cartouche1
profili

  • özgür demirtaş

    ekonomist değildir. finans hocasıdır.

    ama kendisini ekonomist olarak pazarlar. farkı bilmeyen ergenler için şöyle söyleyeyim; makine mühendisliği ve sosyoloji ne kadar uzak ise ekonomi ve finans da o kadar birbirinden farklıdır. ekonomi sosyal bilim (belki), finans işletme alt dalıdır.

    bu tipe 'ekonomist değilsin lan' derseniz, işi biraz bildiğinizi hissederse 'hemen hemen aynı dersleri aldım' diye diklenir. az daha ısrar ederseniz 'ben finansal ekonomistim' diye vızıklar ki yok öyle bir titr (finansal ekonomi diye ders var, kabul).

    neden bunu yapar; çünkü finans bir bilim değil, kendisi de bilim adamı değil, sadece hoca, bu ortaya çıkarsa 'bilimin gücü' diye saldığı osurukları şaibelenir diye korkar.

    (bu herifin bir-iki boy kıdemlisi, yine ekonomist geçinen bir maliyeci hızını alamayıp 'ekonomide sürpriz yoktur' falan diyecek kadar kendinden geçmişti. bu tipler böyle ünvan arkasından sallayınca ağzının içine bakan dangalağın çok olduğunu iyi bilirler.)

    herifi, fen lisesinde de, türkiyenin en zor elektronik mühendisliği fakültesinde de anti sosyal, hoca ve bilakis asistan yalakası, kıskanç, sınıf arkadaşlarının nefret ettiği tipik bir 'sümüklü nerd' olarak hayal ediyorum hep (ki duyumlarım o yönde).

    amerikada fena sayılmayacak bir üniversitede doktora yapmıştır, ki bunun gibi mühendis kökenli 'nerd'ler pek makbuldür finans doktoralarında, çünkü finans, matematik, hesap-kitap işidir, dünyayı anlamasanız da olur.

    amerikadaki hocalığı kısmen tırt bir üniversitededir. tek başına yazdığı bir tek paper yoktur. bunların kısmı-azamında da kariyer olarak ondan daha ileride olan başka bir türk hocanın yancısı konumundadır, özgürün elinden tutan da bu abidir.

    memlekette hocalık yaptığı üniversitenin adını taşıyan aile bu adamı tutup getirmiş, hatta bankalarının yönetim kurulunda da bir sandalye vermiştir. fakat sanmayın bankanın stratejik kararlarına yön falan verdiğini. icracı değildir, finansal raporlara falan bakar, fikrini söyler.

    kürsü başkanıyım diye bebelere hava atmasına rağmen meslektaşları ve hoca arkadaşları arasında alay konusu olduğu hakkında dedikodular var. ben bilmem aslını. ama bak, öğrenciler arasında sevilir, hakkını yemeyelim şimdi.

    aman neyse, cumhurbaşkanı yapın lan bunu, yaşasın bilim.