ultra professional1
profili

  • amazon.com.tr

    alıcı tarafında da satıcı tarafında da bol dolandırıcısı olan memleketimde nasıl iş yapacaklarını merak ettiğim e-ticaret devi.

    ilk açılışta 5000 tl'ye sattıkları iphone'ların %90'ına ölücülerin 5500'e satmak için çöktüklerine eminim. bir tanıdığım, isim vermeyeyim de türkiye'deki bir dönem meşhur olan e-ticaret sitelerinden birinde çalışıyordu. o site de ilk açılışında sırf reklam maksatlı gerçekten zararına çok uygun fiyata ipad satıyordu. reklam bütçesinin bir kısmını buna ayırmışlardı. amaçları da cihazları her müşteriye bir tane satmak ve sitenin bilinirliğini artırmak tabii ki. gel gör ki aynı adrese onlarca sipariş gelince ölücülerin abandığını fark ettiler, siparişleri iptal etmeye başladılar. bunlar iptal ettikçe ölücüler farklı adreslerden abanmaya devam ettiler. sipariş verilen adresler de çoğunlukla ev/işyeri vb. değil, metro/otobüs durağı gibi yerlerdi, ve siparişlerin büyük çoğunluğu hep istanbul'un aynı ilçesinden geliyordu. kısa süre sonra da e-ticaret sitesi artık bunlarla uğraşamayınca lanet edip siparişin gideceği adres bölümündeki ilçe listesinden o ilçeyi kaldırmıştı*. bizim ölücüler de çeşitli yöntemlerle akınlarını sürdürdüler. bir kupon kodu ile iki ayrı lokasyondan tam aynı anda tıklamayı başararak iki tane indirimli ürün sipariş ediyorlardı falan, daha bir sürü olay*. neyse, site de kısa süre sonra pes etti ve kapandı zaten.

    amerika'da amazon'dan bir ürün satın aldıktan sonra "ürün kırık/bozuk geldi" diyerek çoğunlukla geri bile göndermeden amazon'dan para iadesi alındığını biliyoruz. ben eminim ki 300-350 milyon nüfuslu amerika'da, oran olarak olmasa bile sayı olarak bizdekine yakın kötü niyetli alıcı vardır. amazon da alıcıya gösterdiği aşırı güven yaklaşımıyla orada kötü niyetli alıcılarla mücadele edebiliyorsa, bizde de edebilir diye umuyorum. acaba amazon hakikaten bizim ölücülerle baş edebilir mi?