guru34
profili

  • kudüs kimin hakkı

    bu sehrin hristiyanlar ve muslumanlar icin kutsal olmasinin sebebi, yahudiler icin kutsal olmasidir.

    hak midir, degil midir bilemem. ama kutsal olma hikayesinin hiyerarsisi budur.

  • görmeden önce ölmeniz gereken 5 şehir

    (bkz: okuduğumuzu anladık mı)

  • konserine gidilemediği için kahrolunan sanatçılar

    jeff beck

  • f-16 satışını yasaklayan kanunun onaylanması

    her ne kadar olumsuz bir gelisme olsa da turkiye acisindan, basarili bir diplomasi ile cok kuvvetli bir kazanim iceren bir karardir. tabii halihazirdaki disisleri bunu becerebilir mi? cevabi acik. monserler olsaydi simdi bu karar sevinc icerisinde kutlaniyordu, o kesin.

    karar ne diyor? turkiye yunanistan'in hava sahasini ihlal edemez. bu sekilde bir garanti vermeli.

    turkiye'nin (ve turkiye ile anti-amerikancilik sebebi ile zitlasmayan bir abd'nin kabul ettigi) yunanistan hava sahasi nedir? bu sorunun cevabi biraz karmasik. soyle ki:

    dunya uzerinde havasahasi ile karasulari ortusmeyen yunanistan disinda bir ulke yok. yunanistan "benim deniz sinirlarim 6 mil fakat ben hava sinirimi 10 mil ilan ediyorum" dedi. sadece turkiye degil, abd de bu karari tanimiyor. ama sadece abd degil, uluslararasi toplumda hicbir buyuk devlet bu karari tanimiyor cunku bu ege uzerindeki uluslararasi bolgeyi dramatik sekilde dusuren ve yunanistan egemenligine veren bir karar.

    ornegin su haber dogruysa en son 2020'de abd bu karari tanimadigini yinelemis. https://www.cnnturk.com/…ahasi-10-mil-olamaz?page=2

    dolayisi ile yunanistan'in "turkiye hava sinirlarimi ihlal ediyor" dedigi ucuslarin bazilari 6-10 mil arasindaki ucuslar. o aradaki 4 millik bolgedeki ucuslar uluslararasi topluma gore tamamen legal, cunku uluslararasi bolge. ayrica bu rusya, birlesik krallik, cin ve abd'nin uzerinde hemfikir oldugu nadir seylerden biri.

    yalniz belirtelim ki, turk ucaklari yunanistan'in ihlal olarak tanimladigi sadece bu ucuslari yapmayip, gercekten de adalar (ki sadece insansiz degil, uzerinde sehir bulunan adalar) uzerinde de ucus yapip yunan sinirlarini ihlal ediyor. bu turkiye - yunanistan arasinda suregelen bir durum. iki tarafta boyle davranarak karsi tarafa gore elini kuvvetlendirmeye calisiyor.

    isbu halde iken, olasi bir f16 satisi sonrasinda yunanistan 6-10 millik bolgedeki bir turk ucusunu sikayet ederse ve abd'den "orasi uluslararasi bolge" cevabini alirsa cok buyuk bir yenilgi yasar, de facto ilan ettigi 10 millik hava siniri tezi tamamen coker. sikayet etmezse de turkiye bu ucuslara devam edip, de facto durumu kabul etmedigini gostermeye devam eder.

    ha, yunan sinirini asip da yunan havasahasina girmesi zaten kabul edilemez bir durum.

    dolayisi ile bu karar halihazirda kagit uzerindeki status quo'nun devamini ongoruyor.

    bence olumlu.

  • oturup saatlerce konuşabilirim denen konular

    havacilik

  • yapay zeka'nın the guardian'daki makalesi

    alakali olarak:

    robot yunanca kole demek degil zira yunanca degil. robot sozcugu cekce ve "zorla, istegi disinda calistirilan" anlamina geliyor. cekce sozcugun kokeni ise eski kilise slavcasindaki "rabu" yani "kole" sozcugu.

    bu sozcugun proto hint-avrupa "orbh" kokunden gelmesi ve bunun almanca arbeit (calismak) ve ingilizce orphan (oksuz/yetim) ile ayni kok olmasi da ek ayrinti olsun.

    ps: "rabu" sozcugune israrla challenge geliyor, dogrusu rab slavcada rabu degil diye. oysa ki orada ozellikle "eski kilise slavcasi" yaziyor. rusca veya slavca degil.

  • ermeni örgütünün almanya toplantısındaki harita

    normalde summe hasa yapmadigimiz, haberimiz dahi olmayan "ermeni soykirimi" boyle konular acilinca birden "ayaginizi denk alin, yine olur ha" diye tehdit unsuru olmuyor mu, bu "remember 1915" ler filan havada ucusmuyor mu, bayiliyorum gerizekalili ongorusuzlugunuze.

    aynen devam, aynen. fasist fasisti gorunce kendini kaybediyor iste. elestirdiginizden zerre farkiniz yok.

    gerizekali.

  • hayatında hiç suşi yememiş insan

    normaldir.

    isteyen yer, istemeyen yemez. yiyen ozenti olmadigi gibi, yemeyenin de kendi kararidir. bir sey kaciriyorsa (ki bence kaciriyor) kendi kaciriyor kime ne ?

    ayrica 30'a kadar yemedim bundan sonra yemem diyenler icin, ilk kez yedigimde 38 yasindaydim. o bir parametre degil.

  • erkeklerin saç uzatma nedenleri

    peygamber efendimizin sunneti. sorgulamak sana mi dustu bre deyyus !?

  • osmanlı'yı yeniden kuracağız

    - bu sefer daha mutevazi, minimal bisi dusunuyoruz.

  • türklerin başına gelen en kötü olay nedir

    bu konuda sorulan "sen uzaya çıkıyordun da islamiyet mi engel oldu?" sorusuna katila katila guldum.

    zira bu topraklarda şeyhülislam ebussuud efendi 'in emri ile, "melekleri dikizliyorlar" gerekcesi ile rasathane yikilmis, medreselerde fen bilimlerinin yerine fikih konulmustur.

    daha ne anlatiyosun kardes sen ?

  • 7 haziran 2017 abd'nin türkiye'yi kınama kararı

    hatirlatmak isterim:

    abd japonya tarafindan pearl harbor'da saldiriya ugradiktan sonra savas ilani icin oylama yapildiginda dahi 1 karsit oy vardi.

  • donald trump

    hillary yerine secilmesi cok iyi oldu. hillary secilseydi ortadoguda savas baslatir, suriyeye filan saldirirdi mazallah.

  • donald trump

    adam geleli bir hafta oldu ve bir haftada aldigi kararlar ile:

    - abd - meksika ve abd - cin arasinda kriz cikardi,
    - abd ve eu arasinda zaten hassas dengeler uzerinde zor duran, zar zor anlasilmis safe harbor yasasini allak bullak edip gecersiz hale getirdi,
    - abd federal birimleri hakkinda aldigi executive orderlar ile ozellikle cevre acisindan tum dunyayi ilgilendiren ve geri donulmez zararlarin onunu acti,
    - resmen baskan olduktan sadece saatler sonra aldigi ve amerikan ortadiregini direkt ilgilendiren bir karar ile federal mortgage yardimini iptal etti,
    - kadinlara kurtaji zorlastirmak/imkansizlastirmak icin aldigi kararlar potansiyel kadin olumlerini onayladi. (you can never ban abortions, you can only ban safe abortions)

    daha sayayim mi ? algi operasyonuymus.

  • reina katliamcısının idam edilemeyecek olması

    en dogrusudur.

    ne istediginizin bi farkina varin artik. omuzlarinizin uzerindeki saksi degil, sus degil.

  • barbaros şansal

    daha once yazilmasina ragmen, cok uzun bir entry icerisinde kaybolmasina gonlum razi gelmedi.

    bir kac gun once iskence gorup, hapse atilacagi gayet iyi bilinirken apar topar turkiye'ye sinir disi edildigi guya bagimsiz baska bir ulke olan kuzey kibris icin soyledikleri:

    "çok doğru bir karar vermişim. kıbrıs’ı seviyorum. biliyorsun bütün otellerin sahipleri ahbabım ama oralara gittiğim yoktur. kumar oynamam, karşıyım da zaten. bana kızıyorlar hatta, casinolar kapatılsın dediğim için. kıbrıs’ta tanıdığım insanlar, zor günümde yanımda duran insanlar… beni hiç tanımadığı halde sokakta durdurup sohbet eden insanlar. tanıdıkça daha da çok seviyorum ve doğru karar verdiğimi her seferinde daha iyi anlıyorum. belki çok yüksek, çok rafine bir gusto yok. belki çok daha naif bir yaşam biçimi var. ama taşıdığım bilgi birikimini ve kültürünü armağan edip paylaşabileceğim bir toplum kıbrıslılar… kıymet biliyorlar. "

    yanilmissin barbaros, uzgunum ki yanilmissin.

  • tesla araçların kazayı önceden fark edebilmesi

    oncelikle (bkz: tesla autopilot)

    yaklasik 8 aydir tesla model x kullaniyorum. aracim ilgili videoda kullanilan 8.0 versiyonuna (ap1 de deniyor) sahip. (bu en gelismis versiyon degil, gectigimiz ay ap2 duyuruldu, ekstra hardware gerektigi icin sadece yeni teslalarda var)

    yazilanlari okudum, cehalet akiyor. fake diyenler var, mumkun degil diyen var, turkiye'de olmaz diyen var, var oglu var. kisaca diger hemen her konuda oldugu gibi bilgi yok, fikir var.

    videodaki uyariyi su ana dek uc defa yedim. tesla'nin yazilimi eger ondeki araca yaklasma hiziniz tehlikeli sekilde artmissa uyari veriyor. eger yeterince hizli tepki verip fren yaparsaniz her sey yolunda ama tepki sureniz kazaya sebep olacak kadar yavassa bu sefer kendisi otomatik fren yapiyor. iddia filan degil bu, fact.

    ayni sekilde yazilim ap 7.0 yazilimi sayesinde ondeki aracin onundeki araci da gorebildigi icin (radar sinyallerini kullanarak) ayni "tehlikeli sekilde yakinlasma" hesabini o araclar icin de yapabiliyor ve "bak ondeki araclar aniden duracak" diye onceden sizi uyarabiliyor.

    ha bu yeni bir sey de degil, videosu internete yeni dustu de unlu oldu o yuzden haberdarsiniz.

    turkiye meselesine gelince, turkiye'de de ayni sekilde calisir. hic kafanizi yormayin. siz once tesla'nin turkiye'ye official olarak gelmesini saglayin, derdiniz o olsun.

  • milli istihbarat teşkilatı

    gayet iyi calisiyor, kendilerine emredileni son derece profesyonelce yerine getiriyorlar.

  • 21 ekim 2016 abd'ye yapılan siber saldırı

    - " tüm amerika'da internet erişimi durmuştur şuan itibari ile.."
    - yalancinin ?

  • evliyken başka kadını hamile bırakan adam

    tam empati yapacak gibi oldum "o bir erkektir, zayıftır elbette bunu yapmasa şaşırabilirdik" seklindeki cumleyi gordum.

    mustehak da diyemiyorum, allah akil fikir versin diyorum.