sensate esperienze1
profili

  • 21 ağustos 2017 tam güneş tutulması

    yarın (abd saatiyle) 10:15'te oregon'da (10:17-salem'de tam, 10:19-portland'da tama yakın), 11:24'te idaho'da, 11:34'te wyoming'de (grand teton national park gözlem için iyi bir yer), 12:46'da nebraska, 13:02'de kansas (roswell park en uzun süre gözlemleyecek park), 13:04'te missouri, 13:18'de illionis'de, 13:22'de kentucky, 13:25'te tennessee'de (büyük şehirlerden sadece nashville'de tam tutulma), 14:34'te georgia'da, 14:35'te north carolina'da, 14:36'da south carolina'da iyi şekilde gözlemlenmeye başlayacak olan tam tutulma. şuradan amerika için başlama ve bitiş vakitleri görülebilir.

    buradan ve şuradan livestreamler izlenebilir. nasa yayın yapacak. türkiye'den izlenmeyeceği için bunlar iş görür.

    astronomy.com teleskoba falan ihtiyaç olmadığını, çıplak gözle bakmanın güvenli ve en keyifli yol olduğunu söylemekte, bilemedim.

    bu arada güneş tutulmalarını afetlerle yahut kötü enerji ile ilişkilendirmek gayet yersiz; bir yazarın da belirttiği üzere muhtemelen ilkel atalarımızdan kalma. esasında baktığımızda güneş tutulmaları, tarihte bilim insanların çok şey öğretmiş. hipparchus, m.ö. 150'de türkiye'nin kuzeybatısında tamamen görülmesine karşın mısır'da %80'i görülen güneş tutulmasından ve türkiye ile mısır arasındaki mesafeden hareket ederek, ay ile dünya arasındaki mesafeyi -yaklaşık da olsa- ortaya koymuş.

    sonracığıma 1605'te güneş tutulması, tutulma sırasında görünen güneşi çevreleyen parlak havanın ayın atmosferini yansıtan güneş ışığı olduğunu düşündürmüş kepler'e. tabii ayda atmosfer yok fakat bu yanlış, güneşin atmosferine (corona) ulaştırmış 1724'te giacomo filippo maraldi'yi.

    yine bir tutulma gözlemi sırasında, 1868 yılında pierre jules césar janssen, günümüzde helyum olarak bilinen yeni bir element tarafından üretildiği tespit edilen güneş spektrumunun sarı kısmında bilinmeyen bir çizgi görmüş.

    şu kaynaktan devamını ve ayrıntılarını okuyabileceğiniz üzere, güneş tutulmaları geçmişte teknolojik imkanların yetersiz olduğu dönemlerde bilime ışık tutan ve görsel olarak da müthiş hisler yaratan bir olay. şimdi belki sadece turistik olarak ilgi çekse de güzel bir enerji ile ilişkilendirmek en iyisi.

    edit: düzeltme için @harzem'e teşekkürler.