karbonat sizi 6 ay kadar götürür sonra eski günlerinizi mumla ararsınız, sakın ha benim gibi karbonata bulaşmayın, dertsiz başınıza dert(ler) açarsınız.
koltuk altları sağlıklı bir insan kadar kokan biriydim (erkek cinsindenim), yaz günlerinde sabah duş aldığımda öğlene kadar kolay kolay bir koku almaz, akşama doğru hafif koku alırdım, kışın ise bir kaç gün duş almasam da hiç bir şekilde koku almazdım. yaz ayları için daha iyisini arayan ben doğal olmayan ürünlere karşı olduğum için bir kaç sene önce limon suyunu denedim çok bir işe yaramadığını görünce onu bıraktım, annemden duyduğum karbonat önerisini denemeye başladım, avucumun içinde bir miktar karbonat ve bir kaç damla suyu karıştırıp sürüyordum, yazın neredeyse her gün banyodan sonra kullanıyordum. karbonat ilk aylarda şaşırtıcı derecede harika bir çözümdü, yani neredeyse 12 değil 24 saat koku oluşmuyordu. annem ise kendisinde kaşıntıya yol açtığını söyleyerek bir kaç hafta sonra bıraktığını söyledi, şanslıymış (bu arada sırf amme hizmet olsun diye bu kadar detay veriyorum).
bir süre sonra karbonat eskisi kadar iş görmemeye başladı ancak kullanmaya devam ettim ve zaman geçtikçe iş çığrından çıkmaya başladı. koltuk altlarım artık banyodan sonra öğlene kadar değil daha duşakabin sınırlarını terk etmeden kokmaya başladı. her zaman ki gibi klasik yeşil sabun kullanarak banyo yapıyordum, koltuk altı traşına da dikkat edip bornoz ile kurulandıktan sonra koltuk altımı kontrol ettiğimde ara vermeksizin kokuyordu artık. koltuk altımda mantar oluştuğunu tahmin ediyordum. karbonatı bıraktım, zaten artık hiç işe yaramıyordu. diğer taraftan artık gömleklerimi, tişörtlerimi, banyo lifimi vs. yüksek ısıda yıkamaya başladım, değişen bir şey olmayınca bir dermatoloji uzmanına gittim. bir yorum yapmadı, ben de sormadım, verdiği ilaçları dediği gibi iki hafta kullandım, değişen bir şey olmadı. bu arada artık kış günlerinde bile iş çıkışında eve gitmeyip dışarı çıkacağım zamanlarda sabah evden çıkarken yanıma fazladan bir gömlek alıyor, akşam işten çıkmadan onu giyinip çıkmak zorunda kalıyordum. belki durumun psikolojik olduğunu düşüneceksiniz ancak öyle iğrenç bir adamım ki banyodan çıkar çıkmaz eşime test ettirdim o da onayladı.
bir süre sonra ikinci bir dermatoloji doktoruna gittim. doktor koltuk altımda mantar olmadığını, sadece bakteri ürediğini, derinin alt katmanlarına ilerlediğini, sabunlamanın işe yaramayacağını söyledi. "beni kurtarın eskisi gibi olmak istiyorum" deyince iki krem verdi. biri (sanırım antibiyotik katkılı) fucidin diğeri ise her ne kadar mantar sorunu olmasa da pers-mant isimli bir mantar jeli, bunları koltuk altına üç ay boyunca günde iki kez birlikte uygula dedi, bakterilerin çıkması zordur dedi. üç ay boyunca bu ilaçları kullanmak bana çok mantıklı gelmedi ama düzenli olarak uyguladım. reçetesi
kremler kullanıldığı anda kokuyu kesti, bana mutlu mesut bir 2.5 ay yaşattı. ancak 2.5 aydan sonra yeni bir sorunum daha ortaya çıktı artık koltuk altlarım gün içinde aşırı terliyor, adeta şelaleye dönüyordu. yaz kış sürekli olarak tişörtünüzün, gömleğinizin bir karış aşağıya kadar su içinde kaldığını düşünün. ilaçları bıraktığımda bu etkinin geçeceğini düşünerek devam ettim 3 ayı tamamladım.
sonuçta ilaçları bıraktıktan bir kaç gün sonra lanet koku geri döndü (sanırım eskisi kadar yoğun değildi) artık durup dururken başıma bela ettiğim iki sorunum olmuştu. yaz kış demeden koltuk altlarım, gömleğim, ceketim sürekli kokuyor ve iğrenç bir çift şelale sürekli bana eşlik ediyordu. artık sokakta gezerken kollarmı hafif kaldırarak ağa gibi geziyordum ki hava alsın, buharlaşıp suyun debisi azalsın diye.
eğitimci değilim ancak zaman zaman ilkokullarda çocuklara alanımla ilgili eğitimler veriyorum. bir keresinde eğitimi dinlemeye gelen hocalardan biri eğitimin sonunda; "hocam sana ne oldu niye bu kadar terledin dedi". çıkarken okul müdürünün yanına uğradım o da "hocam seni bayağı terletmişler" dedi. evrakı imzalatıp kaçıp gittim.
bu sıkıntı bana ph denen zıkkımı nasıl ciddiye almamız gerektiğini öğretti. karbonat sanırım koltuk altı ph ımı bozdu ve bakterilere bu şekilde fırsat verdi. yetişkin olduğu halde, "bebek şampuanı kullanıyorum çünkü daha sağlıklı" diyen bir arkadaşımı duyduğumda artık aman ha diyorum bebeğin ph ı ile senin ph ın farklı olabilir kullanma...
ilaç kullanarak daha beter olduğum için artık hiç bir şey kullanmamaya, hiçbir müdahalede bulunmamaya karar verdim. normal banyo ve hijyene dikkat ediyorum, sabun kullanmayı da fazla abartmıyorum çünkü bildiğim kadarıyla sabunların ph ı da vücut ile uyumlu değil, bu yüzden kendimce şöyle bir yol izliyorum: banyoda kalıp sabunu doğrudan koltuk altıma sürmüyorum, köpüklü ellerimi sürüyorum ve bol su ile güzelce duruluyorum (sabun kalıntısı bırakmamak gerekiyor).
reçeteye baktığımda ilaçları bırakalı yaklaşık 8 ay olmuş ve diyebilirim ki şükürler olsun ki bir iki aydır niagara şelalelerim kurudu hem de koku sorunu bir hayli geriledi. durup dururken ne yaşadım böyle bilmiyorum. ha karbonatı tamamen hayatımdan çıkardım mı hayır. kiloyla aldığım için çok var evde hanım yerlerin temizliğinde kullanıyor artık, şimdi çıplak ayakla yere basmaya korkuyorum.
edit: mesaj kutuma geldi, benzer sorun yaşayanlar var, uzun süredir ailecek kullanıyoruz hiç yan etkisini görmedik diyenler de var. karbonatı nereden aldığımı soranlar olmuş, ingiliz karbonatı mı diye. önce marketten küçük paketlerde sonra aktardan kiloylan.
edit: deodorant lobisinden olduğumu, başlıktan çok pis kokular geldiğini yazanlar olmuş. çok pis kokular geldiği doğru tabi. herhangi bir kanıt sunmak gibi bir derdim yok. reçete yüklemiştim ama ayarlanabilir bir şey. devlet memuruyum başka bir yere hizmet etme gibi bir durumum yasal olarak da yok. deodonat kullanmıyorum kimyasal herhangi bir ürünü düzenli olarak kullanmayı asla önermiyorum (karbonat da kimyasal olabilir ben doğal diye biliyordum). örneğin sürekli aynı aynı marka damacana su kullanmamak gibi.
edit: bu konu üzerine çok fazla özel mesaj geldi hepsine cevap yazmaktan koltuk altı suyum geldi. daha fazla gelmesin diye özel mesajları kapattım. mesaj yazmak isteyen olursa kusura bakmasın.
dimemoki1 profili
-
koltukaltı kokusunu engellemenin yolları