cannibal lecter4
profili

  • ekşi'de yazdığı için uzaklaştırılan lise öğrencisi

    (az sonra söyleyeceklerim hiçbir kuruma dair değildir. belki de öyledir bilmiyorum. siz ne anlıyorsanız o, beni bağlamaz. hiçkimseyle hukuki boyutta uğraşmak istemiyorum, param yok çünkü.)

    ben. bugün diplomamı aldığımda sicilime işlendiğini öğrendim.

    öncelikle sizlere teşekkür etmek istiyorum. belki hatırlarsınız okulumda bir sergi açılmıştı. (bkz: sosyal bilimler lisesindeki aşırı bilimsel sergi) ben bu sergiyi gördüğümde oradan kaldırılması için çabaladım. birkaç saat sonra ekşi'ye yazdım ve gündeme düştüğünde haber sitelerine de düştü ve sergi apar topar kaldırıldı. serginin bulunduğu yerde kameralar olduğu ve sergiye ait fotoğrafları bizzat çektiğim için kendimi saklamadım. zaten saklamam için bir sebep yoktu çünkü kamuya ait bir kurumda, okulun giriş kapısının önünde ve herkesin görebileceği bir yerde açılan sergiye ait fotoğrafları paylaşmıştım. yazdığım yazıda herhangi bir hakaret unsuru yok, dilerseniz bakabilirsiniz. kamuya ait bir alandaki sergiyi paylaşmak suç değildir ve ben bir suç işlemedim. şayet okul hakkında yazı yazmak suç olsaydı ve okulun fotoğraflarını çekmek uzaklaştırılma sebebi olsaydı, okulda 400 kişi varsa 300ünün instagram'da yaptığı paylaşımlardan dolayı uzaklaştırılması gerekirdi.

    serginin gündemde olduğu süreçte bana hiçkimse bir şey söylemedi. fakat 5-6 gün sonra okul müdürü yanına çağırdı ve yanında emir erleriyle birlikte bana bağırdı çağırdı. yazıyı silmem için beni tehdit etti, ben de silmemekte ısrar ettim. daha sonra dışarı çıkardı beni ve sınıfa geri döndüm. birkaç dakika sonra rehber öğretmeni beni çağırdı ve disiplin işlemlerinin başladığını söyledi.

    o yazıyı yazdığımda okul idaresiyle epey sorun yaşayacağımı biliyordum ama yaptığım bir suç olmadığı için okuldan uzaklaştıracaklarını tahmin edememiştim. ilk başlarda epey direndim, "okul hakkında yazı yazmak" bir disiplin gerekçesi olmadığı için itiraz ettim. dava edeceğimi söyledim ama benimle anlaşma yoluna gittiler. (sanki ticaret yapıyoruz.) suçu sene sonunda sileceklerine dair okul idaresi bana söz verdi. benim amacım o sergiyi oradan kaldırmaktı ve başarmıştım. küçük eniştemin egosu epey sarsıldığı için zaten silecekleri bir disiplin cezası için sınav senemde kimseyle uğraşmak istemedim. isterlerse 1 hafta uzaklaştırsınlar zaten silinecek diye düşünmüştüm çünkü söz vermişlerdi. fakat kurda kuzu emanet etmek hatalı bir davranıştır.

    ben başarısız bir öğrenci değilim. bunları anlatmak hoş değil ama kendimi savunabilmek adına söylemem gerekiyor. benim 12. sınıf karne ortalamam yüz üzerinden doksan sekizdi fakat e-okul sisteminden iki adet takdir belgemi sildiler. daha önce youth exchange and study projesine katıldım. 17 yaşında educationusa programında yapılan bir proje sayesinde amerikan büyükelçisi john bass ile yemek yedik. geçen senenin yazı kaliforniya'ya gitmek için sekiz bin dolar amerikan hükümetinden burs aldım. demek istediğim ben başarısız, haylaz bir öğrenci değilim ve daha önce hiçbir disiplin cezam yoktu. akademisyen olmak istiyordum fakat ilerde bunun bana engel olacağına eminim çünkü bu hukuksuz cezayı sicilime işlediler.

    o gün yanınıza çağırdığınızda yazdığım yazıyı silseydim bu disiplin cezası bana verilir miydi? "okul hakkında yazı yazmak" bir disiplin gerekçesi olduğu için değil siz kendi egonuz sarsıldığı için verdiniz bana bu cezayı. bu yaptığınız adil değil ve suçtur. sigara içmenin kınama cezası, okulda açılan bir sergiyi paylaşmanın uzaklaştırma cezası olduğu bir okulda okul arkadaşına çatalla saldıran öğrencinin disiplin cezası okul sonunda siliniyor ama benim cezam sicilime işleniyor. sileceğiz diye söz veriyorsunuz ve beni dava etme kararımdan vazgeçiriyorsunuz ama sözünüzü tutmuyorsunuz. nerede kaldı lan sürekli bahsettiğiniz ahlak?

    ne yapacağımı bilmiyorum. artık sicilime işledikleri için elimden gelen bir şeyler var mı? akademik alanda çalışmama ve yurtlar için vs. burs almama engel olacak mı bu durum? tavsiyelerinize ihtiyacım var.

    edit sebebi: okulda olan bir olayı daha yazmıştım ama elimde video ve resim olmadığı için iftiraya gireceği ve ceza alacağım söylendi. ben de bu yüzden sildim.

    edit: e-okuldan takdir belgesinin silinemeyeceğini söylemiş bir yazar. ayrıca yazmak istedim buraya. aç bak bakalım yönetmeliği, disiplin cezası olan öğrenciler belge alabiliyorlar mı.

  • konya'daki aşırı laik halk otobüsü

    hoşgörü diyarı konya'da bugün denk geldiğim halk otobüsü.

    duracak ibaresinin üzerindeki bismillahirrahmanirrahim yazısıyla milletleri, dinleri farklı insanları birbirlerine bağlayan konya büyükşehir belediyesinin yine takdir ettiğim bir icraatı olmuş.

    edit: beni provokasyonla suçlayanlar olmuş, bindiğim otobüste dini bir simge görmek istemiyorum. ortada bir provokasyon varsa eğer, yapılan bu ötekileştirmedir.

    hadi biraz empati yapalım, türkiye'deki ekseriyeti şu anda yahudi olarak farz edelim. ve türkiye şu anda olduğu gibi laik bir ülke. her gün bindiğiniz halk otobüsünde "yehova'nın adıyla" yazıyor. ne hissedersiniz?

    edit: halk otobüslerinin resmi değil özele mahsus araçlar olduğuna dair bir entry gördüm. yani diğer şehirlerde sistem nasıl bilmiyorum ama konya'da tek bir halk otobüsü hizmeti var ve bu hizmet belediyeye ait.

  • sosyal bilimler lisesindeki aşırı bilimsel sergi

    bugün konya sosyal bilimler lisesi'nin giriş kapısında gördüğüm "tarihin yitik nesli devler" ismiyle açılmış seminere ait aşırı bilimsel bir sergi.

    izninizle sergiye ait görselleri paylaşayım:

    resim1
    resim2
    resim3
    resim4

    öğretmenin açıklaması

    evren dediğimiz yer o kadar büyük ki yaklaşık 9.460.800.000.000 çarpı 93.000.000.000 kilometrelik evrende (hala büyüyor durduramıyoruz.) en fazla iki metrelik boyumuz var ve bilmediğimiz şeylerin yanında bildiklerimiz hiçbir şey. devler yoktur diye kesin bir yargıda bulunmak bağnazlık olacaktır.

    ama, şöyle bir durum var. sergide kullanılan resimlerin gerçekdışı olduğu bariz. belki bir öğretmen öğrencisinin ufkunu açmak için "dünya'da devler de var olmuş olabilir mi?" diye bir seminer yapabilir ve ben desteklerim bu semineri. ama 2010 senesi facebook paylaşımlarına ait resimleri kullanarak bu resimlerin doğruluğunu bile araştırmadan (ki resimlerin oynanmış olduğu, kaç defa yazıldı söylendi.) okulun girişinde böyle bir sergi açarsan, işte o zaman olmaz o iş.

    evrim teorisini bırakın, evrim kanununun bile yasaklandığı (müfredattan kaldırıldı demeyeceğim, yasaklandı çünkü.) ülkemizde artık insanlar bu şekilde bilim yapıyorlar sanırım.

    ortaçağa hoşgeldiniz. böyle bir ortam nasıl oluştu bilmiyorum, ama bu başarı hepimizin!

    gelen hakaret dolu mesajlar üzerine edit: aynen 18 yaşındayım, hatta inanır mısınız lise öğrencisiyim. bunu anlamanız için aşırı bir zeka seviyenizin olmasına gerek yok. durduk yere bir insanı kırmanız için de hiçbir sebep yok, yaşım dolayısıyla bana hakaret edecek haddi kendinizde nasıl görebiliyorsunuz?

    ayrıca eklemek istiyorum. okuldan birçok kişi benim yazdığımı fark etmiş. kendimi zaten hiçbir şekilde saklamıyorum. okul idaresiyle çok sorun yaşayacağım söylendi, ben var olan bir durumu insanlarla paylaştım. o sergiyi oraya koyuyorsanız, bunu paylaşmak da benim görevimdir.

    yine de ne olursa olsun beni bir daha tehdit etmeyin, yazdıklarımı silmem gerektiğini söylemeyin. bu sorunu bir yerlerde dile getirmem ve o serginin oradan kaldırılması gerekiyordu. ve bununla birlikte, liseme yazılan yorumları kabul etmiyorum, ortada bir sorun varsa eğitim sistemiyle ilgilidir, konya sosyal bilimler lisesi ile ilgili değil.

    saygılarımla.

  • meram'da yeraltı çöp konteynerleri

    kedi katili atık depoları.

    edit2: günlük hiti 200 bin olan bir sitede sadece 131 imza toplayabildik. birlik olarak böyle güzel ve basit bir şeyi bile başaramadık, ülkenin birlik olmasını istemek ise ütopyaymış demek ki. destek olmak yerine diyorsunuz ya hani, konya gibi bir memlekette bunu başaramazsınız diye. her yerde iyi insanlar vardır. ama toplumun geneli, bugün de gördüğümüz gibi bir canlının yaşamını bile önemsemeyecek kadar umursamazmış. 1 senedir tekrar tekrar dirilttiğiniz, hakkında yüzlerce entry girdiğiniz meltem banko'dan daha önemsizmiş demek ki bir şehirdeki binlerce kedinin yaşamı. ne olursa olsun denemeye değerdi. destekleyen herkese teşekkürler.

    edit: checkhill'in tavsiyesi üzerine bir change.org kampanyası başlattım. elbette çözüm olmayabilir ama, yazdığımız mektupların muhattabının meram belediyesi olması bile belki birisinin acaba demesine yol açabilir. change.org linki

    bilenler bilirler, bu çöp konteynerleri epeydir bu şehirde. ben bir şeyler yapmak istiyordum ama sesimi duyurabileceğim bir platform yoktu. bu şekilde bir farkındalık oluşturabilirsek belki bu sorunu da çözebiliriz.

    bu konteynerin resmi.

    şuradan da konteynerin derinliği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

    boyutları 3-4 metre falandır. yani siz içine düşseniz, bir yardım almadan çıkamazsınız. bir de sokak kedisi olduğunuzu düşünün, betonlaşmış kentteki tek yiyecek kaynağınız çöp kutuları ama insanlar onu bile sizden alıyorlar, "estetik görüntü" için.

    bir de insanlar, bu konteynerlerin kapaklarını da kapatmıyorlar. meram'da olan varsa gitsin bir baksın, hangi konteynerin kapağı kapalı? benim yapabildiğim tek şey yolda yürürken bu konteynerlerin kapaklarını kapatmak, ama bir farkındalık yaratırsak bu sorunu çözebileceğimizi inanıyorum.

    benim aklıma gelen tek şey -biliyorum bunu bile çok göreceklerdir ama- bu konteynerlerin kapaklarını bir şekilde değiştirilmesini ve kendi kendine kapanmasını sağlamak. ben bu kadar düşünebildim.

    umarım bir şeyler yapabiliriz, bu işlerden anlayan ve üslup yordam bilen birisinin veya birilerinin desteğine ihtiyaç var. bizim daha rahat yaşamamız için, başka bir canlının yaşam hakkını elinden alamayız. fakat alıyoruz, farkında bile değiliz. çünkü umurumuzda bile değil.

    desteğiniz için teşekkür ederim.