ataturkun tirnagi olamazsiniz1
profili

  • 15 haziran 2022 doktor maaşları

    o kadar salak yorumlar okudum ki. demek istediğim birkaç şey var:
    1.kamudaki doktorların ortalama maaş aralığı maaş+sabit ödeme+döner +nöbet parası yani aylık kazancı asistan hekim için branşa ve hastaneye göre değişmekle birlikte 9000-15000 arasında. bundan az ya da çok değil. uzman doktorun aylık kazancı ise yine aynı kalemlerde 11000-18000 civarında değişiyor ortalama.
    2.bu aylık kazançlar için ortalama çalışma süresi 22 mesai iş günü ya da aylık 180 taban memur saati, tabi hiçbir zaman sağlık işi devlet memurunun masa başı evrak işi gibi 5'de bitmiyor. o süreler 6-7 yi buluyor öğle arasına gerekirse çıkmıyorsun yemek yiyemiyorsun vs. bunlarla birlikte net en az 200 saat ortalama. üstüne ayda 10 nöbet (nöbetten kasıt mesai süren bitti ve sabahki mesaine kadar hastanede zorunlu hizmet verme saatleri) ortalama olarak 170-180 saat arasında da değişiyor. yani asistan/uzman hekim ayda ortalama 380 saat çalışarak 9000-18000 tl, ya da diğer deyişle 900-1000 dolar, diğer deyişle saati yaklaşık 2-2.5 dolara çalışıyor. burada yorumu size bırakıyorum artık.
    3.represantlar telefon hediye ediyormuş da falan fişman.. ben son 3 yıldır represantların, firmaların bırak herhangi bir hediye vermesini, yemeğe götürdüğünü hatırlamıyorum. adamlar artık kalemleri bile ayda 1 falan anca getiriyorlar.
    4.çalışma şartları affedersiniz bok gibi. eşek gibi çalışma var, halk çok cahil ve künt. toz konduramadığın devlet 5 dk muayeneyi sana hak görmüş. türk hekimlerinin bu konuda yani pratiklikte avrupanın çok ötesinde olduğunu avrupadaki hekimler dahi kabul ediyor. ama sen kardeşim o kadar küntsün ki 2 basamaklı basit komutları dahi (kanını vermek için sabah ilaçlarını içmeden gel, ya da ilaç tedavisini anlatıyorsun vs gibi) onuncu defada anca anlayabiliyorsun. ben açıkçası hastayı odama kendim geçiriyorum, çünkü muayenede vakit kazanmak için yolda başlıyorum zaten gözlereyerek vs. demem o ki ne ben 5 dk da mükemmel hizmeti vermeye çalışmak için kendimi baskı altında hissedeyim, ne de bu hizmeti hak eden ve ihtiyacı olan insanlar bu duruma maruz kalsınlar.
    5.yine halkın tepkisi çok tuhaf: '' bazı doktor da dayağı hak ediyor ama... ''. yahu insanı insan yapan ve diğer türlerden ayıran mevzu bu zaten. dayağı hak etmek diye bir tabir yok, bu tüm meslek grupları için geçerli. evet götü kalkık hekimler var, evet kendini bir bok zanneden hekimler var, bunun çözümü dayak, yaralamak, öldürmek mi? kaldı ki halkın çok ciddi öfke kontrol problemi var, bu adam hastanede doktoru bıçaklıyor, nüfus müdürünü yumrukluyor, veli toplantısında öğretmeni tehdit ediyor, garsona hamam böceği muamelesi yapıyor vs liste uzar gider.
    6.saçma sapan her yerde olan bu x-ray cihazları niye hastanelerde yok anlamak zor, aslında kolay çünkü hangi medeni ülkede sağlık hizmeti verilen ve alınan bir kurumda mantıken x-ray cihazına ihtiyaç duyulsun değil mi?...
    7.hep bir genelleştirme, hep bir aşağılama.. empati sıfır. evet paragöz hekimler var, evet işini düzgün yapmayan hekimler. bana bir tane meslek grubu söyleyin, o meslek grubundaki insanların %100 oranda firesiz ahlaklı, dürüst, idealist çalışan insanlardan ibaret olsun. var mı öyle bir meslek grubu? siz böyle yaparak bu sözleri ve muameleyi hak etmeyen hekimleri de küstürüyorsunuz. oysa ki beklenen şey karşılıklı, inanın siz nasıl hekimden güleryüz, olumlu bir tavır vs bekliyorsanız bir çok hekim için en doyurucu şeylerden birisi hastanın o gün o muayene odasından memnun ayrıldığını görmek.
    8.evet arkadaşlar biz hekimler yalan yok hekim olmak için zaten herşeyi feda ettik, çocukluğu, gençliği. dünyanın her yerinde nitelikli insanın daha yüksek maaş almasının bir mantığı var. olay '' biz çok okuduk, sen serseri gibi sürttün o dönemlerde, ben bilim projesinde vs kıçımı yırtarken sen hangi kızı hangi erkeği düşürsem'' olayı değil. mevzu nitelikli iş gücü yani senin bu işi üretmek için devletin, toplumun, ülkenin ödediği bedel, gerek zamansal gerek parasal harcama, yerinin nasıl doldurulabileceği vs. örneğin hiçbir meslek grubunu aşağı çekmek için söylemiyorum hayatın rutin düzende gitmesi için her meslek grubuna herkesin ihtiyacı var fakat bir kağıt toplayıcısınsan boşalan kadroyu çok rahat bir şekilde doldurabilirsin, bir şoförü çok rahat şekilde doldurabilirsin (mesela mühendisi şoföre devşirmek mi zor, yoksa pazarcı amcamızı doktor ya da avukat yapmak mı) nitelikli iş gücü maaş hiyerarşisini belirleyen ana şey.

    sonuç olarak doktorlara yapılan bu haksızlığın hatta zulmün en büyük bedelini sonunda sizler ödeyeceksiniz.hiç boşuna reisiniz gibi efelenip dayılanmayın. daha şimdiden ağlıyorsunuz doktor kalitesi düşüyor diye iyileri yurt dışına kaptırıp burada daha alt seviyedekilerle ne yapacaksınız 5-10 yıl sonra. herkes özele gittiğinde kamudaki hizmetten memnun kalmayıp 2 adet dandirik tam kan sayımı ve biyokimya testlerine 500 tl bayılmayı, basit bir ben aldırma ameliyatına 10 bin tl vermeyi göze alıyorsunuz, bunda bir sorun görmüyorsunuz bence de
    -doktorlara şımarık deyin,
    -aç gözlü diyin,
    -dayağı hak ediyor deyin,
    -vurun, dövün, öldürün,
    -gidiyorsanız gidin diyin,
    -bu zamana kadar neyi yaptıysanız aynı şekilde devam edin...