evrimin kanıtlanması halinde dinlerin durumu

  • gör (:

  • hayli naif bir soru.

    evrim kanıtlandı zaten. evrimin varolduğu kesin. bilim dünyasında bu konuda şüphesi olan yok.

    teoride bazı eksiklikler var ve bunlar da sırasıyla cevaplanıyor. ki teoride eksiklerin olması, evrimin varolup olmadığı ile ilgili bir konu değil. biz detayları bilmiyoruz diye o olgu yok demek mi? anlayamadığın şeye yok demek garip bir kafa.

    ve zaten evrimi iten kakan zorlayan kim varsa yobaz, cahil. evrim yok demek direk cehalet.

    dinler de her zaman varlıklarını sürdürebilmek için kendilerini yenilerler. yok olurlar aksi halde çünkü. tarihre sayısız örneği var. islam bugün evrime yok der. elli sene sonra var der. o günün genel kabullerini kabullenme konusunda tüm dinler hayli kıvrak ve beceriklidir. o nedenle sorun yok. hangi bilimsel gerçek kanıtlanırsa kanıtlansın, hangi gerçekler ortaya çıkarsa çıksın dinler devam ederler. orada devasa bir yatırım var. öyle kolay kolay yıkılmaz. yarın fiziki dünya yok olsa, hepimiz sanal alemde yaşasak da dinler aynen devam eder, merak etmeyin.

  • evrim kanıtlanacak bir şeyden fazlası sevgili ortalama türk vatandaşları, evrim kanıtların çıkartılacağı yer. eğer ağırlık kaldırınca kaslarınız gelişiyorsa bu zaten evrimin kanıtı. dinlere gelince, dinlerin gerçek olmadığını tüm düşünmeye cesaret eden insanlar biliyor zaten. antik yunan'dan beri dinlerin ne işe yaradığını biliyor insanlar.

    gerçekten sormak istiyorum ya bundan 1500 yıl önce arabistan'da bir mağarada bir meleğin gelip bir adamla konuştuğuna inanmak kabul edilebilir bir şey mi?

  • evrim zaten kanıtlanmış bilimsel bir gerçek. dinlerin durumu da şu anki gibi. şimdi dağılabilirsiniz.

  • evrim zaten kanıtlanmıştır. "teori" ifadesi, kanıtlanmadığı anlamına gelmez. evrim hem bir yasadır hem de bir teoridir. yasaya "evrim", teoriye "evrim teorisi" denmektedir. bu ikisi birbiriyle karıştırılmamalıdır. bu, evrime özgü bir durum değildir; bilimsel teorilerin hepsi için geçerlidir. ayrıca bilimde teoriler ispatlanınca kanun olmazlar; bu yaygın bir yanlış inançtır (ve ne yazık ki okullarda da bir dönem bu şekilde, hatalı bir biçimde okutulmuştur). evrim, bir doğa yasasıdır. bizim onu anlamamızdan bağımsız olarak vardır, işler ve canlıları değiştirir. biz onu incelesek de, incelemesek de evrim var olmayı sürdürecektir. dolayısıyla buna "evrim yasası", "evrim kanunu", "evrim ilkesi" ya da "evrim olgusu" denebilir. evrim teorisi, doğadaki evrim yasasını anlama çabamızla oluşturduğumuz yöntemler, veriler, analizler bütünüdür. evrim teorisi, evrimin "neden" ve "nasıl" olduğunu inceler. daha iyi anlamak için, kütleçekimini düşünün: kütleçekimi (cisimlerin birbirine doğru hareket eğilimi), tıpkı evrim gibi bir doğa yasasıdır. biz onu incelesek de, incelemesek de, anlasak da, anlamasak da vardır ve sürekli işler. newton'un kütleçekim teorisi, bu doğa yasasını inceleyen, neden ve nasıl bu şekilde olduğunu işleyen teorilerdir. bu teoriler olmaksızın, kütleçekiminin nasıl çalıştığını anlamamız imkansızdır. tıpkı evrim teorisi olmaksızın, evrim yasasının nasıl çalıştığını anlayamayacak olmamız gibi... kaynak

  • “evrimin kanıtlanması” diye yeni bir gelişme yaşanmayacağı için değerlendirme dışında olan bir durum. evrim lehine zaten onlarca kanıt ortaya kondu, evrim yanlış mıdır doğru mudur şeklinde bir tartışma kalmadı artık bilim çevresinde. akıllı olan ilahiyatçılar, dinlerini bu gelişmeye adapte etti(edebildikleri kadar) bağnazlarsa hala ayak diretiyorlar; ama onlar bakımından değişen bir şey yok. koşulsuz şartsız ve kanıtsız bir inancın peşine takılmış gidiyorlar, bizi de peşlerine takmaya çalışıyorlar maalesef.