bilkent için konuşursak, yurt dışına çıkmayı inanılmaz kolaylaştırmasıdır. yüksek ortalamanız sayesinde top tier üniversitelerden master/doktora kabulü alır veya top tech firmalarında rahatça iş bulur, yurt dışına zahmetsizce ve hiç uğraşmadan çıkarsınız. siz bakmayın burada "bir boka yaramaz" diyen dandik üniversite mezunu, vizyonsuz tiplere. işe yaramayan not ortalaman değil, mezun olduğun üniversite.
türkiye'de kalsanız da savunma sanayiinde (aselsan, tai, roketsan, vs.) çok rahat iş bulursunuz veya yüksek ortalamayı olmazsa olmaz gören top consulting firmalarına (mckinsey, bain, bcg) kapak atma şansınız olur. top consulting firmalarına kapak attıktan birkaç sene sonra da şirket sizi harvard business school, london business school, columbia business school gibi yerlere mba yapmaya gönderir. sonuç olarak daha 35 yaşına bile gelmeden şu şekilde bir cv'ye sahip olma olasılığınız sıfırdan yüksek olur. bir diğer başarılı örnek de şurada.
ortalamanız düşükse sıradan şirketlerde çalışan milyonlarca sıradan beyaz yakalıdan herhangi biri olma dışında başka seçeneğiniz pek olmaz. en iyi ihtimalle torpille bir yerlere girer ya da bilmem ne bankasında management trainee falan olarak işe başlarsınız. binde birden az bir ihtimalle belki startup kurup tutunabilirsiniz, o ayrı. diplomasının geçerliliği olmayan ve herkesin taşak geçtiği for-profit okulları saymazsak yurt dışında master ve doktorayı unutun zaten, o sizin için artık ömür boyu mümkün değil.
qovin1 profili
-
mühendislikte not ortalamasının önemi