geç de olsa, benden bir özürü hak eden tarihçi, edebiyatçı, türkolog. zira kendisini dönemin şartlarından bağımsız değerlendirerek ırkçı, faşo diye dalga geçmişliğim vardır.
ancak atsız,
varlık vergisi'ni vermeyen ermeni ve rumları doldurmak için nazi almanyası'ndaki toplama kampı projelerini inceleyen şükrü saraçoğlu'nun
veya
türk olmayanların, türklere köle olmasını savunan mahmut esat bozkurt'un, bakanlık yaptığı chp türkiyesi'nde
ya da
rumlara yıldırma politikası uygulayarak istanbul'dan süren, adnan menderes'in demokrat parti türkiye'sinde
insan hakları aktivisti sayılır.
eskiden insanlar ırkçıydı bunu kavramak bu kadar zor olmamalı. aç bak einstein'a, churchill'e neler yazıp, çizmişler.
tüm dünyada, kitleleri peşinden sürükleyen, nasyonalizm akımının zirve yaptığı bir dönemde, herkes hdp'li vegan feminist solcu kızmış da, bir tek atsız ırkçıymış, hatta düşmanlarının annesinin kafatasından, kımız içen bir tipmiş gibi davranmaya gerek yok.
atsız, sadece edebi yönü için bile saygı duyulması gereken, özellikle kitapları migros'da satılan edebiyatçılardan daha da çok saygı duyulması gerken birisi.
biraz geç oldu, ancak güç olmasın.
"özür dilerim atsız bey"
not: ırkçılık kesinlikle iyi bir şey değildir. ancak şu adama ırkçı diye saldırmak da anakronizmdir.
gazi evrenos bey2 profili
-
hüseyin nihal atsız
-
gençler dine sırt çeviriyor
doğrudur
20'lik bir delikanlı olarak birkaç senedir ateistim. çevremde gördüğüm kadarıyla z kuşağında inançlara dair eleştiriler var sorguluyorlar.
yalnız, debedeki entry benim dikkatimi çekti. arkadaş, iktidar yüzünden ateist olduğunu iddia ediyor. evet, bu kısmen doğru olabilir hatta ben de bir ara öyle düşünüyordum ancak temel sebep şu:
internetin her eve girmesi, gençlerin bilgiye kolay ulaşması.
mesela ben efe aydal'ı, celal şengör'ü, evrim ağacı'nı internette tanıdım. bu adamlar düşüncelerimi etkiledi. şimdi diyeceksiniz ki "internette, islam hakkında bilgi veren kanallar da var" evet var ancak adam "pilot kalemle" ateizmi çökerttiğini iddia ediyor. bilgi birikimleri yok. bilimsel hiçbir şey koyamıyorlar önümüze. bu yüzden o kadar da etkili değiller. ben önümüzdeki 100 yılda dinlerin ciddi darbe alacağını düşünüyorum. bin küsür senelik dogmalarla artık devlet yönetilmez, yargı yapılmaz, ahlak belirlenmez. belki o zaman icin cok mantıklıydı ancak şu an değil. bilim sürekli ilerliyor, ahlak anlayışı değişiyor dinamik, değişebilir, kendini yenileyebilir olmayan herhangi bir şey yok olmaya mahkum artık.