oliverpr7
profili

  • türkiye'de ateizmin ve deizmin hızlı yükselişi

    ben bunu daha önce bir entry'de belirtmiştim. muhtemelen bir yükseliş vardır, doğrudur. belki bundan 15 sene önce deist, ateist oranı %4-5 iken bugün %10-12 olmuştur. tahminim bu şekilde.

    ama insanların islamı, ateizmi, deizmi araştırarak dinden çıktığına falan inanmıyorum. bizim ülkede kimse böyle uzun, zahmetli araştırmalara girmez. inanmak isteyen, inanmaya meyilli olan inanır; hayatını dini kurallarla sınırlandırmak istemeyen de bir bahane bulup yavaştan uzaklaşır dinden.. zaten dinden uzaklaşmaya başlayan bir kişi manevi anlamda tatmin için bir süre sonra inancı da reddetmeye başlar. zira inanıp da dini kuralları yapmamak içten içe bir suçluluk yaratabilir. tamamen inkar etmek bu anlamda bir rahatlama getirebilir.

    dinden uzaklaşma ve kopmanın bir çok nedeni var bence. madde madde sıralayalım;

    1- en önemli nedeni hazcılık. insanlar dini kurallarla sınırlanmak istemiyor. istediği gibi yiyip içmek, istediği gibi giyinmek, istediği gibi biriyle beraber olabilmek istiyor. dinin sınırlı özgürlük alanı ona yeterli gelmiyor. günahlar cazip geliyor. bu yüzden de dünyevi (seküler) yaşam tarzı inançtan uzaklaşmaya itiyor.

    2- ülkedeki mevcut siyasal iklim neticesinde iktidara duyulan öfke ve tepkinin (ki bunda haklılık payı olanlar çok fazla var) dine de yansıması. zira görece muhafazakar bir iktidar var ve çok kez dini kullanarak siyaset yapıyor. haliyle insanları dinden soğutuyor. bu kaçınılmaz.

    3- tıpkı mevcut iktidar gibi ilahiyatçılar ve genel olarak dindar kesimde yer alan bir çok hocanın zaman zaman yaptığı açıklamalar da insanları tepkisel bir konuma itiyor. dini muhafazakar, ortodoks bir şekilde yorumlayan insanlarla şehirli dindarlar da kavgalı mesela ama sosyal medyanın varlığı neticesinde çok sesleri çıktığı için zaman zaman yaptıkları açıklamalar da dine zarar verebiliyor.

    4- genel olarak toplumun din cahili olması. dindarı da dinsizi de cahil. dini inanç temeli sağlam olan bir kişi, herhangi bir parti ya da kişiye bakarak inancından kopmaz ama dini altyapısı olmayan insanların kopuşu kolay oluyor. bilhassa gençlerin.

  • galatasaray

    zaha ve tete transferi yerine fenerbahçe'nin elinden fred ve syzmanski'yi alsalar efsane bir takım kuracaklar, bugün de yüksek ihtimal gruptan çıkacaklardı. torreira fred orta sahasının dinamizmini düşünemiyorum.

  • bir kızla bir erkeğin iyi arkadaş olması

    bir süre öncesine kadar olabileceğini düşünüyordum, şu an böyle düşünmüyorum. bir kızla bir erkek arkadaş olabilir ama yakın arkadaş olamaz. zira bir kadının hayatına birisi girdiğinde ya da evlendiğinde zamanla sizinle iletişimi bitiyor. bu anormal değil bu arada. ben şahsen hayatımda biri olduğunda, biriyle flört ettiğimde arkadaşlığımı ihmal etmem, şu ana kadar bunu yapmadım ama genel olarak kadınlarda iletişimi zamanla azaltma ya da bitirme alışkanlığı var. bundan dolayı bir kadın ile bir erkeğin arkadaşlığı uzun süreli yakın olmaz, zamanla azalır. bir süre sonra birbirlerini tanıyan ama artık iletişimleri kalmamış iki kişiye dönüşürler. kaçınılmazdır bu.

    sonuç olarak bir kızla ya sevgili olursun ya eş; arkadaşlık bir süre sonra azalan bir kavram.

  • mansur yavaş vs ekrem imamoğlu

    herkes kendi dünya görüşüne göre birini daha yakın bulabilir tabi ama 'yavaş aday olursa, laiklik ilkesini iliklerimize kadar hissetmeyiz' ifadesi hayli absürd. aday olduğundan beri mansur yavaş'ın ağzından bir din istismarı duydunuz mu mesela? ya da herhangi bir kesime dini anlamda ayrımcılık yapmış mı? adamın geçmişinin mhp olduğunu bilmesek, tabi bir sosyal demokrat olarak tanımlardık bugün, o derece.

    imamoğlu ise aksine dini yeri geldiğinde gayet de kullanıyor. seçim öncesi kuran okurken de görüntü veriyor, namaz kılarken de, mevlit okuttururken de.. eğer kıstasınız laiklik ise, mansur yavaş çok daha laik bir profildir. ama derseniz ki, imamoğlu daha iyi çalışıyor ve daha çok kesime hitap ediyor. o ayrı bir değerlendirme.

  • en sevdiğin yaşar şarkısı

    adamın şarkıları çok özel. seçim yapmak zor. benim için sırasıyla;

    (bkz: acıtmıyor sevdan)
    (bkz: sebepsiz fırtına)
    (bkz: gel benimle)
    (bkz: kuşlar)
    (bkz: divane)
    (bkz: hayırdır inşallah)
    (bkz: sevda sinemalarda)

  • ekrem imamoğlu vs muharrem ince

    son zamanlarda iki ismin sıklıkla karsilastirildigini gordugum icin hakkinda tespitlerde bulunmak istedigim karsilastirma.

    -muharrem ince ulusalci/kemalist cizgiye yakindir; ekrem imamoglu merkez sag.

    -muharrem ince tartisma programlarinin yildizidir; ekrem imamoglu sokaklarin, pazarlarin.

    -muharrem ince'nin uslubu serttir, meydan okur; ekrem imamoglu ise yumusak ve naiftir.

    -muharrem ince ızmir'e, trakya'ya, kadikoy'e, besiktas'a hitap eder; ekrem imamoglu üskudar'a, eyup'e..

    - muharrem ince tam bir anadolu solcusudur. ickisini icer, cumaya da gider; ekrem imamoglu daha muhafazakar takilir.

    -muharrem ince cok iyi laf sokar; ekrem sakinligiyle guven asilamayi ve rencide etmemeyi daha onemli gorur.

    -muharrem ince kutuplasma ve gerilim siyasetine hizmet eder; imamoglu uzlasmaci ve ilimli siyasete.

    -muharrem ince'nin estirdigi ruzgar daha buyuktur ama secimi imamoglu kazanir.

  • alkol içenin cennete gidemeyeceği gerçeği

    böyle bir ayet ya da hadis yok, nerenizden uyduruyorsunuz acaba? alkol dinde yasaktır, burası net. bunu inkar etmek kişiyi dinden çıkarır evet. ama şirk dışında her günahın affedilebileceğini allah söylüyor kuran'da. alkol almak günah olsa da kişinin cennete gidemeyeceğini söylemek haddi aşmaktır, yargılama hakkı insana düşmez.