horizon17101
profili

  • yazılımcı olmak için matematik gerekli yalanı

    ben bilgisayar mühendisiyim, bir de kuzenim var, lisede ve sonrasında 2 yıllık yazılımla alakalı bi yüksekokul okudu, çalışıyor web falan tasarlıyor para da kazanıyor. ama çocukta bir çekememezlik var, bayramda seyranda ne zaman rastgelsek bi yarış içine girip senle aramızda çok bi fark yok minvalinde bişeyler söylüyor. işim gereği yazılımda matematik bolca kullanıyoruz (görüntü işleme, bilgisayarlı görme).

    en son dayanamadım, son birkaç haftayı düşünerek matematik kullandığım yerlerden ona bir kaç soru sordum.

    - 2 boyutlu bir düzlemde bir noktanın başka bir noktaya göre rotasyonunu nasıl hesaplarsın? yani a noktasını b noktasının etrafında 35 derece döndürürsen a noktasının yeni koordinatlarını nasıl bulursun?
    + hö? iki boyutlu, ımmm, osbeş derece? kem kümm...

    - neyse hadi şunu söyle o halde. bir noktanın n kenarlı bir konveks çokgenin içinde olup olmadığını nasıl bilebilirsin?
    + nne neden n, n kaç ki, konveks miymiş, ömm...

    - tamam daha basit bir şey sorayım, 1'den 100 e kadar olan sayıların (1 i eksik) karışık sıralandığı 99 boyutlu vektörü tek sefer gezerek ve ekstradan vektör açmadan eksik olan sayıyı minimum complexity ile nasıl bulursun?
    + şşey, sıralasam önce olmaz mı?

    gibi gibi. eğer yukarıdaki gibi durumlara yazılım geliştirirken ihtiyaç duymuyorsan ve duysan da yapamayacaksan, üzgünüm ama buna ihtiyaç duyanlar da en az senin kadar kodlama biliyor, bir artın yok.

    ulan üniversitede bize fizik bile anlatıldı ki zamanında saçma geliyordu, bunların hepsi senin analitik düşünce yöntemini geliştirmek için. sen somut olarak x teorisini kullandığını bilmesen bile bugüne kadar öğrendiğin her şey senin analitik ve optimum sonuç çıkarabilmen için arka planda sana yardım ediyor. eğer umarsızca html yazıp dostlar manifatura'ya web sitesi tasarlamıyorsan yazılımın bir çok alanında aktif ya da pasif matematiği ya da matematiğin öğrettiği analitik düşünce sistemini kullanıyorsun zaten. türev integral yazmak değil konu. sayıların ve matematiğin olmadığı bir kod anca dostlar manifaturanın işini görür.