dostlarım, romalılar, sevgili yurttaşlarım.. yani ufkunuzu iki katına çıkarır mı orasını bilemem ama yine de bi entellektüel birikim olur, var mi milyoner olmak isteyen yarışmaları gibi şeylerde çıkar paranın gözünü çıkarırsınız falan.. ben kendim için bi yerlere not almışım şunları sizle de paylaşiyim istedim.
bildiğimiz birçok filmin ikonik sahneleri senaryo dışında gelişen doğaçlama sahneler.. insan gerçekten hayret ediyor hepbirlikte bakalım:
1 - raiders of the lost ark (1981) – yönetmen: steven spielberg
dr. indiana jones (harrison ford)’un siyahlı adamla kılıçlı kırbaçlı falan çatışma yapması gerekiyor, fakat bu sahnenin çekiminden önce harrison ford ağır bir gıda zehirlenmesi geçiriyo ve yazılı senaryodaki sahneyi çekecek enerjisi olmadığından sahne bizim izlediğimiz tek kurşunla vurma haline değiştiriliyor. şurdan buyrun tık tık.
2 - the godfather (1972) – yönetmen: francis ford coppola
vito corleone (marlon brando)’nun meşhuuur kedi sevme sahnesi scriptte yok. bir söylenti kedinin sette dolanıp kendiliğinden marlon brando’nun kucağına hopladığı ve o şekilde sahnenin çekilmesine karar verildiği, bir diğeri de kedinin sette dolandığı ve marlon brando’nun alıp sahneye dahil ettiği yönünde. her türlü kedi sonradan işin içine gönüllü oyuncu olarak katılmış. işte kendini zorla meşhur etmeye çalışan kedi tık tık.
ayrıca castellano’nun “take the cannoli” sözü doğaçlama. normalde sadece “leave the gun” demesi gerekiyor şurda tık tık.
3 - the fugitive (1993) yönetmen: andrew davis
richard kimble (harrison ford) yanlışlıkla karısını öldürmekle suçlanan bir doktor, ve lanet olası federal samuel gerard (tommy lee jones), kanalizasyondan kimble’ı yakalamak için atladığında silahını düşürüyor ve karşılaşıyorlar. kimble gerrard’ı vurmak yerine “i didn’t kill my wife” diyor ve gerrard “i don’t care” diyerek cevap veriyor. bu kısımlar senaryoda yok. tam olarak şu sahne tık tık.
4 - the dark knight (2008) yönetmen: christopher nolan
bu filmde iki tane sahne var doğaçlama ikisi de heath ledger’a ait.
biri jim gordon (gary oldman)’ın jokeri yakaladıktan sonra rütbesinin yükselttiğinin açıklandığı ve arkadaşlarının kutlamak için alkışlamaları üzerine, joker (heath ledger)'ın da alkışlamaya başladığı sahne. joker’in alkışlama sahnesi senaryoda yok. şurdan tık tık.
diğeri de joker’in hastane patlatma sahnesi. normalde patlama başladığıda caddede yürümesi ve okul servisine binmesi gerekirken, ledger bir ara durup anlamsızca hareketler yapıyor. yerim. tam olarak şurada, 26. saniye civarları..
5 - robocop (1987) yönetmen: paul verhoeven
clarence boddicker (kurtwood smith)’ın karakoldaki kağıt üstüne kan tükürüp “just give me my fuckin’ phone call!” dediği sahne smith ve verhoeven'ın kendi aralarında kararlaştırıp çekim sırasında oynadıkları süpriz bir sahne ama yönetmen burayı sevip olduğu gibi yayınlamış. şurdan tık tık.
6 - pretty woman (1990) yönetmen: garry marshall
edward lewis (richard gere)’ın vivian ward (julia roberts)’a pırlanta kolyeyi gösterdiği sahnede vivan’ın kolyeye dokunduğu anda edward kutuyu kapatıp vivian'ın parmaklarını sıkıştırıyor. burası richard gere doğaçlaması ve senaryoda yok. bu hareketi beklemeyen julia roberts’ın kahkahası çok içten olduğu için yönetmen kesmeyip bu sahneyi olduğu gibi kullanmak istemiş. işte o kocaman ağızlı kahkaha
7 - caddyshack (1980) yönetmen: harold ramis
carl spackler (bill murray)’ın kendi kendine cinderella story’i anlattığı sahne tamamen doğaçlama. şurdan tık tık.
8 - good will hunting (1997) yönetmen: gus van sant
will hunting (matt damon)’in terapi sahnesinde, terapisti sean maguire (robin williams)’ın karısıyla ilgili anlattığı hikaye doğaçlama. matt damon’ın gülmesi de doğal tepkisi. şurdan tık tıkınız.
9 - tootsie (1982) yönetmen: sydney pollack
jeff slater (bill murray)’ın parti boyunca olan konuşması doğaçlama. şu sahne.
10 - the usual suspects (1995) yönetmen: bryan singer
christopher mcquarrie sadece “give me the keys, you fucking cocksucker!” cümlesini senaryoya koymuş. fakat fred fenster (benicio del toro)’ın “in english please?” demesi ve del toro’nun tepkileri senaryoda yazılı değil. şurda tık tık.
11 - the warriors (1979) yönetmen: walter hill
“warriors, come out to play!” repliği senaryoda yok, doğaçlama gelişmiş bir sahne. ahaha manyak şurda tık tık.
12 - dr. strangelove (1964) yönetmen: stanley kubrick
nükleer bilimci dr. merkwürdigliebe (peter sellers) tüm film boyunca tekerlekli sandalyede ama film sonunda bir iki adım atıp “mein führer! i can walk!” diyor. bu replik senaryoda yok. tam olarak şurası!
13 - saving private ryan (1998) yönetmen: steven spielberg
captain miller (tom hanks) ve private ryan (matt damon)’ın savaş molası esnasındaki sohbetlerinde ryan’ın ailesiyle ilgili anlattığı tüm hikaye spontane. şurası.
14 - jaws (1975) yönetmen: steven spielberg
police brody (roy scheider)’nın köpekbalığının ne kadar öldürücü olduğunu anladığı ve ayağa kalkıp orca captain quint (robert shaw)’a “you’re going to need a bigger boat.” repliği senaryo harici. şurası tık tık.
15 - star wars episode v* (1980) yönetmen: ırvin kershner
han solo (harrison ford)’nun princess leia (carrie fisher) ile olan, leia’nın “ı love you” repliği karşısında “i love you too” demesi lazım senaryo gereği ama, ford bunun yerine “i know” demeyi tercih etmiş. özgüveni şurdan izleyebiliriz tık tık.
16 - reservoir dogs (1992) yönetmen: quentin tarantino
mr. blonde (michael madsen)’ın nash (kirk baltz)’ın kulağını kestiği ve işkence ettiği sahne baştan sona doğaçlama. en güzel kısmı da elinde kesik kulağı tutup "hey, what's going on? you hear that?" dediği sahne bence ahah! filmin en sevdiğim yeri, canım ruh hastası blonde'u izlemek için tık tık.
17 - annie hall (1977) yönetmen: woody allen
alvy singer (woody allen)’in meşhur hapşurması senaryoda yok. dünyanın en meşhur hapşurma sahnesi doğaçlama gelişmiş. hapşu şurda.
18 - the shining (1980) yönetmen: stanley kubrick
jack torrance (jack nicholson)’ın kapı arasından "here's johnny!" demesi de doğaçlama sahnelerden. bu filmi nası bi film allahım izlemeden şu sahneyi bulurken bile gerdi beni iki dakikada. alın siz de gerilin tık tık
19 - blade runner (1982) yönetmen: ridley scott
rick deckard (harrison ford) “all those moments will be lost in time…” diyor ve doğaçlama olarak roy batty (rutger hauer) tarafından “…like tears in the rain” geliyor. şurdaki video 35. saniye civarları tık tık.
20 - midnight cowboy (1969) yönetmen: john schlesinger
ratso (dustin hoffman) new york’ta caddeyi geçerken caddenin çekim için trafiğe kapalı olduğu tabelasını görmeyen bir taksici caddeye giriyor, çarpmak üzereyken son anda duruyor. o esnadaki “i am walking here” bağırışı ve tüm hareketler rol değil gerçekte olanlar. tık tık!
21 - a clockwork orange (1971) yönetmen: stanley kubrick
kubrick o meşhur tecavüz sahnesi için birçok kere çekim yapıyor ama hiçbirini beğenmiyor. en sonunda malcolm mcdowell’e canı ne isterse onu yaparak doğaçlama yapmasın söylüyor. mcdowell “singing in the rain”ı söylüyor ve dans ediyor kubrick bu sefer tatmin oluyor. işte şuralar
22 - taxi driver (1976) yönetmen: martin scorsese
paul schrader’ın yazdığı senaryoda sadece travis aynada kendi kendine konuşur yazıyor ve travis bickle (robert de niro) o meşhur “you talking to me?” repliğinin de geçtiği konuşmayı tamamiyle doğaçlama olarak sergiliyor. işte o bağa mı didin sahnesi tık tık.
23 - the silence of the lambs (1991) yönetmen: jonathan demme
dr. hannibal lecter (anthony hopkins)’ın fbı ajanı clarice starling (jodie foster)’a ciğer yediğini anlatırkenki “hsssss” sahnesi senaryoda yok. aslında bu sahne provalar sırasında hopkins’in foster’a yaptığı şakadan kalma fakat yönetmen bunu filmde tutup sahnenin etkileyiciliğinin artacağına inanıyor ve filmde kullanıyor. o nası şakaysa. şaka şurada tık tık.
24 - full metal jacket (1987) yönetmen: stanley kubrick
r. lee ermy'nin açılış sahnesindeki tüm diyaloğu ve hareketleri tamamiyle doğaçlama. işte here sir yes sir! (en sevdiğim yeri de you are all equally worthless haha)
25 - goodfellas (1990) yönetmen: martin scorsese
bu filmde birden çok doğaçlama sahne var fakat en meşhuru “funny guy” sahnesi. joe pesci’nin tüm konuşması ve ray liotta’nın tepkileri hep doğaçlama. şurası işte
26 - fight club (1999) yönetmen: david fincher
brad pitt’in "you hit me in the ear!" demesi senaryoda yok, çünkü edward norton’un zaten brad pitt’e vurması da senaryoda yok.. sahne çekilmeden evvel fincher norton’u kenara çekip pitt’e vurmasını söylüyor ve brad pitt’in tepkileri o nedenle çok içten ve doğal. aynı şekilde yediği yumruktan sonra attığı yumruk da tamamiyle doğaçlama, az kalsın yönetmen kavga çıkarıcakmış. şakacı fincher. burda.
27 - django unchained (2012) yönetmen: quentin tarantino
leonardo dicaprio'nun elinde parçalanan cam, elinin kesilmesi ve kanaması, o esnada çektiği acı hep aslında set kazası sonucu oluşuyor ama film çekilmeye devam ediliyor ve orjinalinde yer alıyor. hatta cary washington’un suratından sildiği kan da gerçek kan! şurda tık tık.
28 - american beauty (1999) yönetmen: sam mendes
akşam yemeği sahnesinde kevin spacey’nin duvara fırlattığı tabak da spontane gelişmiş. normalde sadece elinden bırakması gerekiyor. canım underwood ya yerim.şurda tık tık.
29 - philadelphia story (1940) yönetmen: george cukor
james stewart’ın hıçkırık sahneleri de istemsiz doğaçlama. adamcağızın gerçekten hıçkırığı tutmuş. hıçkırık 1.20 civarı tık tık.
30 – when harry met sally (1989) yönetmen: rob reiner
normalde o meşhur fake orgasm sahnesinde senaryo gereği sadece konuyu konuşmaları gerekiyor, ama meg ryan bu sahnede fake orgasm taklidi yapmak istediğini söylüyor yönetmene ve son dakikada bu halini alıyor. şurda meşhur restaurant sahnesi tık tık.
bonus – aladdin (1992) yönetmenler: ron clements, john musker
bunu da yazmadan geçemedim çünkü genie için filmi belki 100 kere izledim. her seferinde ayrı mest oluyorum.. film boyunca robin williams genie’yi seslendirirken o kadar fazla doğaçlama seslendirme yapmış ki, film bittiğinde ellerinde fazladan 16 saatlik materyal varmış. keşke hepsini yayınlasalar, ama en azından şöyle bir haber var, bi robbie williams olmasa da güzel bişeyler olur umarım..
editimla
başka edit: va va via bir mantıksızlıkla ilgili uyardı, reservoir dogs'da benim söylediğim şekil şayet plansız çekildiyse kulak da gerçekten kesildi gibi anlaşıyor.. benim okuduğum kaynakta sahnenin spontane olduğu şeklindeydi, o kısmı sanırım kulak kesilecek, ama işkencenin şekli ve orada yapılan diğer danslar, kulağa konuşmalar falan spontane olacak şekilde.
jojobix1 profili
-
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler