açıklamadan benim anladığım şu. istanbul'da ortalama bir semtte 3+1 evin ortalama rayiç bedeli 500-600 bin civarıdır. 20 yıl * 12 ay : 240 kira yapar.
600.000 / 240 : 2.500 tl aylık kira bedeli olabilir en fazla demek isteniyor.
tabii bu devletin kira bedelinden gelirini düşürür ama kiranın elden verilecek kısmını kiracı ödemezse ev sahibi hiç bir resmi hak talep edemez, kiracı da çatır çatır oturur ya da iş in sonu karakolda biter.
bu durumun da önüne geçmek için ev rayiçleri yükseltilir. yani 2.5 milyona satılan evin rayiç bedeli yaklaşık 600.000 ise bunun rayiç bedelleri 2-3 katına çıkartılır ve bu sorun çözülür. böylece de ev alım satımlarında düşük fiyattan gösterip tapu harcından kaçma devri biter. devlet uzun süredir bu işin peşindeydi zaten büyük bir vergi kaybı oluyordu. yani kira vergisinden topladığı paradan belki daha büyük bir para burada var. zaten rayiç bedeller arttığında kira bedelleri de yine yükselecek o vergiden de kazanacak devlet.
kasa kaybetmez beyler.
edit: evin rayiç bedelinin satış bedelini düşük göstermekle alakası yok yazılmış. nasıl yok? gayrimenkul alıp satarken belediyeden rayiç bedel tutarı alıyorsun, bu bedelden düşük satış yapamıyorsun. hiç mi gayrimenkul alıp satmadınız.
edit 2: rayiç bedeli değiştiremezsin diye mesajlar geliyor buradan toplu yazayım.
rayiç bedeller belediyeler tarafından belirleniyor. çok yüksek gösterilmiyor evet. emlak vergilerini kolay toplamak için yapıldığını düşünüyorum. devlet bunun farkında değil mi ? tabii ki farkında.
tapu genel müdürlüğü veya bağlı olduğu bakanlık rayiç bedellerin yeniden değerlendirilmesi diye bir genelge yayınlar. belediyeler de yeniden değerleme yapar seve seve.
ya da tapu satışları için ayrı bir rayiç bedel belirler tapu genel müdürlüğü. zaten yabancıya satışlarda rayiç bedelden sattırmıyor yeniden değerleme yaptırıyor. 200 bin dolarlık evi 400 bin dolar göstermesinler diye. bunu genele yayabilir. veya farklı çözümler bulur. rayiç bedel belli değiştiremezsin diye bir şey yok yani. kuranda mı yazıyor birader rayiç bedel?
iyimuhendis1 profili
-
evin kira bedeli 20 yıllık rayiçi geçmemeli