dergul24
profili

  • özgür özel'in steinmeier karşısında düştüğü durum

    sanılanın aksine karşınızdakiyle ana diliyle konuşmanız eziklik değildir. bir diplomatın anıları isimli kitapta, yazar diplomatik ortamlarda karşınızdakilere ana dilini bildiğinizi hissettirdiğinizde, daha dikkatli oldukları anlatmıştı. karşındaki kişinin anadilini konuştuğunda, benden birşey saklayamazsın mesajı verebilirsin.

  • mühendislerin çoğunun asgari ücret alması

    "dandik üniversite mezunları" sözünü söyleyenlerin, ilk taşı atmaya hakkı yoktur. yıllarca onlara üniversitelerin kolay kazanç kapısı olduğunu söylediniz. bu yüzden usta tekniker olması gerekenleri üniversitelere yönlendirdiniz. şimdi ise okumanıza gerek yokmuş diyorsunuz. 20-30 sene önceki sanayi ile bugünkü arasındaki tek fark mühendis sayısıdır. 20-30 sene öncede mühendise ihtiyaç duyanların standartları yüksek iken, ihtiyaç duymayan ama yasal zorunluluk nedeniyle çalıştıran işverenler ise ucuza çalıştırmak istiyorlardı. plansız mühendis yetiştirme politikası, 2. guruba istediklerine kavuşma olanağı verdi. eskiden ustaları ucuza çalıştırıp, mühendislere fazla para verirken, şimdi denge tam tersine döndü. burada kimse masum değil.

  • amerikan saldırısını kimsenin umursamaması

    biz suriyedeki hava saldırısında verdiğimiz şehitleri anında unuttuk. bir drone mu bunu değiştirecek.

  • 170 cm boyunda 60 kilo alfa erkek

    medeni dünyada alfalık hiyerarşideki yerinizle alakalıdır. ekran başında alfalık taslamak kolaydır ama 170 cm uzunluğunda ve 60 kilo olan kişi amiriniz yada patronunuz ise ibre tam tersine döner.

  • kurban bağışı için en güvenilir vakıf

    (bkz: losev)

  • alfa erkek olmanın sırrı

    alfa erkek olmaya çalışmamak. alfa erkeğin kendisini ispatlamaya ihtiyacı yoktur.

  • felsefe dersinin boş bir ders olması

    içi boş öğrenciler geldiği içindir. felsefeyi anlayabilmek için altyapıya sahip olmalısınız. kitap okumayı gereksiz görenlerin felsefeyi anlaması beklenemez.

  • hawking türkiye'de yaşasaydı olacaklar

    buna cevap vermeden önce stephen hawking'in hayatını okuyun. üniversiteyi bitirinceye kadar, bir sorunu yoktu. doktorasını yaparken, hastalığı ortaya çıktı. sonuçta her yetenekli genç gibi onu da batıya kaptırır, sonrada muhabbetini yaparız.

  • kadınları yatağa atmak için onlara yardım etmek

    kibarlığım, belden altı düşünmekten değil, aile terbiyemden gelmektedir. nezaket güçlü olanı yalama aracı değil, bir insanlık erdemidir. bazı aileler çocukları insan olmaları için eğitir, bazıları ise bunu başaramaz yada olmalarını istemez.

  • öğrencilere sistematik dayak geri gelmeli

    dayağa gerek yok. zaten ben niye kendimi yorayım ki. sınıf geçme zorlaştırılsın ve disiplin cezaları daha caydırıcı olsun yeter. 7 zayıfla sınıf geçen adama dayak atsam ne olur, atmasam ne olur.

  • tank çağının sona ermesi

    soğuk savaştan kalma silah sistemleri karşısında, siha'lar başarılı olunca, birden şımarıyoruz. silahlarda, kalkan ve kılıç bağlantısı vardır. saldırı sistemleri geliştikçe, savunma sistemleri de gelişir. abd, avrupa ve rus sanayisi, dünkü bebe değil. adamlar sadece silah geliştirme konusunda değil, karşı tarafın silah sistemleri hakkında bilgi toplama konusunda da uzmanlar. karabağ savaşı sırasında, rusların pasif davrandıklarını sanmayın. büyük ihtimalle elektronik gözetleme yapmışlardır.

    abd abrahams tanklarını, ırak'taki şehir savaşlarındaki deneyimlerine göre, modernize ettiler. geliştirilen yeni nesil ana muharebe tankları, bugünkülere benzemiyor. daha sessiz ve zor görülebilen bir dizayna sahip. ana muharebe tankının boyutlarını düşünürsek, elektronik karıştırıcı eklemek zor değil. birde elektromanyetik fırlatmalı top koydukları zaman, mermiyi yiyenler, nereden ateşlendiğini anlayamayacaklar. çünkü patlama enerjisini kullanmadığı için, daha sessiz ateşlenecek. iha ve siha, onların 10-15 sene önceden geliştirdikleri bir teknoloji. karşımızdakiler, bizden en az 10-15 sene öncesinden hareket ediyorlar. bizde onların ötesini düşünmek zorundayız. çünkü, karşımıza nasıl bir teknoloji çıkaracaklarını bilemeyeceğiz.

  • osmanlı'yı sahiplenmeyen türk

    osmanlı'yı sahiplenmek başka bir şey, saplantı haline getirmek başka bir şeydir. tutunacağımız tek şey, osmanlı değil. selçuklular, göktürkler, hunlar da var. zengin tarihimiz sadece osmanlılardan oluşmuyor.

  • lisans ortalaması bir işe yaramıyor diyen insan

    öğrenmek ve becerilerini geliştirmek yerine, yüksek not ortalaması hedeflenirse, haklı olabilir. not ortalaması, diploma ve sertifikalar, çeklere benzer. cv'de güzel görülebilir ama, değerlendirecek olan kişiler, karşılıklarının olmasını beklerler.

  • ssd vs hdd

    japonların kalem kılıçtan üstündür sözüne getirdikleri, kalemle kılıcın uyumu sözü vardır. ssd ve hdd rakip değil, birlikte kullanılacak teknolojilerdir. çünkü üstünlükleri ve zayıflıkları, bunu zorunlu kılıyor. 240 gb ssd + 2 tb hdd'yi 1 tb ssd'ye, her zaman tercih ederim. isterseniz köpek dövüştürür gibi, teknoloji karşılaştırmaya devam edebilirsiniz ama, neye sahip olduğunuz değil, nasıl kullandığınız önemlidir.

  • bilim kurgu filmlerinde pis pis giyinen insanlar

    star wars, matrix gibi bilimkurgu filmlerinin pembe bir tablo sunmamasından kaynaklanır. star wars'ta sömürgeci bir imparatorluk var. herkese karnını doyuracağı bir ortam sağlamak bir kenara, yakaladığını öpmekle meşgul. matrix'de de insanlar dünyanın canına okumuş, kendi hijyenini mi koruyacaklardı. ütopya içeren bir bilim kurgu arıyorsanız, star trekle başlayın.

  • türk mühendislerin hiçbir şey geliştirememesi

    geçmişe baktığınızda büyük icatların bir çoğu mühendisler veya akademisyenler tarafından yapılmamıştır. michael faraday, thomas edison gibi bir çok mucit alaydan yetişme idi. kuduz aşısını geliştiren louis pasteur tıp doktoru değil, kimyacı ve biyolog idi. bu insanları, yıllarını bilime vermiş, deneyimli akademisyenlerden ayıran şey nedir diye düşünürseniz, nikola tesla'ya bakmanız gerekir. iyi bir matematik zekasına ve eğitimine sahip olmasına rağmen, onu önplana çıkaran şey, geleceği öngören hayal gücüdür.

    işte bizim mühendislerimizin ve akademisyenlerimiz eksikliği budur. bir odaya saatlerce kapanıp, hesaplamalarla ve çizimlerle bir şey ortaya çıkartamazsınız. size bir ilham gereklidir. bunun nereden çıkacağını bilemezsiniz. oğlunun bisiklet kullanırken zorlandığını gören iskoç bir veteriner, pnömatik lastiği geliştirdi. çocukluğu bilim kurgu romanları ve filmleriyle geçen birçok araştırmacı, buluşlarını onlardan esinlenerek yaptılar. michio kaku ilerlemiş yaşına rağmen, bilim kurguya olan tutkusunu kaybetmediği gibi, onlar üzerinden gençleri bilime çekmektedir.

  • israil'in türkiye'yi 1 günde işgal etmesi

    neden bunu yapsın ki? tarımımızın, onların kısır tohumuna bağımlı olması bile bir tür işgaldir. gelişmiş ülkeler, işgali ekonomik olarak yapmayı tercih ediyor. askeri işgal en seçenek olarak görüyorlar. istediğiniz kadar süslü cümleler kurun ama, ar-ge'ye önem verilmiyorsa, üretmek yerine, satın almak(yada satmakı) tercih ediliyorsa, kaynaklar har vurup, harman savruluyorsa, işgal çoktan başlamış demektir. artık yeni savaş alanları, coğrafi alanlar değil, ticarettir.

  • mezun olur olmaz 3500 tl maaş isteyen mühendis

    herkesin alması gereken asgari maaştır. ama, daha azına çalışmaya razı olanlar yüzünden, ulaşılması zor bir hedeftir.

  • tsk'nın afrin'de kullandığı yerli silahlar

    ordular mideleri üzerinden hareket ederler. tarım ve hayvancılıkta da yüzde yüz yerli üretim yapmazsak, ambargonu da al git yapamayız. sovvetler birliğide kendi silahlarını üretiyordu ama, stalin tarım sisteminin içine ettiğinden dolayı, abd ambargoları silah olarak kullanabilmişti.

  • seyfi dursunoğlu

    yukarıda söylenen lafları, yüzüne karşı söyleselerdi, neden ünlü olduğunu acı şekilde öğrenirlerdi. ekranlarda eksikliğini hissettiğimiz, çok değerli sanatçımızın doğum günü kutlarız. keşke sosyal medyaya el atsa da bir like için haysiyeti yerlerde sürünenlerin, ağzının payını verse.