crazycells8
profili

  • green card

    2025 green card lotosu (dv2025) sonuçları bugün tr saati ile 19:00'da resmi sitede açıklanacak. abd'de gerçekten yaşamak ve çalışmak isteyen kişilerin seçilmesini dilerim.

    eğer talihli olursanız ekranda şöyle bir görsel ile karşılaşacaksınız. bu yılki talihlilerin green card alma şanslarını arttırmak için şu bilgilere ihtiyacı olacak:

    sürecin özeti

    dv2025 süreci için yapılacaklar özetle şöyle:

    1) kendiniz hakkında kapsamlı bilgi vereceğiniz ds260 göçmenlik formunun (ds260 formu) hızlı bir şekilde doldurulması
    2) çekilişten seçilme sıranız olan dosya numaranızın (case number) aktif olmasını beklemek
    3) kcc'den mülakat tarihi verilmesini beklemek
    4) mülakat icin gerekli belgeleri hazırlamak ve ankara'daki (veya bulunduğunuz ülkeye hizmet veren) abd konsolosluğunda vize görüşmesine katılmak
    5) seyahat hazırlığı ve vizenin süresi geçmeden abd'ye ilk giriş

    önemli notlar

    * talihli olursanız hiçbir aracı şirkete veya avukata para vermeden kendi başınıza ilerlemenizi şiddetle tavsiye ederim. bu şekilde hem en hızlı şekilde hareket etmiş olacaksınız ve hem de bilgileri eskimiş avukatlarla veya danışmanlarla uğraşmamış olacaksınız.

    * seçilmeniz durumunda yaşayacağınız süreci ayrıntılı olarak şuradan öğrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaşlar şurayı inceleyebilirler)

    * ankara'daki abd konsolosluğu bir süredir türkiye'den seçilen dv talihlilerini mağdur ediyor. pandemiden önce sürece devam eden hemen hemen herkes vizesini alabilirken şu anda sadece ve sadece dosya numarası çok küçük olan ve ds260 formunu çok hızlı gönderebilen kişiler vizelerini alabiliyorlar. dosya numaranız çekilişten seçilme numaranızdır ve normal şartlarda dosyanız bu numaraya göre önceliklendirilir. yani önce küçük dosya numarasına sahip kişiler vize alır, daha sonra sıra büyük dosya numarasına sahip olanlara gelir. fakat pandemiden sonra bu uygulama yerine tamamen ds260 formunun gönderilme tarihine göre dosyalar vize görüşmesine çağrılıyor. tabii ki dosya numaranızın kaç olduğu ve bültende aktif olup olmaması da önemli ama aktif olan dosyalar arasında mülakat tarihi dağıtım işlemini ds260 formunun gönderim tarihine göre yapılıyor. aynı uygulamaya bu yıl da devam edebilecekleri için tüm talihlilere en önemli tavsiyem ds260 formunun tam ve doğru bir şekilde doldurulması ve en hızlı şekilde gönderilmesi.

    *eğer türkiye'de yaşıyorsanız fakat dv2025 süreci sırasında başka bir ülkeye seyahat edecekseniz dosyanızın bu ülkede değerlendirmesini talep edebilirsiniz. bazı arkadaşlar dv2025 sürecinin türkiye'deki gidişatına göre de böyle bir girişimde bulunmak isteyebilirler, fakat her konsolosluk hizmet verdiği bölgede kalıcı olarak yaşamayan veya o ülkeye kısa süreliğine gelmiş bireylerin dosyalarını değerlendirmek istemeyebilir. bunu netleştirmenin tek yolu ilgili konsoloslukla iletişime geçip sormaktır. eğer önümüzdeki haftalarda veya aylarda türkiye dışına taşınacaksanız, taşınma işleminden sonra veya hemen öncesinde konsoloslukla görüşüp dosyanızın taşınmasını talep edebilirsiniz (mülakat tarihi alabilmek için dosya numaranızın aktif olması gerektiğini unutmayın!). bu konuda her konsolosluk ayrı şekilde inisiyatif alabilir. özellikle geçmiş senelerde balkan ülkelerindeki abd konsoloslukları dahil pek çok ülkedeki konsolosluklar türklerin dosyalarını taşıma taleplerine olumlu dönmüş olsalar da, maalesef bu işlem gittikçe zorlaşmakta. bu dosya taşıma süreciyle hiç uğraşmamak için -eğer türkiye dışında bir ülkede yaşıyorsanız veya çok yakın zamanda kısa veya uzun süreli olsa da başka bir ülkeye taşınacaksanız- bu durumda ds260 formundaki adres bilgilerinizi buna göre belirtip dosyanızın direkt bu konsolosluğa gönderilmesini tercih edebilirsiniz ve ds260 formunu doldururken mülakat yerinizi gideceğiniz ülke olarak belirtebilirsiniz.

    özellikle bu yıl avusturya'daki viyana abd konsolosluğu pek çok türk vatandaşının dosyalarını değerlendirme talebine olumlu yanıt verdi. herkesin durumu, o ülkeye giriş amacı ve kalış süresi farklı olabileceğinden, konsolosluklar farklı kişilere farklı cevaplar da verebilirler. taşınma durumunda mülakat yerinizi seçerken gideceğiniz ülkedeki doğru konsolosluğa ulaşıp göçmen vizesi dosyası değerlendirip değerlendirmeyeceğini kontrol etmelisiniz, ayrıca ds260 formunu doldururken de adres bilgilerinizi buna uygun olarak yazmanızı tavsiye ederim. ds260 formunun ilk sayfasında şöyle bir soru ile karşılacaksınız ve size nerede mülakata gireceğinizi soracak. görsel

    * her konsolosluğun göçmen vize vermediğini unutmayın! misal önümüzdeki günlerde yemen'e taşınacaksanız ve yeni adresiniz '15 yemen road, yemen' olacaksa, öncelikle bu adresi ds260 formunda güncel adresiniz olarak belirtmelisiniz, daha sonra bu bölgeye hizmet veren yemen san'a'daki abd konsolosluğunun göçmen vize verip vermediğini kontrol etmelisiniz. sitede de görebileceğiniz gibi bu bölgede yaşayan kişilerin göçmen vize işlemleri cibuti'deki abd konsolosluğunda görülüyor. dolayısıyla bu durumun farkında olup hazırlıklarınızı buna göre yapmalısınız. mülakata gireceğiniz konsolosluğu belirledikten sonra mülakat hazırlıklarınızı şu sayfadaki ilgili konsolosluğun bilgileri takip ederek yapabilirsiniz. benzer durum istanbul veya azerbaycan için de geçerli, istanbul'daki abd konsolosluğu göçmen vize vermiyor, türkiye'de sadece ankara'daki abd konsolosluğundan göçmen vize alabilirsiniz. azerbaycan'da yaşayanlar da gürcistan'daki abd konsolosluğundan göçmen vizelerini alabilirler.

    * ds260 formunu dolduracak arkadaşlar (özellikle ingilizce seviyesi çok iyi olmayanlar) şu belgeden ve şu video'dan yararlanabilirler.

    *ankara'daki abd konsolosluğunda bekleyen birikmiş dosyalar ve bu konsolosluğun ayrıca iran, suriye ve afganistan vatandaşlarına da hizmet vermesi nedeniyle türk vatandaşlarına daha az sayıda göçmen vizesi mülakatı verilmesine neden oluyor. bu nedenle eğer abd'de yaşıyorsanız ya da yakın zamanda vizenizle abd'ye gidecekseniz konsolosluklar yerine işlemleri direkt abd'den yürütmenizi tavsiye ederim. yani 'consular processing' yerine 'adjustment of status' yapacaksınız ve abd'den çıkmadan green card sahibi olabileceksiniz. adjustment of status için şu sayfadaki bilgileri takip edebilirsiniz.

    tüm dv2025 talihlilerine vize süreçlerinde bol şanslar! önceki yıllara göre daha sorunsuz ve sancısız bir süreç dilerim.

  • green card

    2024 green card lotosu (dv2024) sonuçları bugün saat 19:00'da resmi sitede açıklanacak. abd'de gerçekten yaşama ve çalışma arzusu olan kişilerin seçilmesini dilerim.

    eğer talihli olursanız ekranda şöyle bir görsel ile karşılaşacaksınız. bu yılki talihlilerin green card alma şanslarını arttırmak için şu bilgilere ihtiyacı olacak:

    sürecin özeti

    dv2024 süreci için yapılacaklar özetle şöyle:

    1) kendiniz hakkında kapsamlı bilgi vereceğiniz göçmenlik formunun (ds260 formu) hızlı bir şekilde doldurulması
    2) çekilişten seçilme sıranız olan dosya numaranızın (case number) aktif olmasını beklemek
    3) kcc'den mülakat tarihi verilmesini beklemek
    4) mülakat icin gerekli belgeleri hazırlamak ve ankara'daki abd konsolosluğunda vize görüşmesine katılmak
    5) seyahat hazırlığı ve vizenin süresi geçmeden abd'ye ilk giriş

    önemli notlar

    * talihli olursanız hiçbir aracı şirkete veya avukata para vermeden kendi başınıza ilerlemenizi şiddetle tavsiye ederim. bu şekilde hem en hızlı şekilde hareket etmiş olacaksınız ve hem de bilgileri eskimiş avukatlarla veya danışmanlarla uğraşmamış olacaksınız.

    * seçilmeniz durumunda yaşayacağınız süreci ayrıntılı olarak şuradan öğrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaşlar şurayı inceleyebilirler)

    * dosya numaranız çekilişten seçilme numaranızdır ve normal şartlarda dosyanız bu numaraya göre önceliklendirilir. yani önce küçük dosya numarasına sahip kişiler vize alır, daha sonra sıra büyük dosya numarasına sahip olanlara gelir. fakat son iki yıldır pandemiden dolayı biriken dosyalar nedeniyle bu uygulama yerine tamamen ds260 formunun gönderilme tarihine göre dosyalar vize görüşmesine çağrılıyor. tabii ki dosya numaranızın kaç olduğu ve bültende aktif olup olmaması da önemli ama aktif olan dosyalar arasında mülakat tarihi dağıtım işlemini ds260 formunun gönderim tarihine göre yapıyorlar. aynı uygulamaya dv2024'te de devam edebilecekleri için tüm talihlilere en önemli tavsiyem ds260 formunun tam ve doğru bir şekilde doldurulması ve en hızlı şekilde gönderilmesi.

    * ds260 formunu dolduracak arkadaşlar (özellikle ingilizce seviyesi çok iyi olmayanlar) şu belgeden ve şu video'dan yararlanabilirler.

    * abd dışişleri bakanlığı 1 yıl önce artık kcc'ye önceden belge gönderme uygulamasını durdurdu ve mülakat tarihi alan dosyaları direkt konsolosluklara yönlendirdi. bu uygulamaya hala devam ediliyor ve dv2024'te de devam edilebilir. bu konuda güncel bilgileri takip etmelisiniz.

    * ankara'daki abd konsolosluğunda bekleyen birikmiş dosyalar çok az sayıda göçmen vizesi mülakatı verilmesine neden oluyor. bu nedenle eğer abd'de yaşıyorsanız ya da yakın zamanda vizenizle abd'ye gidecekseniz konsolosluklar yerine işlemleri direkt abd'den yürütmenizi tavsiye ederim. yani 'consular processing' yerine 'adjustment of status' yapacaksınız ve abd'den çıkmadan green card sahibi olabileceksiniz.

    * yine üstteki maddeye paralel olarak yakın zamanda türkiye'den başka bir ülkeye gidecekseniz ve önümüzdeki yıl o ülkede yaşayacaksanız, göçmenlik dosyanızı o ülkedeki abd konsolosluğuna taşımayı düşünebilirsiniz. bu şekilde hem türkiye'ye gelmeden hem de ankara'daki yoğunluktan etkilenmeden göçmen vizenizi alabilirsiniz.

    tüm dv2024 talihlilerine vize süreçlerinde bol şanslar! önceki yıllara kıyasla yasaksız, sorunsuz ve sancısız bir süreç temenni ederim.

  • green card

    2023 green card lotosu (dv2023) sonuclari bugun saat 19:00'da resmi sitede aciklanacak. abd'de gercekten yasama ve calisma amaci guden kisilere cikmasini dilerim.

    eger cekilisten secilirseniz ekranda soyle bir mektupla karsilasacaksiniz. bu yil da surecte cok onemli degisiklikler var ve bu degisiklikleri bilmeniz vize alma sansinizi oldukca arttiracak.

    surecin ozeti

    cekilisi kazanmaniz durumunda yasayacaginiz sureci ayrintili olarak suradan ogrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaslar su konuyu inceleyebilirler)

    tum sureci tek basiniza araci sirketlere veya avukatlara para vermeden halledebilirsiniz, ozetle yapilacaklar soyle:

    1) kendiniz hakkinda kapsamli bilgi vereceginiz gocmenlik formunun (ds260 formu) hizli bir sekilde doldurulmasi
    2) cekilisi kazanma siraniz olan dosya numaranizin (case number) aktif olmasini beklemek
    3) kcc'den mulakat tarihi verilmesini beklemek
    4) mulakat icin belgeleri hazirlamak ve ankara'daki abd konsoloslugunda mulakat gorusmesi
    5) seyahat hazirligi ve vizenin suresi gecmeden abd'ye ilk giris

    dosya numarasi ve ds-260 gocmenlik formunu gonderme tarihi

    dosya numaraniz cekilisten secilme numaranizdir ve normal sartlarda bu numaraya gore dosyalariniz onceliklendirilir, yani once kucuk numaraya sahip dosyalar vize alir, daha sonra buyuk numaraya sahip dosyalara sira gelir. su an dv2022 yilinin mulakat sureci devam ediyor ve bu yil -onceki yillardan farkli olarak- dosya numarasi yerine ds-260 formunu gonderme tarihine onem vererek mulakat tarihlerini dagitiyorlar. tabii ki dosya numaranizin kac oldugu ve bultende aktif olup olmamasi da onemli, ama aktif olan dosyalar arasinda mulakat tarihi dagitim islemini ds-260 formunu gonderim tarihine gore yapiyorlar.

    hemen forumdan guncel bir ornek vermek gerekirse, dosya numarasi 18.400 olan ve ds-260 formunu sonuclar aciklandiktan sonraki 2 gun icinde gondermis bir arkadasimiz mulakat tarihi almisken, dosya numarasi 3400 olan ve ds-260 formunu haziran'in 3. haftasi doldurmus bir arkadasimiz hala mulakat tarihi verilmesini bekliyor. dolayisiyla herkese tavsiyemiz ds-260 formunu hizli, tam ve dogru bir sekilde doldurup mumkunse ilk birkac gun icinde gondermeleri yonunde. tabii ki ayni uygulamalarin dv2023'te de devam edeceginin garantisi yok, ama su an itibariyle var olan uygulama bu sekilde, dolayisiyla vize alma sansinizi arttirmak icin ds-260 formunu hizli bir sekilde gondermek ve mumkunse daha sonra mulakat tarihi almadan formu bir daha actirmamak oldukca onemli. surecte gerceklesebilecek degisiklikleri yukarida linkini verdigim dv2023 konusundan takip edebilirsiniz.

    formlarin doldurulmasi

    kazandiktan sonra ds260 formunu (ozellikle ingilizcesi cok iyi olmayanlar) suradaki belgeyi kullanarak doldurabilirler: yesilkartforum.com/cekilis ilgili videoya da suradan ulasabilirsiniz. formu doldururken hem video'yu, hem de belgeyi kullanmanizi tavsiye ederim.

    pasaport sartinin kaldirilmasi

    trump'in getirmis oldugu 'basvuru zamani pasaport bilgisi girme zorunlulugu' maalesef subat ayinda federal bir mahkeme tarafindan durduruldu. bence bu oldukca olumsuz bir degisiklik; cunku pasaport sartinin gelmesiyle tum dunyada basvuru sayisi %50, turkiye'de ise %42 dusmustu...

    georgetown law institute for constitutional advocacy & protection, eylul 2019'da abd disisleri bakanligina karsi dava acti ve 2022 subat ayinda da bir federal mahkeme, trump hukumetinin bu uygulamanin yururlugunu yasalarin gerektirdigi standart bildirim ve yorum uygulamalarina uymadigi gerekcesiyle durdurdu. disisleri bakanligi da cesitlilik vize kilavuzunu bu sekilde guncellemis ve konsoloslardan 2021, 2022 ve 2023 vize surecleri icin pasaport sartini dikkate almadan degerlendirme yapmasini istemis görsel.

    bu sartin geri gelip gelmeyecegi henuz belirsiz, cunku disisleri bakanligi bu konuda henuz bir adim atmis degil. eger dv2024 basvurulari icin bu sarti geri getirmek istiyorlarsa en az 30 gun oncesinden federal bultende bu degisikligi duyurup, halktan yorum ve sorular almali ve daha sonra bunlarin hepsini makul sekilde cevaplamali. ancak bu sekilde kural yururluge tekrardan girebilir.

    kcc'ye belgeler artik gonderilmeyecek

    abd disisleri bakanligi, dv2022'nin ortasinda artik kcc'ye onceden belge gonderme uygulamasini durdurdugunu ve mulakat tarihi alan dosyalarin direkt konsolosluklara yonlendirildigi bir pilot program baslattigini acikladi. yani su an belgeleri kcc'ye gondermemis kisiler de mulakat tarihi aliyorlar ve bu kisiler tum belgeleri mulakatta yaninda bulunduruyorlar. bu uygulama dv2023'te degisecek mi, eskiye mi donulecek, yoksa bu belgeler direkt mulakata mi goturelecek henuz bilmiyoruz.

    baskanlik kararnamelerinin ve pandeminin azalan etkileri

    baskanlik kararnamelerinin ve pandemi nedeniyle kapali olan konsoloslugun dv2020, dv2021 ve dv2022 sureci uzerindeki etkilerini surada yazmistik: #129902364

    maalesef bu etkiler dv2020, dv2021 ve dv2022'de verilen vize sayilarini ciddi sekilde etkiledi. turkiye vatandaslarina verilen vize istatistikleri soyle:

    dv2021 icin
    talihli sayisi: 2,874
    vize alan kisi sayisi: 588
    vize alma orani: %20.5

    dv2020 icin
    talihli sayisi: 2,709
    vize alan kisi sayisi: 708
    vize alma orani: %26.1

    dv2019 icin
    talihli sayisi: 2,411
    vize alan kisi sayisi: 1387
    vize alma orani: %57.5

    dv2022 istatistiklerini henuz bilmiyoruz, ama su ana kadar yaklasik 432 kisinin vize aldigini soyleyebiliriz. dv2022 icin ise turkiye'den toplamda 2526 kisi secildi. fakat vize verme sureci 1 ekim'de degil, ancak mart basinda basladi. yani vize alan ~432 kisinin cok buyuk bir bolumu vizesini gecmis iki ayda aldilar, oncesinde verilen mulakat sayilari oldukca az idi. temennimiz konsoloslugun bu hizla vize vermeye devam etmesi ve eski calisma kapasitesine geri donmesi.

    tum dv2023 talihlilerine vize sureclerinde bol sanslar dileriz. umariz dv2023 sureciniz onceki yillara kiyasla yasaksiz, sorunsuz ve sancisiz gecer.

    entry'deki katkilari icin sutyen kullanmayan memeli hayvan ve muhtaradana ya tesekkurler.

  • green card

    2023 yılı için green card çekiliş başvuruları bugün sona eriyor; fakat çekilişten seçilmek uzun bir süredir %100 green card almak anlamına gelmiyor. dv2022 ve dv2023 yılı talihlileri green card alma şansını arttırabilmek için geçmiş 1.5 yılda yaşanan yasal gelişmelerden ve mahkeme süreçlerinden haberdar olmalı.

    toplamda ~50.000 vize verilen dv2018 ve ~46.000 vize verilen dv2019'dan sonra hayal kırıklığı yaratan bir dv2020 ve dv2021 süreci yaşadık.

    * dv2020 talihlileri için son vize alma tarihi 30 eylül 2020 idi ve toplamda 19.125 kişi vize aldı
    * dv2021 talihlileri için son vize alma tarihi 30 eylül 2021 idi ve toplamda 21.869 kişi vize aldı

    pek çok vize kategorisinden farklı olarak dv (çeşitlilik vizesi) talihlileri, talihli oldukları mali yıl içerisinde vize almalı, yasalara göre 30 eylül'den sonra dv talihlilerine vize basılamıyor. yani, görebileceğiniz gibi hem 2020'de hem 2021'de toplam 55.000 vizenin yarısı bile verilmedi.

    dv2020 sürecinde yaşananlar

    gomez v biden davası (ilk adı gomez v trump davası)

    maalesef dv2020 süreci pandemiden ağır bir darbe aldı ve pek çok talihli arkadaş vizelerini alamadı, dv2020 süreci 1 ekim 2019'da normal bir şekilde başladı; fakat her ay normalde verilenden daha az vize verilerek 17 mart 2020 gününe kadar süreç devam etti. 17 mart günü ankara'daki abd konsolosluğu var olan vize randevularını iptal ettiğine dair email gönderip, vize süreçlerini durdurdu, 20 mart itibariyle ise travel.state.gov'dan yapılan açıklamaya göre tüm dünyadaki abd konsoloslukları rutin vize işlemlerini pandemi nedeniyle durdurdu. bu sırada göçmenlik süreçlerine darbe vuran asıl sorunlar yaşandı. 21 nisan 2020 günü başkan trump gocmenlik sistemini tamamen tıkayacak kararlar almaya başladı.

    uzun bir süre yürürlükte kalacak olan pp-10014 başkanlık kararnamesi ** 1 hafta içinde yürürlüğe girdi. trump pp-10014 ile belli istisnalar dışında 22 nisan 2020 tarihinden sonra göçmen vize alacak göçmenlerin abd'ye girişlerini 60 gün boyunca yasakladı, bu kararnameyi dos* * yeni göçmen vizelerin de verilmesini engellediği yönünde yorumlayarak kararname yürürlükte olduğu sürece green card çekiliş vizesi vermeyeceğini açıkladı.

    bu kararların hemen ardından iki ayrı başarısız mahkeme süreci yaşandı. biri, amerikan göçmenlik avukatları derneği (aila) tarafından 29 nisan 2020 tarihinde, bir diğeri de göçmenlik avukatı jim hacking tarafından bireysel bir şekilde 14 mayıs 2020 tarihinde mahkemeler önüne getirildi. ama maalesef mahkemeler o günkü iddialar ve şartlarda bu davaları kabul etmedi.

    trump daha sonra pp-10014'u 22 haziran 2020'de göçmen olmayan vizeleri de kısıtlayacak yeni bir kararname (pp-10052) ile birlikte 31 aralık 2020 tarihine kadar uzattı. daha sonra bu kararnameyi 31 aralık 2020'de 3 ay daha uzatarak 31 mart 2021 tarihine kadar girişler kısıtlanmak istendi, fakat yeni başkan biden 25 subat 2021 tarihinde pp-10014 kararlarını yürürlükten kaldırdı . trump'ın kararlarının tarihlerine göre dv2020 talihlilerinin, yasaların izin verdiği süre boyunca vize alma şansı yoktu (vize almak için son gün 30 eylül 2020 idi ve verilen vizeler ~6 aylık olduğundan abd'ye son giriş tarihi ~30 mart 2021 oluyordu).

    bu gelişmeler göçmen vize kısıtlamaları için açılmış davaları ve mahkeme süreçlerini hızlandırdı, zira bu vize yasakları ancak bir mahkeme kararı ile aşılabilirdi. bu açıklamanın hemen ardından amerikan göçmenlik avukatları derneği (aila) yeni mahkeme süreci başlatacaklarını açıkladı. bu mahkeme sürecindeki duruşma ve savunmalardan ortaya çıktı ki, dos tüm dv sürecinde alışılmadık ve olmaması gereken bir yavaşlıkla hareket etmiş ve normalde (önceki yıllara kıyasla) verilmesi gereken vize sayisina bile ulaşmamıştı. hükümet avukatları bu yavaşlığı mahkeme sürecinde makul nedenlerle açıklayamadığı için ve pp-10014 kararlarının göçmen vize verilmesi icin bir engel oluşturmadığı yargıç mehta tarafından belirlenince dv2020 sürecinde yaşananların iyi niyetle olmadığına kanaat getirdi ve dos'un iyi niyetini göstermesi için 4 eylül 2020 tarihinde gomez davasındaki ara kararını açıkladı. bu karara gore 30 eylul 2020 tarihine kadar dv2020 vizelerinin basılması istendi. dos, bu 4 eylül kararından sonra 9 eylül tarihinde mahkeme kararına uyarak dv2020 için vize vermeye yeniden başladı.

    yargıç mehta, eylül'ün 26'sında dos'tan bir rapor istedi. bu süreçte açıklanan rapora göre konsolosluklarda 5093 dv dosyası işlendi, 3208 vize verildi, 1885 başvuru da reddedildi. bu basılan vizelerle dv2020 sürecinin sonuna yaklaşırken konsolosluklarda basılan toplam vize sayısı 15.401'ye yükseldi (dv2020 süresince verilmesi gereken 55.000 vizenin %28'i). bu gelişmeler ışığında 17 mart 2020'den sonra dv vermeyen ankara abd konsolosluğu 2020 eylül'ünde 151 talihliye toplamda 312 vize verdi (eş ve çocuklarıyla birlikte).

    dv2020 sürecinin son tarihi olan 30 eylül 2020'ye gelinmiş olmasına rağmen vizelerin ~%70'i verilmediği için davacı avukatlar mahkemeden, basılmayan 30.000 vizenin daha sonra verilmek üzere rezerve edilmesini talep etti, lakin yargıç mehta bu sayıyı onaylamadı ve normalde pandemi öncesine kadarki dönemde verilmesi gereken ama dos'un dv dosyalarındaki yavaşlığı nedeniyle verilmeyen ~12.000 vize olduğuna kanaat getirdi. yaklaşık 3000 vize eylül ayı boyunca verildiği için, finansal yılın son günü olan 30 eylül'de 9095 dv2020 vizesini 30 eylül'den sonra kullanmak üzere rezerve etme kararı verdi. bu, daha önce dv vizelerinde emsali görülmemiş bir karardı. peki davaya katılmayanlar bu ayrılan dv2020 vizelerini alabilir mi? açılan dava bir "class action" yani toplu dava olduğundan ve 30 eylül 2020 kararlarında "class" talebi yargıç mehta tarafından kabul edildiğinden dolayı bu davada verilecek kararlar davaya katılan veya katılmayan tüm dv2020 talihlilerini ilgilendiriyor. yani herkesin bu 9095 vizeyi almasi mümkün.

    18 ağustos 2021 tarihine kadar dava karşılıklı rapor ve duruşmalarla devam etti ve yargıç mehta, gomez davası için nihai kararı verdi , yargıç mehta 9095 vize için mahkemeye katılmış ve hala vizesini alamamış kişiler için bir önceliklendirme yapmadı ama bu vizelerin tamamının dv2020 talihlilerine dağıtılmasını istedi. bu sürecin zaman çerçevesinin ise davacı avukatlarla hükümet avukatlarının uzlaşması sonucu oluşmasını istedi; lakin iki taraf da verilen süre içerisinde anlaşamadı. bu nedenle 13 ekim'de (4 hafta önce) yargıç mehta dv2020 icin son kararı yayımladı ve ayrılan 9095 vizenin 30 eylül 2022'ye kadar dağıtılmasını istedi. bu dağıtılacak vizelerle toplam verilen vize sayısı 28.220'ye (toplam verilmesi gereken 55 bin vizenin ~%50'si) çıkmış olacak.

    dos bu kararları ilgilendiren su sayfayı yayımladı:

    4 eylül mahkeme ara kararı:
    14 eylül mahkeme ara kararı
    30 eylül mahkeme ara kararı:

    dv2021 sürecinde yaşananlar

    2021 yılının süreci beş hafta önce sona erdi. bu süreçte açılan davaların özetleri şu şekilde:

    anunciato davası (ekim 2020)

    ekim 2020'de charles kuck ve ekibi, başkan trump tarafından çıkartılan ve yasal göçmenlerin ülkeye girişini engelleyen pp-10014 yasaklarının kaldırılması için "anunciato" davasını açtı. dava; toplam 6 ay süren görüşmeler sonucunda, şubat ayında pp-10014'ün yeni başkan joe biden kaldırılması sonucu "moot" (anlamsız/gereksiz) oldu. bu davaya türkiye'den toplam 2 (iki) dv2021 talihlisi arkadaşımız katılmıştı.

    jacob rosales v biden davası (ocak 2021)

    31 aralık'ta sonlanması beklenen pp-10014 yasakları, başkan trump tarafından tabiri caizse gider ayak 31 mart 2021 tarihine kadar uzatıldı ve yasal göçmenlerin abd'ye girişi 3 ay daha yasaklanmış oldu. zaten dv2021 talihlileri ve aile birleşimi vizeleri için çalışmalar yapan curtis morrison ve ekibi ocak ayının başında "jacob v. biden" (eski adıyla jacob v trump) davasını açacağını duyurdu. davaya, aile birleşimi vizesi sahipleri (f1-2-3-4, ır-5) ve dv2021 talihlilerinin katılabileceğini duyuran curtis morrison, 6 ocak'a kadar başvuruları topladı ve kısa sürede davaya dünyada toplamda 2438 davacı ile katıldı. türkiye'den ise 90 dv2021 talihlisi bu davaya müdahil oldu. dava, 2020'de aile birleşimi için olumlu karar veren yargıç chen tarafından görülmeye başlandı. 20 mayıs'ta yapılan son durum görüşmesinde (status conference) yargıç chen, hükümetten aile vizelerinin durumları ile alakalı tekrar bir rapor istedi ve duruşmayı erteledi. hükümet tarafı ilk günden beri bu davanın gereksiz olduğunu ve bir an önce sonlandırılması gerektiğini bütün hearinglerde dile getirdi. bu baskı 13 temmuz'daki duruşmada yargıç chen'in de mantığına yatmış olacak ki, davada her alan aile vizeleri (f2a/b) iddialarını geçersiz (yetersiz) buldu ve bu vize türlerini davadan çıkarttığını açıkladı. buna istinaden davada artık aile vizeleri davacıları kalmamış oldu ve bu da davanın california (ca) bölgesinde açılmasının temellerini de yıkmış oldu. çünkü davanın bir bölgede açılabilmesi için o davada, o bölgede yaşayan bir davacının olması gerekiyordu. bu kural bozulduğunda artık dava yargıç chen'den alınıp dc bölgesine taşındı ve davanın seyrini değiştiren en önemli olay da yaşanmış oldu. dava, dv tarihinin en değerli kararını veren ve dv2020 talihlilerinin kaderini değiştiren yargıç mehta'ya atandı.

    goh v blinken davası (nisan 2021)

    "anunciato"'dan eli boş dönen charles kuck ve ekibi, sadece dv2021 talihlilerinin katılabileceği bir dava açacaklarını duyurdu. burada amacın, sadece davaya müdahil olanların vize almasını amaçlayan bir karar çıkartmak olduğunu duyuran charles, davasını washington dc bölgesinde açtı. toplamda 800'e yakın davacının katıldığı davaya türkiye'den 53 kişi müdahil oldu. davanın görüşme takvimi;

    1-2) 21 mayıs davalılar(hükümet) certified record index i dosyalayıp bunu davacılarada(biz) gönderecek, davanın dismiss(reddetmek) edilmesi ile ilgili taleplerini ve özet karar brifing (summary judgement) için dilekçelerini mahkemeye verecekler
    3) 7 haziran'a kadar bu sefer davacılar(biz) , davalıların(hükümet) dismiss ve summary judgement taleplerine karşı cevap verecekler
    4) davalılar(hükümet) 24 haziran'a kadar davacıların(biz) summary judgement ve dismiss üzerine iddialarının üzerine kendi iddialarını mahkemeye sunacak
    5) 2 temmuz iki tarafta joint appendixi sunacaklar(brifing takvimi biter)
    6) 13 temmuz son hearing ve karar

    goodluck v biden davası (mayıs 2021)

    curtis morrison ve ekibi, sadece dv2021 talihlilerinin katılacağı yeni bir dava açacağını nisan ayında duyurmuştu. 1 mayıs itibariyle davanın detaylarını resmi sitesinde paylaştı ve başvuruların 30 mayıs'a kadar devam edeceğini duyurdu. dava, 6 haziran'da dc bölgesinde açılacak. şu ana kadar bu davaya türkiye'den 385 arkadaşımız katıldı. dünyada ise bu davaya rekor bir katılım oldu. 141 ülkeden toplamda 24,089 kişi (aile üyeleri ile beraber) bu davaya katıldı ve dv tarihinin şuana kadar açılmış en büyük katılımlı davası olarak kayıtlara geçti. davaya "goh v blinken" davasının ve "gomez v biden" yargıcı mehta atandı.

    dv2021 sürecinde açılan diğer davalar (haziran 2021)

    bu davalar dışında, ca bölgesinde çalışan ve dv talihlilerinin yakından tanıdığı nicolette glazer de dv2021 problem consulates litigation 2.0 ve dv2021 regulatory challenge litigation yeni adıyla bade v. blinken adında iki adet dava açtı. ankara konsolosluğu özelinde olması ve içerikleri bakımından özellikle konsolosluk değiştirmek isteyen dv talihlileri için faydalı olabilecek bir dava. bu davaların son katılım tarihleri ise 15 haziran'da son buldu ve bu davaya türkiye'den 4 arkadaşımız katıldı.

    bütün bu davalar bir çok duruşma (hearing) ve durum konferasına (status conferance) sahne oldu. ta ki 9 eylül'e kadar...

    9 eylül 2021 - dv2021 kararları

    dv2021 için en önemli günlerden biri elbette açılan bütün davalar için verilen ara kararın açıklandığı 9 eylül'dü. yargıç mehta, dv2021'de açılan ve karara bağlanması beklenen davalar için aşağıdaki kararını açıkladı;

    * goodluck v biden davasındaki "preliminary injunction" talebini kabul etti.
    * davacılara önceliklendirme vermedi
    * hükümet, 30 eylül 2021 tarihine kadar maksimum düzeyde vize basması için görevlendirildi
    * goh v blinken davasındaki rezerv dışında hükümetin "summary judgment" talebini reddetti.
    * filazapovich davasındaki "preliminary injunction" talebini reddetti.
    * "tier" uygulamasını (konsolosluklarda yaşanan vize önceliklendirilmesi) dv2021 mali yılı sonuna kadar durdurdu.
    * 23 eylül'e kadar hükümetin vereceği performans için bir rapor hazırlanacak ve ne kadar vize verildiği belirlenecek.
    * 27 eylül'de bir duruşma yapılacak ve bu duruşmada 23'undeki rapora istinaden rezerve edilip edilmeyeceği, olacaksa kaç adet olacağı kararlaştırılacak

    15 eylül 2021 - rosales v biden duruşması (toplu dava talebinden vazgeçilmesi)

    15 eylül, dv2021 için açılmış tek class (toplu dava) talebinin olduğu "rosales v biden" davası için önemli bir durum konferansı oldu. bu görüşmede yargıç mehta, class talebinin oldukça komplike olduğunu ve bu talepten vazgeçilmesi durumunda vereceği kararın sadece davacılar için olacağını dile getirdi. bu teklife hükümet tarafı da oldukça sıcak bakıyordu. bu tekliflerinden sonra curtis morrison ve ekibi class talebinden vazgeçtiklerini mahkemeye resmi olarak bildirdi. yargıç mehta bu talebi saatler sonra kabul ettiğini açıklayan emrini yayınladı ve böylece dv2021 için açılmış class talebi olan bir dava kalmamış oldu. bu karar sonrası "djuraev", "filazapovich", "jacob (rosales)", "kamoona" ve "kassaian" davalarını konsolide edilerek "goodluck v biden" davasıyla birleştirildi.

    30 eylül 2021 - dv2021 rezerv vize kararları

    9 eylül kararları sonrası yargıç mehta 23 eylül'e kadar hükümetten mümkün olduğunca çok dv vizesi vermelerini emretmişti. bunu da 27 eylül'de yapılacak durum konferansında konuşup rezerv kararını o şekilde vereceğini belirtmişti. 27 eylül'deki durum konferansında yargıç mehta iki tarafı da dinledi ve rezerv kararını, matematiğini, hesaplamasını kendi kafasında oturttu. yargıç mehta, dv2021 mali yılının son günü 30 eylül'e geldiğimizde, tıpkı dv2020 "gomez" kararı gibi rezerv kararını açıkladı. ilgili karara göre;

    * 6914 vize "goodluck v biden" davacılarına
    * 481 vize "goh v blinken" davacılarına

    rezerv vize kararı verdi. yine aynı kararda "goh" davacılarının 2022 mali yıl sonuna kadar vize almalarına emrederken, "goodluck v biden" davacıları içinse brifing takvimini aşağıdaki şekilde açıkladı.

    a) 4 ekim'e kadar davacılar birleştirilmiş şikayeti mahkemeye sunacak.
    b) 11 ekim'e kadar hükümet tarafı idari kararı mahkemeye sunacak
    c) 19 ekim'e kadar hükümet tarafı birleştirilmiş taleplerini mahkemeye sunacak.
    d) 19 aralık'a kadar davacılar bu talebe itirazlarını mahkemeye sunacak.
    e) 21 ocak'a kadar hükümet tarafı bu itiraza cevaplarını mahkemeye sunacak.
    f) 18 şubat'a kadar davacılar bu itiraza cevap verecekler
    g) 25 şubat ilgili sürecin son raporlarının mahkeye sunulacağı tarih olacak.

    itiraf etmek gerekir ki bu karar kimsenin beklemediği kadar kötü bir rezerv kararı oldu. çünkü konsolide edilen davalarda ortalama ~26,000'e yakın davacı var. bu kadar davacı için ayırılan 6914 + 481 = 7395 vize neredeyse yok denecek kadar az. yine de bütün umutların bitmemesi açısından güzel bir durum diyebiliriz. tek umudumuz, ayırılan rezerv vizelerin büyük çoğunluğunun davaya türkiye'den katılmış arkadaşlarımıza verilmesi.

    "savediversityvisa.org" girişimi

    savediversityvisa, tüm dv2021, dv2022 ve dv2023 talihlilerinin bilmesi gereken bir girişim, bu girişimin detaylarını, öncülerinden sutyen kullanmayan memeli hayvan'ın ağzından aktarıyorum:

    31 aralık'ta trump tarafından uzatılan pp-10014 yasakları sonrası elimizden geldiğince mücadele etmeye ve yasakların iptal edilmesine yönelik çalışmaya başladık. gazetecilere ve basın mensuplarına her gün yüzlerce bazen binlerce email atıp dikkatlerini çekmeye çalışırken aklımıza bunu daha profesyonel bir şekilde yönetmek için bir fikir geldi; savediversityvisa

    amacımız, dile getirmek istediğimiz ne varsa, bunu daha global bir düzlemde; sadece türkiye'deki değil, dünyadaki bütün dv talihlileri için yapmayı amaç edinen bir girişimi hayata geçirmekti, öyle de oldu... iki kişi 7 şubat gecesi savediversityvisa.org'u hayata geçirdik... peşinden, bu işten anlayan ve bize destek vermek için can atan 7-8 kişilik bir ekip daha bize katıldı ve siteyi şuanki haline getimeyi başardık... sonrası çorap söküğü gibi geldi. savediversityvisa artık bir siteden çok bir slogan olarak kullanılmaya başlandı. siteyi, twitter hesabı takip etti. kısa sürede binlerce takipçiye ulaşan hesabımız, dv talihlilerinin mücadelesine ses veren en önemli platformlardan biri olma konumuna geçmeyi başardı.

    geri dönüşler muhteşemdi! ilk olarak forbes, sonra independent, sonra the guardian, sonra washington post, sonra abdpost, sonra turk of america derken dünyaca bilinen bir çok basın organı bizlerin haberlerini yapmaya başladı. hem de sitemizi hayata geçirdikten 1 ay gibi kısa bir sürede... iki kişi tarafından ortaya temelleri atılmış, peşine 8-10 kişilik çekirdek bir ekiple perçinlenen ve kısa sürede dünyanın en çok okunan haber sitelerinde haberi yapılan savediversityvisa artık bir oluşumdan ziyade, dv için verilen mücadelenin öncüsü, lideri oldu.

    sitemizin en önemli kısmı olan "our stories" bölümü için email kutumuz ilk haftada yüzlerce email ile doldu taştı. dünyanın her yerinden yüzlerce talihli hikayesini bizlerle paylaştı ve yaşadıklarını tüm dünyaya duyurma fırsatı elde etti. yaşanan o kadar fazla mağduriyet ve ne yazık ki acı vardı ki, bazılarını siteye koyamadık bile. sitemizi nasıl daha verilmli hale getiririz diye düşünürken, ekibimizden bir arkadaşımız dünyadaki bütün dv talihlilerinin arayıp da bulamadığı bir fikri ortaya attı; "günlük dv2021 istatistikleri"... bu bölüm; her gün, bütün bölgelerde yer alan dv dosyalarını konsolosluğun veri tabanında tarayarak, dosyaların en güncel durumlarını herkesin rahatca görebileceği bir formatta bizlere sunuyor. gelen mülakat emailleri, basılan vizeler, mülakat bekleyen dosyalar, reddedilen vize sayıları, mülakat almış en yüksek case numberlar ve en önemlisi elbette dv mülakatı kabul eden konsolosluk listesi. şu an günde minimum 1 kere güncellenen veriler, binlerce kişiye ulaşıyor ve bulundukları bölgedeki durumlarını görmelerine fırsat veriyor. halihazırda bu verileri bu şekilde veren / verebilen başka bir kaynak yok. sırf bu yüzden bile savediversityvisa, dv talihlileri için bulunmaz bir nimet. bu sistemi hayata geçiren sn. covacik'a sonsuz bir minnet borçluyum. kendisi de yakın bir geçmişte vizesine kavuştu. onun adına çok ama çok mutluyum..

    savediversityvisa sitesine şu linkten ulaşabilirsiniz: https://savediversityvisa.org/

    dv2022 sürecinde yaşanacaklar

    dv2022 süreci başlayalı henüz 1 ay oldu, resmi olarak mülakat tarihlerinin 1 ekim 2021'de başlaması gerekiyordu, lakin foruma aktarılan bilgilere gore ekim sonunda (28 ekim) londra'da bir mülakat verildi, ankara'daki mülakatlar ise kasım ayında çok cılız bir şekilde başladı... pandeminin devam eden etkileri, konsolosluklarda biriken dosyalar, yaşanan mahkeme süreçleri, dışişleri bakanlığının dosya önceliklendirme (tier) düzeni dv2022 sürecinin ve belki dv2023sürecinin gidişatını da etkileyecektir. bu nedenle tüm dv2022 ve dv2023 talihlilerinin dv2020'de ve dv2021'de yaşanan tüm gelişmelerden haberdar olması gerektiğini düşündük ve sutyen kullanmayan memeli hayvan ve muhtaradana ile birlikte bu entry'i yazdık.

    bu konudaki en önemli kaynaklardan biri yukarıda da bahsettiğimiz savediversityvisa girişimi... bu girişimi siteleri ve twitter hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

    tüm dv2022 ve dv2023 talihlilerine vize süreçlerinde bol şanslar!

  • green card

    2022 green card lotosu (dv2022) sonuclari bugun saat 19:00'da resmi sitede aciklanacak. abd'de gercekten yasama ve calisma amaci guden kisilere cikmasini dilerim.

    dv2022 talihlilerinin bilmesi gereken tum bilgileri iki entry seklinde aktaracagim. malumunuz yaklasik 1.5 yildir daha once gorulmemis bir surecten geciyoruz; pandemi, dv (diversity visa) sureclerini de cok ciddi sekilde etkiledi. o nedenle dv2022 talihlileri vize alma sansini arttirmak icin tum yasananlardan haberdar olmali. bugunku entry'de dv2022 sureci ve asamalarindan bahsedecegim, yarinki entry'de ise dv2020 ve dv2021 surecinde yasanan mahkeme sureclerini ozetleyecegim. zira, dv2020 ve dv2021 programlari mahkeme karari olmadan vize alinamayacak sureclere donustu. dilerim ki sonbahara kadar her sey kademeli olarak normale donmus olur ve dv2022 talihlileri sorunsuz sekilde vizelerini alabilirler. herkese surecinde bol sans dilerim.

    oncelikle isimlerle ilgili kisa bir aciklama yapayim, cunku tum sureci anlamaniz icin onemli tarihleri bilmelisiniz. bu programin isimlendirilmesinde takvim yillari degil, finansal yillar kullaniliyor. abd'de finansal yil 1 ekim'de baslar ve sonraki yilin 30 eylul'unde sona erer, devlet isleri ve butceleri de bu tarihlere gore ayarlanir. gocmenlik yasalari da dv programlarina sadece icinde bulunulan finansal yil bitene kadar vize verme sansi taniyor. 30 eylul gunu o yilin dv sureci sona eriyor ve 1 ekim gunu bir sonraki yilin dv sureci basliyor. dv2022 sureci de 2022 finansal yilinin ilk gunu olan 1 ekim 2021'de baslayacak ve 30 eylul 2022'e kadar devam edecek. 30 eylul tarihine kadar vize alamayan dv talihlileri ise yasalara gore vize alma sanslarini kaybedecekler.

    eger cekilisten secilirseniz ekranda soyle bir mektupla karsilasacaksiniz.

    surecin ozeti

    *cekilisi kazanmaniz durumunda yasayacaginiz sureci ayrintili olarak suradan ogrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaslar su konuyu inceleyebilirler)

    tum sureci tek basiniza araci sirketlere para vermeden halledebilirsiniz, ozetle yapilacaklar soyle:

    1) kendiniz hakkinda kapsamli bilgi vereceginiz gocmenlik formunun (ds260 formu) doldurulmasi
    2) formlar kabul edilince mulakat icin gerekli belgelerin kcc'ye gonderilmesi
    3) cekilisi kazanma siraniz olan dosya numaranizin (case number) aktif olmasini beklemek
    4) kcc'den mulakat tarihi verilmesini beklemek
    5) mulakata hazirlik yapmak ve ankara'daki abd konsoloslugu'nda mulakat gorusmesi
    6) seyahat hazirligi ve vizenin suresi gecmeden abd'ye ilk giris

    * su an teorik olarak 2021 yilinin sureci devam ediyor, fakat toplamda 55.000 vize verilecekken 12 aylik programin 8. ayinin icinde olmamiza ragmen pandeminin etkisiyle pratikte tum dunyada bugune kadar sadece 627 dv2021 vizesi verildi . bundan daha kotusu ise ankara'daki abd konsoloslugu biriken dosyalara (ozellikle aile sponsorluguyla green card basvurularina) oncelik verdiginden, su ana kadar turkiye icin dv2021 vize verme sureci baslamadi bile. kaynak

    * dv 2022, 1 ekim 2021'de baslayacak ve 30 eylul 2022'ye kadar devam edecek. o nedenle sureci arastirip ogrenmek icin oldukca fazla zamaniniz var.

    * green card cekilisine basvuru yapmak icin herhangi bir yas siniri yoktur. fakat kazandiktan sonra vize alabilmek icin en az lise mezunu olmaniz veya uzmanlik ve deneyim gerektiren bir iste en az 2 yil calismis olmaniz gerekiyor. eger cekilis sartlarini saglamiyorsaniz ve mulakat sirasinda da saglamayacaksaniz o durumda surece devam etmemelisiniz.

    formlarin doldurulmasi

    * kazandiktan sonra ds260 formunu (ozellikle ingilizcesi cok iyi olmayanlar) suradaki belgeyi kullanarak doldurabilirler: yesilkartforum.com/cekilis ilgili videoya da suradan ulasabilirsiniz. formu doldururken hem video'yu, hem de belgeyi kullanmanizi tavsiye ederim.

    * her yil surecte ufak tefek degisiklikler oluyor, bu nedenle sadece yukarida linkini verdigim dv2022 konusunu takip etmenizi oneririm. aksi takdirde onceki yillarin konulariyla sadece bilgi kirliligi ve kafa karisikligi yasayacaksiniz.

    * formu hizli bir sekilde dolduran arkadaslar genelde daha sonra yanlis veya eksik doldurduklarini farkediyorlar. o nedenle lutfen formu hizli doldurmayin. ds260 formunu 1 gunde doldurup gondermek zorunda degilsiniz, mayis veya haziran'da gondermeniz gayet yeterli olur.

    pasaport sartinin istatistiklere olumlu etkisi

    * gecen yil gelen degisiklik ile basvuru formuna ana basvuru sahibinin pasaport numarasi, pasaportu veren kurum ve pasaport gecerlilik tarihinin basvuru formuna yazilmasi gerekiyordu. bu, gercekten isteyen kisilerin secilmesi adina olumlu bir degisim. daha once siz istemeseniz de, sizin adiniza ve dogum tarihinize sahip ucuncu parti danisman sirketleri sizden habersiz bu cekilise basvuru yapip, eger secilirseniz surece devam etmek icin sizden para koparmaya calisiyorlardi. bu pasaport sarti degisikligi, dv2021 yili icin yapilan basvurulari tum dunyada yari yariya dusurdu.

    dv2022 istatistiklerini henuz bilmiyoruz, fakat dv2021'de (pasaport kuralinin uygulandigi ilk yil) onceki yila kiyasla cekilise basvuru yapan kisi sayisi 14.7 milyondan 6.7'ye dusmus...

    dv2019 icin 14,352,013 kisi basvuru yapmisti (a.u.b. 22,425,053 kisi)
    dv2020 icin 14,722,798 kisi basvuru yapmisti (a.u.b. 23,182,554 kisi)
    dv2021 icin ise 6,741,128 kisi basvuru yapmis (a. u. b. 11,830,707 kisi)

    (a.u.b. = aile uyeleriyle beraber)

    yani tum dunyada cekilise basvuru yapan sayisinda yaklasik %50'lik bir dusus var. ayrica cekilise basvuru yapan ulkelere bakinca guatemala, dv2018, dv2019 ve dv2020 icin uygunken, dv2021'de listeden cikartilmis. ama dv2018'de guatemala'dan sadece 18,395 kisi basvuru yapmis. yani tek basina bu kadar buyuk bir fark yaratabilecek bir degisiklik degil. bir de peru onceden cekilise uygun degilken, dv2021'de cekilise uygun bir ulke hale gelmis. (cekilise uygun bir ulke olmak icin, onceki 5 yil abd'ye toplamda 50.000'den az gocmen gondermek gerekiyor, daha fazla gonderdiginiz zaman o yilki cekilise katilamiyorsunuz)

    dolayisiyla yillar arasindaki basvuru sayisi farkinin "pasaport bilgisi sarti"ndan kaynaklandigini rahatca soyleyebiliriz.

    * pasaport sartiyla beraber turkiye'deki basvurular da %42 azaldi. son yillara ait aile uyeleriyle beraber (a.u.b.) basvuran ve talihli istatistikleri soyle:

    dv2021 icin
    basvuran kisi sayisi: 128,743
    basvuran kisi sayisi (a.u.b.): 231,910
    talihli sayisi (a.u.b.): 2,874

    dv2020 icin
    basvuran kisi sayisi: 221,271
    basvuran kisi sayisi (a.u.b.): 415,008
    talihli sayisi (a.u.b.): 2,709

    dv2019 icin
    basvuran kisi sayisi: 188,579
    basvuran kisi sayisi (a.u.b.): 369,243
    talihli sayisi (a.u.b.): 2,411

    maalesef dv2022 istatistiklerini henuz bilmiyoruz.

    * eger cekilisten secilirseniz mulakat gunu bilgilerini girdiginiz pasaportu -suresi gecmis olsa dahi- ibraz etmeniz gerekecek. pasaportun kaybolmasi durumunda onlem olarak fotokopisini cekip saklayabilirsiniz ama fotokopiyi kabul edip etmemek konsolosun takdirine kalmis. o nedenle isinizi garanti altina almak icin bu pasaportu cok iyi saklayin. eger pasaportu gosteremezseniz veya sahte bir pasaport numarasiyla basvuru yaptiysaniz o durumda konsolos basvurunuzu reddecektir (yonergelerde acik bir sekilde belirtilmis).

    * cekilisten secilme ihtimali turkiye icin gecmis yillarda %0.65 ile %1.93 arasinda degismis. her ne kadar istatistik hesabi bu sekilde yapilmasa da, az cok secilme ihtimali uzerine fikir veriyor.

    * toplamda 55.000 vize verilmesine ragmen, talihli olan herkesin surece devam etmemesi veya bir kisminin mulakatlarda elenmesi nedeniyle 55.000'den daha fazla sayida kisi lotodan secilmektedir. fakat bazen bu durum isteyen herkese vize verilmemesi gibi bir sorun yaratiyor. mulakata cagrilma siranizi, cekilisten secilme numaraniz, ds260 formunu kcc'ye gonderdiginiz tarih ve mulakat belgelerini kcc'ye gonderdiginiz tarih belirleyecek. dolayisiyla vize sansinizi arttirmak icin yukaridaki konuyu iyice okuyup tum sureci iyi anlamanizi tavsiye ederim.

    * ulke ulke cekilise katilanlarin sayilari uc yilda bir yayimlaniyor, henuz dv2022 yayimlanmadi ama 2019-2020-2021 yillarina dair bilgilere su resmi belgeden ulasabilirsiniz.

    * cekilisin nasil yapildigini ve dosya numaralarinin nasil tayin edildigi hakkinda daha fazla bilgiyi su sayfada bulabilirsiniz.

    herkese vize sureclerinde bol sanslar dilerim.

    edit: su ana kadar basilmis dv2021 vize sayisi duzeltildi. duzeltme icin sutyen kullanmayan memeli hayvan 'a tesekkurler.

  • green card

    2021 yili icin cesitlilik vizesi (green card lotosu) talihlileri bugun itibariyle resmi sitede aciklanacaktir. normalde 5 mayis'ta saat 19:00'da aciklanacak cekilis, covid-19 nedeniyle 6 haziran'a ertelenmisti, lakin saatle ilgili bir degisiklik aciklamasi yapilmadi; o nedenle eski saatin degismedigini farzediyoruz... secilirseniz ekranda soyle bir mektupla karsilasacaksiniz. abd'de gercekten yasama ve calisma amaci guden kisilere cikmasini dilerim.

    bu yil icin onemli bilgiler ve degisiklikler soyle:

    surecin ozeti

    *cekilisi kazanmaniz durumunda yasayacaginiz sureci ayrintili olarak suradan ogrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaslar su konuyu inceleyebilirler)

    tum sureci tek basiniza danisman sirketlere para kaptirmadan halledebilirsiniz, ozetle yapilacaklar soyle:

    1) kendiniz hakkinda kapsamli bilgi vereceginiz gocmenlik formunun (ds260 formu) doldurulmasi
    2) formlar kabul edilince mulakat icin gerekli belgelerin kcc'ye gonderilmesi (gecen yil gelen bir degisiklik)
    3) cekilisi kazanma siraniz olan dosya numaranizin (case number) aktif olmasini beklemek
    4) kcc'den mulakat tarihi verilmesini beklemek
    5) mulakata hazirlik yapmak ve ankara'daki abd konsoloslugu'nda mulakat gorusmesi
    6) seyahat hazirligi ve vizenin suresi gecmeden abd'ye ilk giris

    * su an 2020 yilinin sureci devam ediyor, 2021 icin surec 1 ekim 2020'de baslayacak ve 30 eylul 2021'ye kadar devam edecek. o nedenle sureci arastirip ogrenmek icin oldukca fazla zamaniniz var. görsel

    * su an 2020 yilinin sureci devam ediyor dedim, fakat trump'in 22 nisan'da imzaladigi kararname ile 60 gun boyunca cekilisten secilenlerin dahil oldugu bazi kategorilerde vizelerin verilmesini yasaklandi. zaten su an konsolosluklar kapali oldugu icin etkisi cok hissedilmedi ama kararname uzatilmazsa 23 haziran'dan sonra islemlerin kaldigi yerden devam edecegini umuyoruz...

    formlarin doldurulmasi

    * kazandiktan sonra ds260 formunu (ozellikle ingilizcesi cok iyi olmayanlar) suradaki belgeyi kullanarak doldurabilirler: yesilkartforum.com/cekilis ilgili videoya da suradan ulasabilirsiniz. formu doldururken hem video'yu, hem de belgeyi kullanmanizi tavsiye ederim.

    * her yil surecte ufak tefek degisiklikler oluyor, bu nedenle sadece yukarida linkini verdigim dv2021 konusunu takip etmenizi oneririm. aksi takdirde onceki yillarin konulariyla sadece bilgi kirliligi ve kafa karisikligi yasayacaksiniz.

    pasaport bilgileri

    * bu yil gelen degisiklik ile basvuru formuna ana basvuru sahibinin pasaport numarasi, pasaportu veren kurum ve pasaport gecerlilik tarihinin basvuru formuna yazilmasi gerekiyordu. bu, gercekten isteyen kisilerin secilmesi adina olumlu bir degisim. daha once siz istemeseniz de, sizin adiniza ve dogum tarihinize sahip ucuncu parti danisman sirketleri sizden habersiz bu cekilise basvuru yapip, eger secilirseniz surece devam etmek icin sizden para koparmaya calisiyorlardi. bu pasaport degisikliginin toplamda yapilan sahte basvuru sayisini dusurmesini bekliyoruz.

    * eger cekilisten secilirseniz mulakat gunu bilgilerini girdiginiz pasaportu -suresi gecmis olsa dahi- ibraz etmeniz gerekecek. pasaportun kaybolmasi durumunda onlem olarak fotokopisini cekip saklayabilirsiniz ama fotokopiyi kabul edip etmemek konsolosun takdirine kalmis. o nedenle isinizi garanti altina almak icin bu pasaportu cok iyi saklayin. eger pasaportu gosteremezseniz veya sahte bir pasaport numarasiyla basvuru yaptiysaniz o durumda konsolos basvurunuzu reddecektir (yonergelerde acik bir sekilde belirtilmis).

    sayilar ve istatistikler

    * cekilisten secilme ihtimali turkiye icin gecmis yillarda %0.69 ile %1.93 arasinda degismis. her ne kadar istatistik hesabi bu sekilde yapilmasa da, az cok secilme ihtimali uzerine fikir veriyor.

    * toplamda 55.000 vize verilmesine ragmen, talihli olan herkesin surece devam etmemesi veya bir kisminin mulakatlarda elenmesi nedeniyle 55.000'den daha fazla sayida kisi lotodan secilmektedir. fakat bazen bu durum isteyen herkese vize verilmemesi gibi bir sorun yaratiyor. mulakata cagrilma siranizi, cekilisten secilme numaraniz, ds260 formunu kcc'ye gonderdiginiz tarih ve mulakat belgelerini kcc'ye gonderdiginiz tarih belirleyecek. dolayisiyla vize sansinizi arttirmak icin yukaridaki konuyu iyice okuyup tum sureci iyi anlamanizi tavsiye ederim.

    * onceki yillarda 55.000 cekilis vizesinin maksimum 5000'i nacara (nikaragua ve orta amerika 'ya yardim) programina aktariliyordu, nacara programinin sonuna gelinmesiyle artik bu 5000 vize yine sadece cesitlilik vizesi olarak kullanilabilecek. bu nedenle bu yil verilecek vizelerin sayisi onceki yillardan farkli olarak 55.000.

    * 2018 yilinda 50.000'lik vize icin 115.000 kisi secildiginden pek cok secilen kisiye maalesef sira gelmemisti. 2019 yilinda pek bir sorun yasamadik, fakat 2020 yili icin uzun bir suredir mulakatlar durdugundan ve surecin son tarihi 30 eylul oldugundan maalesef bu yil da bir vize krizi yasamayi bekliyoruz. mulakatlarin yapilamadigi her gun yuksek dosya numarasina sahip kisilerin vize alma ihtimali de dusuyor ne yazik ki...

    * her sey sorunsuz gitse dahi secilen kisilerin tamami vize almiyor... ornegin gecen yil 4390 kisi secilmisti; fakat 1821 kisi vize alabildi. bu aradaki farkin cogunu surece devam etmeyenler olustursa da, bir vize alabilmek icin sureci dogru ve hizli bir sekilde yurutmek onemli. bu amacla yukarida linkini verdigim basligi kesinlikle okumanizi tavsiye ederim. bu surecte en onemli etken cekilisi kazanma siranizi gosteren dosya numaraniz. dosya numaraniz ne kadar kucuk olursa o kadar sanslisiniz demektir. dosya numaranizi secildiginizi belirten mektupta bulabilirsiniz. bu numaralarin aciklandigi gecmis yillarin vize bulten ozetine suradan ulasabilirsiniz. kabaca dosya numaraniz 25.000'den dusuk ise umudunuz daha yuksek olabilir diyebiliriz, fakat 25.000'den daha yuksek ise daha temkinli olmalisiniz, surecin nasil isledigini ve gecmis yillarda neler yasandigini iyi anlamalisiniz. fakat dosya numarasindan bagimsiz olarak butun talihliler pasaportlarina basili vizeyi almadan beklentilerini dusuk tutmali ve hayatlarinda buyuk degisiklik yapmamalilar.

    * cekilise katilanlarina dair ayrintili bilgiler uc yilda bir yayimlaniyor, henuz 2019-2020-2021'e dair bilgiler paylasilmadi, onumuzdeki aylarda bunun paylasimini yapacaklardir. 2016-2017-2018 yillarina dair bilgilere su resmi belgeden ulasabilirsiniz.

    * cekilisin nasil yapildigini ve dosya numaralarinin nasil tayin edildigi hakkinda daha fazla bilgiyi su sayfada bulabilirsiniz.

    diger notlar

    * vizeyi alabilmek icin maddi birikiminizin size yetecegini ve abd'ye girdikten sonra kamuya yuk olmayacaginizi gosterebilmeniz gerekiyor. eger maddi olarak yeterli degilseniz bir sponsor bulmalisiniz veya amerika'dan bir is teklifi almalisiniz. gecmis yillarda konsolosluk bu konuda cok daha rahat iken, bu yil cok fazla kisiyi bu konuda zorladiklarini gorduk. normalde forumda uyguladigimiz formul ile (ilk kisi icin 15.000 dolar + her aile uyesi icin 5000 dolar) bugune kadar sorun yasayan olmamisti, lakin bu yil ilk defa bu paranin yeterli gelmedigini gorduk. konsolos, ozellikle pahali sehirlerde yasamayi planlayan kisiler icin daha yuksek miktarda para gosterilmesini veya bir sponsor bulunmasini istedi.

    biliyorsunuz gectigimiz 1.5 yilda trump "public charge" (kamuya yuk) olma konusunda iki ayri yasa gecirdi ve green card alabilmek icin maddi yeterlilik konusunda gerekli sartlarin daha sert uygulanmasini istedi. konsoloslar da buyuk ihtimal bu yasalarin etkisiyle sartlari daha da sertlestirdi. dolayisiyla bu konuda 2019 ve oncesindeki yazilanlari takip etmeyin ve sadece 2020 veya sonrasindaki tecrubelere guvenin...

    bu konuda daha fazla bilgi icin su kaynaklari inceleyebilirsiniz 1 2

    * green card cekilisine basvuru yapmak icin herhangi bir yas siniri yoktur. fakat kazandiktan sonra vize alabilmek icin en az lise mezunu olmaniz veya uzmanlik ve deneyim gerektiren bir iste en az 2 yil calismis olmaniz gerekiyor. eger cekilis sartlarini saglamiyorsaniz ve mulakat sirasinda da saglamayacaksaniz o durumda surece devam etmemelisiniz.

    ayrica tekrar hatirlatalim... green card ile green card cekilisi iki farkli seydir. green card abd'de suresiz oturma ve calisma iznine sahip olmanizi saglayan resmi bir belgedir, green card almanin pek cok yolu vardir, cekilis bunlardan sadece biridir. 2017 yilina dair bazi green card verilerini su iletide bulabilirsiniz: (bkz: #89737976)

  • green card

    2020 yili icin cesitlilik vizesi (green card lotosu) talihlileri bugun saat 19:00 itibariyle resmi sitede aciklanacaktir. secilirseniz ekranda soyle bir mektupla karsilasacaksiniz.abd'de gercekten yasama ve calisma amaci guden herkese cikmasini dilerim. her yil oldugu gibi bu yil da surecte onemli degisiklikler var.

    *cekilisi kazanmaniz durumunda yasayacaginiz sureci ayrintili olarak suradan ogrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaslar su konuyu inceleyebilirler)

    tum sureci tek basiniza danisman sirketlere para kaptirmadan halledebilirsiniz, ozetle yapilacaklar soyle:

    1) kendiniz hakkinda kapsamli bilgi vereceginiz gocmenlik formunun doldurulmasi (ds260 formu)
    2) formlar kabul edilince mulakat icin gerekli belgelerin kcc'ye gonderilmesi (onceki yillarda bu yoktu)
    3) cekilisi kazanma siraniz olan dosya numaranizin aktif olmasini beklemek (case number)
    4) kcc'den mulakat tarihi verilmesini beklemek
    5) ankara'daki abd konsoloslugu'nda mulakat
    6) vizenin suresi gecmeden abd'ye ilk giris

    * su an 2019 yilinin sureci devam ediyor, 2020 icin surec 2019 ekim'de baslayacak ve 2020 eylul'e kadar devam edecek. o nedenle sureci arastirip ogrenmek icin oldukca fazla zamaniniz var. ilgili gorsele suradan ulasabilirsiniz.

    * kazandiktan sonra ds260 formunu (ozellikle ingilizcesi cok iyi olmayanlar) suradaki paketi kullanarak doldurabilirler: bit.ly/gcpaketi
    ilgili videoya da suradan ulasabilirsiniz.

    * her yil surecte ufak tefek degisiklikler oluyor, bu nedenle sadece yukarida linkini verdigim dv2020 konusunu takip etmenizi tavsiye ederim. aksi takdirde sadece bilgi kirliligi ve kafa karisikligi yasayacaksiniz.

    * cekilisten secilme ihtimali turkiye icin gecmis yillarda %0.69 ile %1.93 arasinda degismis. her ne kadar istatistik hesabi bu sekilde yapilmasa da, az cok secilme ihtimali uzerine fikir veriyor.

    * toplamda 50.000 vize verilmesine ragmen, talihli olan herkesin surece devam etmemesi veya bir kisminin mulakatlarda elenmesi nedeniyle 50.000'den daha fazla sayida kisi lotodan secilmektedir. fakat bazen bu durum isteyen herkese vize verilmemesi gibi bir sorun yaratiyor. mulakata cagrilma siranizi, cekilisten secilme numaraniz ve ds260 formunu kcc'ye gonderdiginiz tarih belirliyor. ayrica mulakat tarihi almak icin kcc'ye mulakatla ilgili belgeleri de email ile gondermelisiniz. dolayisiyla yukaridaki konuyu iyice anlayip onumuzdeki haftalarda ds260 formunu kcc'ye gondermenizi tavsiye ederim.

    * secilen kisilerin tamami vize alamiyor, ornegin gecen yil 4390 kisi secilmisti; fakat 1821 kisi vize alabildi. bu aradaki farkin cogunu surece devam etmeyenler olustursa da, bir vize alabilmek icin sureci dogru ve hizli bir sekilde yurutmek onemli. bu amacla yukarida linkini verdigim basligi kesinlikle okumanizi tavsiye ederim. bu surecte en onemli etken cekilisi kazanma siranizi gosteren dosya numaraniz. dosya numaraniz ne kadar kucuk olursa o kadar sanslisiniz demektir. dosya numaranizi secildiginizi belirten mektupta bulabilirsiniz.

    * cekilisin nasil yapildigini ve dosya numaralarinin nasil tayin edildigi hakkinda daha fazla bilgiyi su sayfada bulabilirsiniz.

  • 2 mayıs 2017 green card çekiliş sonuçları

    abd'de yasamaya gercekten niyetli ve turkiye'de yasarsa hayat kalitesi dusecekler icin sevindirici olmasini diledigim sonuclardir.

    cekilis sonucunu kontrol edecekler icin onemli hatirlatmalar yapayim:

    *cekilisi kazanmaniz durumda, yasayacaginiz sureci suradan ogrenebilirsiniz. formlari doldurup, asama hakkinda bilgi almak icin danisman sirketlere para bayilmaniza gerek yok (zaten buyuk bir kismi ne yaptigini da pek bilmiyor, pek cok konuda oldukca bilgisizler ve insanlari para kazanmak ugruna yanlis yonlendirebiliyorlar!) kazandiktan sonra ds260 formunu (ozellikle ingilizcesi cok iyi olmayanlar) suradaki paketi kullanarak doldurabilirler: goo.gl/ykhmct

    *gecen yil aciklanan sonuclardan sonra eylul ayinda bir grup sonuc daha aciklandi. ilk gun cekiliste kazanmayip, ikinci cekiliste kazanan kisiler oldu. buyuk ihtimal ilk aciklamadan sonraki 3-4 ayda yeteri kadar kisi formlari doldurup donus yapmadigindan, 50.000 vize kotasini doldurabilmek icin ek bir liste aciklandi. bu yil da benzer bir durum olabilir, o nedenle bugun "secilmediniz" yazisini gorseniz bile, daha sonra ara ara sozlukteki green card basligini kontrol etmeyi unutmayin. yine boyle bir durum olursa, orada da guncelleme yaparim.

    (onemli not: eger gecen eylul'de ek cekilis sonuclarinin aciklandigi bilmiyorsaniz, dv2017 sonuclarini yine dvlottery.state.gov adresinden bir daha kontrol etmenizi tavsiye ederim, hali hazirda dv2017 talihlisi olabilirsiniz!)

    *dv2018 icin butun mulakatlar 1 ekim 2017 ile 30 eylul 2018 arasinda yapilacak. kazananlar bu surecte butun islemleri bitirip, vize tarihlerinin sonuna kadar (yaklasik 6 aylik bir sure olacak) abd'ye ilk girisi yapmak zorundalar.

    *dv2018'de onceki yillardan farkli olarak, gecen yillarda kullandiginiz fotograf ile basvuru yaparsaniz basvurunuz elenecek diye bir uygulama baslatmislardi. bu konuda ne kadar ciddiler, henuz biz de bilmiyoruz; fakat hem resmi yonergede, hem de abd dis isleri bakanliginin facebook oturumunda bu uygulamanin olacagini tekrarladilar. bu nedenden dolayi eger bu satiri okuyan kisiler arasinda gecen yillarda cekilis icin kullandigi fotografi kullanmasina ragmen cekilisi kazanan arkadaslar varsa bana sozlukten ulasabilirlerse sevinirim.

    *her yil surecte ufak tefek degisiklikler oluyor, bu nedenle sadece yukarida linkini verdigim konuyu takip etmenizi tavsiye ederim. aksi takdirde sadece bilgi kirliligi yasayacaksiniz.