aparkat hamdi25
profili

  • yazarların bedava olmasını istediği 3 şey

    beslenme niye bedava olsun abi kafanız mı guzel. niye devlet size yemek versin amk?

    barınma, egitim ve hukuk islemleri tamamen bedava olmalı. gerisini istiyorsaniz gonlunuzun istedigi gibi satin alin, satin. devletten yemek beklemek bana garip geliyor devletin gorevi sosyal adaleti saglamaktir. evin yok diye ders calisamayip okula gitmemeni onlemektir. hasta olup sigortan yok diye sokakta surunmemeni onlemektir.

    sen calismak yedigin seyin parasini kazanmak istemiyorsan bu senin tercihin. tarihte hicbir topluluk yoktur ki calismadan insan doyursun. evrimin seysine ters. calismayan ac kalir.

  • et yemek geri zekalılıktır

    biliyorum bu arkadas troll ama

    vegan dietin problemi protein degil. protein her yerden alirsiniz sikinti yok orada.

    problem essential nutrients denilen zimbirtilar. mesela b12 vitamini. mesela vitamin d3. mesela omega 3. mesela vitamin a.

    bu yukari saydiklarimin ilk ikisi sadece hayvanlardan alabileceginiz besin maddeleri. diger ikisi de bitkisel kaynaklardan almaniz icin, her gun kilolarca yemeniz gereken maddeler.

    misal; omega 3. gunluk onerilen minimum miktar 250-500 mg arasi. 1000 mg tavsiye edilen doz. haftada 1 kez ciger ya da kendinden yagli balik yiyen birinin bu konuda cok buyuk bir sikintisi olmaz. cunku yediginiz omega 3 tipi epa ve dha yani insan vucudunun direkt metabolize edebilecegi omega 3 tipleridir. vegansaniz mecburen keten tohumu denilen seyi yemek zorundasiniz. bunun icerigindeki omega 3 tipi ise ala (alpha linolenic acid) denilen omega 3 tipidir. insan vucudu ala metabolize edemez ama bunu epa ve dha'e cevirebilir. ancak ne yazik ki bu cevrim en iyi sartlarda %4'u, cogu zaman %2'yi gecmemektedir. yani ana omega 3 kaynaginiz keten tohumu ise, her gun 1 kiloya yakin keten tohumu yemeniz gerekir. bunun vucudunuza getirecegi yuk, omega 3 ile sagladigi faydadan cok daha agirdir.

    misal b12. veganlardan surekli duyarsiniz, b12 hapi aliyorum diye. cok bir sey degismez. zira piyasada b12 olarak satilan haplarin %99'unun icerigi cyanocobalamine denilen molekuldur. dogal methylcobalamine'e gore metabolize edilme katsayisi cok daha dusuktur. ustune ustluk basindaki cyano sozcugu size siyanur'u hatirlattiysa yanilmiyorsunuz. cyanocobalamine, vucutta parcalandigi zaman sinayur ortaya cikarmaktadir. ben onun yerine haftada bir ciger yemeyi ve b12'mi dogal methylcobalamine olarak almayi yegliyorum. kokorec de yiyebilirsiniz mesela. kuzu bagirsagi b12 acisindan bomba niyetine yenilebilir bir besindir.

    buna benzer yaklasik 15 vitamin ve essential nutrient sayilabilir veganlarin ya hic alamadigi ya da eser miktarlarda aldigi. o sebepledir ki biri size 10 yildir vegan oldugunu ve saglik problemi yasamadigini soyluyorsa;

    1- her uc vegandan biri sarhos oldugu zaman et urunu tuketiyor. bu arkadas da sadece ayik oldugu zamanlar vegan olan, sarhos olunca iskembeleri, kokorecleri gomen biri olabilir.
    2- 10 yildir vegan degildir

    zira veganve vejetaryenlerin %84'u 1 yil dolmadan et yemeye geri donuyorlar.

    yani muhtemelen size virtue signaling (deger gostergesi, deger sinyalizasyonu) yapan kisi ya gizli gizli et yiyor ya da soyledigi kadar uzun suredir vegan degil.

    belirtmek gerekir ki bu yukarida anlattigim pek cok sey vejetaryenler icin gecerli degil. sut, yumurta, peynir gibi vegan olmayan ama vejetaryen olan hayvansal besinlerden ette bulunan pek cok besin maddesi alinabiliyor. pek cok vejetaryenin balik yedigini de goz onunde bulundurursak vejetaryenlik veganlik kadar tehlikeli bir diyet degil.

    vegan diet saglikli olarak sunulmasina ragmen cikis noktasi saglik otoriteleri yerine seventh day adventist kilisesi olan, inanc bazli bir diettir. ozunde buyuk ilac firmalarinin urettigi sentetik vitaminlere muhtac olan hicbir beslenme bicimi saglikli olarak pazarlanamaz. bilhassa hamilelikte, emzirme doneminde ve cocuk buyuturken cocuklari vegan diyete zorlamak belcika gibi ulkelerde cocugunuzun elinizden alinmasina ve olume kastetmekten hapis cezasi almaniza yol acar.

    turkcede vegan dietle ilgili bilgi cok sinirli ve tamami hali hazirda veganizmle beyni yikanmis insanlar tarafindan cevrilmis bilgiler. karsit goruse dair hicbir sey yok. iki blog gonderisi, uc appeal to pity instagram resmine bakip sagliginizla oynamayin. bugun yeryuzunde inek denilen canli var ise bunun nedeni insan ile kurdugu simbiotik iliskidir. dogada neden vahsi inek kalmadigini dusunurseniz, insanlar ile besi hayvanlarinin yaptigi anlasmanin, simbiotik iliskinin insanin evrimsel surecte hayatta kalmasina yardim ettigi kadar besi hayvanlarinin da evrimsel surecte var olmasina, yok olup gitmemesine yaptigi katki gorulebilir.

    insan dunya uzerinde et yiyen en insafli canlidir. bir inegi elektrosok ile saniye surmeden bayiltip kesmek ile ayni inegin bir aslanin agzinda saatlerce can cekiserek olmesi arasinda buyuk fark vardir.

  • yemek yapan kadına arkadan sarılan erkek

    ben bunu yapmayi cok seven bir erkegim. yalniz hep ac kaliyoruz bugune kadar bu hareketin sevismeyle bitmedigi hicbir an hatirlamiyorum.

    riskli harekettir, ac kalma hatta tavuk falan pisiriyorsaniz yemegi mundar etme ihtimaliniz vardir. ama bilhassa et pisiren kadinla sevismek cok guzel oluyor. muthis primitif, icimden ilkel hamdi cikiyor. but yiyip but tokatlamak istiyorum.

  • ekşi kapatılsın

    once imam hatipler kapatılsın diye cevap verilebilecek onermedir.

  • mutsuz bir insana iyi gelecek şey

    hayvan sevin gecer diyenler hayatlarinda hic mutsuz olmamislar sanirim.

    mutluluk progrestir. hayatta nerede durdugunuzun mutlulugunuzla hic bir alakasi yok. oyle olsa bir zenginlik seviyesinin ustundeki kimse hic mutsuz olmazdi.

    mutlulugun sebebi hayattaki ivmenizin ne yone dogru oldugudur. size ileri goturen, progres ettiren bir ivmeye sahipseniz mutlu hissederrsiniz, bu ivme biraz guclu ise, dingin dingin tasiyorsa sizi biraz mutlu, tam yol ileri seklinde iten bir ilerleme gucu ise cok mutlu hissedersiniz.

    bu ivme geriye donukse, hayatta bugune kadar aldiginiz seylerin elinizden kayip gittigini hissediyorsaniz mutsuzsunuz.

    isin uzucu yani bu ivme duragansa, yani ne ileri ne geri gidiyorsaniz, yine mutsuz olursunuz, zira siz ve size dair her sey sabit olsa dahi, yasiniz geciyor ve olume yaklasiyorsunuz, teknik olarak duragan, progres etmeyen bir varlik surdurmek de surekli geriye ivmeyle yasamaktan cok farkli degil.

    ben bu yukarida yazdigimi da iyi bilinen bir kisisel gelisim uzmanindan dinledim. normalde bu tiplere cok kulak asmam ama tabi o meslekte de isini iyi yapan kafa acan abiler var. bu ileri gitme, surekli yavas da olsa progres etme olayini ogrendigimden beri her gun bi adim ileri gitmeye calisiyorum. belki bir gun meslegimle ilgili bir sey ogrenip bilgimi, belki baska bir gun gyme gidip vucudumu, baska bir gun aramadigim ama aramam gereken birini arayip o iliskiyi tekrar canlandirarak toplumsal varligimi gelistiriyorum. bazen o gelismeler cok hizli oluyor beni cok mutlu ediyor, bazen yavas yavas adim adim oluyor beni biraz mutlu ediyor ama surekli mutlu olabilecegim bir progres sagliyor bana.

    onemli olan bir seyi ne kadar cok yaptigimizdan ziyade ne kadar sureklilikle ve kararlilikla (consistency) yaptigimizdir. her gun biraz mutlu olmaya calisin, birikip buyuk mutluluklara yol acacaklarina inancim sonsuz.

  • suriyeliler hakkında empatiye davet ediyorum

    beni ne zaman amerikan, isvecli, finlandiyali, kanadali falan dogdugum irk yuzunden ayristirmaz, gel istedigin gibi burada yasa calis der o zaman bu basligi acanin zirvalari dinlenecek hale gelir.

    evinize suriyeli almadan, ulkede suriyelileri tutun demeye hakkiniz yok. hem bana degmesinler hem vicdani tatmin yasamak icin duyarimi kasayim olmaz. bos konusmayin, sokakta suriyeli gorunce kaldirim degistiren insanlar burada gelip gereksiz gereksiz humanizm kasiyorlar.

    biz burada turk kizlari sikiyoruz, turkler suriye'de bizim yerimize savasiyor diyen adamlarin neyini besleyeceksin. neyin humanizmi bu amk? kac tanesini evine aldin, kac tanesiyle bahceni paylastin?

    evinin kapisina 3 kilit vurup apartman kapisi da kapali mi kontrol etmeden uyuyamayanlar mevzu korumakla kendilerinin yukumlu olmadiklari sinira gelince cok rahatlar. ee ne demisler bekara kari bosamak kolay. o hesap. konus dur, nasilsa aksiyon almasi gereken sen degilsin, sen populizmini yap, tribunlerden alkisi topla, sen tamamsin.

    igreniyorum artik su cakma humanizmden.

  • dövmeli bir kadının bakire olma ihtimali

    sikildim dövmesi tespitine kanira kanira gulduren basliktir.

    tabi sozlukteki duyar polisleri erdemlerini gostermek icin hazir kita bekliyorlar, kimse geyik yapamaz sozlukte.

  • süresiz nafaka mı olur kardeşim

    yargi devlet eliyle cinsiyet esitsizliginin yaratildigi kurumlardan biri.

    velayet davalarinin %80'i erkek aleyhine sonuclaniyor.
    bosanmalarin %90'i erkegin nafaka odemeye mecbur birakilmasiyla sonuclaniyor.
    cogu zaman velayet davalarinin sonucunda bakim masraflarindan sorumlu oldugu cocugunu sadece iki haftada 2 saat gorme gibi muthis sinirli ve insanlik disi kararlar veriliyor.

    feministlere sorsaniz toplum kadini eziyor. is kazalarinda olen erkek, agir isleri yapan erkek, nafakayi odeyen, cocugu alinan erkek, savasan erkek. ama kadin magdur.

    (bkz: yersen)

  • rasim ozan kütahyalı

    güzel güzel bu adami izleyen bir de aslinda ilk 3 bolum ben de destekledim ama sonradan bozdular diyen yazarlari gostermistir.

    su adami futbol tartisirken, siyaset tartisirken, havadan sudan konusurken bile dinleyemiyorum, nasil tahammul ediyorsunuz acaba cok merak ediyorum.

  • 8 bin iranlının izmir'den ev alması

    hayatlarinda hic iranliyla tanismamis yazarlari gostermistir.

    iranlilar gelsin de az insan gorun amk. sizden doguda yasayan herkesi sizden daha ilkel sanmak gercek bir bati yanilsamasidir, siz bence o yanilmaya dusmeyin. iranlilar o orta dogulu eziklemesini gotunuze sokabilirler.

    herseyi gectim farsi kizi bulsam net alirim mesela. ne kezban ne melissu tam ayarinda tutturmus bence iran kizlari bazi olaylari. turk kizinin 20 sene onceki kalitesiyle, 20 sene sonraki akli yeterliligini bulusturmus gibiler pek cogu.

    edit: kezbanlar kuplere bindi. bana cok cirkinsin eminim, ulkeden git diye mesaj atan bile var. gittim zaten sevgili kezbanlar. amerika'dayim, turk kiziyla iran kizinin karsilastirmasini o yuzden yapiyorum.

    burada sunnetsiz siki goren turk kezbanlari kendilerini buyuk bozuyorlar. ayni davranis bicimi iranlilarda yok mesela. adap edep biliyorlar. modern olabilmekle, follos olabilmeyi basarili bir sekilde ayirt edebiliyorlar. uc kurusluk meksikali cicolarin altinda sirf turkce konusmuyor, amerikan vatandasligi var diye uc paralik etmiyorlar kendilerini. iste bunlar bi zamandan sonra hep tercih sebepleri.

  • bilgisayarcının 400 gb'lık arşivi yok etmesi

    (bkz: pornolarım silindi)

    appdata windowsun cok da mudahale etmenizi istemedigi gizli bir klasordur. sen kalk onun icine video arsivi yap muhtemelen adama da net bir sey soyleme, abi appdata klasorunun icinde buyuk ferre arsivi var silme diye sonra format atilinca benim ferrelerim silindi.

    bana da biri bilgisayar getirip format at dese ben de appdata gibi klasoru kesinlikle yedeklemem.

  • kokusu hayata küstüren şeyler

    iskembe izgara. bunu ben cocukken alt komsumuz yapmisti bi kere, 20 sene sonra kucuk ogullari facebooktan arkadasligi istegi gonderdi kabul etmedim, oyle pis kokuyor.

  • sözlük yazarlarının uyudukları en ilginç yer

    bu basliga ayakta, bisiklette, atta, trambolinde falan yazan arkadaslarin gercekten toplum icinde eglencesiz, keyifsiz, her geyige mudahil olmak icin muhabbete dahil olmaya calisan arkadaslar oldugunu dusunuyorum.

  • cuckold erkek

    cok ilginc. bundan 10 sene once de escinseller icin de ayni tip yorumlar yapiliyor, topluca kakara kikiri gulunuyor, heteroseksuellik yuceltiliyordu. sonra bu neo liberal ajanda geldi, escinsellik ve etnik kimlik uzerinden saka yapmak, insan elestirmek tu kaka oldu. ortamlarda sorsan herkes cinsel algi devrimi yasadi.

    samimiyetsiz oldugu herhalinden belli olan turk deliganlilari bu kadar mericlesti ama, politik dogruculugun gerekmedigi pek cok yerde zaten o ustlerine oturmayan anlayisli meric gitti, ya amk adam dedigin gotunu siktirirmicilik geri geldi. ama kulaktan kulaga, dedikodu gibi.

    o yillarda bati escinselligi icsellestirme ve normallestirme surecinde idi. yani "bize" yeni yeni geliyordu bu tip kavramlar. once kabul etmedik, sonra mahalle baskisi artinca mecburen eril dil'i de degistirdik.

    simdi aynisi swingerlara ve ensestlere oluyor. hani herkesin cinsel yonelimi kendi bilecegi isti? hani kimse baskalarina zarar vermeyen zevklerinden oturu ayiplanamaz, nefret soylemine maruz birakilamazdi? hani ahlakcilik ve namusculuk turkiye'nin geride biraktigi kavramlardi? nerede ciziyoruz cizgiyi? toplumsal ahlak var mi, yok mu? uyguluyor muyuz, uygulamiyor muyuz?

    bu neo liberal politik dogrucu dusturun ulkeye orgutlu giris tarihi hemen hemen 2002'lere falan denk geliyor benim anladigim (bkz: acik toplum vakfi). belki oncesinde oncu hareketler de olmustur. yani asagi yukari bir halkin tum soylemi ve algisi 10-15 yilda tamamen degistirilebiliyormus demek ki. gec '90larda alkis tuta tuta, mars soyleye soyleye ahmet kaya'ya catal bicak firlatanlarin hepsi birer kurt savunucusu oldu bu 15 yilda.

    yarin bir gun demek ki ruzgar baska yerden esse, yeni bir propaganda silsilesi ile cuckoldlar da vardir falan diye algi yapilsa, velev ki swingeriz diye pankartlar tasinsa, ensestler 18 yasindan buyuk yegenlerini kuzenlerini falan alip akraba hakkimiz sike sike aliriz diye yuruyusler yapsa burada dal dasak muhabbet yapan herkes soylediklerinden pisman olacak, ozur dileyecek. ortamlarda ya benim de cuckold arkdaslarim var falan gibi mericlikler yapacak.

    ancak vurabildigimize gucluyuz.

  • her ambulansta bir türbanlı bulundurma zorunluluğu

    ben cevrilmeyeyim diye bi kere turban takmistim polis beni cevirdi. nereden anladi hic anlamadim.

  • tacizi meşrulaştıran ekşi sözlük yazarı

    (bkz: ortmenim bana silgi firlatti)

    sen, toplumda arabasiyla hareket edebilecek kadar sansli bi yere duseceksin, bir de taciz gibi bir bahane ile arabanin tamamini illegal bir sekilde kaplatacaksin. bir de bunu tacizden korunmak adina yaptigini iddia edeceksin.

    eh biraz utanin be. bu ulkede binlerce genc kiz metrobuslerde tiklim tiklim isine gelip gidiyor, ulkedeki tacizden ilk yakinmasi gereken bu insanlar, arabasinin sicak koltugunda oturanlar degil. siz taciz hakkinda bu kadar duyarli iseniz, gidin her gun toplu tasima kullanmak zorunda olan genclerin yuzlestigi taciz tehdidinden bahsedin.

    mesajlari okudum, yuh diyorum. 50 yasinda insani kim niye taciz etsin sorusuna sen demek ki genc kadinlarin taciz edilebilecegini dusunuyorsun demek, ancak "dur ben sunu tacizci gibi gosterip sozlukte bir linc ettireyim" gibi bir mantikla verilmis bir cevap olabilir.

    edit: sadece fikrine katilmadigim icin nick altima saldirmis, umarim bir gun senin anana bacina da yaparlar mevzularin girmis yalniz, gorelim;

    https://i.hizliresim.com/9ddpv9.png

    saldirmaya doyamiyor, kendisine katilmayan herkesin olmesini gerektigini dusunen modern fasistlerden

    https://i.hizliresim.com/blgdmd.png

    olmayin bu kadar magduriyetci, bu kadar belden asagi oynamayin ya.

    bazi insanlarin bazi seyleri soylemeye nasil yuzu oluyor, anlamak guc.

  • ozan'ın kaçırdığı golden sonra tv parçalayan kişi

    bunlarla ayni evde kiz var ben yalnizim ben ona yaniyorum

  • got izlemeyenin yaşama hakkı elinden alınmalıdır

  • yatacak yeri olmayan meslekler

    yemin ederim emlakci demeye gelmistim, basligin amaci emlakcilara giydirmekmis.

    belinize kuvvet arkadaslar.

    ayrica bence en yatacak yeri olmayan tefeciler ve onlarin daha resmi hali olan bankalar ve borsacilardir.

    bir de, dunya geneli icin olmasa da bilhassa turkiye gibi muz cumhuriyetlerinde politikacilarin yatacak yeri olmaz.

    (bkz: ecevit'i tenzih ederim)

  • az bilinen görgü kuralları

    araya arap adetlerini de gorgu kurali diye serpistirmisler.

    tokalasin arkadaslar. tokalasarak gunaha da girmezsiniz, gorgusuzluk de etmezsiniz.