinde hem de din kültürü dersinde işlemek ve bu konuda fazla detaya girmek. türkiye bir türk devletiyse niye arap tarihini bilmek zorundayız?

    madem arap tarihini bilmek zorundayız, o kadar etkileşime girdiğimiz bizans hakkında niye bu kadar az şey öğreniyoruz? peki ya avrupa tarihi hakkında niye bu kadar cahil bırakılıyoruz? yeni dünya’nın keşfi arap tarihinden daha önemli değil mi? magna carta, fransız ihtilali, sanayi devrimi, vebanın etkileri niye detaylı anlatılmaz?

    peki neden tarih dersleri eleştirel, karşılaştırmalı, sorgulayıcı şekilde verilmez? dandanakan savaşı’nın 1040’ta olduğunu hatırlamamın şimdi bana ne faydası var?

    daha da yazarım ama düşündükçe tepem atıyor. tarih konusunda ne kadar cahil, at gözlüklü ve manipüle edilmiş olduğumu üniversite ve sonrasında anladım, yavaş yavaş telafi etmeye çalışıyorum.

  • kızlardaki master ve doktora yapma merakı

    erkeklerdeki master ve doktora yapma meraki diye bir baslik yok. cunku bir erkek ancak kendini gelistirmek, yeni birseyler ogrenmek, kariyerinde daha iyi bir yere gelmek ya da sadece ilgi duydugu icin master veya doktora yapar, degil mi?

    bir de o kadar entry girilmis, tespit sicilmis. askerlikten kacma bahanesi olmasa universitenin kapisinin onunden gecmeyecek tipler sirf ogrenme sevkiyle master veya doktora yapan kadinlara laf edecek cesareti nasil buluyor anlamiyorum.