badhorsemaniac1
profili

  • amerikan evlerinin en beğenilmeyen yanı

    evlerin, ev sahipleri tarafindan tamir ettirilmeyip curutulebilmesi amerikan evlerinin en begenilmeyen yanidir.
    bakin buranin insani evde bir sorun olunca bilir ki cok paraya mal olacak, ve yaptirmazlar. yillarca birakirsan bir seyi, tabi ki sorun olur.
    ornegin, benim evimde ana su tesisati havalandirma borusu catidan cikarken ufacik bir yerden akitma yapmaya baslamis. ev sahibi bunu 20 sene tamir ettirmemis. ben alirken "as-is" yani garantisi yok olarak aldim. yillarin insaat tecrubesi olmasina ragmen ben bile duvari acmadan ne derece sikinti cikacak bilemedim ama yine de aldim. actim ve baktim ki duvarin icinde yosun turemis damlayan sudan ve hafif de yer cokmus yaklasik 2 cm kadar. ama en buyuk sansim suyun kirise denk gelmemesi, kiris degisecek olsa yanima iki kisi daha alir destekler falan bir dunya ugrasip degistirecektim. ama herkes boyle sansli olmuyor. burada bir kiris degistirirsen yaklasik 8-10 bin dolar tutar. ustune duvari bastan yaptir vs derken de 2 bin de oraya odersin.
    hadi size sorunlari kalem kalem anlatayim.
    - buradaki evlerde cati sorundur, materyalin ucuzunu kullanirlar, ruzgarda parca parca ucar, ondan sonra yillarca akar.
    - elektrik tesisati sorundur cunku eskidir ve eski kablolama yanabilecek bir materyale sarildigi icin ev yanar, ev de tahta oldugu icin kimse kurtaramaz. inanilir gibi degil.
    - eger kuzeydeyseniz evlerin cogunda yalitim olmadigi icin kisin dogalgaz cok gelir. ozellikle bu ukrayna savasindan sonra fiyatlar inanilmaz artti mesela. yazin da yalitim yok diye yine cok isinir, bu sefer de klima yuzunden elektrik cok gelir. ama benim gibi orta doguda buyumusseniz, pencereyi acar klimayi unutursunuz.
    - bir sonraki sorun, verandayi da boyamazlar curur. benim eski ev sahibi yuzunden verandadaki tahtalarin yariya yakinini degistirdim ve bir kat veranda boyasi attim ustune, o bicim oldu.
    - neyse diger bir kalem ise su tesisati, eski evlerde galvanizli borular dokum demir borular kullanilir, zamanla bunlar oyle bir korozyona ugrar ki iste o gun eger temelin altinda bir yerde patlar, tikanir vs olursa 20 bin dolara isin icinden cikarsan iyisin.
    - diger bir sorun bodrum katini su basar, cunku bunlar salaktir, oluklari temizlemezler, su catidan dokuldugu gibi temele kadar iner ve en nihayetinde asiri yagmur yaginca bodrumu su basar.
    - evlerin kolon ve kirisleri hep tahtadir.bunun da nedeni isciligin pahaliligidir, 6 ay once 2022 baslarinda tahta fiyati celik kiris kolon fiyatindan fazlaydi, ama asil sorun ise celigin agir olusu ve bunun icin isciligin fazla tutacagi, amerika'da balon cerceveleme sistemi kullanilir (baloon framing) tamamen kapitalist bir icattir, en hizli ve en masrafsiz ici bos bir sekilde kat kat ev cikabilirsiniz. zaten alcipan duvarlar ve tahta kirisler nedeniyle birisi evinize kursun siksa giris on duvar olur cikis arka bahce olur oyle bir olay.
    - bir de evin bahcesi buyuk olur, bol yagis alan bir yerdeyseniz surekli cim bicersiniz, insana yaka silktirir. bahcede cali cirpi birikirse benim gibi tasrada yasiyorsaniz kol gibi yilanlar gelir bahcenize, kurekle kac tane yilan oldurdum su yasimda. en son uykularima giriyordu, kabus goruyordum yine mi geldiler diye*.
    guneydeyseniz, termitler evinizi yer, kasirgalar catilari ucurur, evi sel basar, tahta kiris ve temel yuzunden evden bir daha hayir gelmez. insan bazen bunlar salak demeden kendini tutamiyor. guney cok guzel ama dikkat etmek lazim, masrafi daha cok oluyor. floridadaki insanlarin cogunun mobil evlerde yasama nedeni masrafi.
    evet bir cok kotu yani var, ama yine de seviyorum burayi. cikiyorsun kocaman bahcen var, verandanda sabah geziyor temiz hava aliyorsun. sonra gun dogarken sincaplar geliyor bahcendeki agaclardaki ufak meyveleri yiyorlar daldan dala ziplayip birbirlerini kovaliyorlar. renk renk degisik kuslar gelip otuyor bahcende. salincak bankina oturup arada sallaniyorsun. yagmuru pencerenden dinliyorsun. gunesli gunlerde semsiyeni koyuyor arkadaslarinla arka bahcene cikip bir mangal yapiyor keyif catiyorsun. simdi bunu hangi 10 katli betonarme, cimin bitmedigi apartmanda yapabileceksin.