1980'lere kadar orta sınıf bir vatandaş rahatlıkla rolex ya da omega gibi saatleri çok zorlanmadan satın alabilirdi. bu saatlerin, değerli taşlarla bezenmiş altın modelleri genellikle pahalı olurdu. 1980'lerde yaşanan dijital devrim, casio markasını doğurmuş, citizen, seiko gibi markaların bu devrimde öncü olmasının yolunu açmış ve isviçre saatlerinin devrini sonlandırmıştır.
isviçre saatleri ise swatch çatısı altına toplanarak niche marketing saiklerini benimsemiş ve 2020 pandemisiyle birlikte, orta sınıftan insanlarla olan yollarını, bir daha geri dönülmemek üzere tamamiyle ayırmıştır. zira isviçre saat markalarını iflasa yollayan kitle, orta sınıftı. derhal dijital saat markalarından casio ve seiko benimsendi. değişen ödemeler dengesi sebebiyle longines, omega ve rolex'in suratına bakmaz oldular. bir daha böyle bir intihar yaşamamak adına, hedef kitlelerini zenginlere yönelttiler. edit5: burda bir anlam kaymasi olmus. cati saat markalari ibreyi ust gelir gurubuna kaydirdiginda sene 1990’larin sonunu isaret ediyor. 2020 pandemisiyle birlikte, orta sinifin bu saat markalarina ulasmasi imkansiz duruma gelmistir. pandemiden once rolex submariner 10 bin dolardi. su an 20 bin dolara dayanmis durumda. daha da artiyor.
edit: çevrenizde hiç mi 2000 yılından önce devlet bankalarından emekli olmuş birisi yok? koluna bakın omega'yı görün ne diyeyim? devlet bedava dağıtıyordu.
edit2: itham üzerine belirteyim; ben saat severim. ben saate geldim che'e değil. kuyruk acım var saat alamıyorum ondan geldim.
edit3: zenginler rolex, omega değil patek philip falan takardı sevgili arkadaşım.
edit4: james bond özünde bir devlet memurudur. devletin kendine verdiği "orta sınıf" aletlerle yaşam sürdürür. james bond'un orta sınıf olmayan tek aleti arabasıdır. bu hem edebiyatta hem de filmlerde değişmemiştir.
ursus1 profili
-
che guevera'nın rolex saat kullanması