optic us1
profili

  • okutulan siğilin iyileşmesi

    siğil; human papilloma virus (hpv) -insan papilloma virüsü- diye adlandırılan virüsün, derinin üst tabakasını enfekte etmesiyle oluşan iyi huylu deri büyümesidir. daha çok el ve ayaklarda görülürse de, tüm vücutta ortaya çıkabilir.

    tedavide; yüzeysel uygulanan lezyonu eritici keratolitik ajanlar, soğuk tedavisi (kriyoterapi) ile bazı durumlarda cerrahi yöntemler de kullanılabilir.

    gelelim okutmakla iyileşen siğile; viral hastalıkların tedavisinde, hastanın fayda sağlayacağına inandığı herhangi bir yöntem etkili olabilir. bu yöntemler kullanıldığında hastanın vücudunda, virüslere karşı bağışıklık sisteminin etkili silahı interferonlar salgılanır. buna placebo etkisi denir. siğilin ''okutulması'' da placebo etkisini ortaya çıkarmaktadır.

    edit:imla

    edit 2:
    mesaj kutuma gelen soruların hepsine ayrı ayrı cevap vermeye zamanım olmadığı için kategorize ederek buradan açıklama ihtiyacı doğdu.

    1) öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki, bir ilacın veya yöntemin (okutmak gibi) iyilestirecegine inanmak herkeste aynı placebo etkisi oluşturmaz. çünkü, ortak paydalar olsa da her insanın immün sistemi kendine özgüdür. dolayısıyla tedaviye cevabı da farklıdır.

    2) bu hastalık sık tekrarlayan bir karaktere sahiptir, tekrarlamış olması tedavinin işe yaramadığı anlamına gelmez.

    3) yazdıklarımdan doktora gitmek yerine üfürükçüye gidin dediğim anlamını çıkaranlar olmuş. bunu nasıl başardılar bilemiyorum. onlar sadece inanmak istediklerine inandıkları için, kendi kendilerini iyileştirebilirler, herhangi bir yönteme ihtiyaçları yok kanımca :)

    4) kişisel önerim; mutlaka dermatoloğa gitmeniz ve tedaviye inanarak etkiyi güçlendirmenizdir.