mamu1
profili

  • almancıların okumaması

    bunun bir çok nedeni var. genel olarak almanya’da eğitim sistemi ailesi işçi olan bir çocuğunun üniversiteye gitmesi için tasarlanmamış. örneğin üniversiteye başlayan gençlerin yaklaşık 75%ı akademisyen ailelerden (anne veya babadan en az biri üniversite mezunu) geliyorken sadece 25% işçi ailelerin çocuklarından oluşuyor. hatta mezun olanların yüzdesi 63/13.

    ikinci neden meslek eğitimi çok yaygın, iyi veya saygın bir meslekte çalışmak ve (iyi) para kazanmak için üniversite mezunu olmak şart değil. dar gelirli ve orta direk bir ailede yetişen çocukların tercihi genelde meslek eğitimi yönünde oluyor. üniversite eğitimi ücretsiz olsa bile okumak çok da ucuz bir şey değil ve aileler çocuklarına bu imkanları her zaman sağlayamıyorlar veya sağlamak istemiyorlar. meslek eğitimi opsiyonu (eğitim alırken para kazanmak) olunca doğal olarak üniversite'yi tercih etmek çok cazip gelmiyor.

    bir de ırkçılık faktörü var tabii. yapısal ırkçılık hala çok yaygın ve almanya’da üniversiteye girmek için sınava girilmiyor. üç farklı lise seviyesi var ve bunlardan sadece gymnasium adı verilen liseyi bitirenler üniversiteye gidebiliyor. eyaletten eyalete değişiyor ama mesela benim doğup büyüdüğüm eyalette hangi liseye gideceğinize sınıf öğretmeniniz karar veriyor. tabii ki notların da bir önemi var ama o notları da öğretmenler veriyor haliyle.

    dördüncü en belirgin neden de birinci ve ikinci nesil gurbetçilerin genel olarak çok eğitimli olmaması, eğitime pek önem vermemeleri. ise girip çalışsınlar, okumaya ne gerek var gibi bir mentaliteye sahip olmaları. önem verseler bile çocuklarına bilgi anlamında destek olamayanlar da çok, çocuklar eğitim hayatlarını kendi güçleriyle devam ettirmek zorunda kalıyor ve bu da kolay bir şey değil haliyle. üçüncü nesil ve sonrasının çocukları bu döngüyü kırmaya başladı, üniversite eğitimi alan türk kökenli gençlerin sayısı artıyor artık.

    kabaca durumlar böyle yani. mesela gerekli liseye gönderilmemiş/gitmemişseniz bile sonradan o eğitimi başka bir okulda tamamlayıp farklı bir yol izleyip üniversiteye gidebiliyorsunuz ama bu zaman kaybettiriyor haliyle ve biraz daha zorlayıcı bir yol, herkes başaramayabiliyor.