spain3
profili

  • köleliğin günümüzdeki karşılığı olan meslek

    köleliğin ne demek olduğunu bilmeyen cahillerin maaşlı çalışan herkes köledir diyerek akıllarınca tespit yaptıkları meslekler.

    en iyi haklara sahip roma hukukunda bile kölelerin günümüz insanlarının anlayamayacağı bir hayatları vardı.

    kadın köle direkt seks objesi idi, şimdiki şişme kadın seks oyuncağından hiç bir farkı yoktu.

    kadınları bırakın erkek köleler de öyleydi. romalılar savaşlarda askerlerin cinsel ihtiyaçlarını gidermek için daha gerçekçi ifade olarak askerler birbirlerini s.kmesinler diye savaşlarda erkek köleler bulundururlardı.

    kölelerin hiç bir hakları yoktu ve efendilerinin sınırsız isteklerini yerine getirmek zorundaydılar. köle dövmek de çok sıradan ve günlük bir aktivite idi. şamar oğlanı deyimi buradan gelmektedir.

    çok uzatmaya gerek yok hayvanlardan bile kötü şartlarda olan bu insanlarla günümüz modern işçilerini benzetmek en hafif anlamı ile şımarıklıktır.

    elbette sanayi devriminin ilk döneminde işçiler çok zor şartlarda çalıştılar ama haklarını savaşa savaşa aldılar. kapitalizm de daha modern bir hale evrildi.

    kapitalizm ve küreselleşme, geçmiş zamanlarda köle olsa s.kilmekten veya şamar oğlanı olmaktan başka bir işe yaramayacak milyarlarca insana insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar özgürlük verdi. burada kapitaliz savunuculuğu yapmıyorum sadece gerçekleri z kuşağının yüzüne vuruyorum.

    köleliğin günümüzdeki tek karşılığı savaş esirleridir. o da bir meslek değildir.

  • pfizer biontech covid-19 aşısı

    mrna aşısı. basitçe vücuda virüs girmiş gibi simülasyon yaptırıyor.
    aslında bu başlığa hiç bir şey yazmayacaktım ama sözlükte dahi aşı karşıtlarını görünce dayanamadım.

    öncelikle sakin olun. bu aşıyı israil, abd ve avrupa kendi vatandaşlarına uyguladı.
    bakın israil diyorum.
    dolayısı ile elde yan etkileri ile ilgili tüm veriler var.
    kabaca 18-55 yaş arasında %83 kolda ağrı, %47 halsizlik, %42 baş ağrısı, %21 eklem ağrısı, %11 ishal ve %4 ateş yapıyor. bazı yan etkiler birlikte görülebiliyor.

    ikinci dozda halsizlik, kas ağrısı ve ateş oranı daha fazla.

    55 yaş üzerinde ise yan etkiler daha az görülüyor.
    işte burası zurnanın zırt dediği yer. neden yaşlılarda yan etki daha az?
    çünkü mrna aşısı da diğer aşılar gibi bağışıklık sistemini tetiklemeyi hedefliyor. bunu sanki vücuda virüs girmiş gibi simülasyon ile yapıyor. bu sayede vücut iltihaplı kimyasallar üretiyor ve bunlar da işte o yan etkilere sebep oluyor.
    yani yan etkiler aslında aşının değil vücudun virüse karşı bağışıklık sistemini devreye sokmasının etkileri. yaşlıların bağışıklık sistemleri gençler kadar iyi tepki veremediği için aşının yan etkileri de bu nedenle daha az gözlemleniyor.
    yani burada yan etki olarak yazılan her şey aslında gayet güzel etkiler.
    vücudunuz antikor oluşturuyor. rahat olun.

    biontech aşısından norveç huzur evindeki tam olarak ne olduğu anlaşılamayan vakalar haricinde ölüm, kalıcı sakat kalma gibi durumlar olmadı.

    israil tüm halkını aşıladı yahu. sanırım, %70' i biontech aşısını yaptırdı. beklenenin dışında yan etki olmadı.

    o halde neden bir kağıt imzalıyoruz? çünkü şu an bir savaş dönemi var ve normal koşullara göre daha hızlı aşı üretimi yapıldı. haliyle uzun vadeli etkiler gözlemlenemedi.

    ileriye dönük olarak elbette bazı sorunlar ortaya çıkartma ihtimali var ama bu ihtimaller, covid19 hastalığında yoğun bakıma düşme ihtimali kadar yüksek değiller. bunu afaki söylüyorum tabi ama risk analizi yapınca aşının uzun vadeli riski hastalığa karşı oluşacak riskten daha az. covid19 geçirmiş kişilerde de ileride farklı sağlık sorunları çıkması riski var ayrıca. bunu da unutmayın.

    biontech yapısı gereği alerjik bünyeleri tetikleyecek bir madde taşıyor. yine alerjisi olup da biontech olmak isteyenler olursa bunun bilincinde olarak bu aşıyı olduğunu devlet yazılı olarak almak istiyor.
    şahsi kanaatim çok ciddi yüksek alerjisi olanlar haricindeki basit alerjisi olanlar için korkacak bir şey olmadığı yönünde. benim de toz ve polen alerjim var mesela ama aşıdan dolayı bir şey olmadı.

    yine ileride nrna aşısı olan insanlar hasta oldukça belki biontech'i suçlayacaklar. bu imza bunları da engelliyor.
    hatta biraz beyin fırtınası yaparsak işler aşı tarafında ters giderse mrna aşısı olanlar belki daha yüksek ücretli hayat sigortası ile karşılaşabilir veya sağlık sigortası yapılmaya bilir bu kişilere. bunlar çok üç örnekler tabi.
    yani bi süreç yaşıyoruz, ileriye dönük belirsizlikler var ve bu nedenle devlet de kendi açısından bir tedbir alıyor ve bu çok anlaşılabilir bir şey.

    ama tekrar ediyorum biontech ile ilgili ölüm, kalıcı hasar şu bu durumları yok. türkiye'de dahi milyonlarca insan bu aşıyı oluyor kaç aydır ve olumsuz birsey yok ortada. rna'daki bir değişikliğin uzun vadede bir sorun çıkarma riski teorik olarak da mümkün değil.

    son olarak alkol alımı da burada çok sorulmuş.
    bununla ilgili kesin bir araştırma yok ama genel kanı aşıdan önce 48 saat, sonra 72 saat alkolün hiç alınmaması veya az tüketilmesi. alkol vücudun bağışıklığını düşürdüğü için antikor üretilmesini engelleyecegi yönünde bir endişe var. aynı 55 yaş üzerindekilerde az tepki vermesi gibi alkolun de bağışıklık sisteminin doğru tepkiler vermesini engeleyebileceği düşünülüyor.

    velhasıl aşısı gelen olsun. biontech'in türkiye'de olması çok büyük bir nimet.
    bunu ilerleyen süreçte herkes çok daha iyi anlayacaktır.

    zorunlu not: sağlıkçı değilim, mühendisim ama analitik düşüncem iyidir, sağlam da araştırırım.

    velhasıl aşı sırası gelen gözü kapalı olsun.

  • 21 nisan 2018 alanyaspor galatasaray maçı

    cimbomun kötü futbol ile kazandığı maç.
    bazı kuşlar hakem hatalarını gereğinden fazla konuşuyor. tek tek olaylara bakalim:
    1-penaltı hakemin takdirinde idi. verilmeyebilirdi. oyle aman aman %100 penaltilik bir pozisyon degildi, hakem verdi. sarı kart ise doğru. kurallar değişti diyoruz, anlamıyorsunuz. kuş musunuz nesiniz, afedersiniz?
    adam gelmiş ama şu maçta aynı pozisyonda kırmızı kart verildi diyor. bir kere aynı pozisyon degil olsa bile kırmızı veren hakem yanlış yapmış.

    2-alanya'nin ofsaytı çok ince. yayıncı kuruluş ofsayt diyor hatta. yan hakem geç bayrak kaldırdı. ama art niyetten degil kotu hakem oldugu icin. top, alanyasporlu futbolcuya gelince kaldırdı. aslında beklemesine gerek yoktu, pozisyonda futbolcu tek başına idi. direkt ofsayt bayrağını kaldırmalı idi. böylece pozisyon gereksiz devam etmez, bu kadar eleştirilmezdi. kotu hakem iste.
    hadi diyelim ki karar yanlış, pozisyonun devamında muslera sarı kart görecekti. neden? çünkü kurallar değişti.
    ne yapmış? değişmiş.
    neler değişmiş? kurallar.

    3-bu ofsayt pozisyonundan 5 dk sonra eyyamin kralı yapıldı. 1 metreden ofsayt olan pozisyona bayrak kalkmadı. muslera olmasa katledilmistik.

    şimdi kuşlar gidin başka yerde ağlayın.
    ha bu arada kurallar değişti. azıcık okuyun, araştırın, bilginiz olsun madem futbolu takip ediyorsunuz.

    kuşlar için tekrarlayalim:
    ne olmuş?
    kurallar değişmiş.

    haftaya görüşmek üzere.