uziii1
profili

  • 7 nisan 2021 türk yıldızları uçağının düşmesi

    uçakta yetim hakkı var diyerek uçaktan atlamamak kahramanlık hikayesi olarak anlatılıyor. oysa ki bu bir kahramanlık değil kural ihlalidir. çünkü bir pilotun devlete maliyeti daha yüksektir. bu pilot eğitiminde de yetim hakkı vardır.

    zira pilotun hayatı tehlikede olan tüm acil durumlarda, checklist pilota uçaktan atla şeklinde biter.

    bu kurallar keyfi değil sistemin bekası için yazılmıştır.

    gerekli durumda bilerek uçaktan atlamayan pilot maalesef kural ihlali yapmıştır.

    maalesef kazanın gerçek sebebini de asla öğrenemeyeceğiz. çünkü kaza kırım soruşturması tamamen objektif yapılsa bile türkiye’nin de taraf oldugu sivil havacılık organizasyonu (bkz: icao) yayını olan ve kaza kırım sorusturma esaslarını düzenleyen yayının (bkz: annex-13) aksine kaza kırım raporlarını paylaşmamaktadır.

    edit-1: bazı arkadaşlar okuduğunu sanırım anlayamıyor. ben bu kaza ile ilgili pilot bilerek atlamayı tercih etmemiş demedim. uçağın yerleşim yerlerine düşmemesi için son manevra ile kendisini feda etmişse bu da yanlış demedim. bu kazada ne oldu şu anda bilmiyoruz. maalesef de asla öğrenemeyeceğiz. benim dediğim şu, uçakta yetimin hakkı var, ben bu uçağı kurtaracağım diyerek düşen uçaktan atlamamanın kural ihlali olduğunu söylüyorum. yani altında şehir de yok, sadece uçak kurtulsun diye atlamamak kahramanlık değildir bence. pilotun böyle bir yetkisi bile yok, pilota bu konuda tercih hakkı bile tanınmıyor. askerlik bir yandan da ölmemek sanatıdır. siz o atlama sandalyeleri neden var sanıyorsunuz?

    edit-2: kaza kırım soruşturmaları şeffaflık ve objektifle yürütülmelidir. dünyanın her yerine gidin. askeri veya sivil soruşturmaların tek amacı gelecekte aynı sebeple olabilecek kazaların önüne geçmektir. kaza kırım soruşturmaları suçlu bulmak için yapılmazlar. mahkemedeki bilirkişi, savcı veya hakim gibi hareket edilmez. sonuçta kazanının sebep veya sebepleri tespit edilir, düzeltici öneriler verilir ve bütün dünya ile paylaşılır. gerekirse bu rapora taraflar itiraz bile edebilir. sadece operasyonel uçuşların kırım raporları gizlenebilir ki artık abd gibi ülkeler bunu bile gizlemiyor, kamu ile paylaşıyor. link. bu linkten abd silahlı kuvvetlerine bağlı havacılık kazalarına erişebilirsiniz. şimdi bu raporların tüm dünyadan farklı olarak neden açıklanmadığı daha çok anlam ifade etti mi?

    edit-3: askeri kazalar sivil regülasyona tabi olmadığı konusunda lantirn161 mesaj atmış. icao yayınları sivil havacılığı bağlar. bir açıdan kendisi haklı. gerçi türkiye'de icao regülasyonu nasılsa sivil havacılığı da bağlamıyor. yine de operasyonel veya çok gizli görevler hariç abd'nin yaptığı gibi kaza kırım raporları şeffaf olmalıdır. regülasyonlar buna göre şekillendirilmelidir.