bugun saat 6 gibi sarki soyluyodum24
profili

  • yazarların dedelerinin mesleği

    kaliteli anket.
    badimin dede databasei olusturmasina katkida bulunmak isterim. bugunlerde kaliteli bir dede databasei bulmak cok guc.

    ben buraya yazmistim gerci bilhare, sonra yine overshare oldugunu dusunerek silmistim biraz da tirsmistim, lan dedim bizim akrabalardan biri gorur falan, simdi de gorme ihtimalleri var ama onemi yok, niye? hepsi her yerden engelli, bana mesaj gondermek isteseler para gonderip aciklamaya yazmak zorunda kalirlar dertlerini.

    benim dedem askerdi. kendisi emekli oldugu tarihten beri askerlige dair ne bir sey izlemis ne bir sey okumustu. bi korfez krizi ciktiginda ajansi acar onu takip eder, sictimin manyaklari der kapatirdi ben bi bok anlamazdim -yas 7, 8 olmali-

    asker olursun da edebinle olursun, dedemin askerlik hem anadolu liseleri hem oss'de iptal yemis gariban 81'li enerjisindeydi. en savassiz gecen elli yilda, dunyanin sikko yerlerindeki savaslarin hepsinde varlik gostermisti. kore savasinda esir dusmus, sekiz ay kendisinden haber alinamamis, dayimi henuz dogurmus anneanneme "her seye hazirlikli olun" subaylari gun asiri gonderilmisti. o donem ne oldu bilmiyoruz, konusmaktan tiksinirdi rahmetli. kibris cikarmasinda, bir koyun muhtari yapmak suretiyle ajanlik yapmis. lan evde surekli bir veli bey'e gonderilmis mektuplar, veli bey'e gonderilmis madalyalar otlar boklar var. ben de diyorum veli bey kim, yalan olmasin bak 28 yil falan sordum bu soruyu... iste bikac yil evvel ogrendim ki veli bey dedemmis. mezarina gidip "ajan naber eheh" sululugu yapip gecen aylarda kaybettigim anneannemin yasin okurken sesini belli perdeden yukseltip gozlerini belertmisligim var. uzerinden 50 sene gecmis hâlâ komikligini yapamiyoruz, bilmiyorum belki de espriyi kalitesiz bulmustu. anneannem konsepti de anlamamis olabilir bu arada, "nasil haberlesiodunuz diyorum "ne bilem ben arada veli bey yazardi" diyor. anneannem, dedem mektuplari veli diye imzaladikca, veli bey araciligiyla haberlestiklerini dusunurmus shdhf. lan 80 plus kadina da dogru bilinen yanlislar oturumu yapilmaz ki.

    bu askerlerin, eskiden botlarinin altinda metaller olurmus. aralarinda fizik bilen olmadigi icin cephaneligine haliyle bu botlarla girilip cikilirmis, dedem dilekce uzerine dilekce yazmis demis, "buyuk yanlislardasiniz lan siz bizi havaya mi ucuracaksiniz" sonra galiba hakikaten ucmus o cephanelik havaya, o dilekceler dedemin kelleyi kurtarmis ama saclarinin oyle bildigin bi gecede beyazladigi anlatilagelir. belki de ucmamistir da ucayazmistir detaylar hep bulanik, dedemin agzindan kerpetenle laf aliyoruz cunku. anneannem anlatabilir aslinda ama o da surekli "az mi su tasiyip yikadim o evi"nden baska veriye sahip degil, suyu da o tasimamis bu arada, dedem sag olsun cengaver erlerden rica edermis.

    en son artik basarisiz darbe girisimlerinden birinde mi... yoksa seksen darbesinde mi... naaptigindan habersiz dedeme telefon dinleme icin bakir tel mi ne... dosetince dedem demis bu isin tadi kacti bana musade.

    diger dedem cobandi, kendi surusu varmis gerci, babamin dedigine gore agaymis. nasil agaysa gotumuzu avucluyoruz kirk senedir. aganin da fakiri bizde. ben cobanlik kismini vay efendim kendi surusu kismini bilmiyorum, ben tanidigimda belediyeden isci olarak sgksi olan bir emekli bireydi. zugurt agalik bizzat dedemin kendisini de acmamis ama ben ne zaman "coban" desem babam gurur yapip "ama suru kendinin agaydi" diyo. surude uc tane tavsan mi vardi babisko dedim diye benle uc gun kusmustu. ay resmen para cakralarimiz kapali, adam emekli maasi iyidir deyip belediyeye girmis babam hâlâ surusu vardi... bilmiorm babisko surunun sozlukteki karsiligi ile senin anlayisin ayni mi diye bi bakmak laz bnc ya.

  • 50 bin tl maaş ile istanbul'da tek başına yaşamak

    istanbul'da gunluk yol parasi toplu tasima ile minimum otuz liradir. allahini seven corum'da yasayip elli bin liraya bu enflasyonist ortamda cok para falan demesin. ust katimiz elli bin liraya kiraya verildi, yemin ederim haberi aldigimda ictigim su bogazimda kaldi, geberiyordum tansiyonum oynadi. komsulara ister istemez "siz ne isle mesguldunuz prdn" diye sormusum, napiyosunuz bilmem lazim bu kiralari vermek icin, mermi fabrikaniz mi var, dilan polat misiniz, birileri gelip gotumuzu keser mi sizi evde bulamazsa? sadece elli bin lira kira verilip ay nasil biter lan? bi sekilde ev bizim olmasa oturdugum muhitte oturmak icin afedersiniz seks isciligine suruklenecekmisiz yani.

    o yuzden allah askina corum merkezliler az bi sussun ya.

  • kedicik (140journos belgeseli)

    kadinlara toplu tecavuz edebilmek icin resmen otuz sene boyunca kimse sesini cikarmamis bu orgute. allah kitap gececeksiniz, yok herif mesihim diyormus da bunlar da ona kanmislar da yok dinde kadinin kibiri kirilmaliymis da. siktir git, demiyor ki hayatimda elde edemeyecegim luksu elde ettim, arabalar, luks, ihtisam para, her gun onlarca kadini istismar etmek tatli geldi... guc tatli geldi... sirf delinin birine ve yaptiklarina bu nedenle goz yummuslar, "ben allah yolunda calistim" diyor. allah'in yolu zurafa sokaktan mi geciyor pezevenk? hangi allah soyle de bilelim. itirafci dedikleri pezevengi dusunun, on yedi yasindaki kiz cocugu kadar olamamis... bir de gebes gevsek diyor "o korkmadi, ben mi korkacagim" e korkmussun pezevenk! mapus duvarlari dar gelmis de itirafci olmussun. korkmussun. kadinlari, yine geri basmayan bir kadin kurtarmis, direnmis, geri cekmemis suc duyurusunu. kahroldum izlerken; boyle bir sey olamaz, bir de tutanaklari falan varmis ortada gezen... arasam bulurum yuksek ihtimal, ama okumayi kalbim kaldirmaz. yaziklar olsun! resmen herkes oradaymis be.

  • bir kadını kırmadan ona şişman olduğunu söylemek

    insanlara neyi soyleyip neyi soylemeyecegini kestiremeyen bes yasinda takili kalmis yetiskinlerseniz iste sizin icin her zaman uygulayabileceginiz, cinsiyet notr bir kural:

    karsinizdaki kisi, eger yirmi saniye icinde bu durumu duzeltemiyorsa, onun sahip oldugu fiziksel ozellik, belki o gun giydigi kiyafet, sac kesimi vb. hakkinda yorum yapmamaniz gerekiyor.

    ornek vereyim;
    diyelim ki bir erkegin burnunda sumuk kalmis ve siz bu durumu kendisine bildirmek istiyorsaniz. sumugu peceteyle silmesi ortalama on saniye, o zaman soyleyin.

    diyelim ki, kadin rujunu surerken disine bulastirmis, bunu temizlemesi on saniye, hemen soyleyin. birakin kizmayi, kusmeyi mutlu olacaktir bundan.

    simdi, soyle dusunelim, karsinizda 150 kilo biri var ve ona sisman oldugunu soylemek istiyorsunuz, bu kisinin yirmi saniye icerisinde durumu duzeltemeyecegi asikâr. o zaman, sizin asistanliginiza ihtiyaci yok demektir.

    inanin, sosyal iliskilerinizde tam bir got oldugunuzu bu kuralla cok daha iyi saklayacak ve insanlar sizin ne tip bir mal oldugunuzu anlayana kadar gecen surede guzel zaman gecireceksiniz. sizin karakterinizi duzeltmez ama etrafinizdakilerin yasam kalitesini biraz yukseltir.

  • tiktok global'de trend olan türk düğün videosu

    gayet guzel, globalde de yerini almis dans videosu. turkiye'nin yakasindan siyasal islam bir duserse, inanin hip hop, swing, jazz, solo jazz, latin, pole, cimnastik gibi yirmi sene evvel keko oldugumuz donemlerde oldugu gibi degil... bu isi kursa giderek ogrenmis amator veya guzel sanatlarda okulunu okumus profesyonel cok iyi danscilar var. beni sasirtan simdiye kadar asil onlarin videolarinin nasil dusmedigi oldu, demek evlenmemisler henuz.

  • 16 haziran 2023 oğuzhan koç'un incinmesi

    az unlu veryansini. olum seninle goz goze gelecek insanlarin %78'i falan seni tanimayacak... taniyan icinde sandigin kadar oyle titremeli falan seyler hissettirecek bir onemin yok. bunu mu diyelim illâ... cagla komikmis bu arada, bayagi guldurdu.

  • türkiye'nin avrupa'da obezitede 1. olması

    fakirlikten.
    hayvansal protein veya sebze, bakliyat gibi kompleks karbonhidrata ulasamiyor kimse. insanlar en kolay, basit sekere ve basit karbonhidrata ulasabiliyorlar. peynir desen ayni sekilde. o memleketi sariya boyayan yerler var ya, oralardan bahsediyorum.

    surekli yufka, beyaz ekmek gibi basit karbonhidrata erisimin cok daha basit oldugu, tavuga, ete, baliga, nohuta, mercimege erisimin zor oldugu bir ulkede cok normal degil mi bu durum?

    bakliyat yemegi oyle nohutu buldunla bitmiyor, salca koyacaksin, biber koyacaksin, sogan koyacaksin, yag koyacaksin... sebze zaten genel olarak, uzun calisma saatleri olan insanlari "doyuran" bir sey degil. imalat/uretim sektorunde calisan biri, yiyecegi bir tabak ispanakla zaten doymaz. tok hissedebilmek icin iki secenegin var; ya dogru durust protein alacaksin, ama hayvansal ama bakliyat tercih senin ya bunlari almayip mideyi glisemik endeksi bi boka benzemeyen ekmek, makarna, pilav turevleriyle kandiracaksin.

    sabah kahvaltisinda yumurtayi bulacaksin, peyniri bulacaksin... ezinenin kilosu 200 lirayi falan gecti sanirim, insanlarin cogunlukla bulabildigi lor.

    benim dedemin zamaninda iste olurmus, anadolu'nun boyle keko keko yemekleri vardir... iste lahana boregi mesela, icinde lahana var borek dedigi de un, tuz, bol yağ ve su karisimindan olusan hamur. hele sogan boregi var, icinde sadece sogan domates ve yag var falan. bi arkadasim yozgatli gecen onunla konusuyorduk, on tane yumurtanin icine yufka atip onu pisirip onu baska yufkaya sarip yemek falan.

    bizden evvelkiler boyle sacma salak besin degeri sifira yakin yemekleri neden yemisler? anadolunun fakirliginden. ne degisti su an? hic, ilerlemedik geriye gittik. pite deriz biz, domates, sogan karisimi borek. ben o boregi o kadar severim ki halam bana "icine kiyma da koyabilirsin biliyosun di mi?" dediginde aydinlanmistim. fakirlik oyle bi ice islemis yani... patates yemegi, zaten patates yemegi, patata. patatesi soyup salcali suyla haslayip yiyosun, istiyosan opsiyonel biber koyabilirsinnahdhdj. babaannem bana patata yaptiginda patatesleri ezer bi de icine ekmek dogrardi, annemi delirtirdi kadin. gerci bizim ailede, benim kilo sorunuma altlik hazirlayip anami delirten cok sey oldu, anneannem tabii daha zengin bolgeden gorece -ege- boyle keko seyler yedirmezdi ama, zaten kahvaltisini etmis cocuga tereyaginda iki yumurta kirip yarim ekmegi bandirip bandirip yedirip beni okula oyle gonderirdi. benim de otoriteyle sorunlarim o zamandan basladigi icin itiraz etmekte gucluk ceker, bir turlu annemin beni, ona birakmadan evvel kahvalti ettirdigini soyleyemezdim gibi.

    neyse, nerede kalmistim?

    kaymakli denilen bir tatlimiz var; evet, actigimiz hamurun icine lapa sutlac koyuyoruz uzerine serbet dokuyoruz. su rasyonel bir yiyecek mi sizce? degil, ama bizim halk da rasyonel degil iste. kendisini 80 senenin beslenme duzenine geri goturen birini 21 yildir seciyor.

    bana ne...
    sabah beyaz peynirli avokadolu tost yapip aksamina da izmir kofte yaparim.

  • kadınların iyi araba kullanamamalarının nedenleri

    tecrube ve deneyim eksikligi- bunun cok azi benim kisiligimden kaynaklaniyor, agirlikla bu eksiklige sahip olmam kadin olmamdan dolayi. tam tersi araba surmeye cok hevesli bir cocuktum, ben ehliyetimi 18 yasinda kendi biriktirdigim parayla aldim ancak, babamdan arabayi bir kere alamadim, vermedi. esim ise 16 yasindan bu yana araba suruyor. araba surmeye otuzlu yaslarimin basinda basladim gibi bir sey, elbette esimin araba surme kabiliyeti ile benimki arasinda daglar kadar fark olmasi kadar normal bir sey yok. ben ne kadar surersem sureyim, arada kapatamayacagim bir deneyim var. esimle ayni tecrubeye sahip kadin arkadaslarim gayet guzel suruyorlar. ayrica, istanbul'da sandiginizdan daha cok kadin gorunce gercekten anasina kufur edilmis gibi davranan erkek soforler var; sıkıstiriyor, dibine kadar giriyor, karsidakine verecegi stresi hesaba katmiyor, arabalari oyle yerlere ve sekillerde park ediyorlar ki hic demiyorlar acemi bir sofor benim biraktigim alandan gecer mi diye. sag seritte gidiyor olmaniz bile selektorculeri engellemiyor, sag serit amina koyayim ya, oradan da selektor ede ede gelmezsin, bir de bu selektorculerde anlamadigim sey su... yol sizin babanizin mali mi kardesim? biz size yol vermek zorunda miyiz? trafik akiyor iste.

    ayrica, oyle bir yazilmis ki kadinlar sanki araba surerken makyaj yapmak icin ayna kullaniyor. trafikte dururken aynasinda ruj suruyor mesela bu erkekler icin oooaaaw. erkek soforun icinde iyisi de var, kotusu de var; aynisi kadinlar icin de gecerli. lan sen de poz kesmek icin kullaniyorsun pezevengin cocugu bosta kaldiginda sacini duzeltiyorsun, kendine bakiyosun, gotume kas goz cizsem senden iyi ama yine de bir umut aynaya bakiyosun iste.

    gerizeko seni...

  • erdoğan'a oy verenler şimdi ne düşünüyor

    hicbir sey dusunmuyorlar, umurlarinda degil. aha bu da kaniti:

    https://twitter.com/…?t=tnk7drmiejkqpvwha2mbxg&s=19

    zira vergilerimizle finanse ediliyorlar. yani, benim odedigim akla izana aykiri vergiler ben dahil tum topluma, egitim, saglik, daha iyi kamu hizmeti olarak geri donmuyor da, bu denyolara ucuz sogan, ucuz patates, tanzim marketleri, sosyal yardimlar zort diye donuyor.

    bu insanlarin sikinde ne olsun? mehmet simsek vergiyi tabana yayacagiz diye gebes gebes konustugundan bu yana, acilacak semsiyeleri dusunup dusunup kombiyi kisiyorum ve zeytinyagi stokluyorum -sizma zeytinyagi fiyat endeksi diye bi sey var, el yakiyor-

    calisan, ucretli kesim dusunuyor. onu da asgari ucretli degil, asgari ucret uzeri kazanip biraz insan gibi yasamak isteyen kesim dusunuyor.

    bana kalirsa chp isini gucunu biraksin, gitsin su sari olmayan sendikalari bir durtsun, disk falan. birinin bu insanlara mal gibi yasamanin sukretmeye deger olmadigini anlatmasi lazim.

  • hatay'da enkazların üzerine asılan balonlar

    ben bu romanstan cok, cok, cok, rahatsizim. aciyi aninda romantize ederek, ofkenin ve caresizligin bir estetik sunumun parcasi haline getirilmesi, bunun bu kadar cabuk yapilmasi sinirlerimi hoplatiyor.

    mucize kurtulus haberleri, enkazlardaki balonlar. insanlarin acisini modern sanata dondurme hevesi neden bu kadar hizli? eger, aciyi estetize ederek sunacaksaniz magduru degil, sorumlulari koyun temaniza.

  • regl izninin saçma olması gerçeği

    asil sacma olan sey haftada 5-6 gun biiiiiiiiitmeeeeeyeeeeen saaaaaaaaaaatleeeeeeeer boyu calismaktir. bunu hangi salak normallestirdi ve hepimiz ona nasil inandik? regl izni sacma degil, bu konuyu defalarca tartistik arkadaslar; herkesin ayda 2-3 gun kafa izni hakki olmali. bu arada mesai gunlerini de toplamda dorde dusurursek tukenmislik sendromunun etkilerini biraz azaltiriz. bakin esnaf, kamu kurulusu veya kendi isinizi yapmak falan nasil seyler bilmiyorum, fakat ben at kafasi gibi insanlardan yoruldum beyaz yakali olarak. bu yorgunlugumu da asla kelimelere dokemiyorum.

    tek istegim tekel bufesi acmak. sabaha karsi iki uc gibi de tost makinesini isitmak, sadece kasarli tost servis etmek. odemeyi sadece kredi kartiyla alicam. mumkun mertebe kimseyle iletisimim olmasin, icki mi istedin? buyur kardesim, eve servisimiz de var, whatsapp'dan yaz. ictin ictin aciktin mi? gel yarim ekmek salcali kasarli, biberli tost, zikkimlan siktir git uyu. yemin ediyorum hayatimda istedigim dongu.

    bana boynun niye egri demisler ben demisim, the information hasn't changed since the last time it was communicated.

  • lisansta en keyif alınan ders

    benim icin antropolojiydi.
    bati dunyasinin kendisinden gayri herkesi koylu olarak tanimlamasi icin ortaya cikan bu disiplin essiz harikalikta bi kamillik bence. hâlâ severim.

  • celal şengör'e idari soruşturma açılması

    elinize cekirdek alip gerizekali ayiklayabileceginiz olay.

    mesela herifcioglu sey demis; "bir olayin taciz olabilmesi icin tacizcinin niyetinin taciz olmasi gerekiyor." su cumle ona mantikli gelmis.

    amk delisine bak niyet okur yapmis ahahaah hangi tacizci "benim niyetim tacizdir" diyor, kizina cinsel istismarda bulunan babanin savunmasi bile "agac benim, bahce benim" seklinde. daha gecenlerde abisinin istismarina ugrayan ve abisinden hamile kalan kizin ailesi sikayetci olmadi, abisi "sarhostum hatirlamiyorum" dedi. farkindaysaniz bu olaylarin hicbirinde magdurun sikayeti yok, istismarci da taciz niyetim vardi demiyor.

    ben tabii bu gerizekalilar ve onlari fav.layan kayda gecsin diye yaziyorum. bu dagdan inme beyin yoksunu esek gotleri laftan anlayacagindan degil, esek gotu dedim, esegin gotune hakaret.

  • kadın yazılımcı sayısının çok az olması

    ne zaman böyle bir başlık görsem, github'da yapılan beş yıl öncesinin bir araştırması aklıma gelir: women considered better coders – but only if they hide their gender

  • kurtlu yemek sonrası yemekhaneyi yıkan işçiler

    gec bile kalan isciler. sirtini da don, yemekhaneyi de yik, yoga da yap, kaldirim tasi da sok. ama hakkini aramak konusunda "bi sey" yap. burda veya orda, her yerde "hak oyle aranmaz"cilar var. bu kepazelerin bir gun bile haklarini aramak icin ses yukselttierini sanmiyorum. omurleri boyunca hakki yenmisler olarak kalacaklar. eger, hak aramaya yeltenmis olsalardi, o hakli ofkenin atesi dusseydi iclerine; o zaman boyle hak nasil aranir konulu seminerler vermeden, yolun goturdugu yere gitmeleri gerektigini bilirlerdi.

    hayati boyunca haklarindan feragât etmis birilerini gorebilirsiniz; "ama boyle protesto olmaz" diyenlerde.

  • ozan güven'in sevgilisini darp ettiği iddiası

    iddia değildir, ortada darp raporu vardır, ayrıca bazı yazarların olayın makul göstermek üzere, bahsettiği şekilde, "bir tokat" da değildir, mağdurun beyanı 1 saat boyunca şiddet gördüğü yönündedir, kimse bir tokatla size darp raporu vermez bu arada. siz, darp raporu almaya taksiye bininceye kadar tokadın izi falan geçmiş olur.

    --- spoiler ---

    peki surata atılan bir tokat mı, yoksa bir insanın itibarını sarsacak özel bir meseleyi milyonlarca kişiye açmak mı? bence sizinkisi çok daha acımasızca...bence bu hikayede kötü olan sizsiniz.

    --- spoiler ---

    surata atılan bir tokat daha acımasızca tabii ki kavas. benim suratım, bedenimin herhangi bir yeri bana tokat atan insanın, sikinden de itibarından da yedi sülalesinden önemli. bu ne biçim soru? mantığa bakar mısın?

    domestik şiddete uğrayan kim olursa olsun, her zaman haklıdır. eğer şiddete uğrayan birey bu ülkede hep kadın oluyorsa bence dönüp bi kendinize sormalısınız. aldatıldınız mı? ayrılın. kadından psikolojik şiddet mi görüyorsunuz? ayrılın. eşinizi, sevgilinizi sevmiyor musunuz? ayrılın. eşiniz / sevgiliniz sizin sinirlerinizi zıplatarak kendisini size öldürtmek mi istiyor? ayrılın. iletişimizinizi kesin, erkekler, madem kadınlar "böyle?" aptal mısınız siz? gerizekalı mısınız da sürekli kadınların kurduğu tuzaklara (??????????????????????) düşüyorsunuz? zekanız mı eksik?

    hanımefendiye sorum var demiş ve sormuş; sorsana aynı soruları ozan güven'e? hanımefendi (bu entryde iddia edildiği gibi) manipülatörse, ozan güven'in şiddete olan eğilimini biliyorsa, ozan güven'i kendini dövdürecek kadar öfkelendirmişsse bu ilk midir? ozan güven salak mıdır? bunu görememiş midir? kadından niye "bu kadın benim başımı yakar" diye ayrılmamıştır? bunları neden ozan güven' e sormuyorsunuz?

    kafanız mağduru suçlamaya çalışıyor. utanmadan yanındayız yazmış, sizin bu yanındayızlarınız, kendinizden güçsüzler için geçerli. sinirlendiğinizde kadınlara şiddet uygulayabileceğinizi düşünüyorsunuz, buna hak da veriyorsunuz, çünkü kadınlar sizden güçsüz. karşınızda barbar conan olsa, ne kadar sinirlenirseniz sinirlenin, aklınıza şiddet uygulamak gelmez. boşuna öz savunma haktır demiyoruz. habeş maymunlarıyla başka dilden konuşulmuyor çünkü orası belli, onu anladık.

    var ya, yine de, sizi yetiştiren anneye yazıklar olsun; size değil. size söyleyecek sözüm yok.

  • captain marvel

    --- spoiler ---

    avengersla baglantisi yok
    --- spoiler ---

    yav siz... infinity war'u nerenizle izlediniz? filmin son sahnesinde fury'nin elinde bir cagri cihazi yok muydu? sending... diye bitmedi mi?

    --- spoiler ---

    kadin uzaya giderken kor goze parmak gibi verdi cihazi fury'e, "sadece acil durumlar" sahnesinde.

    --- spoiler ---

    baska bir sey soyleyemeyecegim. he baglantisi yok. once bi avengers serisini mi izleseniz acaba belki...

  • ekşi itiraf

    ben boyle eskiden hoppidi hoppidi, saga sola enerji sican ha ha ho ho ho falan takilan bi insanmisim, yani, oyle salak ve sacma bi hale gelmisim ki, donup yazdiklarima bir baktim, anam tovbe boyle bi sey olmus bana. fransiz lisesi murebbiyesi gibi, hayati fazla ciddiye alma hastaligindan olecek hale gelmisim. sonucta ben, beni biliyorum. ben bu hale nasil donustum? ben donusurken kimse neden mudahale etmedi? noluyo ya tovbeler tovbesi. kafamin icinde neden mutemadiyen kiraathanede antik donem felsefesi yapan amcalarin gifi oynuyor? niye icimde surekli toplumu duzeltmeye calisan "ama efendim boyle olmaz! hayir efendim o oyle degil. efendim nicin mantikli dusunmuyorsunuz. sizi terbiyeye davet ediyorum bayim!" diyen bir emekli buyukelci ruhu var ya?

    lan... bu da delirmenin bir bicimiyse, delirebilecek milyonlarca eglenceli sey varken, ben boyle tasikardisi surekli oynayan depresif buyukelci seklinde delirdiysem, senin de alacagin olsun kendim!

  • apple'ın yapıp da diğerlerinin yapamadığı şey

    kafayi karistirmamasi. insanlarin tek bir telefonu var: iphone. tek bir bilgisayari var: mac.

    hatta dur ulan, usenmeyecem, sayacam:
    macbook - macbook air - macbook pro
    imac - imac pro (5)

    apple, basit. kafa karistirmiyor. bilgisayari veya r2d2cpu1985'i yok, mac, iphone, iwatch'u var. hedef kitlesiyle duygusal bag kurabiliyor ki, bu asiri onemli.

    simdi size soz gelimi casper aciyorum:
    excalibur serisi (4 adet model isimleri: e 800 - g 750)
    nirvana dizustu (8 adet model isimleri: nirvana c 300 , nirvana c 680 vb.)
    nirvana masaustu (3 model, model isimlerindeki manyakligi anladiniz yazarken icim sisti artik yazmiom)

    marka isimlerine dikkat: notebook degil, macbook. kendine has bir ismi var. mendil isterken "selpak var mi?" denmesi gibi bir sey. adiyla hitap ediliyor. iphone sahiplerinin de telefonlari yoktur, "iphone'u" vardir. benim "telefonum" bozulurken, onun "iphone'u" bozulur.

    "macbook" demek nere... "dur canim excalibur e 800'umu kapip geliyorum" demek nere. insanlarin sucu yok, cok normal, tasarlanarak yapilan bir sey bu. apple bilmiyor mu bilgisayarina, cpi7890 ismi versin.

    smartphone anlayisinda ilk olmasini bir yana koyarsak, hâlâ lider olmasinin sebebi bu salakca ve fark edince komik gelen marketing yaklasimi.

    neyse... zavalli apple... sadece uc urunu varken... aslan casper'in benim sayabildigim 15 urunu var.

    *markalar pazarlama stratejisi bakimindan karsilastirma amaclidir. yoksa casper, yapay zekâ teknolojisi. dahice degil mi?

  • bir profesörün gözünden türkiye ekonomisi

    "cumhuriyet tarihinin en fazla agac diken hukumeti"

    hocam, gotunuz ve akp afisleri disinda kaynaginizi soracagim.

    birkac adet de "argument to authority" sikistirilmis araya gozumden kacmadi. yani, anlattigi onca sey arasinda, verdigi bilgileri sorgulamamamiz icin, ne kadar muhim bir profesor oldugundan, makaleleri oldugundan ve bu nedenle verdigi bilgilerin dogrulugundan suphe duymamamiz gerektiginden bahsediyor ("2000 *binden* fazla saygin akademisyenden atif almis biriyle...").

    bir de, cok bariz iki yerde alakasiz sonuc (false cause) safsatasi var: tl'nin deger kaybedisini gezi'ye baglamak, akp'nin kapatilmasi davasini dolarin 1.76 olusuna baglamak vb.

    eh tabii konuyu duygusala baglamasa olmazmis: hukumet yandasi degilim ama ulkemiz uzerinde oynanan oyunlar... buna vicdanim el vermiyor... ayni gemi muhabbeti. bunu daa.... argument to pity'e baglayabiliriz.

    sonuc; her ne savunmak veya aklamak veya anlatmak istiyorsa safsata disinda elle tutabilecegimiz bir bilgi yok.