her yerde var mıydı bilmiyorum ama bizim bakkalların birinde sigara görünümlü sakızlar vardı. şaka gibi ama cidden vardı böyle bir şey. mesela parlament paketi gibi paketi vardı. içinde de bilmem kaç dal sakız vardı. dışarıdan bakınca sigara gibi ama sigaranın kağıdının altında sakız vardı. bu ürün bizim orada sadece 1 bakkalda vardı ki bir süre sonra orada da kalmadı. çocukları sigaraya özendiriyordu.
reklamcigeldihanim6 profili
-
hatırlanan en eski bakkal ürünleri
-
24 temmuz 2022 cem toker tweet'i
bu ülkede bi grup var, sürekli birilerini "iktidarı da suçlasana, suçlayamaz vs" diye eleştiriyor. bu arada araştırmazlar da. cem toker o yandaş kanallarda kimlerle ne tartışmalara girmiş bakmaz. sonra da gelir der ki iktidarı niye eleştirmiyor. bu durum başka siyasetçiler için de geçerli. insanlar ne zaman muhalefete eleştiri yöneltse hemen akpyi suçlamamakla itham edilir. ya konu bu mu allah aşkına? halbuki aynı kişiler akpyi de yerden yere vurmuşlardır. ama araştırma zahmetinde bulunmaz ya da unuturlar.
-
çaykur'un zararının 1.5 milyar tl'ye ulaşması
dünyada en çok çay tüketen ülkelerden biri olmamıza rağmen çaykuru yıllardır zarar ettiren adamlar, mega projeler yapıyor ve ülkeyi şahlandırıyoruz diyor. bu adamlar bir de kanal yapacak. bu kanalın kar edeceğini sanan andavallar var hala.
-
togg
bence bu fabrikadan araçlar çıkacak. yani yollarda görürüz. ama çok yanlış bir yatırım olduğu gerçeği değişmeyecek. neden? birçok sebebi var. hiçbir yatırım milliyetçi duygularla yapılmamalıdır. her işin fizibilitesi iyi araştırılmalı, yatırıma değer görülen alanlara efor ve para harcanmalıdır. mesela, bugün türkiyedeki birçok holding, tek başına veya konsorsiyum olarak yerli araç üretebilecek maddi güce sahiptir. gerekli kişi ve bilgileri de satın alabilirler. ama herkesin de bildiği gibi, özel sektör yatırım yaparken fizibilitesine bakar. buraya harcayacakları efor ve para kaç yılda geri dönerin hesabını yaparlar. bu hesapları bence birçok türk şirketi yapmıştır. buna rağmen arkasına devleti almadan hiçbiri girmediğine göre demek ki yatırıma değer bir alan değildir. ayrıca bazı şeyleri üretmek mesele değildir. ürettikten sonra onun pazarlanması da çok önemlidir. milliyetçi duygularla ancak türkiyede satış yaparsınız, ama bu aracın asıl hedefi ihracat olmalı.
bence bu araba üretilir. ancak maliyeti yüksek olacağı için satış fiyatı da yüksek olur. o fiyattan araba satmak için kamu bankaları yine kredi dağıtmaya başlar. devlet de belki ötv indirimi vs yapar. ayrıca kamuya da alım yaparak ilk birkaç sene togg parlatılır. ama iç piyasaya yönelik bu çalışmalar bi yere kadar satış getirir. bir yerden sonra ihracata yönelik bir büyüme gözlenmezse bu markanın ömrü kısa kalır ve milliyetçi duygularla girdiğimiz bu proje de diğer mega projeler gibi milli kazık olur çıkar. ama yerli araba ürettik diye boş boş gururlanırız. en sonunda da togg zarar ediyor haberleri eşliğinde ortaklarından bir bir satış haberleri alırız. mesele bir şeyi üretmiş olmak için üretmek olmamalı. harcanan parada 83 milyonun hakkı var.
edit: bir soru sormak isterim. acaba diğer mega projelerde olduğu gibi bunda da devlet, konsorsiyuma araç alım garantisi vermiş midir? bu konuda bilgisi olan var mı acaba? -
hukuk mezunlarına mesleki yeterlilik sınavı
mezun olduktan sonra sınav yapacağına dandik fakülteleri kapat. adam 4 sene okuyacak sonra gelip bi sınav yüzünden avukatlık mı yapamayacak? diyelim ki sınavı veremedi. bu adam ne iş yapacak? potansiyel işsiz olacak. sorunu en başından çözmek varken ne diye 4 sene okumasına müsaade ediyorsun ki?
ayrıca bu sınav bahanesiyle istemediklerini geçirmeyebilirler. işin ine torpil ve adam kayırma girecektir. -
öğretmene en az 5250 tl maaş ve bir maaş ikramiye
hala anlamıyor bazıları. çözüm maaş artışı değil. sen maaşları arttırdıkça piyasanın dengesini bozuyosun. zam kararları masa başında alındığı için asgari ücrete gelen her zam aynı zamanda enflasyonu da etkiliyor. zam yapmak yerine bordroluların üzerindeki gereksiz kesintileri halledin yeter. asıl mesele kazanılan paranın artması değil alım gücünün artmasıdır.