ancak tarih bilmeyen cahillerin anlamsız olarak nitelendirebilecekleri kindir. zira muhafazakarlık/tutuculuk, tarih boyunca insanlığın, aydınlanmanın ve ilerlemenin amansız düşmanı olmuştur. insan savunduğu değerlerlere düşman olan bir olguya zaten doğal olarak düşmandır.
bir alıntı ile anlatmak gerekirse:
“günümüz medeniyeti ve inkılaplar, geriliğin amansız düşmanıdırlar.
bunlara uymayan milletlerin sonu mutlaka zarardır, yokluktur.”
skaleb4 profili
-
sekülerlerin muhafazakarlara olan anlamsız kini
-
kuzen ile evlenmeye karar vermek
yazarın plakasını alın.
sma bağış kampanyası açtığında kontrol edersiniz. -
en çok nefret edilen erkek burcu
-
single oynayanların oyun oynadığını sanması
öncelikle, "single" diye bir oyun türü yoktur, bunu söyleyerek giriş yapalım.
bu tanım düzeltmesinden sonra belirtmek isterim ki, ilk entry sahibi arkadaşın konuyu ele alış biçimi ve önermelerinin neredeyse tamamı kökten yanlış. belli başlı iddialara değinerek madde madde yazalım.
-bir oyunun yirmi saatte bitmesi ondan tatmin olamayacağın anlamına gelmediği gibi, 100 saat sürmesi de tatmin olacağın anlamına gelmez. süre oyun şirketleri için bir parametredir, oyuncu için değil. oyuncu eğlendiği sürece oynar, eğlenmediğinde bırakır.
-"single" oyunların hepsi seni elinden tutup oyun parkında gezdirmez. son başarılı "single" oyunlardan elden ring'i oynarsan mesela ne demek istediğimi anlarsın. ayrıca sektörü takip edersen aslında bu elden tutma işinin şu anda çılgınca eleştirildiğini, ubisoft gibi bu işin bayrak tutan firmalarının zor durumda olduğunu vs göreceksin.
- bu oyunları üretmek konusunda astarı yüzünden pahalıdır demişsin, kötü oyunlar için bu doğrudur, ama iyileri için yanlıştır. başarılı single oyunların kaç kopya sattığına bir bakmanı öneririm. hadi triple a dediğimiz oyunları geçelim, indie'leri düşün. 2005 yılında cd bas, dagıt, sat vb dertleri olan firmalar su anda steam üzerinden tüm bu konuları halledebiliyor. tek yapmaları gereken iyi bir oyun yapmak. yani astarı yüzünden pahalıysa dahi senin dediğin 2010'lar öncesinden daha pahalı değil.
-oyunların biribirine benzer hikayeler anlatması hikayelerin bitmesinden değil, bir çok başka konudan kaynaklanıyor (genel olarak yeni jenerasyonun ilgi alanı darlığı, buna bağlı beklenti sığlığı, bu sığ beklentiyi karşılayacağım derken yaratılan ürünün vasatlığı ve kendini tekrarı diye özetleyebiliriz, ayrıntısı buranın konusu değil, araştırır öğrenirsin, her şey free to play dağil:)). yoksa insanoğlunun anlatacak hikayesi bitmez, böyle bir iddiada bulunmak 20. yüzyılın başında yapılan "icat edilecek her şey icat edildi" açıklaması gibidir. böyle bir iddia ancak sahibinin öngörü eksikliğini göstermeye yarar.
-tüm oyunlar rekabet içermek zorunda değildir, rekabetçi oyunlar ayrı bir kategoridir. bazı oyun türleri film izleme benzeri bir deneyim sunar, bazı insanlar da bundan hoşlanır. bazı dayılar da kahvede 101 oynamaktan hoşlanabilir, doğrudur. herkesin hayatına kimse karışamaz.
-şaşalı hikayeler her türlü konseptin içerisinde anlatılmaya devam ediyor, geçmişte bu tip oyunlarla daha sık karşılaştığımız bir gerçek, doğrudur. ancak bitti demek yanlış olur, o zaman rdr2'leri, yeni god of war'ları vs ne yapacağız? sinema veya oyun dünyasına işleyecek konu aslında çok, ama her iki sektör de kendini ispat etmiş markaları sağarak, az çalış çok kazan döngüsüne girdiler. müşterileri bunu satın almayıncaya kadar da devam edeceklerdir, sistem böyle işler.
sanırım böylece genel çerçeveyi ele almış oldum. kişisel bir yorum ekleyeyim.
yaşadığınız iklimin sizleri bu kadar etkilemesine izin vermeyin. dünya bize son 20 yılda anlatıldığı gibi biz ve onlar ayrımlarından oluşmuyor. şurda 3 günlük dünyada keyifli vakit geçirmek için oyun oynayan insanlar bile "single" "multi" diye ayrılıp diğerini aşağılamasın ya arkadaş, bu nasıl hastalıklı bir toplumdur?:))
edit: imla