xmettin2
profili

  • garanti bankası bbva 29 ekim reklamı

    bu tarz reklamlar daha çok yapılmalı, her yerde dönmeli, beyinlere işlemeli.

    ticari kaygıymış yok faiz oranıymış ben ilgilenmem, atatürk çıktı diye kredi kartı alacak değilim.

    bu reklamlar gelenektir, unutturulmaya çalışan değerlerimize en ufak bir katkısı olsa bile benim için yeterli. çölde deveyle musab bin umeyr izleyeceğime bunu izleyeyim baba

  • fenerbahçe

    fenerbahçeliyim, aklımın yettiği yaştan beri futbolla ilgiliyim, son 10 senedir hemen her maçını izlerim, rakiplerin maçlarını da denk geldikçe izler, takip ederim. senelerdir burada insanların birbiriyle sidik yarıştırmasını okuyorum.

    öncelikle büyüklük tartışmasını falan bir kenara bırakmamız lazım. kime göre büyük, neye göre büyük?

    türkiye'nin avrupada en başarılı kulübü tartışmasız galatasaraydır. türk futbolunun bu konudaki lokomotifidir. bu 20 senedir böyledir. ama galatasarayın avrupa tarihi bile avrupanın 2. 3. sınıf takımlarının tarihi altında sönük kalmaktadır. bugün avrupada eşleşilse pek korkulmayacak, müthiş takımlarımızla seviyesini bir tutmayacağımız burun kıvıracağımız steaua bucureşti zamanının şampiyonlar ligi olan şampiyon kulüpler kupasını almış, her sene iyi kötü avrupaya katılan bir takımdır. onun bir seviye üstü olympique de marseille'nin avrupa karnesine bir göz atın isterseniz: http://www.uefa.com/…748/profile/history/index.html

    anlayacağınız avrupa başarısı çok önemli olmakla birlikte türk futbolu hala olması gereken seviyenin çok altındadır. buna rağmen bu konuda renktaşlarımın avrupa konusunda galatasarayı yermesi, yarıştırması anlamsızdır. hele beşiktaşa hiç girmiyorum, adamlar uefa'da çeyrek final oynadık diye reklam çekti amk.

    90'lı yılların ortasına kadar fenerbahçenin türk futbol tarihinde çok daha dominant olduğunu görüyoruz. o zamana kadar taraftar sayısı olarak da fenerbahçenin diğer kulüplere göre daha fazla taraftarı olduğunu düşünüyorum. eski yeşilçam filmlerinde bile fenerbahçe'nin çok daha dominant olduğunu görebilirsiniz. 2000'lere yaklaşırken galatasarayın yakaladığı müthiş jenerasyonla birlikte takımın da popülaritesi artmış, hem ülkede hem avrupa'da başarıları fenerbahçe'nin önüne geçmiştir, hala da önündedir. şu an yaşıtlarımın olduğu 90lı yıllarda doğanlar futbolu daha çok galatasarayla tanımış, çoğunlukla galatasaraya yönelmiştir. bugün benim gözlemlerime göre özellikle genç kesimde galatasaray taraftarı diğerlerine göre daha fazladır. bütün bunlara baktığımız zaman tabii ki galatasaray daha büyüktür, en büyüktür gibi söylemler normaldir, fakat bir takım büyük olduğu için, daha başarılı olduğu için sevilmez, veya daha küçük daha güçsüz bir takımı tuttuğu ve onu savunduğu için kimse ezik olmaz.

    fenerbahçe taraftarı genel anlamda kulübe daha bağlıdır, daha fazla harcama yapar, sportif başarıdan bağımsız olarak her sene forma satışı, kombine satışı yüksektir. kulüp son 10 senede travma üzerine travma geçirmesine rağmen şu an hala ligte her sene şampiyonluğa oynar, ya şampiyon olur ya da 2-3 hafta kala bırakır. mali olarak en stabil ve düzenli organizasyondur. tesisleşme konusunda avrupada örnek gösterilecek bir konumdadır ve bunların böyle olmasının sebebi yine çoğunlukla taraftar sayesindedir. takıma kızan söven çoktur ama hiç bir zaman taraftar takıma sırtını dönmez. sözlükteki kelle avcısı ergen tipleri diğer takımlara göre daha azdır. bu tipleri görebilmek adına hamza hamzaoğlu ve şenol güneş başlıklarına bakabilirsiniz.

    tabi takımdan bu kadar bahsetmişken aziz yıldırım'ı anmamak olmaz. garip adamdır aziz yıldırım. bugün rakiplerin ağzının suyunu akıtan, övünç kaynağı olan stadlarının aynısı 15 sene önce sponsorsuz desteksiz yapmıştır bu adam. kulüp ekonomisine çağ atlatmış, fenerium gibi bir para makinesinin yaratıcısı olmuştur.

    fakat

    kulübü tarihinin en büyük pisliğine sokan yine bu adamdır, 7 senedir şampiyonlar ligini unutmamızın baş aktörüdür, inadı, hırsı ve zorbalığı yüzünden taraftarın çok canını yakmıştır. bugünkü fenerbahçe antipatisinin yaratıcısı da yine kendisidir.

    bu iyi ve kötü özellikleri yüzünden taraftar da karışık duygular içinde yüzmektedir. her ne kadar artık kredisini bitirmişse de taraftarın kalbinin bir köşesinde mutlaka yeri vardır. kendisinden en nefret eden taraftarlardan biri olarak benim bile içimde ufak da olsa anlamlandıramadığım bir sevgi kırıntısı vardır aziz'e karşı.

    konuyu çok dağıttım ama sonuç olarak fenerbahçe ile galatasaray arasında öyle çok fazla fark yoktur. kimisi bazı alanlarda daha fazla öne çıkmış, dönemsel olarak birbirlerine üstünlük kurmuşlardır. şu an galatasarayın avrupa lokomotifi olması bundan 10 sene sonra fenerbahçe veya beşiktaşın bu konumda olmayacağının garantisi değildir. bu sene şahsen ben avrupa liginde fenerbahçeden önemli bir başarı bekliyorum. hatta bazı renktaşlarım gibi bi yarı final falan değil direk kupayı almasını bekliyorum, daha azının artık tatmin etmemesi gerekir. bu kulübün artık avrupada kalıcı olması gerekir, çünkü para da, şan da, şöhret de avrupa'dadır. 4 yıldız olmuş olmamış önemli değil. benim için şampiyonluğun tek anlamı şampiyonlar ligine katılmaktır, bence böyle de olması gerekir.