doganumut10
profili

  • devin ai

    bahsi geçen devin ai scam iddiaları var emin olamadım henüz çok yeni 2-3 gün daha net anlarız, bu entry genel yapay zeka yorumudur;

    arkadaşlar bu yapay zekanın amacı hiçbir zaman yazılımcı bitireyim olmadı.

    yazılımcı arkadaşlardan beklenmedik kadar muhafazakar kitle çıktı ''asla bizi bitiremez, her zaman yazılımcıya ihtiyaç olacak'' gibi çok çok çok sığ yorumlar yaptılar.

    ki her zaman yazılımcıya ihtiyaç olacağı doğru olsa bile bugün 100 ihtiyaç yarın 1 ihtiyaça düşünce de zaten bitmiş olacak bir sektör.

    endüstriyel devrimle yapay zeka devrimi bu noktada çok karıştırılıyor özellikle endüstriyel devrimin yeni iş sahaları açmasını örnek göstererek yapay zeka da yeni iş sahaları açacak deniyor.

    arkadaşlar böyle bir şey beklenmiyor çünkü bu yapay zekanın kendi varlığına ters.

    bu yapay zeka olayı yazılımcıyı değil insanı bitirmek için geliyor daha fazla iş sahası açmak için değil.

    ki ihtiyaç duyulan yeni ''iş'' alanlarını zaten yapay zeka kendisi dolduracak çünkü kendi kendini geliştirme imkanı var.

    bu inanılmaz bir devrim ve her geçen gün ''balon'' olduğunun ortaya çıkması beklenirken tam tersine kendini kanıtlaya kanıtlaya geliyor.

    endüstri devriminden çok daha büyük bir devrim söz konusu.

    endüstri devrimi şuan yapay zeka karşısında çapanla tarla işlemek gibi bir şey yapay zeka ise tarla işleyen, tohum atan, sulama yapan ve bunu yüzlerce çeşit ürüne ve toprağa göre ayırt ederek yapabilen bir traktör olma potansiyeline sahip.

    insanlık endüstri devrimiyle 100 yılda her anlamda 1 noktasındayken 2 nesil içinde 10-20 kat yükseldi bazı alanlarda 100 katlık artışlar oldu.

    son 1 nesildir ise bu hızlı artış yavaşladı.

    şimdi ise yapay zekanın bu artışın üzerine bir 10x 20x yapması söz konusu.

    çok fazla araştırıyorum, çok fazla makale okudum, uzmanları dinledim.

    bu olay son 3 yılın olayı değil yapay zeka felsefesi 60-70 yıl öncesine gidiyor.

    hatta ilk uygulamaları onlarca yıl önce var, bugünün farkı ulaşılan işlem gücünün o zamanların binlerce katı olması ve bu noktanın kapıyı açmaya yetecek kadar güç oluşturması.

    kapı her zaman vardı ama güç yetmiyordu, bugün bu kapı aralandı yani kapının arkası görünüyor.

    çok müthiş isimlerin konuştuğu olası senaryolardaki zaman aralığı 10 yıla kadar düşmüş durumda yani demek istediğim endüstri devrimi 100 yılda dünyaya hakim olduysa burada beklenti bundan 10 kat daha hızlı.

    ve bu beklentiler basit şeyler değil şuanki genç nesil orta yaşını bitirmeden tamamen yeni bir dünya düzeninde kendini bulabilir.

    evet para kazanma isteği çok yüksek olan sayısız geliştirici var ama bir noktada ortak senaryoda para önemini kaybediyor.

    öyle güçlü bir potansiyele sahip ki bu devrim bir şirketin yapay zeka uygulamaları belli bir seviyeyi geçtikten sonra parayı önemsiz hale getirecek kadar gelişmiş olacak o şirket bu uygulamayı kendine saklayabilir.

    lakin bir başkası aynı noktayı geçebilir en ufak bir sızıntıda bu sınırın tüm dünya tarafından geçilmemesi için bir sebep de yok.

    insanlığın tam anlamıyla evrimsel basamak atlayışına yaşamlarımız içinde şahit olma ihtimali ortaya çıktı inanılmaz ve heyecan verici.

    distopya senaryoları her zaman vardı ama ütopya senaryoları hiç gerçekçi değildi en azından ciddi bir basmak atladık.

    bir de mevcut durumda zaten insanların belki çoğuna ihtiyaç yok, bugünün teknolojisini hiç değiştirmeden sadece verimliliği maksimuma ulaştırırsak nüfüsun %10'u kalan %90 için üretim yapabilir belki de daha azı.

    insanlığın altın çağı insanların haftada 6 gün günde 10-12 saat çalışacakları işlere kolayca ulaşmasından geçmiyor.

    çalışmalarına gerek kalmadan refaha ulaşmaktan geçiyor. burada çalışmaya benzer şartlar da toplumsal düzen için koyulabilir. (boşluk hissini önlemek amaçlı bir nevi kamu hizmetleri.)

  • israil'in konser alanından kaçan sivilleri vurması

    arkadaşlar çoğunuz yıllardır internet kullanan insanlarsınız halen kaynak güvenilirliği konusunda bir bilinciniz oluşmadı mı? (en güvenilir kaynak bile yalan çıkabilir ama o ayrı bir konu.)

    entrylere bakıyorum gerçek olduğunu kabul edip öyle yorumlar yazmışsınız.

    paylaşımı yapan hesabın ana sayfasında 1 dakikada 3 tane net yalan paylaşımın rt edildiğini gördüm. (hangileri olduğunu da kendiniz bulun mk)

    ayrıca bu hesap bir türk düşmanı, gelişmiş aramada birkaç anahtar kelime ile bulabilirsiniz.

    ölen filistinli çocuklar için bizi sorumlu tutmuş bir paylaşımında öyle rezil bir hesap. (https://twitter.com/…irl/status/1718971819456401823)

    isralin savunuculuğunu yapmadım ki netenyahunun da amk sadece her gördüğünüze fikirlerinize uyuşuyor diye hemen inanmayın.

    olayın doğru olup olmadığı hakkında da yorum yapmadım.

  • barış yarkadaş'ın gazeteciliği bırakması

    hahaha lan bunlar çakallara dans ettirir.

    ''aktif gazeteceliği bırakıyorum siyaset yorumcusu olarak devam edebilirim.''

    bu ne demek? hiç bir şey değişmeyecek adamın hayatında demek.

    zaten yaptığı şey televizyonlarda bomboş siyasi yorumlar yapmaktı ne gazeteciliğini gördünüz?

    programda zaten yapıp bundan sonra yapmayacağı ne olacak? hiçbir şey.

  • 17 temmuz 2023 çin türkiye maçı

    bu saatten sonra ancak kemal kılıçdaroğlu oyuna girerse kaybederiz.

    kadın voleybol milli takımımızı tebrik ederim.

  • ekrem imamoğlu

    bu adam erdoğana karşı kazanma şansı olan tek adamdı.

    muhafazakar, sunni, trabzonlu, belediye seçimi kazanıp başarıyla yönetmiş.

    karizmatik, miting yapmayı biliyor.

    akp'lilerin ''sen o partiye yakışmıyorsun akpye gel'' dediği bir isim.

    atatürkü de anıyor, cumhuriyete de sahip çıkıyor. bu toplumda seçim kazanabilmek için tüm özelliklere sahip.

    arkadaşlar biz bu ülkede bu toplumda hiç de az olmayan muhtemelen %50'den daha fazla iktidara muhalif olan kesin olarak kapana kısıldık.

    yurtdışı şansı olanlara bir şey demiyorum ama bu ülkede kalmaktan başka çareniz yoksa

    ekrem imamoğluna sahip çıkın.

    yarın erdoğan olmasa da bu zihniyet olacak ve bu zihniyete karşı da kazanma şansı olan en güçlü isim bu adam.

    müthiş çalışkan ve kim ne derse desin başarılı bir belediye başkanı.

    iktidarın ilk hedefi olacaktır, sahip çıkmamız lazım.

    chp'ye rağmen sahip çıkmamız lazım.

    bu seçimin kaybedeni değildir aksine en çok çalışanı olarak ve istanbulu kaybetmeyerek en güçlü neferi olmuştur.

    biatçı değilim hiç olmadım hiç olmayacağım belki dünya görüşlerim imamoğluna da uymuyor ama değişim için şuanda en büyük şansımız olduğunu düşünüyorum yarın ne olur bilemeyiz.

  • muharrem ince

    https://twitter.com/…nce/status/1628506259556016128

    son zamanlada kendisine yeniden sempati duymaya başlamıştım, şu tweetteki ''erdoğan ile beraber aynı masada dayanışma'' çağrısı ile tüm olumlu düşüncem yok oldu.

    kılıçdaroğlu aday olmasın diyenlerdendim deprem sürecinde en omurgalı ve en cesur duruşu yaparak ilk günden saray iktidarına karşı dimdik durmasıyla adaylık tartışması benim için keskin şekilde bitti, benzer hissiyatı birçok muhalifte gördüm, gerek gerçek hayatta gerek sosyal medyada kılıçdaroğluna hakaretler edenler bile bu tavrı dolayısıyla kendisine olan bakışlarını 180 derece değiştirdiler, evet halen olursa x isim aday olsun diyorlar, diyoruz ama artık olmasına da karşı değiller.

    ne dayanışması, ne siyaseti? sabah aynı masaya oturursun akşam o masaya oturduğun seni hain ilan eder yediğin hakaretlerle kalırsın. 20 yılın 1 saniyesinin hesabını vermeyenler ile dayanışma mı yapacaksın?

    bu felaketin en büyük sorumlusu kim sayın ince?

    bu tarz bir politikadan kesinlikle uzak durmalı hedefi net koymalı o zaman daha da yükselir. olur da aday olup ikinci tura kalırsa oyumu atarım orası ayrı konu.

  • istanbul'da ev kiraları

    (bkz: #139023651)

    --- spoiler ---
    amsterdam'da yaşamak istiyorsan 6 7 8 bin euro en dandik eve vereceksin. rotterdam olsun dersen 5 6 bin euro gözden çıkaracaksın. ortalama aylık gelirin 3500 euro olduğu bir ülkede büyük şehirde sadece kira beledi gelirin 2 katı. bu da "sen gelme fakir" demektir.
    --- spoiler ---

    rotterdam için olan ev kiralarını altta bulabilirsiniz, hollandanın en bilinen ev kiralama sitelerinden birisi bulmam 31 saniyemi aldı. 2 kişinin yaşayacağı ortalama bir ev 1,000 €'ya bulunabiliyor.

    https://www.pararius.nl/huurwoningen/rotterdam

    tek kişiyseniz 700-800 €'ya 30-40 m2 daireler var üstelik ısınma ve su dahil diyor fazlasını aramazsınız. 3+1 120 m2 gibi bir konsept avrupada yok muhtemelen bizim yeni nesil türklerde de talep düşecek bu büyüklükteki evlere artık eskisi gibi çocuk yapılmıyor...

    neyse illa 3 oda olsun diyorsanız 1,500-2,000 €'ya felan tertemiz evler bulunuyor bu sitede 5-6 bin euro'ya çiftlik mi kiralıyon amk?

    sallamayın demiyorum ama saniyeler içinde patlatılabilecek bilgiler vermeyin amk köyde mi yaşıyoruz hepimizin elinin altında internet var.

  • bu ceketi çöpten aldığıma göre ekonomi iyi

    ekonomi kötü diyen kadına ''ekonomi kötü diyorsun ama 100 kilosun'' diyen iğrenç bir varlığın olduğu röportaj.

    kalitesizliğin kitabını yazar bu piçler. şununla ne tartışacaksın?

    en ucuz gıda olan karbonhidratları yiye yiye insanlar fakirlikten şişmanlıyor ama bu cahillere bunu anlatamazsın, kendileri de makarna, pirinç, ekmek (halk ekmek) yemekten davul gibi geziyorlar sonra hastaneleri dolduruyorlar sonra devletimize şükürler olsun hastaneler bedava diyorlar.

    bunlarla tartışılamaz bunlar parazit.

  • 2022 asgari ücret tahmin yarışması

    emekli ücretlerini unutuyor herkes, 10 milyon emekli var bunların büyük çoğunluğu suanki asgari ücret altında maaş alıyor ve zamları resmi enflasyon oranına göre yapılıyor, refah payı eklenmiyor.

    ortalama emekliye 300 tl zam gelecek resmi verilere göre maaşı 2600 olan işçi emeklisi 2900 alacak.

    asgari ücrete enflasyon+üzerinde verdik payı ile beraber 700-800 tl zam gelecek.

    asgari ücret 3600, işçi emeklisi 2900

    3 yıl önce asgari ücret işçi emeklisi ile aynıydı şuan fark çok ciddi şekilde açılıyor.

    emekli ücreti de asgari ücret de insanlık dışı bir hal aldı. 1 yılda yarısı eridi.

    emekli maaşlarına düzeltme yapmadan asgari ücreti 4000 yapsalar bile korkunç bir toplumsal çöküşle karşılaşmamız için aylar değil haftalar kaldı.

    asgari ücreti düşük tutup emekliye de standart uygulamayı yapsalar yine bir çöküş.

    asgari ücret ve emekli maaşını enflasyon üzerinde arttirsalar piyasalara güven vermedikleri için ek bir enflasyon krizi daha patlayacak değil 3 ayda 2 haftada maaş eriyecek sonuç yine toplumsal çöküş.

    vallahi her halükarda suanki zihniyet ile toplumsal çöküş gidiyoruz gibi....

  • 18 kasım 2021 kemal kılıçdaroğlu habertürk yayını

    73 yaşında adam neredeyse 2.5 saat hiç durmadan üst üste sorulan sorulara promptörsüz (burası çokomelli) akıcı ve anlaşılır şekilde cevap verdi.

    mecliste 40'lı yaşlarda olup bu performansı gösterebilecek kişi sayısı bir elin parmağını geçmez, kılıçdaroğlu ''yaş benim için sadece bir sayı'' diyerek kişisel gelişim işine girse sırıtmaz :)