enver von enverland2
profili

  • emlak balonu

    son 2 yılda fiyatlar tl bazında ortalama %1000, döviz bazında ise %100'den fazla artmış. sebep ne? aşırı ucuz krediler ve yatırım alternatifsizliği sonucu oluşan aşırı talep. bu durum değişti mi? evet, çünkü faizler yükseldi, buna rağmen kredi vermiyorlar ve yatırım yapılacak daha karlı alanlar var. sonuç olarak talep düşecek ki şu an bunu yaşıyoruz. yükselen taleple artan fiyat olduğuna inandığımıza göre şu anki durumda da fiyatların düşmesini bekleriz. analitik bakınca durum bu kadar net.

    diğer taraftan burada her ay maaliyet katlayarak fiyat meşrulaştıran inşaat tayfayı da anlamak güç. kardeşim bu millet ya da devlet size kar garantisi mi verdi? kanun mu var inşaatçı zarar edemez diye? sizinki de bir yatırım ve pek tabii zarar edebilirsiniz.

    son olarak birisi oto piyasası gibi değil, al sat olayı yok herkes uzun vadeli düşünüyor denmiş. o da öyle değil, son iki yıldaki kar oranları milleti bu alana deli gibi yatırım yapmaya itti. bizim binadaki konutların yarısı (60 tane) bir hastaneye ait. benzer şekilde deli gibi kar edildiğini görüp ciddi konut stoku yapan insanlar oldu. ayrıca bu adamların maliyeti ile daireyi iki ay önce alanların maliyeti aynı değil. bu da krediye ulaşmanın zorlaşması ile daha fazla evin piyasaya sürülmesi anlamına gelecek. her geçen gün artan acil ilan sayısından da anlayabilirsiniz bunu. ben ise 1,5m altın-döviz nakitimle alım fırsatı kovalıyorum. almadığım her ay için min. 50k daha artıyor elimdeki nakit. krediler artsa bile faizler düştüğünde yapılandırma imkanım olacağı için ve fazla kredi çekmeyi de düşünmediğim için totom rahat. yani fiyat düşürmemek için inat ediyorsanız siz bilirsiniz, ben beklerim.

    edit: altta arkadaşın biri bizi komedyen ilan etmiş, sanırım yetkiyi üstüne oturduğu ve düşünmek için kullandığı şeyden alıyor. bir de üstüne yaptığım birikimi küçümsemiş, kendisi nerede yaşıyor bilmiyorum da bu ülkenin çoğunluğunun oturduğu evlerin fiyatı 2m civarında. 3m para bugün kariyerinin başında bir akademisyenin 8-9 yıllık maaşı. siz parayı ne kadar kolay kazanıyorsunuz bilmiyorum ama benim için epey büyük para. şu an 2m bandında ankara'nın merkez ilçelerinde 13,5k satılık ev ilanı var ki bu sayı her geçen gün artıyor.

    memlekette ağzını açan ekonomik zorluklardan konuşuyor, sorunca da 6m'den aşağı oturacak ev mi var diyor. bütün memleket paşa torunu, fabrikatör sanki. ayrıca o paraya ev alacak adamın zaten evi vardır, krediye de ihtiyacı yoktur. eğer fetişi yoksa şu ortamda o kadar paraya ev alıp kiraya verecekse geri zekalıdır. son iki yıldır yaşadığımız tamamen mantık dışı ve kasıtlı üretilmiş bir durumdu, bu kadar da olmaz dediğimiz herşey yaşandı ve sonucu piyasa buraya geldi. reis kalkıp nas var nas diyinceye kadar emlak piyasası yerinde sayar dolar olarak ise sürekli geriye gider.

  • torpili olmadan akademisyen olan kişi

    benimdir ve aşağıda da yaşadıklarım.

    öss ilk 100.
    3.5 ve üstü ortalamalarla 2 lisans diploması.
    tübitak burslu yüksek lisans.
    ylsy ile dünyanın ilk 50 üniversitesinden birinde doktora.
    zorunlu hizmet için ülkeye dönünce fakültenin seni biz seçmedik istemiyoruz demesiyle ilçe milli eğitim müdürlüğünde geçen uzunca bir süre.
    bir şekilde kanunu uygulamak zorunda kalıp, en düşük seviye kadrodan göreve başlatınca da türlü mobbingler.

    olsun, kimseye borcunuzun olmaması çok güzel bir duygu, kimseye eyvallah etmiyorsunuz. zaten bu sebeple sevmiyorlar en çok. istemiyorsanız ödeyin tazminatımı yarın giderim, ben de sizle çalışmaya bayılmıyorum diyince çil yavrusu gibi dağılıyorlar.