giryan3
profili

  • kemal kılıçdaroğlu 2. turu nasıl kazanır

    arkadaş şu kaybedilmiş havasından çıkın artık, kendinize gelin. kaybedilmiş hiçbir şey yok. kazanmak zor olabilir ama asla imkansız değil.

    2. turda tayyip erdoğan'ın 500.000 civarı kemal kılıçdaroğlu'nun 2.500.000 civarı oya ihtiyacı var. olayı sadece sinan oğan'ın oyunu almak olarak bakmak büyük yanlışlık oluşturur. ( farkın bu kadar olmadığı ile ilgili uyarılar geliyor. resmi sayıları birler basamağına kadar güncelleyeceğim. ysk sonuçlarını bekliyorum)

    neler yapılabilir? madde madde açıklayacağım.

    ek: bir yazarın önerisi olarak ekliyorum. muhalefet 2. tura kalmasını başarı olarak bangır bangır bağırması gerekiyor. tayyip erdoğan ilk turda alamadı seçimi. adamlar bu ve benzeri başlıklarda aa'nın başlattığı algının aynısına devam ettiriyor. kılıçdaroğlu seçmeninin tekrar gidip oy vermesini istemiyor. bu oyuna gelmemek lazım.

    1. sandığa giden seçmen sayısının artması için çalışmalar yapmak gerekiyor. pastanın büyümesi gerekiyor. 9.000.000 seçmen sandığa gitmiyor. bu duruma mutlaka proje üretilmeli. seçime katılım yüzdesi her zaman muhalefete yaramıştır.

    2. cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekilliği seçimi arasında farklar göze çarpıyor. toplamda yüzde 1 civarı bir seçmen gurubu olsa da partiler kendi seçmenini kılıçdaroğlu etrafına konsolide edebilmeli. fire vermemeli. bunun içinde her parti kendi seçmeni ile yakın iletişim içinde olmalı. kaygılar giderilmeli.

    3. yurtdışı seçmeni dikkate alınmalı. yüzde 1'in üzerinde etkisi var. türkiye'nin durumu, yurdışındaki itibarı daha iyi anlatılmalı.

    4. kemal kılıçdaroğlu bakanlar kurulu ekibi ve ekonomi ekibi vitrine çıkarılmalı. mutabakat metni madde madde kapı kapı anlatılmalı.

    5. milliyetçi endişeler dikkate alınmalı. türkiye'nin milli savunma, dışişleri ve içişleri ile ilgili projeleri anlatılmalı. daha ciddi ele alınmalı.

    6. tayyip erdoğan'ın ilk turda aldığı seçmen profili iyi analiz edilmeli. nokta atışı en az 1.000.000 seçmeninin kararını etkileyecek iletişim metodları belirlenmeli. metropol'lerden köylere inmeli. yemin eden milletvekili kendi seçmen bölgesini köy köy dolaşmalı.

    7. sadece mansur yavaş ve ekrem imamoğlu meydanlara çıkmamalı. akp'nin oy kaybı dikkate alınmalı. meydanlara ali babacan ve temel karamollaoğlu daha çok inmeli. muhafazakar seçmen ikna edilmeli, endişeleri giderilmeli.

    8. her ne yaparsanız yapın bu halkı umutsuzluğa sevk etmeyin. ekranlarda meydanlarda kendinizi daha çok gösterin. asla yenilecekmiş gibi bir seçim stratejisi izlemeyin. susmayın, kaybedecekseniz mücadelenizle onurunuzla kaybedin.

    9. bir sözümde meral akşener'e. milliyetçi oyların bu kadar yükseldiği bir ortamda daha çok aksiyon alması gerekirdi. milliyetçi seçmenden yeterli karşılığı bulamadı. kendi seçmenini de kemal kılıçdaroğlu konusunda tam olarak ikna edemediği açık. milliyetçiliği ayaklar altına alan tayyip erdoğan'a savaş açması gerekirdi. hala geç değil bu yola kılıçdaroğlu ile çıktı, kimse yokken o vardı mansur başkanı yanına alıp iç anadolu'yu karış karış dolaşmalı.

    10. bunu da yazmasam olmayacak. kemal kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısı boşuna değildi. çok doğru bir hamle idi. türkiye'deki inanç ile ilgili meselelerde daha hassas davranmayı öğrenmek gerekiyor. akp ve tayyip erdoğan üzerine yapışmış olan dindar algısı bir türlü sökülüp atılamadı. bu konuda ciddi bir danışmanlık alınmalı. muhalefet inançsız, iktidar dindar algısı yıkılmalı.

    11. çeşitli öneriler geliyor. özellikle depremden etkilenen yurttaşlarımızla ile ilgili, sadece bunlardan biri: #152413345
    ....
    haklı olarak sabrın tükendiği beklentinin yüksek olduğu bu seçimin bu aşamaya gelmesi büyük bir hayal kırıklığı oluşturuyor. gelen cevaplardan, mesajlardan bunu anlamak mümkün. anlıyorum. yanlış anlaşılmasın benim birinci derdim sadece kazanalım asla olmadı. ben emin olmak istiyorum. bu ülkeden, bu ülke insanının zihniyetinden. sonuna kadar vazgeçmek istemiyorum.
    ...

    bir yazardan bana gelen önemli bir gözlemi de buraya ekliyorum.

    hocam merhabalar, ben ankara keçiören de sandıkları vatandaş olarak izlemeye giden birisiyim ancak çok acı bir gerçek var ki bazı sandıklarda chp müşahitleri yoktu ve sorumlu arkadaş ( kendisi ile orada tanıştım) hemen sandık güvenliği için çöpte bulduğum kalem ile sayımları izledim. kendi çevremi çağırdım ve sandıkların başında durduk ıslak imzalı tutanakları aldık. ancak demem şu ki herkese duyurun, evde oturarak seçim kazanılmıyor, herkes sandığın sayımına kesinlikle katılsın. 4 akp li arasında millet ittifakı için 4 oy kazandırdım. burası özellikle akp nin kalesi bazı yerdeki iyi partili görevliler chp oyunu korumuyor yazık oluyor. seçimin sonucunu o zaman anladım bunu herkese duyurursanız ikinci seçim için daha yararlı olur. ben hakkımdaki dava yüzünden müşahit olamıyorum o yüzden vatandaş olarak katıldım. size bulunduğum sandığın tutanağını da atacağım.

    sahip çıkmamız lazım ben hukuki sesepten dolayı vatandaş olarak yer alabiliyorum ama en yakın chp veya iyi partiye gidip müşahitlik alsınlar yapılacakları sorsunlar.

    tutanak: https://eksiup.com/p/7w634217h4xf
    ...
    seçime katılımla ilgili bir yazarın temennisi.

    ayrica memleketine oy kullanmaya giden öğrencilerin ve çalışan insanların tekrar aynı motivasyonunun sağlanması ve yol paraları konusunda bir şey düşünmeli. isyerlerinin izin almaları konusunda sorum çıkarmaması sağlanmalı.
    ...
    böyle mesajlar da alıyorum taktirinize.

    turizmde çalışan 5 muhalif oyu maddi yetersizlik ve izin alamama durumundan dolayı çöpe gitti, 2. turda bileti alabilecek sponsorlar bulabilirsek gitmeyi düşünüyoruz, öğrenciyiz aynı zamanda ve daha yeni işe başladığımız için yol masraflarını karsilayabilcek bütçemiz yoktu.
    ...

    bir yazarın paylaşmamı talep ettiği mesaj

    inanç bunların tekelinde değil.. onların karanlık adamları her cuma bir ayet sallaya dursun. biz inandığımız için paylaşalım. ali imran suresi 139. ayet
    ...

  • ekşi itiraf

    ekşi sözlüğü bırakmayı düşünüyorum. kısır başlıklar kısır yorumlar yetmiyormuş gibi karakteri oturmamış, aklı uçkurunda gezen tiplerin yuvası olmuş şu günlerde. evrimini tamamlayamamış ciddi bir nüfus içinde kadının kızın k'si dahi geçse başlıklara hücum edip beynimizin zekamızın ırzına geçiyor. şu sıralar ciddiye dahi alınmaz oldu ekşi sözlük bilmem farkında mısınız? eğer ekşi sözlük kendine gelmezse bir gün çöp olup unutulacak. yapılması gereken tek şey var. son 5-10 yıl içerisinde yazar olan kim varsa buna ben de dahilim herkesin yazarlığı askıya alınıp değerlendirmeye girsin. bu işin altına girecek biri bulunmazsa ben talibim. eminim benim gibi de çok kişi var bu hamallığa talip. ama ekşi sözlük bir değer olacak, söz sahibi olacak, ciddiye alınacaksa biri bu işe el atmalı artık...

  • iyi parti'nin ilk seçimde alacağı oy oranı

    türkiye'deki seçmen tiplerine göre değerlendirmek şart. her grubu fikri önceliklerine göre iki, üç kelime ile gruplandıralım ve alacağı oy aralığına bakalım.
    islami, dindar kesim: %4. bu kesimin insanı nadiren sandığa gider.. sandığa gideni ise sadece saadet partisine oy verir. siyaset ile islam ayrımını asla kabul etmez. batı kaynaklı her türlü yönetim biçimine kapalıdır. iyi partiye oy çıkmaz.
    türk-islam sentezi: %7. bu kesimin içinde katı bir tarzda % 2-3 kadarı akp-mhp-bbp çizgisinden ayrılmayacak seçmendir. %3-5 oranında oy alabilir.
    ulusalcı-milliyetçi cephe: %4. bu kesim şimdiki işçi parti anlayışı içinde bulunan çok az orta- daha çok üst gelir grubuna dahil sosyalist seçmendir. oy çıkmaz.
    sosyalist- kürt milliyetcisi: %4. oy çıkmaz.
    dindar olmayan- sağ kürt seçmen: %8. (oylar ya hdp'ye ya akp'ye gider. oy çıkması çok zor. belki % 0-1.
    dindar (kürt) seçmen: %5. genelde akp çizgisinde olan ama akp'nin son dönem politakaları ile uzaklaşan seçmen. bir kısmını yine alsa da büyük kısmını kaybetti. tartışmaya açık. sandığa giderlerse % 0-1.
    milliyetçi demokrat seçmen: %7. tamamını alma şansı yüksek. partinin kimliğinin hitap ettiği iki kesimde biri. % 6-7.
    milliyetçi-atatürkçü seçmen: %6 son ana kadar kararsız duracak seçmen sanırım. çünkü iyi partinin durumuna göre tavır alacaklar. anketlerde baraj tehlikesi (%9-11 aralığı) olduğu sürece iyi partiye oy verir. bunun dışındaki her ihtimalde chp ile oyları paylaşır. tahminen %2-3.
    atatürk milliyetçisi geleneksel seçmen: %13. chp siyaseti içinde temsil edilen seçmen. yine de oy alabilir. %1-2.
    demokratik-sol, laik: %8. oy alma ihtimali çok zor. baraj durumunu gözetenler bir sefere mahsus belki ,%0-1.
    gelenekçi alevi seçmen: %7. normalde seçmen kitlesi net olmamakla birlikte nerede duracağını tahmin edilen seçmen. oy alması kolay değil. türkmen alevilerinin tutumu durumu burada önemli. % 1-2.
    cemaat-tarikat mensupları: %5. ne yapacağı belli olmayan seçmen grubu. tabiki çoğunu akp -saadet çizgisi alacak. özellikle malum eski cemaat ne yapacak belli değil. %1-2.
    merkez-sağ: %22 ile türkiye'nin iktidarını belirleyen seçmen grubudur. tarihte sadece ikdidar görebilmiş ap-anap-akp bu seçmenin ezici çoğunluğunun oyunu alabilmiştir. güç ve istikrar durumuna göre tavır alırlar. son 5-10 yıla kadar kemikleşmiş olmayan bu kesim, akp döneminde erdoğan faktörüne bağlı olarak yüzde %7-11 arasında kemikleşmiş bir akp sınıfı oluşturmuştur. şimdilik sadece %9-13 lük kesimden iyi parti oy devşirebilir. tahminen % 3-6 arası.
    sonuç: en az: %17 en çok:%30.