sari gelin1
profili

  • fakirlerin daha çok çocuk yapma sebebi

    düşük sosyoekonomik bir mahallede aile hekimiyim. birincil görevlerimden biri doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi vermek ve ücretsiz malzeme dağıtmak. pandemi ve öncesinde neredeyse hiç malzeme gelmedi, yok dedi müdürlük. malzeme dediğim oral kontraseptif, ria,kondom,iğne(aylık/3 aylık). şimdilerde ayda bir malzeme veriliyor ama o da her birime 1 kutu 36 lık kondom. mecburen hastalara 3’erli, 4’erli dağıtıyoruz. eskiden koliyle hap gelirdi( oks) yıllardır yok. reçeteyle ödenen bir ilaç var onu yazıyorum alıyor hasta. zaten oksyi düzenli kullanabilen hastayı öp başına koy. çoğu unutur, atlar, sana gebe olarak gelir.

    bir de şu var, kadının 34 yaşında 5 çocuğu var, biri engelli. eşi kondom kullanmıyor, çoklu doğumdan ötürü ria takılsa bile kayıyor, iğne alacak parası yok, parası olsa piyasada iğne yok. bu hastaya devlet hastaneleri tüp ligasyonu yapmıyor. daha gençsin diye. sonrasında şikayetçi olur diye mi korkuyorlar bilmiyorum. çok şaşırıyorum. kadın bana ağlıyor hocam çocuk getirmek(doğurmak) istemiyorum artık, diye.

    halk sağlığı, birinci basamak bitik halde, elimizden hiçbir şey gelmiyor. halkın bir kısmı cahil, bir kısmı çaresiz. bir de göze görünmeyen o kadar çok engelli çocuk, otizmli çocuk var ki…

    edit: oks yi unutmuşum, onunla ilgili eklemeler yaptım.