Sık geçen başlıklar
Debe Arşivi
arşiv kapsamı: 4 Haz 201526 Haz 2026
yapımında ve yayımında emeği geçen herkesin cibiliyetine tükürdüğüm kliptir. bu şarkıyı duyduğumda hilal cebeci'yi hatırlamamak için sesi kapatıp, klibe öyle göz gezdirdim. bazı insanlarda "rezillik" kavramının yeterince gelişmediğini şu an tam olarak öğrendim. klibin başarısı da, daha çıktığı anda aldığı 4000 dislike'a karşılık, 176 like ile kendini gösteriyor. ben asıl yorumları okumak için açtım, yemin ediyorum gülme krizine girdim ya. ahahhahahhahahaha... bütün türkler "best greek singer" yazmış altına. türkler kadar çabuk organize olabilen başka bir millet var mı bilmiyorum. sayfalarca aynı şey var. bir kısmını kopyaladım, paylaşıyorum:

nice greek music

best greek singer . daughter of zeus. <3

nice greek singer!

best greek singer hilal cebeciakis

yessssss,
greece's prıde <3
i love u hilyal cebheci <3<3

the best greek singer?

we proud of you hilal, best of greece

acil iteleyin beyler bunu kaldıramayız.

long live greek workers, long live cebeci! she is true greek beauty

best greek singer ever. i'm so proud of her

crazy greek people

the best greek ass ever

the song of the year in greece

great greek singer! luv u hilal cebecis

greatest talent of greece. we love you cebeci. greetings from athens

famous greek singer

best greek singer hilallll
i love u hilal

yunanca yazıları beğenerek üst sıralara yerleştirelim milli görevimiz.

beyler marx’a izlettim bunu krize girdi sakalını yoluyor. mao yoldaşıma izlettim ben artık namaza da başlayacam yaşımız geçiyor seneye hac çıkar inşallah dedi. stalin’i aradım ilk iş bıyıkları aşağıya büküp moskova ülkü ocaklarına gidip kaydını yaptırmış, zor durumdayız.

i love this greek singer. hi from brazil

greetings from south cyprus. we all love you #greece

great song by greek singer

very nice greek singer.i love her so much...

vallahi billahi greece
çarpsın greece?

best greek singer hilal. i love you hilos cebecos

hilal cebhecis ! great job baby ! greece proud of u !

love you so much my greek star...
greece <3

greetings from greece!
this song so popular in greece that you can hear it everywhere
youtube yorumlarında nerede oldugunu söyleyin gerekeni yapalım yazmış biri, yasalara uygun değil vs. kimse de demiyor ki banane amk. başkasının hayatından banane nasıl mutluysa öyle yaşasın niye kimse bunu diyemiyor? her yasayı muhteşem uyguladın bir bu kaldı ve dedin ki gerekeni yapalım. silahla hastane basanla aynı zihniyet, aynı ürün bunlar. aşırı iyi ülke ya tam delirmelik.
bu robotları geliştiren insanlar, muhtemelen ve haklı olarak, akıncı-4'ü görseler nereleriyle güleceklerini şaşırırlar. görmüş olma ihtimallerini düşünmek bile utanç verici. inşallah görmemişlerdir.
birkaç gündür, takip eden onlarca insanın -beni de epey mutlu eden- "yazmaya devam et" ısrarının da gazıyla dayanamadım, yazıyorum.

(bkz: 2 ekim 2018 dolar kuru/#81860434)

günlük grafiğin son hali.

2 ekim'de yazdıklarımın bir kısmını cımbızlayıp küçük bir modifikasyonla (sadece o gün için geçerli olan moving average seviyesini falan silerek) tekrarlıyorum:

>>
...5.82'de ise gerçekten çok daha güçlü bir destek/direnç seviyesi olan 0.886 var. 0.618 kadar popüler olmasa da, birçok teknik analistin büyük sıçramalara zemin olarak gördüğü bir fibonacci geri çekilmesi seviyesidir. 6.83'ün üzerine çıkacak bir rallinin başlangıcını teşkil edebilir.

fantastik fikir: bulunduğumuz yerden sarktığını ve 5.82'ye iğne koyup 5.94 seviyesinde -veya üstünde- kapanış yaptığını görürsem beş saniye düşünmem böbreği satar dolar alırım. yatırım tavsiyesi değildir eheheh.

nihayet 5.82'nin kırılması ise son kaleyi, yani 5.69'u gündeme getiriyor. 5.69 dolayında double bottom yapıp patlamayı buradan ateşlemesi söz konusu olur. burayı da kırarsa artık başı kesilmiş tavuk gibi koşarım. 5.53 ve 5.38'e gider mi?... yani 5.82'yi kıracağını bile hiç sanmıyorum, ne diyim, bence gitmez.
<<

özet: 5.82, olmadı 5.69. buralardan patlama bekliyorum. buraları kırar da aşağı sarkarsa analizimde yanıldığım için kendime kızarım fakat piyasa açısından mutluluk duyarım. en azından bir süreliğine rahatlama olur. lakin kaderimiz mühürlenmiş gibi. ne 8.94 hedefimden ne de ülke ekonomisi hakkındaki diğer fikirlerimden şüphe duymuyorum. yine de mecburiyetten: "yatırım tavsiyesi değildir."

dipnot: yazmayı bıraktığımı söylemiştim birkaç gün önce ve sebep olarak teknik analizi kötülemek için elinden geleni yapan, her ne koşulda olursa olsun insanlara hakaret etmeyi yaşam biçimi haline getirmiş insanların arasında kalmamı göstermiştim. hatta belki merak eden vardır diye örnek olarak şunu anlatayım:

sabah 04:10 civarı mesaj atmış biri. "6.50den terste kaldım ne yapayım" demiş. ben cevap veremedim gün içindeki yoğunluktan, aslına bakarsanız o gün hiçbir mesajla ilgilenemediğim için onu da görmemişim. akşam eve geldim, sofraya oturmadan evvel sözlüğe baktım, aynı adam "senin amına sokayım" diye mesaj atmış. ilgilenmedim ya paşayla, sinirlenmiş. ben de benzer bir tonda cevap verdim ve niye küfür ediyorsun diye sordum. cevap şu: "insan gibi yazdım cevap vermedin. küfür edince niye cevap veriyorsun amcık!"... neyse ben bu arkadaşa gerekli cevabı/telkini verdim zaten. yine de burada paylaştım ki bir daha böyle şeylerle karşılaşmayayım. yani, rica ediyorum yapmayın böyle şeyler. bugüne kadar sözlükte kimseyi engellemedim, bundan sonra da engellemek istemiyorum.
burak ile arda kim daha çok rezil olur iddiasına mı girdi lan. burak lamborghini parçalar, arda adamın burnunu, burak'ın karısı beni dövdü diye dava açar, arda milletin karısına sarkıntı olur, burak top oynadığı kulübe alacak davası açar, arda 16 maç ceza alır. cidden soruyorum siz nasıl adamsınız lan ?
kavga goruntuleri yoktur. tiklayip hit kazandirmayin
ulan madem o kadar delikanlisin "vur beni karin olduğunu bilmiyorum" diyene kadar sıksana kafana sikisik. adam seni vurup gidecek mapuslarda cürüyecek he?
at yarışı oynadığım zamanlarda adını gördüğüm ayakta, tek geçtiğim iki attan biriydi.
diğeri (bilen bilir) johnny guitar
denize ya da havuza gidene kadar geçen süredeki tüm eylemlerimi kapsayan tanım. allahım sanki podyumdayım ve herkes milimetrik inceliyo beni.

manyakça biliyorum ama biraz da büyüme şeklimiz, kültürümüz böyle. perde arkası komşular, dedikodu, laf sokma, ağız büzme...

paranoyak olman takip edilmediğin anlamına gelmez hesabı, geriliyor olmam da bunun olmadığı anlamına gelmiyor. çatlağımdan selülitime bildiğin full body scan yapıyo bence şerefsizler.
otogarın nezihi olmaz.

çünkü otogar mantığı, gideni geleni ayaküstü zikmek mantığıdır. elit ziken yerler olabilir ama bu farklı değildir.
asgari ucretli bir iste calistigim icin hicbir kiz beni tercih etmedi,kizlar etse aileleri vazgecirdi. buradan sozde evlenecegi erkekte para degil karakter aradigini soyleyen herkesin anasini sikeyim.*
aptalca bir açıklama. burun kırmışsın, hastanede silah patlatmışsın ve hala amalı fakatlı saçma sapan açıklamalar yapıyorsun, insan gibi af/özür dilemeyi bile beceremiyorsun. normal koşullarda senin mahkemeye sevk edilmen lazım. yandaş pozisyonundan dolayı hukuk kuralları da işlememiş buna rağmen hala üstü kapalı artistlik açıklamalar yapıyorsun. ağır abi falan değilsin kardeşim, sen rezil kepazenin tekisin. bu gerçekliği kabul edersen eğer hayatın normalleşecektir, eminim.
bazı amatör arkadaşların yaşadığı rahatsızlık.

mideniz kaldırmıyorsa kullanmayın kardeşim f16, herkes kullanacak diye bir kural yok, paşa paşa hürkuş'una binersin illa uçacağım diyorsan.
kokpitteki konuşmaların dökümü ortaya çıkmıştır:

14:31:47: kaptan beril gebeş: 3.8 seviye 38 bin(feet) tırmanma

14:31:49: bg: vertical speed ile tırmanıyorum

14:31:53: ting diye tek bir uyarı sesi geliyor.single chime denilen uyarı geliyor.iki pilotun arasındaki göstergelerde 10 knot’luk fark var.

14:31:55: bg :allah allah,seninki ile benimki süratleri farklı

14:32:17:tc-trb kuyruk tescili ile hava trafik kontrolörüne 38 bin feet’e tırmanış istiyorum

14:32:22: bg: check list’i açar mısın?-(arıza meydana geldiğinde pilotlar check-list’e gider.yapılması gerekenler, her bir arıza için check-list’de yazar).

14:32:24: kule tırmanışa izin veriyor

14:32:43: sesten anlaşıldığına göre uçakta takat düşüşü var.motorda bir takat azalması var.gaz kesmişler.

14:33:47: tekli bir uyarı sesi.uyarı mesajı gelmiş

14:33:01: bg:seviyeyi muhafaza edelim.check-list’i açalım

14:33:05: ikinci pilot melike kuvvet check-list’te o başlığı açıyor ve okumaya başlıyor.

14:33:07: tekrar bir uyarı mesajı geliyor

14:33:05: mk tekrar başlığı okuyor

14:33:16: bg:37 bin feet istiyor

14:33:31: seviye uyarısı geliyor

14:33:33: gaz kesmeye benzeyen bir ses duyuluyor

14:33:38: süratle ilgili çeşitli kaygıları var onun hakkında iki pilot konuşuyor

14:33:39:bg:ikimizin sürati aynı değil

14:33:47: mk check-list’deki tanımlamaları okuyor

14:33:53: uçağın aşırı sürat aşımında verdiği sesli ikaz duyuluyor(burası en önemli gelişme)

14:34:02: mk: benim süratim düşüyor

14:34:10: pilotlar kontrolörden seviye 3.7 yani 37 bin feet’e alçalma talep eder

14:34:23: mk: kaptanım burnu ezin.siz ezmiyorsunuz burnu(stall olduğunda uçağın burnunu aşağı vermek gerektiği için melike kuvvet, beril gebeş’i uyarıyor)

14:34:23: süratle ilgili problem olduğundan kokpit ekibi hem fikir oluyor

14:34:32: arıza ile ilgili uçağın kitapçığına bakıyorlar

14:34:36: melike kuvvet check-list maddelerini uygulamaya başlıyor

14:34:37: sürat aşımı ikaz sesi geliyor 20 saniye boyunca geliyor(sürat aşımı uçaklar için çok tehlikelidir.yapısal hasara sebep olabilir. üreticinin izin verdiği maksimum süratin üzerine geçilirse parça kopması olabilir)

14:34:37: pilotlar hava trafik kontrolöründen arıza nedeniyle 3.7.0’a alçalma talep ediyor

14:34:38: bg:bir dakika için lütfen bekleyin

14:34:40: bg:problem yok(yolculara söylüyor)

14:34:45: bg ikinci pilottan hava trafik kontrol merkezine seviye alçalma talep etmesini istiyor.3.4.0 talep etmesini söylüyor

14:34:45: kule uçağa seviye 3.8.0’ı(38 bin feet’te) muhafaza edin diyor

14:35:46: düşen sürat nedeniyle kaygılanıyorlar

14:34:46: oto pilotun attığının sesi duyuluyor.(ya kendileri atıyor ya da oto pilot kendisi çıkıyor)

14:34:52: tc-trb kuleden 3.7.0’a(37 bin feet) alçalma talep ediyor

14:34:54: bg: 85’deyiz diyor(muhtemelen motor takatıyla ilgili)

14:34:57:kule uçağa alçalmayı serbest kılıyor

14:34:57: stall warning uyarısı ve stick shaker meydana geliyor. uçak stall’a giriyor.yani süratsiz kalıp havada tutunamıyor.stall uyarısı ve lövyenin sallanması başlıyor. (uçak stall’a girdiğinde uyarmaya başlar lövye vibrasyona girerek tepki veriyor)

14:35:01: bg: 85 n1’de benimki(motor devri)

14:35:00: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:04: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:06: mk: bırak!neden burnu tutuyorsun

14:35:07: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:13:seviye uyarısı var

14:35:15: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:16: bg: ben tutmuyorum!kendi kendine oluyor(kumanda almıyor gibi yorumlanabilir)

14:35:20: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:21: mk: niye çekiyorsun anlamıyorum(çekmemesi gerekiyor burnu a??ağı doğru iterek vermesi lazım.burnu alçaltması lazım)

14:35:23: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:26:mk:napabilirim

14:35:28:lövye vibrasyonu benzeri ses duyuluyor

14:35:32: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:33:bg:bana bir şey ver

14:35:36: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:34:37:uçak kuleye 3.4.0’a alçalma talep eder

14:34:40:mk:irtifa kaybediyoruz

14:34:40:lövye vibrasyonu benzeri ses

14:35:44: lövye vibrasyonu sesi

14:35:47:bg yolculara: “korkmanıza gerek yok,problem yok” diyor

14:35:49: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:52: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:35:53:bg:flight director’leri alır mısın?

14:35:56: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:01:n1 gitti(motor devir göstergeleri kaybolduğu yorumlanıyor)

14:36:05: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:09: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:12: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:15: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:22: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:36: stall uyarısı ve lövye vibrasyonu

14:36:45:n1 gitmesiyle ilgili kaygılanıyorlar onunla meşgul oluyorlar

14:37:17:üçlü uyarı sesi geliyor

14:37:24:üçlü uyarı sesi geliyor

14:37:27:üçlü uyarı sesi geliyor

14:37:29:sentetik bir ses duyulur motor yağı ikazı veriyor.düşük yağ ikazı geliyor. uçak yağ ikazı veriyor. (ihtimallerden biri yağ kaçağı var)

14:37:37.tekli uyarı sesi

14:37:49:tekli uyarı sesi

14:37:54:üçlü uyarı sesi

14:37:56:kokpit ses kayıtları bitene kadar stall uyarı ve lövye vibrasyonu devem eder

14:37:57:tc-trb emergency deklere eder

14:38:00: kokpitte tek bir uyarı sesi

14:38:49:uçak irtifa kaybetmeye devam ediyor

14:40:58:uçak iranlı kontrolörün radarında kayboluyor.o sırada yakın bir noktada uçağı gören bir yolcu uçağının pilotundan tc-trb’ye çağrı yapmasını talep ediyorlar. yolcu uçağı pilotu çağrı yaptığını yanıt alamadığını kendi sistemlerinde,tc-trb’nin hızlı bir irtifa kaybını gördüğünü bildiriyor.

https://www.ntv.com.tr/…ikti,yy-gs6zytkwfonuvxprrka
güven verici bir özelliktir.

tanımı yaptık gelelim asıl meseleye.

bu mecrada sesini promote ederek prim yapmaya çalışacak kadar mal olduğunuzun farkında mısınız?

sesim iyi, yalnız ve yakışıklıyım, yarrağım 23 cm. yeter amk, sözlüğe resmen 18-22 yaş arası ozguvensiz 31ci doluşmuş.
bu kavgalar hep oluyordu. ttelefonlar, sosyal medya bu kadar yaygın değildi. şu an bize çok aşırı gelen olayların tamamı sosyal medya ve kameraların yaygınlaşması sonucu farkına vardığımız olaylar.
insan bir hayvan olmadığı için, pek çok iştiyak ve hissini baskı altına alabilir. birini aldatmamak çok büyük bir seciye veya herkesin hayran olacağı müthiş bir özellik olmadığı gibi, birini aldatmak da iflah olmaz bir hain ya da aşağılık bir insan olup kimseyi sevememekle/sevilememekle lanetli olduğunuzu göstermez.

hepimiz insanız. sırlarımız, gizli tutkularımız filan var. ahlâk denilen şey yalnızca bir kategoriye ircâ edilip de onun üzerinden tanımlanabilecek bir şey değil.

abartmayın bunları yani bu kadar. abartırsanız başınıza gelir, ya fâil ya da mef'ûl olursunuz. boş da yapmayın "hatun çağırdı da gitmedim" falan filan diye. aman ne büyük meziyet. madalya mı takalım?
erdoğan'ın brunson hakkındaki sözleri. ya fakir değil ya da teröristi aldılar. ikisi de doğru olabilir. mantıkta önermeler ''veya'' bağlacı ile bağlanabiliyor.

bu fakir bu görevde olduğu sürece o teröristi alamazsın

edit: biri de demiş ki siz fetöyü vermezseniz biz de başka bir teröristi vermeyiz diye başka biri için dedi. zaten aynı kapıya çıkıyor amk. kanka sen çok yanlış yere gelmişsin.
kesinlikle elitlik değil, elitlik çok yanlış bir tabir ama kesinlikle daha huzurlu.
avrupa yakası'nda kaosun içindeyken, anadolu yakası'nda sükunet içindesindir. daha çok yeşil alan, daha az korna sesi vardır.
iki tarafın da farklı çekici özellikleri olduğunu unutmamak lazım, gece eğlenmek istiyorsanız avrupa yakası'na geçmek zorundasınız ama pazar sabahı moda'da ya da cadde'de yapılan bir kahvaltı çok daha keyif verir.
beşiktaş'tan ev bakanın anadolu yakası'nda çekmeköy'den de ev baktığını düşünmüyorum zira.

günün sonunda her şeyi siktir edin, işiniz eviniz aynı yakada olsun yeter. huzur az trafikte, köprü geçmemekte.
ırkçılık düşük zekalıliktir, cehalettir, analitik zekadan yoksunluktur. düşük zekalıdir ırkçı, zira empati yeteneğinden yoksundur. mesela bir türlü bu ülkede kürt dogsaydi, hayatının nasıl olabileceği üzerine kafa yormaz. alışmış o güçlü olmanın avantajlarına bir kere. misal kürtlerin nüfusu daha çok olsaydı ve lozan'da azinikliklara ana dilde eğitim hakkı verildiği halde, sırf daha güçlüler diye sözlerini tutmayip, ana dili türkçe olanlarin türkçe eğitim almaları yasaklansaydi, nasıl olurdu? yine misal atatürk 1921 anayasası'nda azınlık haklarını tanır ve yerel yönetimlerin güçlü olmasını ister ve hatta türkiyeli kavramını kullanır. fakat takipçisi olduğunu iddia eden milyonlarca kişi atatürk'ün bu yaklaşımını bilmez. buyrun:http://www.diken.com.tr/…ari-kurtler-ve-cumhuriyet/

insan hakları evrensel beyannamesine göre bir kişiyi etnik kökeni, cinsiyeti, cinsel yönelimi üzerinden aşağılayamazsiniz;çünkü bunlarin hiçbiri bireyin seçimi dahilinde olmayan doğuştan getirdiği özellikleridir. o yüzden dünyaya senin de, yahudi, roman, kürt, ermeni, alevi, arap vs olarak gelebileceğini bir aklında tut.

bak ırkçılara sen, 'faşist' diyince kesin kürt olmamiz lazımmış. ben orta karadeniz ile selanik göçmeni türklerin karışımından geliyorum. hatta benim çok yakın kürt arkadaşım bile olmadı. ikinci dereceden kürt arkadaşım ise tek kelime kürtçe bilmeyen, pek çok kisinin asimile kürt kabul ettigi bir kisidir. yani hayatım boyunca yakından çok az kürt tanıdım ve size 'fasist' dememin bununla bir bağlantısı yok.

size faşist demem, içinde pek çok özelliği olan insanları barındıran bir etnik kökene karşı yaptığınız genellemeler ve hakaretler ile ilgili tamamen. örneğin sürekli bu insanlara ' eşek siken 'demeniz gibi. oysa eşek sikmek anadolu'da pek çok yörede görülen korkunç bir gelenek. 100 kere benim koyumde de görüldüğünü anlattım. ya da sürekli bu insanların tamamını terörist olmakla itham etmek ve tamamının öldürülmesini dilemek gibi.

yani tam olarak şu örneklerdeki mahluklara ben elbette faşist diyeceğim.

https://eksiup.com/63b97ae29505
https://eksiup.com/eccbdd90e339

bu insanlarla barışmamiz ve huzura kavuşmamizin yolu tam olarak demokratik bir hukuk devleti olmamızdan geciyor. ne zaman ki ülkedeki her etnik grubu, kendimizle eşit kabul edip, anayasal haklardan eşit faydalanmasını sağlarsak, bu ülke, o zaman refaha erer. amerika çok kısa sürede tüm etnik kökenden insanlarin devlete aidiyet hissi duymalarını ve meksika'dan göçen hispanik nufus artınca, resmi dil ingilizce'nin yanında ana dilleri ispanyolca'da da eğitim almalarını saglamisken; sen 700 seneyi aşkın süredir yanyana yaşadığın bu insanların devlete aidiyet duymasını sağlayamadıysan, aynalara bakıp da yüzleşmenin vakti 1000 kere geçmiştir.

ha bir de bu devlet kuramama geyiği üstüne, ayşe hür, senin de paso kurduğun devletleri yıkmıslar, bu da bir başarısızliktir gibi bir şey demişti de, katilmamak ne mümkün?

ırkçılarin nüfusa oranının azaldığı günlerin en kısa sürede gelmesi dileğiyle.
yok kardeşim öyle biri burda. iki kelamdan sonra "ne is yapıyorsun" sorusunda anlaşılıyor ki ben okudum kariyer yaptım sende var mi yoksa konuşmayalım bile demeye getiriyorlar ki yaptıkları da bu. okudunuz bir meslek sahibi oldunuz diye basınız gogemi erdi? ben soylim mi ne olmuşsunuz. evet okumussunuz saygı gösteriyorum iyi bir meslek sahibi de olmuşsunuz tebrik ediyorum fakat hiçbir zaman insan olmayı insana insan gibi bakmayı öğrenememişsiniz. yok burada dertleşelim denecek insan iki sohbet edecek insan. allah'ınız kariyer ve para olmuş. yazık!!!
çok yakın bir arkadaşım, kadın partnerine oral yapmak için eğilmiş ve kadının vajinasını tam yalayacakken refleks olarak besmele çekmiş :)) yıllardır anlatır anlatır güleriz..
cılız bir ayar girişimi.
hilal aga "evinizde internetin başından kalkmayan" demiş. ssg de bunu masaüstü bilgisayara yormuş. kadın internet demiş, bilgisayar dememiş ki.

elde telefonla pekala evde internetin başından kalkmayabilirim. bunu yapan kişi de çok.
olmadı ssg.
son zamanlarda en ayar oldugum sey herkesin finansçı ekonomist gecinmesi. ıletisim mezunu arkadaşım twitter'dan teknikte su bu var dolar buradan suraya cikar falan yazmış. kafayı yersin.

bu tartışma ev vs faiz suan sanırım, bakin size bunu finansçı kafasıyla anlatayım, kararını siz verin.

faizlerin yükselmesinin bir suru sebebi var - onu geciyorum artik, ama faizler yuksekken ne olur? o senin sahibi oldugun ev var ya, onun degeri artmaz ya da düşer. simdi bir arkadas 300k ya aldim degeri 500k demis, hadi satmayı dene o zaman. bu ay belki satarsın da 3 ay 6 ay sonra resesyon girince satamazsın.

bu cok basit bir olgu; faiz artarsa yatırım yapmanın maliyeti, ev almanın maliyeti, tüketim yapmanın maliyeti artar. insanlar bu yatirimlari keser ve geciktirir. mal ve ürünlere talep olmazsa onların da fiyatlar düşer. al sana evinin degerinin düşmesi. dusmuyorsa da 2008 zamanı herkesin mortgage backed security'lerin fiyatlarını dolar da 80 cent gösterirken goldman sachs'in 60a çekip aıg'den cds primi kopartarak sirketi batırmasına doner haha. yani demek istediğim fiyat sorarsan herkes 500k der ama satilmadigi surece o evin fiyatı 500k degildir.

devam: eger illa bu günlerde dolardır faizdir konuşulması yüzünden bir para kazanmak istiyorsanız, benden size bir tavsiye; al bak yatırım tavsiyesi(dir). cunku vereceğim tavsiye yine sizin zamanlamanıza kalıyor. ben sadece mantigi yazacağım.

abicim bu gibi donemlerde faiz yuksekken asset fiyatlar duseeeer - ya da artmaz. bu demektirki hisse senedinden cikiyorsun, ev mev, eger yatırım icin girdiysen de satıyorsun. sonra bunu faize koyuyorsun. onumuzdeki 12 ay turkiye resesyon ile ugrasirken, ve hisse senedi piyasası ve ev fiyatlar sabitken - ya da düşerken - sen getirini alıyorsun.

sonra enflasyonun düşmeye basladigini, ve büyümenin de geldigini goruyorsan faizden cikip borsada ne bulursan topluyorsun, gidip sattigin evi de tekrar alıyorsun. bundan sonraki donem büyüme ve saglikli bir enflasyon ile asset fiyatlar tekrar artıyor, ayrıca dolardaki düşüş sebebiyle (enflasyon düştü ama faizi lag ettirdin aradaki farktan dolayı capital inflow oluyor) o evler de daha ucuz oluyor çünkü bir cok lüks ev dolar ile satılıyor.

yatırım isinde zamanlama her şeydir. o kadar onemli ki. siz de eger kendi birikiminizle bir yatırım yapacaksanız sunu unutmayın, kriz donemi fixed income'a gireceksin, büyüme donemi de equity'e gireceksin. doğru zamanlama ile portfolyonu ikisi arasında düzenlersen zaten gel yarin hedge fund'da ise basla haha.
gayet basit: erken boşalmayı düşünmemek.
öyle bir derdin olmasın rahat ol. endişe etme. zevk almaya ve partnerine zevk aldırmaya odaklan. uzun uzun öp, sev kadınını. seviş onunla. hemen ilişkiye girme kokla, okşa onu. tarza göre ister edepsiz bir dil kullan ister romantik ol. ama ne yaparsan yap ya şimdi boşalırsam diye kasma. endişe etme o porno filmdeki bir saat kesintisiz çakan adamlar hikaye. kıyaslama kendini. belli bir süre sonra tecrüben arttıkça süren de artacak özgüvenin de. yeterki stres yapma.
adalar turu. kendi elleri ile hazırladığı o eşsiz sandviçleri yerken kıvırcık saçlarının arasından o kocaman boncuk gözleri ile bana bakışı. çok lezzetli olduğunu söyleyince oluşan o sıcacık gülümseyle kapanıp minik bir çizgiye dönüşen gözleri.