cocuklugumdan bugune kadar kimsenin kolayca sahip olamayacagi seylere sahip oldum. genis imkanlar, yurtdislarinda tatiller ve ardi arkasi kesilmeyen egitimler, maddi imkansizlik nedir tatmadim hic. her zaman param cebimdeydi, manevi destegim hep arkamdaydi. her sey o kadar tikirinda isliyordu ki "bir saniye" diye dusunurdum. "ınsanlar yeri geliyor aci cekiyor, sikinti yasiyorlar, didinip durmalarina ragmen benim sahip olmak icin calismaya tenezzul bile etmeyecegim seylere sahip olamiyorlar; nedir beni bu kadar degerli kilan?" diye dusunurdum. her sey cok yolundaydi.
ancak sunun da farkindaydim, herkes bir sekilde ya sevdigiyle, yakiniyla, maddi gucuyle ya da sagligiyla bir sekilde imtihan olacakti.
benim imtihanimdir belki- oyle bir sekilde geldi ki, altindan kalkamadigimi ve asla kalkamayacagimi dusunuyorum bazen. nefesim kesiliyor. ne yaptim allahim sana diyorum. kimi kirdim, hirsizlik mi yaptim diyorum. kimin hakkini yedim diyorum.
bunu bir suser olarak degil bir abiniz olarak soyluyorum degerli yazar/caylak ve okuyucular. asla ardi kesilmez dediginiz seyleri kaybetmek saniye meselesi. senelerdir calisip sahip oldugunuz seyler bir anda yok olabiliyor ve kendinizi taniyamiyorsunuz. bilin ki imtihan ediliyorsunuz.
ımtihan edilmeniz kotu bir seyler yaptiginiz icin degil ayrica. sizi olgunlastirmasi, degerinizin daha iyi anlasilmasi, daha iyi biri olmaniz icin basiniza gelir bu tur seyler. tek cikar yolu calismak, daha fazla calismak ve inanip sukretmek.
ben de basima bunun bir hayra vesile olmasi icin geldigini dusunuyor ve sukrediyorum allaha. kolay olmuyor ama cabaliyorum.
ınsallah guzel gunler yakinda ve yarindadir. gozlerinizden opuyorum.
mrtoughnut6 profili
-
ekşi itiraf
-
11 mart 2018 türk uçağının iran'da düşmesi
--- spoiler ---
her iki hız göstergesi birden bozulsa dahi biraz makul, mantıklı davranan bir pilot kesinlikle sorun yaşamaz.
--- spoiler ---
böylesine ağır tespit ve ithamlara gerek yok.
öncelikle gösterilen hız değerlerinin teyyarenin true speed (gerçek hızından) farklı gözükmesi doğrudan pitot tüplerinde meydana gelen bir tıkanmanın, deformasyonun ya da donmanın varlığına işaret etmez. düzgün çalışan iki pitot tüpü her an farklı değerler işaret edebilir. nitekim, kalkış öncesinde teyyare pistte koşturmadan önce kontrole sahip pilotun f/o'dan gelen "airspeed alive" ve "80 knots" ikazlarını teyit etmesinin altında yatan sebep de budur. duble göstergelere sahip cessna tipi bir teyyarede* bile v1 hızından önce iki pilotun hız göstergelerinde ayrı değer okuduğuna ve kalkışın iptalini müteakip tekrar pist başına taksi yapılarak kalkışın ikinci defada gerçekleştirildiğine şahit oldum. hava açık; rüzgar sakindi.
yani rüzgarın yönü ve hızındaki ani bir değişim, yanar dağ patlamalarının ardından salınan atmosferik gazlar olabileceği gibi, aniden yağan yağmur da, uçağın tamamen farklı bir bölgesinde -mesela aerodrom- meydana gelen bir deformasyon, pitot tüpünün çalışmasını olumsuz etkileyebilir.
pitot tüpünde meydana gelen bir arıza üç farklı sonucu doğurur:
-hız, pitot tüpünde veya kanalında meydana gelen tıkanma sebebiyle genellikle her durumda yükselme kaydeder.
-hız, pitot tüpü veya kanalı temiz olmasına rağmen pitot ram airsalınımı alınarak ve hızın nihayet göstergeye yansıtıldığı static port kanalının arızalı olması sonucu kademeli olarak düşer.
-hız, pitot tüpünün, havzasının ve static port kanalının tıkalı olması sonucu ani değişimleri kaydedemez, değişmekle birlikte gösterge aynı değerlerde seyreder.
bu olayda hızın yükseldiği belirtiliyor.
hızın artması neticesinde pilotlar iki göstergenin farklı değerler okuması sonucu tüpün arızalı olduğuna kanaat getirirlerse seyrüseferin gerektirdiği durumlar dışında ani manevralardan kaçınırlar. yakıt tüketimi anormal değilse, rpm değerleri normalse, yağ sıcaklığı ve basıncında değişiklik yoksa, n1 ve n2 değerlerinde anormal veriler alınmıyorsa, irtifa kaybedilmiyorsa, kabin basıncında ani değişiklikler hissedilmiyorsa, kanat uçlarında fahiş bükülmeler ya da esnemeler görünmüyorsa, uçak olağan şekilde seyrediyor denebilir. özellikle navigasyondan da uçağın bir sonraki bacağa olan mesafesi okunarak tayyarenin çok hızlı ya da çok yavaş seyrettiği konusunda çok yüzeysel bir bilgi sahibi olunabilir.
gösterge arızaları durumunda bir çok uçakta otopilot, flight director ve otothrottle kendiliğinden devreden çıkar. duyulacak ikazların doğruluğu tartışılabilir olacağından, stick shaker denilen mekanik uyarı sistemi -kumandanın stall konumunda titremesi- dahi devre dışı kalabilir.
ayrıca yine pilotlar, çok ani komutlar vererek hızın hangi eksene daha yakın olduğunu anlayabilir. mesela kumandayı 10 derece yukarı çektiklerinde mesela, teyyarenin tepkiye ne kadar sürede cevap vermesi gerektiğini bilmeleri gerekir. bu bir aracın "şu viteste şu virajı alabileceğine" duyulan güvene benzer ki tip eğitimi üzerine binlerce saate sahip bir pilotun buna az çok sahip olduğu söylenebilir. ya da tcas üzerinde varsa aynı yöne seyreden bir uçak ile aradaki mesafe takip edilebilir ve hız hakkında yüzeysel olarak bilgi sahibi olunabilir.
bunlar teorik kısımlar. sonuçta ayakta dikilemeyecek kadar küçük bir kokpitte pilotların o anda tüm bunları bilmelerine rağmen ne kadarını uyguladıklarını ya da uygulayabileceklerini tartışmak doğru olmaz. oksijen maskelerinin yüksek bir tribülansta açılmasının bile yolcularda ne denli korkular bıraktığı düşünüldüğünde "terrain", "pull up", "overspeed" gibi korkunç ve geri dönülemez ikazların yanında stall uyarı sesinin pilotlara ne hissettirdiğini ne biz, ne de pilot arkadaşlar açıklayabilirler.
allah uçaktaki herkese rahmet eylesin. yakınlarına başsağlığı diliyorum.
edit: imla. -
beyaz rengin en çok yakıştığı araba modeli
torostur.
(bkz: beyaz toros) -
90'lı yıllarda kullanılan madeni 50 bin lira
doksanların sonunda yarısıyla okul kantinlerinden simit ve ayran alınabilen paradır. emektardır. defterin bir alt yaprağına konup üzeri kurşun kalemle hafif karalanarak az kopyası çıkartılmamıştır.*
-
ankara'daki bitmeyen metal müzik hastalığı
(bkz: ne diyon lan degisik)
-
28 aralık 2016 türkiye rusya garantörlük ittifağı
(bkz: katil esed demedim esed nod32 dedim)
ancak, savaşa hayır, çocuklar ölmesin.