ozguluozge1
profili

  • okullarda sorunlu çocuk problemleri

    çocuklarıma kadar farketmediğim bir sorun. henüz 4 yaşındaki kızımın başına gelmesi de ayrıca korkutucu. diğer sınıflarda, diğer yaşlarda neler dönüyor hiç düşünmek istemiyorum.
    olaylara gelirsek. umranıye de aşırı kalabalık devlet okullarından birine anaokuluna yazıldı kızım. kocaman bina da yer hiç olmadığı için ( her sınıf için 10 şube var ve sınıflar ortalama 40 kişilik) bahçedeki prefabrik yapıda derse giriyorlar. sabahçı öğlenci olarak ayrılmalarina rağmen...
    4 sinif var ve tek bir wc var. içinde iki kabin biri kız, diğeri erkek. bunun için cimer e yazdım kız erkek ayrı kabin olduğu için sorun değilmiş.
    ayrı bina olduğu için ayrı görevli olması lazım. çünkü öğretmen hem sınıfa hem wc ye gidene hem giyinene aynı anda bakamiyor.
    sınıflar 4yas da 30 kişi, stajyer, yardımcı abla, yardımcı öğretmensiz 25yasinda genç zavallı bir öğretmen. bakın sınıfta adım atacak yer yok normalde yerde oyun da oynanır hali, olur vs bizimkiler oynayamıyor yer yok diye. normalden ufak sınıf yani.
    böyle bir ortamda sınıfta çok hareketli bir çocuk var. fiziksel olarak üstün ama sosyal açıdan gelişmemiş. asırı heyecanlı asırı şiddet yanlısı asırı komut alamayan tek bir çocuk. bu oğlan bir kızın göğsünü ısırmış bir dıgerinin dudağını. iki vaka da kanlı bildiğiniz! çocuk için aileler şikayet etmiş çocuk o normal demişler ve işbirliğine yanasmiyorlar. aileler de müdüre şikayet etmiş. baba şikayet eden velilere okul çıkışı hesap sorup hakaret etmiş sanırım 3 ayrı kadına yapmış bunu. müdür yine çağırıp baba okula gelmesin artık demiş. sonra bayrağı anne devralmis. bayagı kavga olmuş bir kaç sefer okulda çocuklar önünde.
    çocuklara gelirsek bir çok çocuğa yemek yedirmez olmuş. meyve sularını sıkmak en sevdiği şaka diye içecek içmez olmuş onlarca çocuk! yemeklerini yiyor ve yiyemezse tükürüyormus. bir kısım çocuk tuvalete giremez olmuş kapıları açtığı yada orada öğretmensiz daha kolay dövdüğü, korkuttuğu için. dolayısıyla tuvalet eğitimleri gerilemiş altına kaçıran çocuk sayısı artmış. birinin boynuna sert bırseyle vurmuş 1hafta okula gelemedi çocuk. hergun mutlaka birini dövüyor. tükürme fırlatma elindekini alma gibi çocuklarda görülen ama sinirli ve daha bebek e olan bu tavırlar inanılmaz yoğun, ve daha sert oluyor. sadece 4 saat okula giden 4 yaş çocukları küçük tek bir çocukla fiziksel ve psikolojik daimi şiddet görüyor. gözümün önünde "kızım beyin ameliyatlı: kafasını duvara vuruyor bu kaç oldu?" diyen anneye "çocuk o oynuyor, oynamasın mi cocuk" diye bir üste çıktı ne bir özür ne bir geçmiş olsun ne bir nezaket yok.
    bilenen bu kardeşiniz o gün sustu yol ortasıydı, çocuğum yanımdaydı vs. birkaç gün sonra bu çocuğumuz bina çıkışı suluğunu unutuyor öğretmen sesleniyor duymuyor koşarak çıkıyor. sonra farkedip geri geliyor o arada da küçük bir kız uzatıyor sınıftan yardım için. bizzat izliyorum. çocuğumuz çıkış saati kalabalık kapı girişine kocaman cam suluğunu fırlatıp kırıyor sinir krizi geçirerek benim suluğumu elledi diye. baba izliyor niye elliyormus ki diyor. cocukta hepten gaza gelip camları tekmeleyerek heralde girmeyen gözümüze sicrasin diye uğraşıyor ben şoktayım herkes cocugunu çekiyor bazı anneler koşturup süpürge bulmaya gidiyor camlar anında anneler tarafından supuruluyor kimse bu pişkin adama tek kelime etmiyor. adam "bu nasıl ilgisizlik, ben böyle öğretmenin.." deyince patladım artık. "önce kendisini sonra çocuğunuzu düzeltin özür dinleyeceğiniz yerde bu davranışa nasıl çanak tuttuyorsunuz" diye çıkıştım sen kimsin li iki kelime etti. öyle bir tavır var ki en ufak bir mahcubiyet düzeltme çabası yok ayağım dibinde kırılan camlar önemsizmiş yada suçsuz bir insana bir öğretmene laf etmesi normal gibi... adamı kovdu öğretmenler ama bu sefer anne telefonla arıyor sulugu başkasına elletmis onun çocuğu üzülürmus tabi normalmiş, ayakkabısını da giydirmemis tersmiş diye eşi kızmış nasıl olurmuş bu ilgisizlikler. sok edici ya 30cocugun ayakkabısını giydirecekmis bak sen haspama. sonra da anne ertesi gün karşıma geçip üstüme yürüyor sen kimsin diyerek. ooo bayılırım hem suçlu hem güçlü ben senin dilinden konuşayım canım dedim ve anneye de çocuğunun davranışlarının psikopatı seviyesinde olduğunu bunu yaratanin kendileri olduğunu böyle giderse geleceğin hapishane kaçkınıni büyüttüğünu bir psikopat yetiştirmekten mutlu olmasının beni ilgilendirmedigini ama diğer çocukların onun çocuğunun siddet malzemesi olmadığını neden başka tek bir cocukta dahi böyle şeyler söylenmedigi normal diyerek normal olamayacağını, ailecek tedavi olmalarını söylüyorum buna ek olarak çocuğuma dokunursa benzerini kendisine yapacağımı söylüyorum sok geçiriyor kaçıyor asla konuşmadan dinlemek istemiyorum diyerek. ancak bundan anlayacağı biliyordum ve tutuyor aile artık tek bir veliye sataşamiyor.
    daha önce onlarca kez çocuğu takip edilmesi desteklenmesi gerektiğini söyleniyor dr a götürün deniyor aile hiçbirini dinlemiyor, aileler dilekçe yazıyor kanlı fotolar, moraran fotolar gösteriliyor elimizden hiç bir sey gelmez deniyor. aile normal deyip "sizin çocuğunuz çıt kırıldım kızlar nazlı kendisi yapmıştır" diyerek bir de karşı ataklarda bulunuyorlar. öğretmen sürekli konuşuyor cezalar verip yalnız oturtuyor ama aile destek olmadığı için çocukta hiç düzelme olmuyor aksine artıyor. bu sefer aileler "sakın onunla oynama" " o sana vurursa sen de ona vur" diyecek kıvama geliyor bariz şiddet bilmeyen çocuklara kendilerini korumaları için bu öğüt ediliyor.
    evet çocukların eğitim hakkı alınmamali ama ciddi uyum ve şiddet sorunu olan bir çocuğa neden diğer 25cocuk katlanmak zorunda? hangi aile her gün çocuğu dayak yesin ister? o çocuğun hakkı korunurken peki ya diğer dayak yiyen, korkutulan, altına kaçıran, yemek yeme sorunu yaşayan o çocuklarin hakkı ne oluyor?