cikmaz sokaktan cikagelen cocuk18
profili

  • izmir'de yaşayan yazarlar veritabanı

    bugüne kadar izmirlilere karşı özellikle istanbulluların yaşadığı önyargıyı gereksiz derecede abartılı buluyordum ancak bu veritabanına yazanların savunulacak tarafı yok.

    "ben buradayım" deme çabanızı anlıyorum ancak neyi, nasıl söylediğiniz çok önemli. buraya gelip mavişehirli olduğunuzu yazmanızın kimseye, hiçbir faydası bulunmuyor. onun yerine mavişehir başlığında, mavişehir hakkında iki kelam etseniz, hem sözlüğe daha faydalı olacak hem de burada olduğunuzu yine belirtebileceksiniz.

  • 7 şubat 2017 tff'nin yaptığı beşiktaş şikesi

    dogrudur, yanlistir; bilemem. bilgi vermeye geldim.

    sahaya cikan bir futbolcunun akreditasyon karti olamaz. mac oncesinde esame listesine adi yazilir ve lisansi federasyon yetkililerine teslim edilir.

    ayrica kirmizi kart goren bir oyuncu akredite edilemez.

    not: akreditasyon sorumlusuyum.

  • mehmet topal'ın görüntülü analizi

    29 şubat 2016 fenerbahçe beşiktaş maçının ardından kendisi hakkında hiçbir şey yazılmayınca mehmet topal'ın analizini yapasım geldi.

    -dışarıdan göründüğü kadarıyla- düzgün kişiliği ile takım ayırt etmeksizin taraftarların saygısını kazanmayı başarmış bir futbolcunun iyi oyununun bu derece az ilgi görmesi birazcık canımı sıktı, hakkını teslim etmek istedim.

    açıkçası bu kadar ilgisiz kalınması kendisinin oyun yapısıyla alakalı. derbide de pek ortalıkta gözüken bir isim değildi. ne atağa çıkarken top dağıttı, ne kafa toplarına çıktı, ne de topu alıp 894574 metre sürdü. aslında bir ön liberonun yapması gerekenleri pek becerememiş gibi görünse de, bu görevler başkalarına verilmişti. mehmet topal ise ilgilenmesi gereken kısımlarda oldukça başarılıydı, en sevdiğim özelliklerini bu maçta da göstermesini bildi.

    şimdi, kendimce vitor pereira'nın derbide mehmet topal'a biçtiğini düşündüğüm görevleri aktarmaya çalışacağım.

    mehmet topal, bu maçta biraz üçüncü stoper gibi oynadı. pas dağıtımı yapmadı çünkü o iş diego ribas'a ve de souza'ya verilmişti. topu alıp 7845 metre gitmeye çalışmadı -çok da beceremez zaten- çünkü kanatlardan atak yapılmak istendi. kafa toplarında da ortalıkta yoktu çünkü yakın olan stoper mücadeleye girerken mehmet topal onun yerini kapattı. (iyi işlemeseydi felaket olurdu ama iyi işledi, bence oldukça zekice)

    eee, ne yaptı mehmet topal?

    https://gfycat.com/naiveposhcougar
    açıkçası kendisi uzun toplarda ve ara pası atmada dünyanın en iyisi değil. dolayısı ile birkaç denemesinde maçın başındaki bu pozisyon gibi başarısız oldu.

    https://gfycat.com/reasonablehatefulkawala
    üçüncü stoper demiştim ya. iki stoperden herhangi biri yerini kaybettiğinde -burada kjaer- boşalan alana gelmek mehmet topal'ın işiydi. bunu da gayet iyi yaptığını düşünüyorum. hiçbir zaman geç kalmadı. en sevdiğim özelliği olan 'örümcekliğini' her pozisyonda ortaya koydu.

    https://gfycat.com/…parateaffectionateasianelephant
    topa dokunabilecek mesafeye geldiğinde, o topa mutlaka dokundu.

    https://gfycat.com/zealoussecretangora
    beşiktaş'ta sosa'nın ve oğuzhan'ın bu kadar etkisiz kalmasının sebeplerinden biri oldu.

    https://gfycat.com/wellmadeseparateharvestmen
    bence sürekli geriye yaslanarak oynayan bir takım şampiyonluğu zor görür. baskı ile rakibi yıldırmak lazım. baskı dediğimiz nane takımca kurulduğu için her oyuncunun katkı yapması beklenir. mehmet topal da gerektiğinde presin dozunu artırdı. hatta rakip ceza sahasının etrafına kadar gelerek top kapmaya çalıştığı da oldu.

    https://gfycat.com/sleepysoreasiansmallclawedotter
    pozisyonun başında quaresma'ya yakın olan caner, sonlara doğru hızını kaybediyor. tamamen bırakmıyor ama 'atarsa ofsayt olur yeaaaaa' kafasıyla koşabildiği kadar koşmuyor. mehmet topal ise quaresma'yı fark ettiği andan itibaren ona yetişmeye çalışıyor. şimdi, burada topal'ın quaresma'nın atacağı golü önlediğini söylemek oldukça saçma olur. benim hoşuma giden nokta; sonuna kadar müdahale etmeye çalışması.

    https://gfycat.com/devotedsizzlingguppy
    işte savunma yeteneği. diego uyurken beck'in kaçtığını gören mehmet topal hemen oraya hareketleniyor. nerede olması gerekiyorsa hep orada. bu oldukça önemli bir özellik bana kalırsa.

    https://gfycat.com/youngleanconure
    bana kalırsa bu penaltı ama buna benzer bir penaltıyı çalacak -hele derbide- hakem zor bulunur. hakem çalmadığı için mehmet topal'ın eksi hanesine yazamıyorum.

    https://gfycat.com/faircheerycollardlizard
    duracağı yeri bilmeyen çok futbolcu var süper lig'de. mehmet topal bunlardan biri değil. topun nereye hareketleneceğini iyi kestiriyor.

    https://gfycat.com/bitteraridharpyeagle
    aslında pek ahım şahım bir pozisyon değil ama burada da boşlukları kapatma uğraşını beğendim. kjaer, gomez ile gitmiş nasılsa(gerçi alves'in bozduğu ofsayta düşürmeye çalışıyor o da). top geriye doğru çıkarılabilir, oradan da bir beşiktaşlı çıkıp vurabilir. rakibi için ihtimalleri azaltıyor sonuçta. o oranda da gol yeme şansı azalıyor.

    https://gfycat.com/plainspecificboutu
    o kadar kusur kadı kızında da olur heheh.

    https://gfycat.com/scalyadvancedbarnacle
    ama bu kadar olmaz. o ortaya yapılabilecek çok bir şey olmasa da kafayı vurdurtuyorsan 'neden izin verdin' diye sorarlar adama.

    https://gfycat.com/bravegrotesqueearthworm
    dediğim gibi, topa değme ihtimali varsa, o ayak mutlaka değiyor.

    https://gfycat.com/…nghonoredarizonaalligatorlizard
    değiyor ya.

    https://gfycat.com/baggybriefdowitcher
    van persie kaçmaya başladıktan aylar yıllar sonra pas atmak aklına geliyor. aslında üçüncü gol için büyük bir fırsat. galipken göze batmaz ama skor aleyhte olduğu takdirde küfürü basarlar. mehmet topal için bu maç özelinde -aslında genelde- ekstra bir iş olduğu da gerçek.

    derbinin ikinci yarısında pek fazla ortalarda görünmemiş. görünmesine de gerek yoktu zaten. cenk'in vurduğu kafa hariç çoğu zaman olduğu gibi mükmemmele yakın bir peformans gösterdi.

    milli takımın euro 2016 kadrosunda listenin en başına yazılacak isimlerden biridir mehmet topal. hücum gücü hali hazırda güçlü bir takımın defansını oldukça rahatlatacak bir yapıya sahip. üstelik futbolda çok önemli bulduğum istikrarı da yanına ekleyince türk futbolunun şu anda en başarılı isimlerinden biri haline geliyor kendisi. galatasaray'dan valencia'ya gitmesi kendi adına sevindirse de, döndüğünde tekrar sarı kırmızılı formayı giymesini isterdim. mutlaka düz adam diye eleştirilirdi. nasip fenerbahçe'ye oldu.

    nasıl bitireceğimi bilemedim, son olarak selam söyleyeyim bari. selam.

    söyledim.

  • arda turan'ın görüntülü analizi

    arda turan, barcelona'da henüz ikinci maçına çıktı. daha önceki analizlerde, analizi yapılan futbolcuların geçmiş maçları göz önünde bulundurarak ' o maçta neleri yaptığına' bakıp sonuca ulaşmıştım.

    iki maçta arda'nın barcelona'daki futbolunu değerlendiremeyiz. her ne kadar altı aydır bu takımda bulunuyor olsa da, maça çıkmak çok farklı. bu yüzden, bu analiz ile birlikte barcelona'nın oyununun yanı sıra arda'nın oyun karakterini bir araya getirerek ileride neler görebileceğimizi tahmin etmeye çalışacağım.

    kısaca; sorumuz, 'ne oynadı/oynuyor' değil, 'ne oynayacak' olacak.

    arda'nın barcelona'ya transfer olacağı haberleri çıkmaya başladığında şunları söylemiştim: #52821437 okumaya gerek yok, bu entry'de de onun daha ayrıntılı versiyonunu yazmış olacağım zaten.

    9 ocak 2016 barcelona granada maçında arda ne yapmış, bakalım.

    https://gfycat.com/rightwigglyamphiuma
    arda artık tam olarak bir kanat oyuncusu değil. barcelona'nın sol kanadında oynayan jordi alba ile neymar'a yakın oynayan bir orta saha oyuncusu(ya da sağ kanat). dolayısı ile savunma sorumlulukları artık daha fazla. neyse ki, arda savunma yapmasını da iyi biliyor zaten. bu görüntüde özel bir şey yok. sadece arda'nın artık çok daha fazla geriye top almaya geleceğini göstermek için koydum(top kendisine gelmese de). messi - neymar - suarez üçlüsüne top taşıyacak oyunculardan biri.

    https://gfycat.com/alienatedshortgangesdolphin
    arda dar alanda etkili bir oyuncu. topu ayağından çalabilmek kolay değil. barcelona'da oynayabilmesini sağlayacak en önemli özelliklerinden biri bu. topu bu kadar çok ayağında tutmayı seven bir takımda, rakibin baskısına direnemeyecek, bir sürü top kaybı yapacak oyuncunun kendini kabul etttirebilmesi imkansız olurdu. (bkz: burak yılmaz sendromu)

    https://gfycat.com/secondwarpedbillygoat
    tam bir barcelona golü. arda'nın bir diğer önemli özelliği olan pas yeteneği ve oyun görüşü bu pozisyonda ortaya çıkmış durumda. uzun süredir antrenmanlara çıkmış olmanın faydalarını görüyor. messi ile suarez'in yaptığı koşuları anlamış ve uyum sağlamış görünüyor. ileride bu tarz asistlerini çokca izleyeceğimizi düşünüyorum.

    https://gfycat.com/similarformalgavial
    oyun görüşü iyi demiştim. her zaman etrafında neler döndüğünün farkında. neredeyse arkasında bulunan neymar'ı görmeyi başarıyor.

    https://gfycat.com/widecandiddowitcher
    4-3-3'ün öndeki üçlüsünde oynayıp bu pozisyonu kaçırmak pek affedilemez. arda önde oynasaydı, bu tür pozisyonlara çok girip çok kaçıracaktı. kabul edelim, kendisi 'barcelona kalitesinde' bir golcü değil. bu pozisyonda kaleye çok fazla odaklandığı için soldan gelen neymar'ı da görmüyor. sahada kendisine en yakın oynayan oyunculardan biri neymar olmasına rağmen iki oyuncu arasında anlayamadığım bir kopukluk var şimdilik. ileride görmeye başlayacaktır. neymar - arda ikilisi ne kadar iyi anlaşırsa performansları bir o kadar artacak(solda oynadığını varsayıyorum).

    https://gfycat.com/limpingsnarlinggoldeneye
    ağır çekimde gördüğümüz üzere son adımları oldukça küçük kalıyor. kendini vuruşa hazırlamak için çok zaman kaybediyor. küçük bir tıkla topu hafifça soluna doğru alsa rakibinin müüdahale etmesini engelleyecekti.

    https://gfycat.com/…ysplendidblacknorwegianelkhound
    burada suarez'in pasına odaklanmanızı istiyorum. barcelona'nın oyununun özeti: o pası atmayı akıl etmek. müthiş bir pas değil, hatta neredeyse kötü bir pas. suarez'in vücut dilinden; 'yetişiyo mu acabaaaaa????' sorusunun kafasında olduğu aşikâr. ama sonuçta bir şekilde uygulamayı başarmış. arda bu pasları vermeyi akıl edebilir mi? tabii ki.

    https://gfycat.com/negativekindlyladybug
    barcelona'nın oyununun bir diğer özeti. rakitic yaptığı koşu ile adeta 'topu önüme at arda' diyor, neymar da yaptığı koşu ile 'topu önüme at raki'(çok samimiler) diyor.

    https://gfycat.com/excellentenormoushornedtoad
    arda'ya özgü kayarak top alma. bir tek arda kaymıyor ama tarantino filmi gibi gördüğünüzde hareketin mimarının kim olduğunu anlayabiliyorsunuz. kendine has bir yatarak müdahale tarzı var. başta bahsettiğimiz savunma zorunluluğuna olumlu etki katacak bir özellik bu da. devamında ise el turco'nun barça'ya alıştığını, 3 saniye içinde 76154714 pas yapmaya çalışmasıyla anlıyoruz.

    https://gfycat.com/smalltallcommongonolek
    arda'yı baskı yaparken daha çok göreceğiz. bu baskı sırasında çok da top kapacaktır diye düşünüyorum.

    https://gfycat.com/tautuglyclam
    çok koşman lazım arda, çoook. kondisyon meselesi. sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

    https://gfycat.com/jollybossyhydra
    ayağına yabışıyo toplar.

    https://gfycat.com/severeringedasiantrumpetfish
    daha ikinci maçında takım arkadaşlarını direkt golle buluşturacak kritik dokunuşları yapmaya başlamış. bir barcelona taraftarı olsam, arda'nın bu maçtaki oyunu beni heyecanlandırırdı.

    https://gfycat.com/flamboyantachingdachshund
    ilk goldeki asistine benzer bir pas daha. barcelona'nın 'makine düzeni'nin bir parçası olabileceğinin sinyalleri bunlar. tabii ki, yine kötü bir son vuruş.

    http://gfycat.com/politeterriblebunting
    neymar ile pek anlaşamıyorlar demiştim. burada neymar'ın topu arda'nın önüne bir türlü atmamasının izahını bulamıyorum ben. sanki arda anasına küfretmiş gibi dolanıyor sahada. apaçi tipi neyse de apaçi hareketlerine son versin. (bkz: neymar'a laf atan insan tipi)

    https://gfycat.com/limpingquickcormorant
    kolay gibi görünebilir ama o pasın şiddetini ve zamanlamasını ayarlamak vallahi kolay değil. nice topuklar topu ıska geçti. (bkz: the umut bulut effect)

    etrafındaki oyunculara alıştığını görmek güzel çünkü bu hem arda'nın hem barcelo'nın oyununda büyük önem arz ediyor. nice yiğitler şehit edildi bunun uğruna. (bkz: alexis sanchez) (bkz: zlatan ibrahimovic)

    https://gfycat.com/dazzlingwiltedcreature
    akıllı adam.

    sonuç olarak; arda turan'ın barcelona'da oynamasının tek sebebi sponsorlardır.

    şaka bir yana, ben arda'nın maç içinde bu kadar uyumlu olacağını beklemiyordum. maça çıkamasa da altı aylık birliktelik çok iyi gelmiş. arda, yeni gibi görünen fakat çok yönlülüğü sayesinde pek de yeni olmayan rolü konusunda pek dertli olacakmış gibi görünmüyor.

    ilk maçını izledikten sonra 'aman suya sabuna dokunmayayım', 'şuraya saklanayım', 'topu vereyim de oynasınlar' tavrı biraz korkutmuştu. barcelona, uyumlu oyuncular ile seviyesini atlatan bir takım olsa da, sorumluluktan çekinmeyen, topu aldığı zaman yaratıcı düşünen ve kendinden emin futbolcular ile bugünlere geldi. grana'da maçındaki arda da onlardan biri olabileceğini gösterir nitelikteydi.

    tüm bunları bir kenara bırakırsak, aslında arda'nın ortalama bir lig maçında ne oynadığı veya oynayacağı asıl nokta değil. barcelona, girdiği tüm yarışmalarda kupayı hedefleyen bir takım. dolayısı ile bütün granada maçlarında iyi oynamak değil, şampiyonlar ligi yarı finalinde hiçbir şey yapamamak akıllarda kalır. arda'nın asıl sınavları -diğer barçalı oyuncular gibi- o maçlarda olacak. katalunya macerasının uzunluğu da, bu maçlardaki performansına bağlı olarak değişecek.

  • mario gomez'in görüntülü analizi

    27 aralık 2015 beşiktaş torku konyaspor maçında mario gomez'in oyununu inceledim. bazı arkadaşların umut bulut'un pas istatistiklerinde gomez'den daha iyi olduğunu öne sürerek saçmalamaları bu analize etken oldu.

    pozisyon pozisyon gidiyoruz. elimden geldiğince gomez'in tüm pozisyonlarını almaya çalıştım. önceki analiz için; (bkz: umut bulut'un görüntülü analizi)

    https://gfycat.com/demandingmerryicelandgull
    çabuk düşünülmesi ve uygulanılması gereken bir pası quaresma'ya aktarmayı başarıyor. 'vay be' dedirtmese de, ülkemizde şu pası bile veremeyecek forvetin çokluğu hepinizin malumu.

    https://gfycat.com/validsatisfiedarrowworm
    gelişine sert bir vuruşla topu ağlara gönderebilme ihtimali var mı? kesinlikle var ama 'mutlak gol pozisyonu' değil. bu atağı gol yapsa görevinin dışında bir 'ekstra' olacak.

    https://gfycat.com/untriedlargeharpseal
    ee ne var bunda, değil mi? bir şey yok zaten. burada gomez'in topu kontrol edip pası vermesi kendisinin görevi zaten. bunu yapamaması kabul edilemez. burak yılmaz, yıllarca; kontrol edemez, top süremez, pas atamaz ama gol atıyor diye savunuldu. bu takımlarda oynayan futbolcuların top kontrol etme ya da düzgün pas dağıtma yeteneklerinin olmaması idare edilebilir bir durum değil.

    https://gfycat.com/snoopyhealthyjunco
    ali turan ile girilip kaybedilen ikili mücadele. savunan taraf -pozisyon itibarıyla- tabii ki daha avantajlı ama bu yüzden her ikili mücadeleyi kaybetme lüksü yok hiç kimsenin.

    https://gfycat.com/fluffyinfantilebubblefish
    burada da rakibi ile arasındaki mesafeyi iyi tutturamamış, direkt olarak şut pozisyonu alabilme amacıyla indiriyor topu. dolayısı ile ali turan yine araya giriyor. soru şu: bu tür pozisyonlarda gomez, sürekli top kaybı mı yapıyor?

    https://gfycat.com/brokenfeistyiceblueredtopzebra
    yine düzgünce kontrol edip pasını verdi.

    https://gfycat.com/beneficialsmallbrownbutterfly
    bu pozisyonun hemen başında, gomez savunma arkasına koşmaya başladığı anda videoyu durdurun. oğuzhan'ın iki stoperin arasından gomez'i topla buluşturma şansı var mı? gomez yaptığı bu koşuyla kendine pozisyon hazırlanması fırsatını vermiş mi?

    https://gfycat.com/…iousasiaticlesserfreshwaterclam
    yine gomez'in iyi bir şut ile gol yapabileceği bir pozisyon. bundan da mutlaka gol yapmasını beklemiyorum şahsen ama daha düzgün bir şutla en azından kaleyi tutturmasını beklerim.

    https://gfycat.com/shorttermcraftybackswimmer
    bunda da ismail göğsüyle kontrol ettiği anda durdurun ve gomez'in pozisyonuna bakın. belki ofsayttır, bilemiyorum ama ismail'in topu gomez'e atabilecek açısı olduğuna eminim. dolayısı ile yine doğru yerde. pozisyonun devamında yine benzer bir şekilde top ismail'e geliyor. ilkinden daha net olmasa da yine topu gomez'e atabilir. pozisyon boyunca gomez'in ofsaytta beklemesinin nedeni de bu yer kapma çabası ama topu ismail köybaşı denen adamdan bekliyor işte.

    https://gfycat.com/temptingrawjaguar
    daha hızlı olsa topa yetişirdi. işte bu gomez'in bir zaafiyeti. futbolculuğundan bağımsız olarak gomez'in çok hızlı bir oyuncu olmadığını kabul edebiliriz. bu bir eksikliktir ama pas atamamak ya da -forvet için- gol atamamaktan çok daha normal. gol atamamak sizi kötü bir forvet yaparken yavaş koşmak; yavaş bir forvet yapar.

    https://gfycat.com/phonyunrulyhammerheadshark
    galatasaraylıların hayretle izleyeceği pozisyon. bir forvet hava topu mücadelesine girip topu arkadaşına aktarabiliyormuş.

    https://gfycat.com/scalyrevolvingfinwhale
    gökhan töre son 'tik'i yapmadan gomez'i daha rahat topla buluşturabilirdi. yine durdurarak izlerseniz bu anlaşılıyor. topun altına daha iyi girse yine başarabilirdi. şu ana kadar gomez, yaptığı koşular ve doğru yerde bulunmak ile üç kez kendini golle burun buruna bulabilirdi. daha ikinci yarının başındayız.

    https://gfycat.com/bogusabsolutehammerheadshark
    tamamen karambole atılmış bir gol. gomez açısından baktığımızda hem bir pası düzgün verememiş hem de topu kontrol edememiş gibi görünüyor ya da bilmiyorum, belki de yapacak fazla bir şeyi yoktu. sürekli tekrarladığım gibi; olay, bu tür pozisyonlarda sürekli aynı hataları yapıp yapmamasında bitiyor. yoksa, tabii ki, kendisi insan olduğu için her pozisyonda mükemmel oynamasını beklemiyoruz.

    https://gfycat.com/calmtenderamphibian
    umut bulut ile burak yılmaz'ı toplasan o topu yine taça çıkarırlardı.

    https://gfycat.com/dampsinfulelectriceel
    tüm maç olduğu gibi yine iyi pozisyon almış. sürekli doğruyu yaparak sonunda gol atma şansını kendi eline geçirmiş fakat topu kalecinin üzerine gönderiyor.

    https://gfycat.com/legitimaterealaddax
    beklentiyi o kadar düşürdüler ki, bunu bile alkışlayacak düzeye geldik.

    https://gfycat.com/carelesswarlikeasiantrumpetfish
    benim tahammülümün hiçbir zaman olmayacağı hareketlerlerden biri tam olarak bu. he gülüm, dört kişinin arasından geçecek o top.

    https://gfycat.com/impurefatherlydolphin
    izlerken iyi güldüğüm için aldım bunu, sizde görün hahaha.

    https://gfycat.com/whoppingequatorialhomalocephale
    beşiktaşlılar gomez'den, herhangi bir takımın taraftarı forvetinden bunu bekliyor. pası düzgünce arkadaşına aktarmak, doğru koşu ve akıllıca bir şut. deneye deneye bir şekilde golü buldu. bulması da lazım zaten, ayağına bu kadar iyi bir şans gelmişken 'bunu kaçırıvereyim' deme rahatlığı olamaz. iyi forvet, net bir pozisyon yakaladığında taraftarına 'ya kaçırırsa' korkusu yaşatmayan forvettir. eminim, top gomez'in ayağına geldiğinde beşiktaşlılar; 'atar mı acaba' yerine 'aha gol geldi' diyordur. bu, durduk yere oluşan bir yargı değil.

    https://gfycat.com/repulsiveathleticindri
    gökhan, şut çekmek yerine oğuzhan'a pas vermeliydi. şaka şaka. gol atabiliyorsan sıkıntı yok, atamazsan, 'niye pas atmadın' diye dayağı yersin. neyse, konu gomez. sadece düzgün bir biçimde gökhan'ı topla buluşturmuş. yine abartacak bir nokta yok. işini düzgün yapmış.

    https://gfycat.com/blondplayfulgalago
    ooo manyak çalım.

    https://gfycat.com/fineincomparableharvestmouse
    işte, bu da takımca düzgün oynamanın sonucu.

    https://gfycat.com/waterloggedsnappyaidi
    aynı dakikada maç 0-0 olsaydı gomez bu pası attığı için küfür yer miydi?

    https://gfycat.com/nimblepastelirrawaddydolphin
    gomez de top kontrol edemeyebiliyor. yukarıda 67346 defa gördüğümüz gibi bunu her top kendine geldiğinde yapmıyor. önemli olan bu.

    https://gfycat.com/alertaffectionateaoudad
    kerim frei da, oğuzhan da gomez'e topu atabilrdi. yine karşı karşıya kalacaktı. yine yeri doğru.

    https://gfycat.com/whichconsideratecassowary
    önündeki adama pas verebiliyor.

    gomez'in geçtiğimiz hafta oynadığı top bu. tek maç baz alındığında gomez'in nerede duracağını bilen, ayağına şans geldiğinde golünü atan ve saçma sapan hatalar yapmayan bir forvet olduğunu gördük. soru: bunu diğer maçlarda da görüyor muyuz? vereceğiniz cevap, ya gomez'in gerçekten iyi bir forvet olduğunu ya da zaman zaman parlayıp sönen bir oyun yapısının olduğunu gösterecek.

    bir de şu var; pozisyon almasını, paslar düzgün geldiği takdirde 3-4 defa kaleci ile karşı karşıya kalabilecek pozisyonlar yaratmasını övdüm. bu pasların gerçekten geldiğini ve gomez'in hepsini bir şekilde kaçırdığını düşünelim. gomez yine bu kadar sevgiyi kazanabilir miydi futbolseverlerden? futbolda iyi olmak için 'komple' olmalısınız. sadece hızlı koşmak, sadece iyi mücadele etmek, sadece iyi pas atmak yetmiyor.

  • umut bulut'un görüntülü analizi

    27 aralık 2015 kayserispor galatasaray maçında selçuk inan ve jose rodriguez'in analizini yapmak istemiştim ancak ilk yarım saati izledikten sonra umut bulut'un muhteşem performansını görünce geri dönüp bu şerefi ona vermek istedim.

    bir önceki analiz olan yasin öztekin'in görüntülü analizini okumanız iyi olacaktır. çünkü aynı şeyleri tekrarlamamak adına ona bazı referanslar vereceğim.

    https://gfycat.com/infatuatedbountifulfirefly
    umut bulut kafa toplarında en az burak yılmaz kadar kötü bir isim. galatasaray'ın bunun farkında olup da sürekli forvetine kafa topu indirtmeye çalışması çok büyük bir soru işareti. neden mustafa denizli çıkıp da 'çok sıkışmadıkça yerden oynayın' demez, ben bir türlü anlayamıyorum. gerçi yerden oynasalar bile neler olduğunu hepimiz biliyoruz, birazdan da göreceğiz.

    https://gfycat.com/naiveofficialchihuahua
    burada faul var. düzgün kontrol edememesini doğal karşılıyorum ama zaten kendisine atılan topların %97'sini kontrol etmeyi beceremiyor.

    https://gfycat.com/equalmiserlybuzzard
    açıkçası burada ne yapmaya çalıştığını bile anlamadım. topa ayağını uzatamıyor olabilir ya da topun üstünden atlamaya çalışıyor. orada topun üstünden atlamak ve iki kayserili oyuncunun birden şaşırmasını beklemek çok mantıklı gerçekten.

    https://gfycat.com/qualifiedserenebaboon
    çapraz koşusu harika. burak yılmaz'dan daha iyi yaptığı şeylerden biri bu. takım arkadaşlarına daha fazla yardımcı oluyor.

    https://gfycat.com/bittercomplicatedblackrhino
    lan vur şu kafayı artık ya.

    https://gfycat.com/frighteningorderlykillifish
    gereksiz tepinmeler. sen taa oralardan niye geldin? alt tarafı taç kullanılacak. tarık'ın zaten pas atabileceği en az 3 kişi var orada. çizgiye sıkışınca eline ne geçiyor?

    https://gfycat.com/opulentremoteeidolonhelvum
    sürekli kontrol edemiyor efendim, durduramıyoruz. daha 19. dakikadayız.

    https://gfycat.com/welltodohandydutchsmoushond
    burada chedjou ile anlaşmazlığı söz konusu. pası attığı yer de saçma sapan değil. ama bunlara da tahammül etmek istemiyorum ben. biraz da chedjou'yu ön liberoda oynatmaya çalışan teknik direktörün beceriksizliği katılmış.

    https://gfycat.com/cleverphonyhogget
    işte asıl mesele. yasin'in analizinde doğru olanı yapmak ve doğru oynamak ile ilgili bir hayli ayrıntılı yazım vardı. doğal olarak her futbolcu için geçerli. umut özelinde; kontrol edemeyince topu rodriguez'in önüne bırakma şansınız olmuyor, bu da doğru oynama olasılığınızı ortadan kaldırıyor.

    https://gfycat.com/quaintrequiredhypacrosaurus
    çok güçlü, çok dengeli umut bulut.

    https://gfycat.com/jubilantlastadouri
    tek başına düşünüldüğünde, basit bir pas hatası sıkıntı olmayabilir ama bir futbolcu sürekli aynı hatayı tekrarlıyorsa bu pas hataları kalitesizliği gösteren en önemli detaylardan biri haline geliyor. podolski'nin tepkisini taraftarlar küfürlü bir biçimde vermeye başlıyor.

    https://gfycat.com/zestyradiantgadwall
    tamam, kolay değil ama topu rodriguez'in önüne düzgün bir biçimde indirebilse arkadaşını kaleci ile karşı karşıya bırakabilecek. umut, yapması gerekenleri yapmadığı gibi bu tarz sürpriz işleri hiç gerçekleştiremiyor. ben galatasaray'da forma giyen futbolcunun görevini düzgünce yerine getirmesinin yanında ara sıra bu tarz 'ekstra' hamleleri gerçekleştirmesini de beklerim.

    https://gfycat.com/complexdirtyagouti
    40. dakikadan sonra 62. dakikadaki bu pozisyona kadar umut bulut oyunda neredeyse hiç yok. insan, 'keşke hâlâ olmasa' diyor ama nafile. en çok hamza seviciler hak etti bunu.

    https://gfycat.com/jollypointedgalapagoshawk
    bak, işte bu göründüğü kadar zor değil. o topu yasin'e atmak zorundasın. yasin'in yanındaki savunmacı araya girer/giremez o ayrı konu ama bu kadar kötü bir pas çıkarma lüksün yok. doğruyu deneye deneye başarılı olunacağını iddia etmiştim ama umut doğru'yu deneyemiyor bile.

    https://gfycat.com/periodicidiotichammerheadbird
    bundan önceki pozisyonlar umut bulut'un kötü bir futbolcu olduğunu gösterirken burada kötü bir forvet olduğunu görüyoruz. bu atağı golle sonuçlandıramamasının hiçbir mazereti yok. galatasaray'ın forvetiysen bu golü yapmak zorundasın, başka yolu yok.

    https://gfycat.com/liveantiquefruitbat
    burak yılmaz'ın umut'tan üstün olduğu nokta ise, son iki pozisyondan birini gol yapma ihtimalinin daha yüksek olması. yalnız bu noktada da galatasaraylıların çilesi bitmiyor. umut'un iki pozisyondan birini gole çevirme ihtimali yüzde 10 ise, burak'ın yüzde 25'tir. umut'a oranla çok daha iyi ama yine yerlerde sürünüyor.

    geçen yıl galatasaray, fenerbahçe'nin ve beşiktaş'ın kötü oyunu nedeni ile şampiyon oldu. bu yıl, kim şampiyon olursa galatasaray'ın kötü oyunu nedeni ile bunu başaracak. avrupa'da başarı ise bu üç takımın aynı anda iyi oynadığı bir dönemde gelecek.

  • beşiktaş galatasaray maçının görüntülü analizi

    maçtan önce chedjou’yu ön liberoda görünce onun analizini yapmayı düşünmüştüm ancak karşılaşmanın gidişatı yine tüm takımı incelemenin daha mantıklı olacağını gösterdi. hem arada beşiktaş’a da değinmiş oldum. hemen analize geçiyorum çünkü zaten yeterince uzun olacak.

    http://www.gfycat.com/melodicthirdhomalocephale
    daha maçın hemen başında galatasaraylıların yüzün bir tokat gibi çarpıldı: sende burak yılmaz var, onlarda ise mario gomez. demek ki bir forvetin kafa topuna çıkabilme yeteneği ve hava toplarını düüzgünce indirebilmesi takıma fazladan bir atak şansı tanıyabiliyormuş(hadi canım). burada burak’ın sinir eden noktası; kafa topuna yükselmeye çalışıp vuramamayı bırakın, stoper ile ikili mücadeleye bile girememesi.

    http://www.gfycat.com/darlingvacantcottonmouth
    yasin’in beynini kullanamadığının kanıtı. kafasını kaldırmıyor bile. halbuki ceza sahasının tehlikeli bölgesinde iki beşiktaşlıya karşılık üç takım arkadaşı var. gözünün önündeki selçuk inan bomboş durumda. arka direğe orta açmayı denese, podolski ve burak var. hatta tam da uzak direğin dibinden auta gidecek bir orta açsa, podolski’yi topla birlikte kaleye sokabilir. ama sokamaz. onu düşünemez ki yasin. bugüne kadar gördünüz mü ki? bu pozisyonun aslında ne kadar önemli ve tehlikeli olduğunu anlatabilmişimdir umarım.

    http://www.gfycat.com/linearinfinitebasenji
    selçuk inanılmaz mücadele etmiş. devamı da var. iyi paslaşmanın ve hareketli olmanın öneminin bir örneği. sadece selçuk ve podolski etrafındaki dört beşiktaşlıyı sadece paslaşarak etkisiz hale getiriyor. poldi tekrar selçuk’a dönse, tehlikeli bir atağa dönüşebilirdi ama maalesef hâlâ burak’tan umutlu olduğu için ona pas atmayı tercih ediyor.

    http://www.gfycat.com/spotlessmiserlydragonfly
    chedjou ve ön libero. astana maçında ilk defa ön liberoda oynadığı için hakkında hiç konuşmadım. bu maçla belli oldu: chedjou’dan ön libero falan olmaz. onu ön libero oynatmaya çalışan adam da gözümde teknik direktör falan değildir. birebirdeki yeteneği sayesinde orta alanda da –gif’deki gibi- top kapabiliyor. iyi atak başlattığını stoperdeyken ara sıra gönderdiği uzun paslardan da biliyorduk. bunlar göz boyuyor, biliyorum ama geri kalanı felaket.

    http://www.gfycat.com/assuredexcellentcowbird
    yasin, beck’ten çok daha hızlı olduğu için solundan devam ederek omuz omuza mücadeleye girse, bence geçip gitme şansı var. olmadı, beck kendisini kolluyor zaten, faulü alıp sarı kart yedirtecek.

    http://www.gfycat.com/…readbaresimpleimperatorangel
    sabri, rakibinin en az on metre önünde durması ile bilinen bir arkadaş. galatasaray savunmacıları nasıl olur da, topu ceza sahasının içinde kalacak şekilde ‘uzaklaştırma’yı mantıklı bulur, akıl alır gibi değil.

    http://www.gfycat.com/impeccableuniformichidna
    bu da ismail köybaşı’nın beyniyle oynamadığının kanıtı. abi niye kaleciiye kadar koşturuyorsun durduk yere? maçta da iyi güldüydüm. büyük başarı, aferin. bu sayede yaptığın bütün ortalar mükemmel oldu.

    http://www.gfycat.com/…rehensiveargentinehornedfrog
    atiba bindirmişken atacaksın önüne. başka şansın yok.

    http://www.gfycat.com/powerfulunimportantargali
    böyle sakız çiğneyen birinden iyi topçu olur mu ya hahah. olcay müdiş sol ayağı ile topun kontrolünü iki metre içinde kendi kendine kaybetmeyi başarırken chedjou da korteji izliyor.

    http://www.gfycat.com/ajarkeenamphiuma
    chedjou yine refakatçilik yapıyor. bu galatasaray’ın takımca bir sorunu bu arada. sadece chedjou bu işin zirvesi olmuş durumda.

    http://www.gfycat.com/…sasiaticlesserfreshwaterclam
    selçuk’un maç sonu açıklamalarını haklı görmem mümkün değil. saraya gidip şampiyon oldunuz demek ne kadar salakça ve ezik bir söylemse, bazı güçlerin farklılık istediğini öne sürmek de pek mantıklı değil. ama selçuk’u anlıyorum. maçtan yeni çıkmış, kızgın. bazılarının söylediği gibi, yenildikten sonra aklına gelmiyor hakem hakkındaki düşünceleri. daha onuncu dakikadan aralarında sürtüşme var.

    http://www.gfycat.com/farawaylatebetafish
    burada spikerlerden biri, ‘muslera’nın üzerine gelen top’ gibi bir ifade kullandı. hiçbir yanlış tarafı yok aslında ama çok mânâsız. üstüne geliyor da, baksana adamın durduğu yere? üstüne gelsin diye uğraşıyor zaten. beşiktaş'ın maç boyunca geliştirdiği en güzel ataklardan biri.

    http://www.gfycat.com/threadbaresnivelingdiscus
    işte savunmadaki zaafiyeti bunları tamamen nötrlüyor.

    http://www.gfycat.com/shoddyuniquegalapagospenguin
    beşiktaş’ın sahaya yayılışı. galatasaray savunmasını neredeyse kalenin içinde kurduğu için beşiktaş, pas kanallarını çok iyi bir şekilde takımca kapatıyor.

    http://www.gfycat.com/sneakyidealisticfoal
    benim için beck’i bitiren pozisyon. tek seferde yasin’den üç çalım yemek büyük başarı.

    http://www.gfycat.com/torncontentaquaticleech
    müthiş ya. pas yeteneği muazzam.

    http://www.gfycat.com/medicalspottedarcticduck
    müthiş ya. top kontrolü muazzam. rhodolfo da iyi takip ediyor.

    http://www.gfycat.com/messydopeybrahmancow
    sabri ile semih birbirlerinin rollerine bürünmüş gibi. sabri, stoper gibi arkasını –gereksiz bile olsa- sürekli kollamaya çalışırken semih’in arkasında kimler olduğu umrunda bile değil. sürekli böyle çıkışlar ile topu kesmeye çalışıyor ve sürekli kesemiyor. selçuk’un chedjou’nun yanında yaşadıkları zorlukların bir benzerini hakan balta da semih’in yanında yaşıyor.

    http://www.gfycat.com/fakeathleticantbear
    ‘ben bekliyom, sen geç’ hareketi nedir ya? böyle böyle tüm maç boyunca selçuk top taşımak zorunda kaldı.

    http://www.gfycat.com/insidioussplendidarcticwolf
    sabri neredesin sabriiiiiiiiii?

    http://www.gfycat.com/welcomecharmingdrongo
    selçuk’un ilk pas hatası. buradan sonra işler biraz sarpa sarmaya başlıyor çünkü yoruluyor.

    http://www.gfycat.com/wickedsharpdutchshepherddog
    galatasaray adam akıllı pres yaptığı takdirde beşiktaş da sürekli top kaybedecekti. çünkü ersan da orada rhodolfo’ya dönebileceğinin ve topu şişirmemesi gerektiğinin farkında olacak kadar kaliteli değil.

    http://www.gfycat.com/smoothbrokenhalicore
    müthiş ya. kafa topuna çıkışı muazzam.

    http://www.gfycat.com/blueunrealisticgrizzlybear
    aaa hoşgeldiniz umut bey. burak’ı hiç aratmıyorsunuz gerçekten.

    http://www.gfycat.com/unacceptablefilthyekaltadeta
    chedjou hep izliyor diyorum, beni dinlemiyorsunuz.

    http://www.gfycat.com/youngpalatablecommongonolek
    beşiktaş takım halinde orta açmayı bilmiyor. kim açarsa açsın, tüm ortalar alakasız yere gitti. galatasaray savunmasının hataları olmasa sabaha kadar orta açsalar gol atmaları mümkün değildi.

    http://www.gfycat.com/creepyassuredbluegill
    vallahi görüntüde hiçbir oynama yok. burada anlaşılmıyor pek, selçuk gerçekten müdahalesi ile ismail’i düşürüyor ancak bu açı en komiği. (bkz: taklacı güvercin)

    http://www.gfycat.com/zigzagshockedkilldeer
    bu tarz pas hatalarını hep aynı adamlar yapıyor. neden acaba? podolski de dolayısı ile çok kötüydü. mesela burada sosa’nın peşinden gitmesini beklerim kendisinden. tamam, her seferinde rakibini peşlemeye kalksan hücuma çıkacak dermanın kalmaz da, adam dibindeyken bakma bari.

    http://www.gfycat.com/briskincompletebagworm
    olcan hiç değilse akıllı. sabri, burak, umut falan aynı yeteneksizlikle olcan kadar akıllı olsalar çok daha farklı olurdu. yetenek ve akıl sonradan eklenemediği için kötü futbolcu oldukları kabak gibi belli.

    http://www.gfycat.com/inexperiencedantiquebluefish
    beşiktaş yine iyi yerleşerek pas kanallarını kapatıyor. galatasaraylı oyuncular da bunu destekliyor. chedjou mesela. pas istemek için koşuyor ama selçukla aynı hizada kalıyor hep. öyle olunca pas açısı yaratmış olmuyorsun ki?

    http://www.gfycat.com/…hirlwindthickaldabratortoise
    her defasında takımı atağa çıkarmaya çalışan isim selçuk oluyor. bu kadar çok hareket eden birinin yorulmaması imkansız. chedjou ‘sen takıl’ kafasında. takımda adam akıllı başka ön libero olmadığı için selçuk sezon başından beri gereğinden fazla efor sarfediyor. bu kadar çok yorulan bir insanın yüksek performansla devam etmesi imkansız. eninde sonunda o ayak yeterince iyi vurmuyor topa. ya da birbirine dolaşıyor. rakibe müdahale ederken yeterince sert olamıyor. zincirleme reaksiyon işte.

    http://www.gfycat.com/nextmemorablecapybara
    sneijder de kötüydü. onun da performansı takımla doğru orantılı olarak düşüyor. çünkü o kadar hata yapılıyor ki, ister istemez konsantre olamıyor insan. halı sahada bile takım arkadaşlarınız sürekli hata yapınca bir noktadan sonra koyveriyorsunuz. o moral bozukluğu ile iyi bir oyun çıkarmak çok zor oluyor. bu adamlar da ortalama 110x60 metrelik bir alanda sürekli koşuyorlar ve bu koşularının karşılığını kendi takım arkadaşları nedeniyle alamamaları inanılmaz kötü bir şey. bu arada bunu sneijder’in diğerlerinden akıllı olduğunu göstermek için koymuştum. atiba uyurken sneijder topun oraya gelme ihtimalini düşünerek araya giriyor. atiba’yı da çok yeriyormuşum gibi oldu ama onun oyun kalitesini gösterecek pek bir şey yoktu maçta. müthiş toplar kesmedi çünkü galatasaray müthiş toplar atamadı. gerektiği gibi oynadı. gerçi 20 metre ileriye pas atmaktan korkuyor ama o kadar da olur. şansım olsa, beşiktaş’ta gomez’den sonra alacağım ikinci adam olur.

    http://www.gfycat.com/clearjadedamericanwigeon
    arada hakemler için de böyle analiz yapmak lazım. mesela bu pozisyonlarda savunma oyuncusu yere düştüğü zaman faul çalmamaları mucize oluyor. lan umut bildiğin hiçbir şey yapmamış ya. bunun galatasaray’ı, beşiktaş’ı ya da anadolu kulübü de fark etmiyor. stoper düştü mü? çal düdüğü, ağzımızın tadı kaçmasın.

    http://www.gfycat.com/defensiveearnestchupacabra
    sabri ilk defa adam akıllı pres yapıyor ve ardından günay'ın hatası geliyor. burada günay’a ‘neden çıktın’ diye kızmak bence çok anlamsız olur ama o topa çıkıyorsan da düzgünce vuracaksın. başka yolu yok. top sektiğinde tüm galatasaraylıların ortak tepkisi; ‘allah’tan sneijder’e denk geliyor’ olmuştur.

    http://www.gfycat.com/wideeyedseparateeel
    sneijder’in normalde yapmayacağı pas hatalarından biri. bak, sneijder hakkında diyebiliyorum: normalde yapmaz. yapmıyor çünkü. sabri veya umut da öyle olsa, söylenir. fakat şu pozisyonda sneijder’in yerinde sabri olsa ve düzgün bir ara pası çıkarsa şaşırıyoruz. becerememesine alıştırdı insanları.

    http://www.gfycat.com/vigilantclassicblackbird
    futbolun hatalar oyunu olduğunu kabul ederim. hakemler hariç tabii. az hata yapanın kazanamama ihtimali çok düşük. pozisyon pozisyon baktığımızda da savunan taraf aynı anda birden fazla hata yapıyorsa kaybeder. chedjou yine yeniden refakatçi. semih yine yeniden bir anda çıkıp dalıyor. sabri yine yeniden 10 metre ileride durarak gomez’e rahat hareket şansı veriyor. muslera da topu elinin altından kaçırıyor. gol olmaması sürpriz olurdu.

    http://www.gfycat.com/elementarydisgustingbullfrog
    selçuk’un saçma hataları başlıyor.

    http://www.gfycat.com/frigidaptacornweevil
    bir de sürekli topu aynı adam kullanınca hata yapma şansı da artıyor tabii.

    http://www.gfycat.com/secondhandbarehagfish
    futbolda doğruyu yapabilmek önemlidir. kerim 5 santimetre daha yukarı vursa muhtemelen tam çataldan gol olacak. bunu yapamadığı için kerim’in şutu değersiz mi oluyor ya da yanlış mı? tabii ki, hayır. doğru yere vurmaya devam ettikçe golü bulacak. yalnız, quaresma’ya pas atsaymış ne olurmuş diye de merak etmiyorum değil.

    http://www.gfycat.com/dimmagnificentbrocketdeer
    muslera yine harika yer tutuyor.

    http://www.gfycat.com/femalewealthyclumber
    e selçuk ne yaptı şimdi? bu pozisyonda sarı kart gördü. hakeme sorsan, faullü hareketin ne olduğunu söyleyemez bile. semih de çok güzel çalım yiyor.

    http://www.gfycat.com/…allicgossamerwingedbutterfly
    umut çok güzel bir mücadele ile topu kazanıyor ama topu attığı isim yasin öztekin.

    http://www.gfycat.com/…ginativeniceafricanfisheagle
    yine kalitesiz bir orta ama semih’in müthiş asistiyle değer kazanıyor. sabri’nin çok hatalı olduğunu düşünmüyorum. daha yakın olsaydı, ters bir topta rakibini aradan kaçırma şansı çok yükselirdi. açıkçası, gökhan; oradan, o vuruş tarzıyla, yüz kere vursa doksanında kaleyi bile tutturamaz gibi geliyor bana. yapacak pek bir şey yok.

    http://www.gfycat.com/esteemedshamelessibizanhound
    golün ardından moralsizlik hemen belli ediyor kendini.

    http://www.gfycat.com/palatablelankygrouse
    ceza sahası içerisinde rakibinin bu kadar kolay pas yapmasını engelleyemezsen o maçı da kazanamazsın.

    http://www.gfycat.com/…lipperybrokenfirebelliedtoad
    dog day afternoon şu entry’sinin ardından pozisyonun tekrarını istemişti. sanırım buradan bahsediyor. bence burada sadece iyi pozisyon alma çabası var. selçuk’un aklında frikik almak olabilir. o da selçuk’un akıllı olduğunu gösteriyor. galatasaray müthiş oynuyor olsaydı da frikik almaya çalışmasını normal görürdüm ben. sonuçta iyi kullanıyor ve gol için güzel bir şans. rhodolfo'nun topu kaptıktan sonraki çıkışları çok hoşuma gidiyor ama çok amaçsız ilerliyor. 'topla gideyim şöyle bi, belki bi şey çıkar' kafasından çıkıp etrafına bakınarak atak geliştirmeye çalışsa mükemmel olur.

    http://www.gfycat.com/…ccurateamazingindianelephant
    burada semih aut olduğunu iddia etti. açıklığa kavuşturalım; semih topun çizgiyi geçtiğini değil, müdahalesinin ardından topun ismail’e çarparak dışarı çıktığını iddia ediyor.

    http://www.gfycat.com/sillyconstantasianporcupine
    sabri yine ortalarda yok. pas attığın adam da topu ayağında tutamıyor. delirmemek mümkün mü?

    http://www.gfycat.com/…obbysomberbernesemountaindog
    bu nedir ya? kime bağırıyorsun? gördüğü her futbolcunun tek tek ismini söylüyor. aklında hiçbir taktik yok, eminim. bir rastgele bakarsa sadece gaz verecek.

    http://www.gfycat.com/spanishactualandalusianhorse
    umut strikes back. ne anlatılabilir ki? tek pozisyonda yapmaya çalıştığı hareketlerin hiçbirini beceremedi.

    http://www.gfycat.com/pastelblissfulbarasinga
    chedjou da bu pozisyonla birlikte tüy dikti.

    beşiktaş maçı galatasaray’ın her sorununun kabak gibi ortaya çıktığı bir maç oldu. bu takımda sneijder, podolski ve selçuk’un kötü oynama şansı yok. herhangi biri kötü oynarsa maç kazanmak çok zor hale geliyor. çünkü diğerleri fark yaratacak kalitede değil.

    dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz; ben bile sıkıldım analizlerin klişeleşmesinden, galatasaray yönetimi sıkılmadı.

  • sabri sarıoğlu'nun görüntülü analizi

    4 aralık 2015 galatasaray bursaspor maçında sabri sarıoğlu'nun yaptığı bir buçuk asistin üzerine bu analizin iyi geleceğini düşündüm.

    hemen gaza gelip sabri’yi övmeye çalışan bazı galatasaraylılara karşı ortalık karışmadan vaziyet aldım. sabri’nin aslında ne kadar da muhteşem bir bek olduğunu anlatmalarına fırsat vermeden bu olayı kapatalım istiyorum.

    analize başlamadan önce futbolcu ıslıklama olayını kendi açımdan değerlendireyim. bugün mehmet demirkol, yazısında; ‘ıslıkladığın oyuncunun attırdığı gole sevinmek mantıksız değil mi’ diye soruyordu. hayır, değil. taraftar, ıslıkladığı oyuncunun attırdığı gole değil, tuttuğu takımın attığı gole sevinir. taraftar galatasaray’ı ıslıklamaz, o formanın içindekini ıslıklar.

    öte yandan, sahadaki oyuncuyu ıslıklamanın takıma, dolayısı ile taraftara zararı yok mudur?

    taraftarın tepkisini başka nasıl göstermesini bekliyorsunuz? tribünde beğenmediği ıslıklar, suçlu olur; sosyal medyada eleştirir, suçlu olur; tepkisini göstermek için kulübe para kazandırmaktan vazgeçer, suçlu olur. eleştiren taraftar için o günün önemi kalmamıştır artık. zamanla içinde biriktirdikleri bir yerden sonra taşmaya başlar, dolayısı ile şimdiyi bırakıp yarın için hamlelerini yapar. ‘hep destek, tam destek’ romantikliğinin milyonları ceplerine indiren adamların olduğu ortamda her şeyi daha da kötüye götürdüğünün farkındadır.

    son olarak da, sabri’nin yönetimin teklifi ile sözleşme yenilediği, bu yüzden kendisinin hiçbir suçunun olmadığı görüşüne değineyim. bundan daha saçma bir argüman üretmek mümkün değildir sanıyorum. taraftar zaten sabri ile sözleşme yenilenmesine tepki gösteriyor. olayın nedeni sabri’nin ta kendisi. bu durumda sabri ve yönetimden başka tepki gösterilebilecek kim var?

    neyse, bu konuda dolu olduğumdan çok uzadı. bursaspor karşısındaki sabri’yi görelim biraz.

    http://www.gfycat.com/unfoldedheavenlyeider
    http://i.imgur.com/vb55zry.gifv
    sabri için takım oyunu diye bir şey yok. takım arkadaşları kendi aralarında takılsın istiyor. top tekrardan kazanıldığı andan itibaren dünya sabri’nin umrunda değil. özellikle top jose rodriguez’e son olarak geldiğinde, pas olanağı yaratmak için çizgiye doğru koşmaya bile tenezzül etmiyor. yorgun da değil ki, mazeret üretelim... henüz 10. dakika. bu tarz hataları yaptıktan sonra deli gibi koşup mücadele etmenin pek bir anlamı kalmıyor maalesef.

    http://www.gfycat.com/…ventionalrequiredbengaltiger
    http://i.imgur.com/mqiajaw.webm
    hiçkimse sabri’nin hücumdan ziyade savunmacı bir bek olduğunu iddia etmiyordur herhalde. dolayısı ile ben de takım hücumlarına katılmasında pek sorun görmüyorum. tabii, hücumda da ezbere top oynamaya çalıştığı gerçeğini değiştirmiyor bu. katılmak ile yararlı olmak çok farklı şeyler.

    http://www.gfycat.com/reasonablebriskgenet
    http://i.imgur.com/sgnjmr2.mp4
    her ortayı takım arkadaşının kafasına açmak zorunda değil hiçkimse. taraftar da –çoğunlukla- ortaların dağa taşa gitmesinden şikayetçi. tehlikeli bir noktaya ulaştırmayı başar, ciğerimi ye. bak, üstüne bir de dönen topu tek pasla arkadaşına vermişsin, mis. işte ben bunu görmek istiyorum ya, fakat sabri tüm bunları ayda yılda bir başarabiliyor. (gerçi ortayı burak'a değil, podolski'ye açmaya çalıştığını düşünüyorum ama neyse...)

    http://www.gfycat.com/tightconfusedbinturong
    http://i.imgur.com/bipn3k2.gifv
    yahu çıksana ileri? mustafa denizli’nin önüne geçip beklemenin mantığı nedir, bilemiyorum.

    http://www.gfycat.com/ecstaticaggravatingbear
    http://i.imgur.com/skggedm.gifv
    bu pozisyonda geriye çok iyi koşuyor. iki rakibin arasında da çok iyi pozisyon alıyor. hep topla giden adamı hem de boştaki adamı güzelce kontrol etmeyi başarıyor. peki, chedjou’nun tepkisi neye?

    http://www.gfycat.com/concretetiredbass
    http://i.imgur.com/fmaqt2s.gifv
    ondan sonra, taraftar beni niye ıslıklıyor? çünkü senin yüzünden takım neredeyse gol yiyordu. savunmada böyle bir hata yaptıktan sonra ne yaparsan yap, hiçbir önemi kalmıyor artık. sabri muhtemelen maç sonrasında yatıp gözlerini kapadığında ‘bugün ne iyi oynadım’ diye düşünüyordur. halbuki tamamen bursaspor’un beceriksizliği sayesinde kendini mutlu hissettiğinden haberi yok. bir maç 5-2 kazanılacağına, 2-0 kazanılsın. çünkü futbolda az gol yemek, çok gol atmaktan çok daha zordur. senin de takımdaki ilk görevin gol yedirmemekse ve bunu beceremiyorsan yeteri kadar iyi değilsin demektir. bütün olay bu.

    http://www.gfycat.com/gleefuldisguisedalligator
    http://i.imgur.com/vce7d4c.gifv
    galatasaraylı oyuncular tarafından zincirleme oluşturulan bir pozisyon. tabii ki zincirin başını sabri tutuyor. kalecinin kontrol edeceği kabak gibi belli olan topa gidip baskı yapmaya çalışıyor hâlâ. sonuç olarak; kanadı boş.

    http://www.gfycat.com/competentwickedhatchetfish
    http://i.imgur.com/yeuwzxg.gifv
    birkaç kişi sabri’nin saçma sapan sol kanatta dolaştığından bahsetmişti. sabri, korner atışı sırasında gol aramaya giden hakan balta’nın yerini doldurmaya gidiyor. görüldüğü üzere geride kimse kalmamış. oldukça normal.

    http://www.gfycat.com/slightfrayedharpseal
    http://i.imgur.com/flis1g3.gifv
    saçma sapan yerlerde pas hatası yapmasak iyi olur gibi sanki. bunları her maç mutlaka yapıp kırk yılda bir yaptığı doğru hareketler için övgü beklemek oldukça ahmakça.

    http://www.gfycat.com/sharpleanhippopotamus
    http://i.imgur.com/diof5gs.gifv
    daha önceki pozisyonda iki oyuncunun arasında dengeyi iyi kurup güzel savunduğundan bahsetmiştim. burada ise tam tersi. yine takım olarak savunmadaki acizliğin ön plana çıktığı atakta sabri ikiye tek kalıyor. bence iki oyuncudan birini tercih etmesi gerekiyordu çünkü bu durumda her iki oyuncuya gönderilen topa da müdahale etme imkanı yok. biri seçip onun topla buluşmasına engel olmaya çalışmak daha mantıklı geliyor bana.

    http://www.gfycat.com/veneratedserpentinehorse
    http://i.imgur.com/3kwxfll.gifv
    şu çizgiye paralel taçı kim öğrettiyse, allah onu kahretsin. bir insanın kullandığı taçların yüzde 95’i aynı olur ve rakibe gider mi ya?

    http://www.gfycat.com/scornfulradiantavians
    http://i.imgur.com/7srev6q.mp4
    yürüme ulan, yürüme. açıl, git kenarıya doğru.

    http://www.gfycat.com/fondplushdogwoodtwigborer
    http://i.imgur.com/jc93rdr.mp4
    yine en doğru kararı verip rakibinin üstüne giderek kendi alanını boşaltmayı uygun görüyor. burada kendisini pek suçlamak istemiyorum ama bir insan her pozisyonda mı yanlış karar verir arkadaş?

    http://www.gfycat.com/…hedweightyamericansaddlebred
    http://i.imgur.com/vhju2pd.mp4
    sabri, altı bursalıyı durduk yere atağa çıkarmayı başararak bir rekora imza atıyor.

    http://www.gfycat.com/…arveloussomberasiandamselfly
    http://i.imgur.com/aoftwao.mp4
    tam baskı yapması gereken yerde ise, beklemeyi seçiyor. herkes yerleşmiş zaten, ceza alanının dışında rakibinin neden kolayca dönmesini ve hareket etmesini sağlıyorsun? yapışsana adama.

    http://www.gfycat.com/innocentdefiantibex
    http://i.imgur.com/vpp2rfg.mp4
    tamam, orada bulunup kafaya çıkmak önemli. kendi şansını yaratmış oluyorsun ama abartmamak da lazım. podolski’nin harika kontrolü ve bir o kadar güzel vuruşu olmasa, hiçbir anlamı yok bu asistin. xavi’nin messi’ye yaptığı harika asist ile arasında nitelik olarak pek bir fark yok. boş kaleye gol atmak kadar değerli.

    http://www.gfycat.com/…vancedmarvelousibadanmalimbe
    http://i.imgur.com/h8lliek.mp4
    ne demiştik? topu tehlikeli noktaya aktarmayı başar, başka bir şey istemiyoruz. yaptığı yarım asist, çok bilinçli olmasa da, doğruyu yaptığı için takdir edilesi. arka direğe doğru yüksekten saçma sapan bir orta da açabilirdi. çoğu zaman öyle yapıyordu, nadiren bunu yapıyor. kötü bir futbolcu olmasının nedeni de bu zaten. yanlışı çok kez yapıp doğruyu bir o kadar az yapmak.

    http://www.gfycat.com/…thickattwatersprairiechicken
    http://i.imgur.com/biweyss.mp4
    pas almaya üşenen adam hırslanınca nasıl koşuyor öyle?

    http://www.gfycat.com/respectfulfakehorsemouse
    http://i.imgur.com/felv7k7.mp4
    budur ya. düzgünce pas alışverişinde bulunduğunu anca maç sonunda görebiliyoruz.

    sabri biraz burak yılmaz’a benziyor. bu yıla kadar, yığınla hata yapıp arada gol attığı için savunuluyordu burak. sabri de yığınla hata yapıp birkaç doğru oyun oynayabiliyor maç içinde. galatasaray, hataları doğrularından fazla olan oyuncuları kaldırabilecek bir kulüp değil. hele o hatalar ölümcül ise.

    şans eseri sabri sarıoğlu'nun hücumda nispeten iyi olduğu bir maça denk geldik. bir de savunmadaki hataları aynı şekilde devam ettirip hücumda hiçbir şey yapmadığı maçları -ki sayısı az değil- düşünün. izlerken insanın gözlerinden kan geliyor.

  • lukas podolski

    podolski'nin ligde oynadığı mevki: sağ açık
    gomez'in ligde oynadığı mevki: forvet.

  • wesley sneijder'in görüntülü analizi

    not: her pozisyon için iki link var. imgur ve gfycat.

    galatasaray’ın sürekli hatalarına göz dikmekten sıkıldım. amacım eksiklikleri ortaya koyup takımın gelişmesi için kamunun dikkatini çekmek olsa da, durmadan kara bir tablo çizmek hoşuma gitmedi. bu doğrultuda, yeni konumuzun baş aktörü; wesley sneijder oluyor.

    29 kasım 2015 kasımpaşa galatasaray maçında wesley sneijder’i ele alıyoruz. kişisel fikrime bakacak olursak; sneijder, ortalama oyununun biraz altında kalmış bu mücadelede. böyle düşünmemin nedeni; sneijder’in ikinci yarının son 30 dakikasında pek ortalarda görünmemesi. tabii bunda galatasaray’ın takım halinde oyunun kontrolünü kasımpaşa’ya kaptırması da büyük etken. sneijder, takımının oyun kalitesi ile doğru orantılı olarak performansı değişkenlik gösteren bir adam. bir önceki analiz için; (bkz: burak yılmaz'ın görüntülü analizi)

    http://i.imgur.com/divxidv.gifv
    http://gfycat.com/gregariousblackandwhitediscus
    ilk pozisyonumuz. henüz 5. dakikada sneijderlik bir pas ile burak’ı kaleci ile karşı karşıya bırakacak fakat kasımpaşalı oyuncu topu –büyük ihtimalle- koluyla kesiyor. top geçmediğinden bilemiyoruz, belki pasın şiddeti biraz fazla da kaçmış olabilir ancak elimizdeki veriler(görüntü), sneijder’in oyunun hemen başında skoru değiştirebilecek hamlelerde bulunduğunu gösteriyor.

    http://i.imgur.com/t9rkgc4.gifv
    http://www.gfycat.com/talkativevaluablebarebirdbat
    bir dakikalık saygı duruşunu hak eden bir ara pas. zaten sözlükte de çokça dile getirilmişti maç saatinde bu pasın güzelliği ama insan bakmaya doyamıyor ya. bakın, taa ordan topu takım arkadaşının ayağına getirmeyi başarmayı geçtim; sen şöyle bir ileriye doğru bakıp o arayı nasıl görebiliyorsun? sahadaki tüm futbolcular arasında sneijder’in en önemli farkı bu işte. mourinho boşuna ‘çalıştığım en iyi iki 10 numaradan biri sneijder’ demiyor. burak meselesini hiç açmayalım, daha önce konuşmuştuk, şu güzel ortamı bozmaya gerek yok. forvetiniz crespo ise şöyle sanat eseri bir bitirici vuruşla sonlanıyor ve internet aleminde pası atan adam göklere çıkarılıyor. burak ise...

    http://i.imgur.com/zzkqoqd.gifv
    http://www.gfycat.com/…aldemandingafricanclawedfrog
    sneijder’in alışılagelmiş ortalarından biri. bence bir futbolcunun ters ayağını iyi kullanamaması büyük eksiklik olmasa da, iyi kullanabilmesi büyük avantaj. daha dakika 12. 12 dakikada oluyor tüm bunlar. 12 diyorum. tabii ki mustafa denizli’nin burak karşısındaki çırpınışlarını da es geçemezdim bu pozisyonu aktarırken.

    http://i.imgur.com/i2jhjkd.gifv
    http://www.gfycat.com/…lphysicalamericanindianhorse
    yine burada da es geçemedim. emre çolak’ın pas yeteneği çok yüksek. keza podolski’nin de öyle. burak da ayağını düzgün kullanınca bu tür paslaşmalar olağan hale geliyor ama galatasaray’da kırk yılda bir görüyoruz şunu. çünkü aynı pozisyonu tekrar oynayın desek burak büyük ihtimalle o basit görünen pası atamayacak.

    http://i.imgur.com/h5itjph.gifv
    http://www.gfycat.com/agonizingformalconch
    sneijder’i övelim diye saçma sapan beşiktaşlı romantikliğine de bürünmeyeceğim tabii ki. burada sneijder ekstra bir iş değil, gerekeni yapıyor. galatasaray’da oynayan bir oyuncunun bu pasları atabiliyor olması gerekiyor zaten. fakat sabri gerekeni yapamıyor. yine galatasaray’da oynayan bir oyuncunun o topu kontrol etmesi gerekir. arada şanssızlık olabilir ama sürekli aynı hatayı yapıyorsa, takımdan gönderilmelidir.

    http://i.imgur.com/gfl43l5.gifv
    http://www.gfycat.com/waryethicalhackee
    yine çok basit gibi görünen ama galatasaraylı diğer futbolcuların genelde yapmamakta ısrar ettiği tek pas seçeneği... illa ki şöyle bir kontrol edilecek, dönülecek, ondan sonra pas atılacak.

    http://i.imgur.com/awlajxo.gifv
    http://www.gfycat.com/teemingwearyfeline
    sneijder’in topa düzgün vuramama kaynaklı pas hatalarını kolay kolay göremezsiniz. kaliteyi ortaya koyan bir diğer husus da bu. bazen anlaşmazlıklar nedeni ile hata yapılabiliyor.

    http://i.imgur.com/utmamth.gifv
    http://www.gfycat.com/…ablelegitimatelaughingthrush
    sneijder gerektiğinde pres de yapıyor. yine gereksiz bir biçimde topun olduğu yerde bittiğini iddia etmiyorum ama ‘eli belinde’ diye tabir ettiğimiz oyunculardan kesinlikle değil. maç sonlarındaki isyanı da aynı sebepten. adam maçı kazanmak istiyor. bir futbolcuda olması kabul edilemeyecek –fakat birçok futbolcuda olan- vurdumduymazlıktan eser yok.

    http://i.imgur.com/wrv4edk.gifv
    http://www.gfycat.com/…eteflickeringeyelashpitviper
    pozisyonun başında iyi yer alarak selçuk’un kendisine pas atmasını sağlıyor. ardından da emre’ye düzgünce aktarıyor topu. yine görevini yapıyor. emre’ye atmak yerine burak’ı aradan görebilir miydi? bu açıdan anlamak imkansız.

    http://i.imgur.com/zxiyszo.gifv
    http://www.gfycat.com/unfoldedplasticamphiuma
    kimse kusura bakmasın, bu pas hatasını tamamen yasin’e yükleyeceğim ben. abi nereye gidiyorsun? çizgiye tek başına gidip ne yapacaksın orada? o pas geçse bile ne olacak yani? yaklaşsana sneijder’e. top ayağında kalsın, ki takım çıkabilsin.

    http://i.imgur.com/q5a5ct9.gifv
    http://www.gfycat.com/slimdefenselessantelope
    bunu da farklı amaçla aldım. çünkü futbolda teknolojinin kullanılmasını istemeyen karşı takım taraftarı kim varsa, görsün de içimin yağları biraz daha erisin. umarım buna benzer pozisyonlar beşiktaş’a, fenerbahçe’ye falan da olur. hakemin kafasını az sola oynatması yüzünden pozisyonu süzmesi zorlaşıyor. tam çizgiye hizalanıp topu direğin solunda veya sağında görmesi ile gol kararını verebilecekken o hafif kafa kayması ile maçın kaderi etkileniyor. siz daha ‘futbol hatalarla güzel’ demeye devam edin.

    ek yardımcı hakemler dünyanın en gereksiz icadı. bi haltı göremedikleri gibi orta hakemin de tereddüte düşmesine yol açıyorlar. bu pozisyonda orta hakem bir şekilde çizgiyi geçtiğini görse bile nasıl versin?

    http://i.imgur.com/cjiuj2v.gifv
    http://www.gfycat.com/antiquehilariousduckling
    galatasaray’da bir de topun kendine gelme ihtimalini fark ettikten sonra pas açısı yaratmayan futbolcu sorunu da var. elektrik direği gibi top bekleyen futbolcular yüzünden bu takım iyi oynayamıyor.

    http://i.imgur.com/ykcmipq.gifv
    http://www.gfycat.com/simpleripeguillemot
    burada galatasaray neredeyse sneijder yüzünden gol yiyecekti. pozisyonun bir dakika öncesinde hakan balta topun önünde durdu diye kendisine sarı kart gösteren hakem, rakip topa ayağını uzatmasına rağmen devam kararı veriyor. yazık lan sneijder’e, bir de bunlarla uğraşıyor.

    http://i.imgur.com/jviyjf1.gifv
    http://www.gfycat.com/limpingboldbittern
    umut bulut vs wesley sneijder. sneijder resman sadece bakarak rodriguez’in öne çıkmasını sağlıyor. her kasımpaşalının başında bir galatasaraylının olduğunu da bildiği için topu ayağında bulunduran oyuncuya koşuyor çünkü rakibinin topu ileri vurmaktan başka şansı yok. her pozisyonda topu kapacağım diye deli dana gibi koşmaya gerek yok yani. boşu boşuna kendini yormaktan başka bir işe yaramıyor.

    http://i.imgur.com/nftwokw.gifv
    http://www.gfycat.com/…eeablescaryblackfootedferret
    sneijder’in maçta yaptığı en saçma hareket. kesinlikle iyi şut çeken bir oyuncu. ceza sahasının dışından çok etkili vuruyor ama bu kadar çaprazdan vurmak da abartı. gerek yok canım benim.

    http://i.imgur.com/ypdj8pz.gifv
    http://www.gfycat.com/spicydelicioushookersealion
    selçuk vs sneijder. burada selçuk ayağında top tutmakla yanlış yapmadı bence. sadece iki oyuncu arasındaki tarz farkını göstermek istedim.

    http://i.imgur.com/o2qam9s.gifv
    http://www.gfycat.com/opulentconfusediberianmole
    sert gelen topu arkadaşının önüne doğru bırakmak öyle kolay değildir.

    http://i.imgur.com/tsbldcl.gifv
    http://www.gfycat.com/…riencedartisticfreshwatereel
    yine ‘gerekeni’ yapıyor. saçmalamıyor.

    http://i.imgur.com/fnolnjg.gifv
    http://www.gfycat.com/torntamecygnet
    top kendisine gelmeyince verdiği tepkiyi seviyorum sneijder’in. kendine boşluk yaratmaya çalışmış, o topu istiyor, güzel bir atak yaratabileceğini düşünüyor. olmayınca üzülüyor. bu karakterdeki insanlarla maç kazanılır işte.

    http://i.imgur.com/texppbu.gifv
    http://www.gfycat.com/honoredbluegoshawk
    yine anlaşmazlık nedeni ile kaptırılan bir top. gerçi daha çok sneijder ‘anlaşamayan’ taraf. aradan, penaltı noktasına doğru oynamayı düşünse, podolski’nin güzel koşusu golle sonuçlanabilirdi. savunma da araya girebilirdi tabii ki ama denemediği için bilemiyoruz.

    sneijder’in kasımpaşa maçındaki performansı buydu. başta da belirttiğim gibi ikinci yarının sonuna doğru –takımın da etkisiyle- silik bir görüntü çizse de maçın sonucunu değiştirmeye yönelik birçok hareketi olmuş, sevgili 10 numaranın. kısacası; galatasaray’a bir sneijder az geliyor, farklı mevkide bir tane daha lazım.

  • burak yılmaz'ın görüntülü analizi

    not: imgur engellendiği için dns ayarlarını değiştirmeyen, hotspot shield gibi programlar veya vpn kullanmayanlar linkleri açamaz. gif’lerin boyutu hayvan gibi olduğu için öyle her siteye yüklenmiyor. hem böylece açamayarak telefonunuzun internetini sömürmenizi de engellemiş oluyorum. bu yüzden teşekkür etmelisiniz bana. şaka bir yana gfycat'e de yükledim. alternatif link oldu. hem boyutu da düşürüyor ama siz yine de 3g ile bağlıyken açmayın. bir önceki analiz için; (bkz: benfica galatasaray maçının görüntülü analizi)

    aklımda uzun zamandır vardı. fernando muslera vs burak yılmaz başlığının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçti ve bu süre zarfında burak yılmaz’ın oyun tarzında herhangi bir değişiklik olup olmadığını, oyuna katkısının artıp artmadığını görelim istedim. bundan sonra da maçları genel bir şekilde analiz etmek yerine kafama esen bir futbolcuyu seçip onun üzerinden sonuca gitmeyi düşünüyorum çünkü bana kalırsa galatasaray’ın kaliteli taktikten çok, kaliteli oyuncu sıkıntısı var. sonuçta ne kadar iyi taktik kurgularsanız kurgulayın, onu sahada uygulayabilecek yetenekte oyuncular gerekiyor. bireysel yapılan analizlerde bu daha iyi ortaya çıkacaktır.

    öncelikle şunu söyleyeyim; maçı izlememiştim. burak yılmaz’ın nasıl oynadığı hakkında hiçbir fikrim yoktu, incelemeye nötr başladım. altı çizilmesi gereken bir diğer nokta da; elimden geldiğince burak’ın içinde bulunduğu pozisyonları almaya çalışmam. ‘şunu alayım, diğeri kalsın’ diye bir düşüncem olmadı. bunu özellikle belirtmemin nedenini anlayacaksınız.

    http://i.imgur.com/og2kusy.gifv
    http://www.gfycat.com/kaleidoscopicthinfish
    maçın başındayız. burak yılmaz, kendi imzasını taşıyan, top kontrol etmeye çalışırkenki debelenmesini gerçekleştirse de topu düzgünce takım arkadaşına aktarmayı başarıyor. hemen ikinci dakika içerisinde ilk olumlu hareketini yaptı. aslına bakarsanız, yapması gereken zaten bu. kimse arkasındaki adamı bakkala yollamasını ve topla kalenin dibine kadar gitmesini beklemiyor.

    http://i.imgur.com/ulv35v2.gifv
    http://www.gfycat.com/oblongslimyaracari
    dördüncü dakikada ikinci olumlu hareket geliyor gibi oluyor. stoperin kucağında beklemeyerek takım arkadaşına pas opsiyonu oluşturuyor. sonrasında ise tabii ki, kendisine faul yapıldı iddiasıyla topu rakibine teslim ediyor.

    http://i.imgur.com/ewxmn33.gifv
    http://www.gfycat.com/carelesssoulfulalaskajingle
    burak yılmaz kalenin –kendine göre- sağında kalmaya korkuyor. biliyor ne kadar kötü bir bitirici olduğunu. eğer kalenin sağından ceza sahasına girerse ya daha zor açı ile topu gönderecek ya da ters ayağını kullanmak zorunda kalacak. hâlbuki dümdüz bir şekilde kaleye inse, yasin de topu önüne bırakacaktı. saçma sapan bir şekilde sola koşmasının hiçbir mantığı yok. çapraz koşu iyidir, hoştur ama yerinde yapmak lazım. burada, stoperle arasında yeterince mesafe var. dolayısı ile kendine alan açması gerekmiyor, zaten boş.

    http://i.imgur.com/2jqs24h.gifv
    http://www.gfycat.com/ringedimprobablegreatdane
    top burak yerine sneijder’e gelmiş olsaydı, selçuk kaleci ile karşı karşıya kalmıştı. bu pası atamamanın taktik ile oyun tarzı ile alakası yok. kötü futbolcu olmak ile yeteneksizlik ile alakası var. her şeyi geçtim, önündeki sneijder’e verse topu, sneijder’in tek pasla yasin’i göreceğinden eminim.

    http://i.imgur.com/wmkpcid.gifv
    http://www.gfycat.com/darkapprehensivegull
    galatasaraylı oyuncular sağda sıkışıp güzel bir üçgen oluşturdukları sırada burak’ın önündeki boşluğu kullanıp yaklaşması lazım, fakat kendisi adeta ceza yayı ile aşk yaşadığı için takım orta sahaya geldiğinde burak yayın etrafından bir adım uzaklaşmıyor. gerçi uzaklaşsa da, devamı pozisyonun sonundakinden pek farklı olmuyor.

    http://i.imgur.com/ip6jjuo.gifv
    http://www.gfycat.com/earlyterrificagouti
    buradaki tek mazeret önündeki savunma oyuncusu olabilir. pozisyonu 7634723 defa izlememe rağmen burak’ın önünde yer alan arkadaş hafifçe dokunuyor mu, dokunmuyor mu, çözemedim. dokunuyorsa yapacak bir şey yok. o kadar kısa sürede ve mesafede reaksiyon vermek imkânsız. her şey şansa kalıyor ama dokunmuyorsa –bana daha olası geldi- yine beceriksizlikten başka bir şey değil. hazırlıksız yakalanamaz, her ihtimali düşünmek zorunda. ‘önümdeki vurur zaten kafayı yeaaa’ diyerek oynama lüksü yok. ‘ekstra’ bir şey istemiyorum. sadece yapması gerekeni yapmasını istiyorum.

    http://i.imgur.com/2teikbf.gifv
    http://www.gfycat.com/selfassureddecentangwantibo
    antalyaspor karşısında maçın yüzde 95’inde burak’ın ne yaptığını gösteren gif. ‘beklersem belki top gelir’ taktiği.

    http://i.imgur.com/9dahm1b.gifv
    http://www.gfycat.com/dependablepitifuldowitcher
    burak yılmaz’ın müthiş top sürme yeteneğini daha önce konuşmuş muyduk? hatırlıyorum sanki öyle bir şeyler.

    http://i.imgur.com/zfhms4g.gifv
    http://www.gfycat.com/preciousbareamphiuma
    sadece burak yılmaz’da ya da galatasaray’da olmayan bir sorun. hiçbir zaman kendi ceza sahasının yanında ve sırtı dönük bir savunma oyuncusuna faul yapan hücumcuyu anlayamayacağım. hayatın anlamını bulmak bile daha kolay benim için. faul olmayan durumlarda bile hakemlerin ‘ne şiş yansın ne kebap’ mantığıyla düdüklerine sarıldıkları bu tarz pozisyonlarda defans oyuncusunu sadece ‘rahatsız edip’ topla oynamasına izin vermek neden kimsenin aklına gelmez? bu pozisyona benzer bir şekilde, 2011 yılında elmander’in bilica’dan çalıp attığı bir gol vardı. o aklımda kalmış bir tek. başka yok, dört sene geçmiş üstünden. öff ne çok uzadı, kısacası şair burada zihinsel yeteneklere değiniyor.

    http://i.imgur.com/ohpp2yu.gifv
    http://www.gfycat.com/righthardtofindelephantseal
    bir bu çalım, bir de schalke maçında attığı çalım. burak’ın kariyerinin zirve noktaları. schalke maçında hiç değilse golle noktalamıştı. burada saha kenarında, oyuna girmeyi bekleyen adama pas atan ozan tufan akımından yararlanarak dünyanın en işe yaramayan görevini yapan çizgi hakemine nişanlıyor. bakın, bir forvet bir defa kaçırır, iki defa kaçırır. olabilir. insanlık hali. ama ben daha pozisyonun başlangıcında atağın golle sonuçlanmayabileceği hissine kapılıyorsam orada bir yanlış vardır. burak galatasaraylılara bunu öğretti. hiçbir pozisyon net değil onlar için. kimsenin içi rahat değil. bana kalırsa en büyük eksikliği bu. galatasaray’ın forveti, atması gerektiğinde gol atabilen biri olmalıdır.

    http://i.imgur.com/mah1jml.gifv
    http://www.gfycat.com/shrillbelovedhalicore
    ikinci yarıya geçtik bile. ilk yarıda burak yılmaz sadece bir defa savunma oyuncularıyla mücadeleye girmiş. onları rahatsız etmeye çalışmış. bu da ikincisi işte. umut bulut gibi deli danalar şeklinde baskı yapmasına gerek yok. bu pozisyonda olduğu gibi, top kendi yakınına geldiğinde karşısındaki oyuncunun aheste aheste hareket etmesini izlemesin, yeter. 45 dakikada yalnızca iki kez yaptı bunu.

    http://i.imgur.com/re4zzlx.gifv
    http://www.gfycat.com/eminentnauticalhypsilophodon
    üçüncü kez. ikinci yarıda daha mücadeleci bir burak izleyeceğiz sanki?

    http://i.imgur.com/tuccqu0.gifv
    http://www.gfycat.com/…ngpastdiamondbackrattlesnake
    bu arada rodriguez’in bu asisti hoş olsa da, taraftarın saçma sapan tepkisi yüzünden fazla abartılmış. o pası veremeyecekse galatasaray’da işi yok demektir. ‘ama veremeyen futbolcular var takımda’ derseniz, onların da işi yoktur. rodriguez bir ön libero değil, doğru. savunmada zayıf kaldığında kızamıyoruz ama hatalı paslarını da buna bağlamak oldukça ahmakça. hep dikine oynayıp hata yapıyorsan, dikine oynamamalısın demektir. performansı yüzünden eleştirilen selçuk bilmiyor sanki rodriguez gibi sürekli ekstra pas atmaya çalışıp top kaptırmayı. burada da kaliteli taktik devreye giriyor işte. selçuk’u sürekli yan pas yapmaya zorlayan, dandik oyun yapısı rodriguez’i de zorlamalı. baktı ki olmuyor, vazgeçecek. ısrarla aynı hataları yapmanın mantığı yok.

    burak’tı konumuz. söylenecek fazla bir şey yok. kalite böyle belli oluyor. podolski’nin göz ucuyla bile kaleyi görmesi yeterli. burak’ın eline dürbün versek yine oraya vuramaz o topu. yine takım taktiği ile uzaktan yakından alakası olmayan, oyuncunun bireysel yeteneği ile sonuçlanan bir pozisyon.
    sondaki ‘işaret etme’yi de bilerek aldım. sanırım rodriguez’i gösteriyor. ‘gol senin sayende’ oldu manasında. bir de neredeyse arkadaşının ayağından topu alıp kaleye sokmaya çalışan burak’ı düşünün. iki adet aynı oyuncudan bencil olmayanı her zaman daha kalitelidir. sahaya 11 kişi çıkıyorsanız bencilce davranamazsınız.

    http://i.imgur.com/oi9ndrf.gifv
    http://www.gfycat.com/…gincomparablecopperbutterfly
    yerde yatmakta olan kaleciyi vurmak.

    http://i.imgur.com/se1hfun.gifv
    http://www.gfycat.com/lateenviouskoalabear
    evet. dakika 80 oldu. arada kalan sürede burak yılmaz’ın siluetini bile göremedik. ikinci yarının başındaki mücadelesinden bu dakikaya kadar bir kez bile olsun şu tarz mücadeleye girmedi. işte bu yüzden başta ‘pozisyon seçmedim’ dedim. gerçekten de arada burak’ı gösterecek hiçbir şey yok.

    http://i.imgur.com/wyaebpv.gifv
    http://www.gfycat.com/…ayverifiableindianrhinoceros
    yine müthiş kontrolü sayesinde topu eline çarptırıyor. asıl göstermek istediğim nokta ise farklı. burak rakibinin üzerinden aşırtmaya çalışıyor topu. kafasından anlayabilirsiniz. topu göndermek istediği noktaya bakıyor bir an için. evet, kendisi rakibinin üstünden aşırtmak istediği topu göğüs hizasının üzerine çıkaramayacak kadar yeteneksiz.

    sonuç olarak, burak yılmaz geçtiğimiz bir yıl boyunca hep aynıydı, hiç değişmedi. benim, kendisinin ne kadar kötü futbolcu olduğunu belirtmemin ardından iki transfer dönemi –yaz- geçti ki ondan önceki bir sezonu da katarsak üç diyebiliriz. galatasaray yönetimi, üç sezondur bu soruna çare bulmayı düşünmedi. hamza hamzaoğlu da burak gibi, umut gibi oyuncuları pohpohladı. gidişi yine yönetimin saçmalaması nedeniyle olsa da, bu oyunculara prim vermesi ile kendi sonunu hazırladı. kalitesiz, yeteneksiz futbolcuları överek bir yere varılamayacağı belliydi. buradaki kritik nokta; parasızlığı mazeret gösterip gereksiz korumacı bir yaklaşımda bulunması oldu. elindekinin değerini bilmek önemlidir ama o değeri de ettiğinden daha pahalıya satmaya çalışmamak lazım.

  • benfica galatasaray maçının görüntülü analizi

    not: imgur engellendiği için dns ayarlarını değiştirmeyen, hotspot shield gibi programlar veya vpn kullanmayanlar linkleri açamaz. gif’lerin boyutu hayvan gibi olduğu için öyle her siteye yüklenmiyor. hem böylece açamayarak telefonunuzun internetini sömürmenizi de engellemiş oluyorum. bu yüzden teşekkür etmelisiniz bana. bir önceki analiz için; (bkz: galatasaray benfica maçının görüntülü analizi)

    http://i.imgur.com/hy0bwg0.gifv
    abi kim öğretti bu futbolculara taçlar illa çizgiye paralel kullanılacak diye? hamza hocanın bu saçmalığı görmüyor olması imkânsız. onun bu türlü bir taktik verdiğine de inanmak istemiyorum. bir kere bile isabetli kullanamadılar şu tacı. üç maçtır aynı.

    http://i.imgur.com/gbxtkst.gifv
    daha 40. saniye. sabri efendiye bakın. kendisi şehzade olduğu için rakibinin peşinden koşma gereği duymuyor. diğer analizlerde hep hataları söylüyorum, çözüm kısmına değinmiyorum diye eleştiriler aldım. öncelikle, çözüm üretmek teknik kadronun işi. onu da yapacaksam maaşa bağlasın galatasaray beni. ben sadece maç izleyen insanların olan biteni daha iyi görmesini sağlamaya çalışıyorum, hepsi bu. öte yandan, bu pozisyonun neyini çözeyim ya? adamın peşinden koşacaksın işte, bu kadar.

    http://i.imgur.com/ydtxjfh.gifv
    denayer ağır bir oyuncu. onu belirteyim de asıl değinmek istediğim nokta selçuk. bu çalımı yedi diye bir kimse çıkıp da selçuk’a laf edemez. çünkü selçuk inan 5 yıl önce de bu çalımı yiyecekti, dün de yedi, yarın da yiyecek. asıl suç, kendisinin bu özelliği olmadığını bilmesine rağmen o bölgede görev verenlerde.

    http://i.imgur.com/kmrh8mq.gifv
    hah şöyle ya. şu vücudunuzu kullanın arkadaş. galatasaray kadar yumuşak bir takım yok sanırım dünyada. üflesen yamuluyorlar. hâlbuki şampiyonlar ligi’nde fizik mücadele çok önemli. sürekli ikili mücadeleleri kaybeden bir takımın maç kazanma olasılığı yok.

    http://i.imgur.com/le0t9xc.gifv
    bu pozisyonda bir hata yok. sadece bir atağın gol olması ile olmaması arasındaki çizgiyi çok güzel gösterdiği için koydum. podolski atılabilecek en iyi pası atıyor. burak yılmaz eğer önündeki stoper gibi çabuk hareketlenmeyi akıl edebilseydi –ki bu saniyenin yarısı kadar bir süre ediyor belki de- kaleci ile karşı karşıya kalması hiç de azımsanacak bir ihtimal değildi. işte futbolda bu küçük farklar bile çok önemli olabiliyor bazen. hiçbir pozisyonda olabilecekleri hafife almamak lazım.

    http://i.imgur.com/qvsrc1z.gifv
    öncelikle; galatasaray çok gömülüyor geriye. geride kalıp rakibin bütün opsiyonlarını kapatsa neyse, onu da yapmıyor. oraya ileride geleceğiz. bu görüntüde benficalı orta saha oyuncularına bakmanızı istiyorum. hiçbiri yerinde durmuyor. topu alan arkadaşına pas açısı oluşturmaya çalışıyor. galatasaray’ın en büyük sorunlarından biri bu.

    http://i.imgur.com/xgo7nrv.gifv
    sabri sarıoğlu bu maçta çoğunlukla sağ kanat olarak oynadı. hamza hamzaoğlu sabri’nin oynadığı bir takımın maç kazanma ihtimalinin olduğunu düşünüyor.

    http://i.imgur.com/cmwwgyc.gifv
    ‘ay aman sakın vurmasın’. galatasaray rakibini zorlamıyor. başında 6523443 kişi bulunan bir rakip oyuncu mutlaka boşluk bulmayı başarıyor. çünkü kimse zorlamaya çalışmıyor karşısındakini. öylece durarak baskı yapılmaz. ayak sok, bir şey yap ya.

    http://i.imgur.com/lu8oglv.gifv
    illa açıklama yapmamı bekleyenler var; yapılması gereken tek şey, topu denayer’in önüne yuvarlamak.

    http://i.imgur.com/sa7v6pm.gifv
    şu dönen toplar meselesi çok can sıkıcı. ilk benfica maçında da böyleydi. fenerbahçe maçında da böyleydi. bu maçta da. çünkü galatasaray’ın ön liberosu olmadığı gibi savunması da hücumlarda hiç ileriye çıkmıyor. böyle olunca da rakip yarı alanının ortasında nal gibi boşluklar kalıyor. önemli olan bu değil tabii. asıl gif’in başında ve sonunda selçuk ile bilal’in konumlarına bakın. işte selçuk bunlarla da uğraştığı için formunu yükseltemiyor. tepkisinde yerden göğe kadar haklı.

    http://i.imgur.com/2ep3oyv.gifv
    gerekirse sabri’nin olumlu davranışını da söyleriz gardaş. böyle hücuma çıkılmaz. görüldüğü üzere çıkılamıyor da zaten. sabri dışında hareketli kimse yok. dolayısı ile pas opsiyonu da bulamıyorlar ve ya yana ya da geriye dönmek zorunda kalıyor oyuncular.

    http://i.imgur.com/m6be9aj.gifv
    çizgide sneijder’in üstüne giden kim? luisao. görevi ne? stoper. bir galatasaraylı stoperin bunu yaptığını düşünebiliyor musunuz? yapamadıklarından da değil bu. denemiyorlar bile. hep arkada bekliyorlar. bu da rakip hücumcuların elini kolunu sallaya sallaya galatasaray yarı sahasına geçmesi demek oluyor.

    http://i.imgur.com/0syn8uf.gifv
    komik aslında. selçuk’un topun üstüne yığılması falan. bir diğer büyük sorun da, pas atabilecekken atmamak. selçuk hem sağa hem sola açabilir oyunu ama topu ayağında tutmayı tercih ediyor. bence pas atılabilecek biri görüldüğü anda o top ayaktan çıkmalı.

    http://i.imgur.com/nicpaiy.gifv
    burak yılmaz kendi önünü iki saat açmaya çalışmak yerine topu sneijder’e yuvarlasa zaten arkadaşını şut çekebilecek açıya sokacak. ha, belki savunmaya çarpar falan ama önemli olan zihniyet. burak’a göre en son çaredir pas atmak. adam sadece zorundaysa atıyor. yoksa imkânsız topla vedalaşması.

    http://i.imgur.com/ptkn3xr.gifv
    gerçi atmaya kalktığında da zamanlamasını bile ayarlamayı beceremiyor ya. belki de kötü futbolcudur? bu ihtimali hiç düşünmüş müydünüz?

    http://i.imgur.com/qr8lqwb.gifv
    açıkçası bu pozisyonda sarı kart veren hakemin beynine sokayım. bu kadar kolay kart çıkarılmaz. çıkarırsan, dengeyi tutturmak için 10 futbolcuyu falan atman lazım oyundan. tüm bunlar burak’ın ‘why’ sorusunu sormasının saçmalığını gölgelemiyor tabii ki.

    http://i.imgur.com/51bt7fl.gifv
    yahu yakınınızda biri var ve pas verebiliyorsanız verin. bu kadar ya.

    http://i.imgur.com/8onulz7.gifv
    ilk golde karşı takımın en uzun oyuncusunun duran topta boş bırakılmasının yanı sıra, topa değememe ihtimali çok yüksek olmasına rağmen sazan gibi atlayan bir chedjou var. ayakta kalmayı başarsa gol olma ihtimalini daha azaltacaktı. bir de hamza hamzaoğlu'na değinmek istiyorum. 'hey' diye bağırıyor. kime seslendiği belli değil. bağırdıktan hemen sonra başka yöne bakıyor. bence aklında hiçbir şey yok o anda. 'gol yemememiz lazımdı, şimdi ne yapacağız' düşüncesi var gibi geldi bana kafasında. böyle boş bir şekilde manasız hareketini buna yordum ben.

    http://i.imgur.com/drfyz8n.gifv
    bir sürü doğru şeyi art arda yapınca sonuç alınıyor.

    olcan’ın rakibine zamanında yönlenerek topu çalması, sneijder’in tek topla bilal’i görmesi, savunmaya yapılan baskı, sneijder’in burak’a pası ve mükemmel bir bitirici vuruş. rıdvan dilmen, ‘yüzünü kapatıp buna vuran kimdi diye sorsanız podolski derim’ demişti. bu takımda bu golü atabilecek nadir hücum oyuncularından podolski. burak ve umut’un böyle bir şut çıkarmasını kimse beklemiyordur herhalde. bu yüzden umut sahada bütün maç yürürse hiçbir şey olmaz, podolski yürürse bile çıkar böyle bir gol atar. bu ihtimaller iki oyuncunun kalitesi arasındaki farkı direkt gösteriyor. bana kalırsa podolski ve sneijder sakatlanmadığı sürece oyundan çıkmamalıdır. diğerleri, oyunda fark yaratacak yeteneğin yanından bile geçmemişler.

    http://i.imgur.com/i15uvia.gifv
    hep tek pas yapmanın güzelliğinden bahsettim ama beceremiyorsan da bir anlamı yok. bunlar şampiyonlar ligi’nde ekstra özellikler değil. zaten olması gerekenler. yapamıyorsan yeteri kadar kaliteli değilsin demektir ve galatasaray’da oynamayı hak etmiyorsundur. bu kadar basit.

    http://i.imgur.com/jce3scj.gifv
    yerleşik galatasaray savunması... elli kere söyledim fala yumuşak olduklarını. bilal yine hızıyla göz dolduruyor.

    http://i.imgur.com/sadryzm.gifv
    top chedjou’ya gelirken sabri arkadaşına yaklaşacağına alıp başını gidiyor.

    http://i.imgur.com/35ctpob.gifv
    tek pası böyle yapacaksın işte. sneijder’in kafa sahadaki birçok futbolcudan yarım saniye falan önde. dolayısı ile bunu kullandığında fark yaratıyor.

    http://i.imgur.com/kpij2kb.gifv
    sabri yine rakibini müthiş bir biçimde takip ediyor. gerçekten özellikle sabri’yi yermek için ayıklamıyorum pozisyonları. her seferinde laf edeceğim bir nokta olduğunda sabri kendine yer bulmayı başarıyor, hepsi bu.

    http://i.imgur.com/dp6pwzy.gifv
    o top sneijder’e verilecek arkadaş. zorundasın.

    http://i.imgur.com/qaxny5p.gifv
    yine rakibin en uzun oyuncusu duran topta boş. ‘adamın ayağına geliyor’ diyeceksiniz ama adam akıllı tutan biri olsa ayağına geldiğinde bile önünü kapatabilirdi. selçuk da dokunamayacağı topa gereksiz hareket yaparak rakibinin işini kolaylaştırıyor.

    http://i.imgur.com/m9ootwz.gifv
    chedjou da pek parlak sayılmaz. herkes yaptığı asistleri ile övüyor ama savunmada inanılmaz savruk. pekiyi bir stoper olduğunu söyleyemeyeceğim. bu kadar çok ve kolay çalım yiyen iyi stoper olmaz.

    http://i.imgur.com/atm6yag.gifv
    bakıp bakıp ‘vay be’ diyelim diye koydum. gaitan’ın şutu çok zekice; muslera’nın kurtarışı, ondan da müthiş.

    http://i.imgur.com/tpcuafx.gifv
    yine minik farkların neye yol açtığını göstermek istedim. saniyenin binde bilmem kaçı kafayı geç sallayınca gol kaçırabiliyorsunuz. onun dışında her şey olması gerektiği gibi gelişmiş, sadece o ufacık zaman farkı nedeniyle bir golden olabiliyorsunuz.

    http://i.imgur.com/hly1cpt.gifv
    galatasaray’ın bir diğer taktiği de, eğer sneijder ceza sahası çevresindeyse top mutlaka ona atılmalı olmalı. umut’u altı pas içerisinde topla buluşturmaktan daha tehlikeli olur. hem de daha kolay.

    http://i.imgur.com/wxels0i.gifv
    şurada sneijder’in yaptığı koşudan bahsediyorum sabahtan beri. hücuma çıkarken topun gittiği yere doğru değişimli olarak iki futbolcu aynı anda pas opsiyonu yaratmaya çalışsa, galatasaray’ın top tutma sıkıntısı bir nebze olsun geçer. tamamen yine geçmeyecektir, çünkü onun içinde her futbolcunun kaliteli olması lazım. sabri, yasin, burak, umut gibi futbolcularla sabaha kadar paslaşmaya çalışsan ne değişir ki?

    http://i.imgur.com/gjeqk0l.gifv
    yasin öztekin ile top kontrol ediyorum isimli belgesel.

    http://i.imgur.com/a17wxtv.gifv
    yine dönen topu rakibin kolayca kontrol etmesi ve kontra. burada sabri’yi tebrik etmek istiyorum. pas yolu bu kadar güzel kapatılabilirdi. gaitan özel bir futbolcu olmayıp o topuk pasını atacak yetenekte olmasa, sabri; bu tehlikeli pozisyonu sadece doğru yerde durarak engelleyecekti. sonunda tabii yine kedi videosu var.

    http://i.imgur.com/amncmmf.gifv
    yabışıyo toplar. selçuk şu topu emre’ye verse ölür müydü? dikkat ettiyseniz sneijder eğer el kol hareketi yapıyorsa birileri de yanlış bir şey yapıyor. sadece onu izleyerek atakların nasıl harcandığını anlayabiliriz.

    http://i.imgur.com/rcbplad.gifv
    kaliteli bir forvet olsa, kaliteliden kasıt galatasaray’da oynamayı hak edecek kaliteden bahsediyorum, topun altına hafif girerek kaleciyi avlardı. yasin’in o topu kontrol etmeden vurmasının çok zor olduğu görüşüne katılıyorum ama yine kaliteli bir futbolcu olsaydı topu kontrol edip ayağından açmaz ve yine golü rahatça yapardı. yani bu yasin’in pozisyonda oldukça vasat davrandığı gerçeğini değiştirmiyor. bu arada yasin, geriye düştükten sonra oyuna girdiği için konsantrasyon sağlayamamışsa gitsin limon satsın. böyle saçmalık olmaz.

    http://i.imgur.com/omsah8n.gifv
    son saniye atağında 76421 metreden şut çekmek. hani, ne desem bilemiyorum. bunu bir futbolcu hangi mantıkla yapabilir, hiçbir yanıt bulamıyorum. sneijder’e yine el kol yaptırdınız. anlayın artık.

  • fenerbahçe galatasaray maçının görüntülü analizi

    not: imgur engellendiği için dns ayarlarını değiştirmeyen, hotspot shield gibi programlar veya vpn kullanmayanlar linkleri açamaz.

    bu sefer bayağı uzun oldu. galatasaray’ın yanına hem fenerbahçe’yi biraz da hakemi de ekleyince uzadı doğal olarak. lafı da uzatmayalım o zaman.

    http://i.imgur.com/fhsbj03.gifv
    diego çığlık çığlığa top isterken galatasaray defansında hiçkimsenin ilgisini çekmiyor. herkes klişe bir ortaya o kadar odaklanmış ki diego’ya pas gidebileceği kimsenin aklına gelmiyor bile. sonucunda oldukça tehlikeli bu pozisyon çıkıyor ortaya.

    http://i.imgur.com/rjswfyj.gifv
    çok güzel bir atak. burada anlatılacak pek bir şey yok zaten. markovic biraz daha yetenekli olsa nani’yi kaleci ile karşı karşıya bırakacak.

    http://i.imgur.com/n05gwid.gifv
    şimdi ben bu faul pozisyonunu neden koydum? sizce neden? belki bir benzeri olacaktır ileride?

    http://i.imgur.com/qnb1rym.gifv
    galatasaray’da benfica maçında bahsettiğim sorun devam ediyor. ondan önce de vardı. devam da edecek. savunma ile hücum arasında bağlantı kurulamıyor. arada hiçkimse yok. yarısı savunmaya gömülürken yarısı hücuma gömülüyor. hamza hamzaoğlu bir türlü şu sıkıntıyı çözemedi. fenerbahçe maçının ilk yarısında yenen baskının da nedeni buydu. topu ayağına alan pas alternatifi göremiyor ki.

    http://i.imgur.com/oypbmq1.gifv
    nani’nin en büyük problemi. nerede duracağını bilmiyor adam. ‘adamı geçtim, pası vereyim’ olayı yok adamda. illa diğerini de geçecek. bu yüzden de sağladığı fayda gereksiz yere düşüyor.

    http://i.imgur.com/ytn3jrt.gifv
    geçen sefer analizin eksenini kaydıran sabri sarıoğlu vardı. bu defa ona izin vermedim ama yasin öztekin çıktı başımıza. tüm maç boyunca faydasızdı.

    http://i.imgur.com/p2ub7ac.gifv
    yahu şu topu yaydaki podolski ile buluşturmak bu kadar zor mu gerçekten? adam akıllı bir pasla çok büyük bir tehlike yaratılabilir ama yasin öztekin’de bu tarz bir özellik yok. galatasaray kalitesinde bir oyuncudan bu pası atmasını beklemek çok abes değil diye düşünüyorum.

    http://i.imgur.com/ovyzwqn.gifv
    bir diğer derbi katili. bilal de çok saçma sapan bir oyun sergiledi.

    http://i.imgur.com/2ivwbjc.gifv
    tehlikeli hareket kavramının saçmalığı bu pozisyonda belli oluyor. fırat aydınus bilal’in rakibini sakatlama ihtimali olduğunu düşünerek çift vuruş veriyor. iyi de bu top daha temiz nasıl alınabilirdi ki? ihtimaller üzerine karar vermek hiç de adil değil bence.

    http://i.imgur.com/t5wm92y.gifv
    allah aşkına yasin burada ne yapmaya çalışıyor biri bana açıklasın.

    http://i.imgur.com/zetcgta.gifv
    pozisyonun başında van persie’yi izlemenizi istiyorum. o kadar harika yer almış ki. caner biraz akıllı davransa çok tehlikeli bir pozisyon bulabilir fenerbahçe. belki de ofsayttır orası ayrı. devamında ise klasik bir nani hareketi görüyoruz. dünyanın en gereksiz şutlarından birini çıkarmayı başarıyor.

    http://i.imgur.com/z3zluep.gifv
    burada umut podolski’nin kaçtığını görmesine rağmen topu kendisinin atmasının daha mantıklı olacağını düşünüyor. halbuki topun üstünden atlamayı denese podolski ofsayt olmayacak. bu sefer de caner’in araya girme ihtimali var tabii. yalnız caner de tam umut’a hareketlenmiş. belki onu da geçebilirdi top.

    http://i.imgur.com/nyzanvt.gifv
    sneijder’in hatalı pası kabak gibi belli de ben yine yasin’e çemkireceğim. hatalı bir şey yapmadı bence ama carole ne güzel bindirmiş işte, sen yuvarlayıver önüne adamın. durduk yere laf yedin bak benden.

    http://i.imgur.com/c5suwj4.gifv
    podolski’ye bakın. takımdaki koordinasyon eksikliği bu işte. oyuncular topun kendilerine gelmesi gerektiği zaman başka işler peşinde koşuyorlar. birbirlerinden kopuklar. devamı ise daha ilginç.

    http://i.imgur.com/kampjzk.gifv
    burada chedjou sarı kart yedi. maçın adrenalini ile herkes faul bile yok diye düşündü ama bence chedjou’nun sağ ayağı nani’nin sol ayağına çarpıyor. ikinci görüntüde hiç anlaşılmazken ilk görüntüde belli oluyor bu. üstelik chedjou da faul yaptığının bilincinde. sarıyı yiyince ‘daha ilk faulüm’ diye itiraz ediyordu.

    http://i.imgur.com/8vw3eno.gifv
    yalnız o sarının öncesinde de bu var. fırat aydınus’un çarpışmalar ve omuzla müdahale konusunda sorunları var sanırım. küçükken çok mu omuz attılar buna ne yaptılarsa. bir hakemin şuna faul çalmaması için hiçbir mantıklı sebep bulamıyorum.

    http://i.imgur.com/x3wwlte.gifv
    sabri işte, ne beklersin. benfica analizinde malın biri sabri ile dalga geçtiğimi söylüyordu. böyle garip insanlar da var.

    http://i.imgur.com/qhmci4e.gifv
    galatasaray’da bu tarz pasları yerine ulaştıracak bir forvet yok. bu yüzden hücumlar çok kısır kalıyor. şurada umut dönüp sneijder’i falan görse ne güzel olurdu. bu pozisyonda görmedi, bir dahakine görür diye bir şey yok. hiçbir zaman göremiyor. işin kötü tarafı bu.

    http://i.imgur.com/cqtryly.gifv
    yine benzer bir pozisyon. buna faul çaldı fırat aydınus.

    http://i.imgur.com/ob2zqrb.gifv
    yasin öztekin tabii ki düzgün kontrol edemiyor topu.

    http://i.imgur.com/ru0sx9v.gifv
    golden önce burada oyuncuların kafası karıştı ama bence hakemin herhangi bir suçu yok. yan hakem bayrağını kaldırdıktan sonra tam düdüğünü çalmaya yeltenirken selçuk’un gelişigüzel vuruşu sonrası oyunu boşuna durdurmamak için devam kararı veriyor. bana kalırsa güzel bile yapıyor. sonrasında golün gelmesi şanssızlık olmuş biraz.

    http://i.imgur.com/omvcvrg.gifv
    umut bulut’un müthiş top kontrol yeteneği karşınızda.

    http://i.imgur.com/0zzra6q.gifv
    yasin yine en doğrusunu yapıp tek başına ilerliyor ve topu kalecinin kucağına bırakıyor.

    http://i.imgur.com/gwe94su.gifv
    bu pozisyonda mehmet topal doğal olarak sarı kart gördü. kimsenin itirazı olduğunu sanmıyorum.

    http://i.imgur.com/avokvi3.gifv
    galatasaray ile fenerbahçe arasında ilk yarıda oluşan fark bu. iki takım tam tersi şekilde hareket ediyor. savunmadan çıkarken fenerbahçe birbirine yaklaşıp çoğalırken galatasaray tam tersi bir şekilde az adamla paslaşmaya çalışıyor. hücumda baskı yaparken de aynı şekilde daha çok adamla daha fazla koşuyor fenerbahçe. bu da galatasaray’ın rahat çıkamamasına neden olmuştu.

    http://i.imgur.com/t61kmro.gifv
    golde hata aramak biraz kötü niyetli olur. bilal’e ‘çok köşede kalmışsın’ ya da ‘muslera’ya tam ortaya tokatlıyorsun topu’ demek biraz abartı olur gibi. nereden bilsinler topun nereye ineceğini? bu arada gol ofsayt. televizyonda iki saat tartışılsa da ofsayt. bana hiçkimse ‘van persie aktif durumda değil’ dedirttiremez. bu pozisyonun ardından gündeme gelen ‘kural saçma mı’ sorusu ise çok saçma. çünkü kural çok saçma. kabak gibi belli yani. (bkz: futbolda yer alan saçma sapan uygulamalar) başlığında daha önce değinmiştim buna. topun atıldığı adam hareketleniyorsa ofsayttır kardeşim, o kadar. yalnız bu pozisyon için de hakeme çok kızmam. sonuçta oyuncular birbirine oldukça yakın. olur öyle hatalar ama şükrü saracoğlu stadı’nda hep galatasaray aleyhine bu tür ufak tefek hatalar denk geliyor nedense.

    http://i.imgur.com/dlth90h.gifv
    nani sağ ayağının burnu ile dürtmek yerine sol ayağıyla dokunsa topa kaleci ile karşı karşıya kalması hiç de uzak bir ihtimal değil.

    http://i.imgur.com/zyqfc1y.gifv
    sevgili bilal yine müthiş bir top kaybı yapıyor. diego ise biraz aceleci. aslında pasın şiddetini iyi ayarlasa çok tehlikeli bir atağa dönüşebilirdi pozisyon.

    http://i.imgur.com/imbexnr.gifv
    sabri strikes back.

    http://i.imgur.com/v3dagau.gifv
    bilal de sabri’den aşağı kalır değil.
    markovic tam bir bal yapmayan arı. bir şeyler yapmaya çalışıyor ama hiçbir zaman beceremiyor. liverpool’un kiralamasına şaşmamalı. bence yeteri kadar iyi değil. bu atakta da nani’yi görmesi gerekiyordu. oldukça güzel bir koşu ile müsait bir alan yaratmış kendine ama markovic, van persie ile ver-kaça girmeye çalışınca gitti güzelim pozisyon.

    http://i.imgur.com/lenbrk4.gifv
    yahu sarı kart görmesi için josef de souza’nın daha ne yapması lazım? küçük küçük hatalar birleşip çığa dönüşüyor yavaş yavaş.

    http://i.imgur.com/iz4jhpk.gifv
    bilal aradan umut’un önüne bıraksa ne güzel olurdu.

    http://i.imgur.com/g63uhda.gifv
    fenerbahçe’nin savunmadan çıkma görüntüsünde defansa 5 kişi gömülmüştü. orta sahadan gelen de iki yardımcı vardı. dedik ya tam tersi diye, burada üç kişi ile çıkmaya çalışıyorlar. bekler almış başını gitmiş, gözükmüyorlar bile. e, uzun top oynamaktan başka çare var mı?

    http://i.imgur.com/bj5g6hk.gifv
    van persie’nin en kötü olduğu pozisyon. o kadar müsait durumda topu (yanılmıyorsam) mehmet topal’ın önüne bırakamaması affedilir değil. zamanında atmamasının hiçbir haklı gerekçesi de yok. zaten iki kişiler. başka alternatifi de yok. yine de ilginç bir şekilde atmamayı tercih ediyor. galatasaray tarafında da günün bir diğer kötü ismi podolski’nin bu karş atağa neden olduğu gözden kaçmamalı.

    http://i.imgur.com/u2sehmk.gifv
    bu da de souza’nın ikinci sarı kartı. bana kalırsa iki pozisyon da pek tartışmaya açık değil.

    http://i.imgur.com/f7pbdmj.gifv
    muhteşem sabri yine pozisyon hazırlıyor. bence caner’in pas zamanlaması iyi değil. topa son bir kez daha dokunmayıp diego’ya biraz daha erken çıkarsa daha net bir pozisyon hazırlayabilirdi. böyle fazla yaklaşmış oldu ve topu rakibe kaptırmamak adına arkadaşının biraz gerisine pas vermek zorunda kaldı. yine de daha iyi bir pas çıkaracak pozisyonu vardı.

    http://i.imgur.com/i9audbd.gifv
    galatasaray bu tür ikinci topları hiçbir zaman kazanamadı. topun gittiği yerde sürekli fenerbahçelilerin bulunması bir noktadan sonra şans değil, iyi yer tutmakla, sahaya iyi yayılmakla ilgili.

    http://i.imgur.com/u7ysfyt.gifv
    markovic bu tarz top kayıplarını çok yapıyor. top sürerken avrupa seviyesinde sürüyor, pas atarken sabri seviyesine iniyor.

    http://i.imgur.com/8bkcfnm.gifv
    müthiş pas, aynı derecede zıt bir bitiricilik. pozisyonun ne kadar net olduğunu ben ikinci izleyişimde anladım. güzel bir aşırtma gol atmak için zemin ve hava müsait ancak yasin hiç de değil. ‘yüzde bir milyon net pozisyon’ derler ya, bu o.

    http://i.imgur.com/yp8wpzs.gifv
    burak’ın tripleri çok komik değil mi ya? ‘aha götüme vurdu lan!?’ hahaha. ba’nın hareketinin de tartışılacak bir şeyi olduğunu düşünmüyorum, kırmızı kart. burada fanatikler hareketin çok sert olmadığını söyleyecektir. aldırış etmeyin.

    http://i.imgur.com/duplozs.gifv
    nani biraz saçmalasa da topun markovic’e ulaşması bu pozisyonda en ideal seçenek. markovic de fena bir şut çıkarmıyor ama kalede muslera kedisi olduğu için şutlarda ekstra bir şeyler yapmalısınız gol olması için.

    http://i.imgur.com/0c1rneg.gifv
    yasin maç içerisinde ‘aman tadımız kaçmasın’ tarzıyla oynadı çünkü inisiyatif aldığında da bunlar oluyor. pek yetenekli olduğu söylenemez. markovic’e laf ettim ama hiç değilse topla gidebiliyor adam. yasin’de o da yok.

    http://i.imgur.com/vsmatkl.gifv
    ve işte fenerbahçe – galatasaray derbilerinin tanımı. her maçta buna benzer bir pozisyonu oluyor galatasaray’ın ve hiçbirisi verilmiyor. burada kjaer’in burak’ı düşürmek istemediğine hemfikirim. araya girmeye çalışıyor. önünü kesmek isterken ayakları birbirine dolanıyor, çarpışıyorlar. yalnız oyunculardan biri topa hareketlenirken diğeri onu kesmeye geliyor. yukarıdaki pozisyonları vermemin nedeni de oydu. rakibin yaptığı aşırı şarj var hepsinde. sen orta sahada olunca rahat rahat verebiliyorsun tabii ama hakemin kalitesi bu tür pozisyonlarda ortaya çıkıyor.

    http://i.imgur.com/iyfr5cs.gifv
    galatasaray’ın şanslı olduğu bir konu da diego başta olmak üzere fenerbahçelilerin maç boyunca pas hızlarını bir türlü ayarlayamaması. şurada çok da zor olmayan düzgün bir pas çıksa, bitti.

    http://i.imgur.com/dlapcau.gifv
    klasik burak saçmalaması. kendisi boş kaleye bile rahatça gol atabiliyormuş gibi oradan vole ile gol atacak. pozisyon sonunda podolski ve selçuk’un tepkileri aslında olması gerekeni gösteriyor zaten.

    http://i.imgur.com/8d69znl.gifv
    selçuk’un burak sendromu. illa ona geçirecek topu. ha, selçuk bu konuda yetenekli oldukça. yasin’e attığı pas gibi burak’ı da topla sık sık buluşturuyor ama aynı zamanda abartıyor da. şurada podolski’ye verse, o da tek topla kjaer’in solundan burak’a bıraksa, yapmak istediği çok daha kolay bir biçimde gerçekleşecek.

    http://i.imgur.com/u5kxshu.gifv
    markovic’in insanın içini bir hoş eden koşusu var. bu tarz denemeleri sık sık yapar ve son vuruşu gelişirse ‘allah’tan kiralık’ diyorum.

    http://i.imgur.com/jnakd1k.gifv
    bizim takımda şu topu tek tık ile arkadaşına aktarmak diye bir şey yok. illa önce kontrol edilecek, sonra pas verilecek. sneijder dışında hızlı oynayan yok. zaten oyuncular da durarak oynuyor. yavan bir takım oyunu çıkıyor ortaya.

    http://i.imgur.com/fxy1q46.gifv
    burada souza’ya kızdı pereira ama haksız bence. pozisyonun yakınında diye ona denk geldi bence. burada topa vuracak isim ba. pozisyonu onu izleyerek takip ederseniz topun geleceği noktayı kestiremediğini fark ediyoruz. souza’nın yapacak bir şeyi yok. arkadaki sinan gümüş’ü gözlüyor o. sneijder de hayvan gibi, küfrederek orta açıyor. sözlük’te biri yazmıştı ‘olcan’ın kafasına çarptırdı’ diye. aynen öyle.

    http://i.imgur.com/nknshpt.gifv
    yorgunluk belirtileri. konsantrasyon düşüyor tabii.

    http://i.imgur.com/tdldkgo.gifv
    iki takım oyuncuları da yorgun. demek ki kondisyon önemliymiş. diri kalan sayısı bir taraf lehine çok olursa maç sonlarında oyun tam tersine dönebiliyor. galatasaray da fenerbahçe’ye göre biraz daha diri kaldı. dolayısı ile son 20 dakikada topa daha fazla sahip oldu. yalnız oyuna sonradan girenler bu avantajı iyi kullanamıyınca pozisyon anlamında bir artı değer katmadı.

    http://i.imgur.com/2vvr8mf.gifv
    kusura bakmayın ama ben bu pozisyon nedeni ile sinan gümüş’ü harcarım. önce topu doğru düzgün kontrol edemiyorsun. sonra alper potuk’tan bile yavaşsın. alper dünyanın en yavaş futbolcusu değil ama pozisyon itibarıyla avantajın var. bunu bile kullanamıyorsun. yakalandığını kabullenip topu çekmiyorsun. çeksen sneijder başta olmak üzere 652461 tane takım arkadaşın pas bekliyor. kusura bakma ama bunların hepsini aynı anda yapınca kaliteli futbolcu olabileceğin ihtimali çok zayıflıyor be sinan. bu hareketi yapan sabri olsa küfürü yerdi ama hiç değilse sinan için ‘bu pozisyon özelinde beceriksizdi’ diyerek kendimizi avutabiliriz. oyuna sonradan girdiği maçların hiçbirinde umut vermediği gerçeği de ortada yalnız.

    evet, artık derdimi rahatça sikebilirsiniz. yalnız işsiz esprileri çok klişe artık. yeni bir şeyler bulup da gelin.

  • galatasaray benfica maçının görüntülü analizi

    not: imgur engellendiği için dns ayarlarını değiştirmeyen, hotspot shield gibi programlar veya vpn kullanmayanlar linkleri açamaz. boyutları yüksek olduğundan yüklenmesi de uzun sürecektir. napak gardaş fidyo yükeleyemiyoz.

    aslında derbi öncesi takımın ne durumda olduğunu görebilmek için yapacaktım bunu ama biraz ekseninden kaydı. yine de oynadığımız oyun konusunda fikir verecektir. maçı canlı izleyememiştim. önce yorumları okudum, ondan sonra da sindire sindire izledim. doğal olarak yorumlarda dile getirilen konulara daha fazla dikkat etme şansım oldu. neyse, seçtiğim pozisyonlara geçelim.

    http://i.imgur.com/ndk1ehq.gifv

    ilk pozisyonumuz doğal olarak maçın da ilk pozisyonu olan gol. büyük oranda gaitan'ın güzel hareketleri için koydum bunu ama dikkat çekmek istediğim bir noktaya da değinmiyor değil: chedjou'nun hep aynı hareketler ile kolay çalım yemesi ve 'sazan gibi' her topa atlaması. bir stoper olarak bu takımımızı sık sık tehlikeye atıyor. biraz da mecbur kalıyor, anlıyorum ama derbide chedjou'nun bu tarz hareketlerden uzak kalması lazım. bunun da yolu ön liberoların yardımından geçiyor.

    http://i.imgur.com/9ovm1v8.gifv

    pas alanı yaratamama. topu alan her oyuncunun sağ ön tarafına baktığınızda büyük bir boşluk görüyorsunuz. bu boşluk pas hattı kurulmasının önüne geçiyor, oyuncular sürekli sağına-soluna dönmek zorunda kalıyor. topla çıkarken orta yuvarlak çevresinde top isteyecek sürekli birinin bulunması lazım. bu, bence bizim takımın en büyük sorunlarından biri.

    http://i.imgur.com/t3gollo.gifv

    görüntüde 6 futbolcu var ve top kapıldığı anda hepsi birden hücuma kalkıyor. işte benim takımdan beklediğim bu. gol kokusunu alır almaz üstüne gitmek. iştahlı olmak futbolda çok önemli. bu sayede pozisyon şansınızı artırıyorsunuz. son olarak; bu yazının eksenini kaydırmayı başaran adama geleyim: sabri. aslında çok fazla yazmaya gerek yok. gif'in en sonunda sneijder'in hareketi her şeyi anlatıyor.

    http://i.imgur.com/s0qeut0.gifv

    bu defa da podolski anlatıyor. sabri'nin ne kadar kötü bir futbolcu olduğunu bunun gibi detaylar ortaya döküyor zaten. karambole bir asist yaptığı anda hemen göklere çıkarılıyor ama bu tarz hataları hep yapıyor.

    http://i.imgur.com/zu0xkwt.gifv

    yine iştah. tek başına deli dana gibi koşturup pres yapılmaz. baskı dediğin takım halinde olur. çok iyi olur, çok güzel olur. fenerbahçe karşısında da bu tarz takım halinde baskılarla rakibin yıldırılabileceğini düşünüyorum.

    http://i.imgur.com/c7tpewy.gifv

    sneijder ve diğerleri. işte sneijder bu yüzden büyük futbolcu. top aayağına gelmeden ne yapacağını biliyor ve uygulayışı da mükemmel. bu iki noktadan biri düzgün olmayınca olmuyor işte. ikisini birden yapabilmek önemli. belki biraz zorlama olacak ama adamda yasin farkındalığı olmasa o top ceza sahasına hiç gelmeyecek ve penaltı olmayacaktı.

    http://i.imgur.com/fpwc9z7.gifv

    hahah oyuncularımız hiç lafa gerek bırakmıyor ya. çok sevdim bunu. selçuk da sabri'nin mükemmel oyun anlayışından nasibini almış.

    http://i.imgur.com/bqiqrn4.gifv

    bakın, bu konuda ciddiyim. sabri taç kullanmayı bile bilmiyor. sadece çizgiye pararlel taç kullanmayı öğretmişler adama. önünde bomboş biri dursa, zinhar o topu ona atmaz. o tarafa bakmaz bile.

    http://i.imgur.com/s0fy84x.gifv

    atmaz abi, atmaz. o top çizgiye paralel gidecek!

    http://i.imgur.com/tehpprw.gifv

    sıkışan oyun üç adımda nasıl açılır? burada selçuk pas atmıyor bilal'e. bilal topu kendine çekiyor resmen. işte bu da altın kurallarımızdan biri olmalı. kimse olduğu yerde durmayacak. top arkadaşındayken pas açısı oluşturacak. bu sayede bayık futbolun önüne geçilebilir.

    http://i.imgur.com/vbo4zoe.gifv

    beyler daha yeni konuştuk ama. durmayın dedik. hareket biraz. derbide böyle oynarsanız pozisyona nasıl gireceksiniz?

    http://i.imgur.com/pydpsru.gifv

    burada da aslında başta bahsettiğim pas alanı açmama sorunu var ama chedjou harika bir pasla podolski'yi buluşturmayı başarıyor. burada pasın üstünde durmak istiyorum. şiddeti de falsosu da tam olması gerektiği gibi. daha mükemmelini düşünmek zor. podolski'ye sadece vurmak kalıyor. vuruşu da oldukça 'sade'. sert ve dümdüz. çeşitli atraksiyonlara girip çatala sokmaya uğraşmıyor. vurmak demişken bu pozisyona burak veya umut'un girdiğini düşünün. sonra, 'neden şampiyonlar ligi'nde başarılı olamıyoruz?' kazmaları doldurursan olamazsın tabii.

    http://i.imgur.com/vtnsqcw.gifv

    umut pres yapıyor diye oynatılıyor ya. ben bu presin doğru düzgün işe yaradığını görmedim. yaldır yaldır koşmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.

    http://i.imgur.com/0cdpm3s.gifv

    benim değil mi, atmıycam.

    http://i.imgur.com/zk7uwru.gifv

    melosuzluk. bilal ve selçuk. çok kolay çalım yiyorlar. rakibi ısıramıyorlar. bu da çok yumuşak kalmamıza neden oluyor. bir de sabri'ye odaklanıp tekrar izleyin lütfen. adam kanadını bırakıp chedjou'nun alanına girmeye çalışıyor. sola açılsa çok daha tehlikeli bir atak olabilirdi.

    http://i.imgur.com/tohazdl.gifv

    futbol basit bir oyun. sabri'nin pozisyonunda tek yapmanız gereken havadan gelen topu podolski'nin önüne doğru tek dokunuşla yuvarlamak. o kadar.

    http://i.imgur.com/3f0sdgx.gifv

    yasin bey nereye gidiyorsunuz? bi adam içeride hiçkimsenin olmadığını görüp neden yine de çizgiye koşmaya devam eder, mantıklı hiçbir açıklaması yok. bu arada yasin çıkıp olcan girdi diye çok sövülmüş. bu, son zamanlarda futbol ile ilgili olarak duyduğum en saçma şeylerden biri. yasin'in oyundan alındığı dakikaya kadar hem hücum hem de savunma anlamında tek bir olumlu hareketi yok. bir tane bile.

    http://i.imgur.com/ejarehn.gifv

    bakın, eğer kötü oynuyorsanız şans da yanınızda olmaz. yaptığınız saçma sapan vuruş kalecinin orasına burasına çarpıp ağlarla buluşmak yerine, geri döner. bu pozisyonu herkes şanssızlık olarak görür ama biraz beceriksizlik de var. ayağını biraz daha farklı bir açıyla uzatıp topu dümdüz göndermek yerine azıcık sağa ya da sola yuvarlamak çok zor olmasa gerek.

    http://i.imgur.com/bnvsjys.gifv

    yine yumuşak karın. selçuk ikili mücadelelerde rakibini yıldıracak adam değil. bilal de değil. jem paul de değil. rodriguez de tam değil. bu adamların suçu değil çalım yemek. böyle bir özellikleri yok.

    http://i.imgur.com/xgg6ewk.gifv

    sabri ile top kontrol etmeyi öğreniyorum.

    http://i.imgur.com/cmhy0ck.gifv

    takımın bir diğer handikapı da genel olarak herkesin çok yavaş olması. tamam, gaitan ortalamanın üzerinde bir hıza sahip olabilir ancak galatasaray inanılmaz yavaş. futbolda bu çok büyük bir eksiklik bence.

    http://i.imgur.com/lgj7pzj.gifv

    şimdi, sabri'nin orta yaptığı anda topun tam da altı pasın üstünde umut'un kafasıyla buluşturacağı noktaya göndermeyi başardığını düşünün. top sonuçta yine umut denen futbolcuya gelecek ama daha büyük bir tehlike oluşturma şansı hiç mi yok? belki kaleci araya girer, belki savunma çabuk davranır ama önemli olan zaten doğruyu uygulamak. birincide araya girerler, ikincide girerler, üçüncüde gol olur ama hep yanlış oynarsanız o şansa hiç sahip olamazsınız.

    http://i.imgur.com/ibfscf4.gifv

    bir diğer nokta da forvetleri yıldırmak. semih şunu bir türlü beceremiyor. yakın oynayamıyor adam. sok kolunu bacağını aradan topun forvete gelmesini engellemeye çalış bi ya. iki metre geride bekleyerek olmaz.

    http://i.imgur.com/zt88ita.gifv

    tek başına deli dana gibi koşturmakla olmaaaaz.

    http://i.imgur.com/8qhwfck.gifv

    işte bu ya. chedjou yine yerini bırakıyor ama bu sefer arkada onun yerini kapatacak oyuncular var.

    genel olarak baktığımda galatasaray'ın benfica karşısında gayet iyi maç çıkardığını söyleyebilirim. son bölümdeki baskının da abartıldığını düşünüyorum. mükemmel olmasa da rakibinin çok tehlikeli gelmesini engellemiş oyuncular. yalnız fenerbhaçe deplasmanında bu oyun da yetmez. o ilk yarıdaki iştahı tüm maç boyunca kaybetmemek lazım. yoksa bir şekilde fenerbahçe golü bulup aradan sıyrılıveriyor. hamza hamzaoğlu'na en çok kızdığım konu da bu maçta nüksetmiş. sabri ve umut gibi adamlara bel bağlanmaz. melo'nun yeri yamanmaz. bu konularda azıcık dikkatli olsaydık çok daha iyi durumda olabilirdik.

  • fenerbahçe'lilerin yandexi ihya etmesi

  • fenerbahçe şahtar donetsk maçı görüntülü analizi

    not: imgur engellendiği için dns ayarlarını değiştirmeyen, hotspot shield gibi programlar veya vpn kullanmayanlar linkleri açamaz.

    28 temmuz 2015 fenerbahçe şahtar donetsk maçının görüntülü analizi olacaktı başlık ama malum, 50 karakter...

    ilk maç 0-0 bitti. gol yemeden galip gelmekten sonraki en avantajlı skor. bu yüzden karamsar olmaya hiç gerek yok. maç öncesi biz de bu maça bakarak ikinci maçta neler olabilir ve fenerbahçe turu atlamak için neler yapmalı sorularının cevaplarını arayalım. daha doğrusu ben, kendimce arayacağım çünkü çok boş ve beleş bir insanım.

    http://i.imgur.com/sqb4uak.gifv

    ilk olarak fenerbahçe'nin hücumda yapmış olduğu baskı ile başlayalım. maç içerisinde sık sık denediler bunu, çoğunda da başarılı oldular. peki buna değer mi? açıkçası yukarıda verilen açığın nedeni olarak tamamen bruno alves'i görüyorum. kendisi yavaş bir stoper. hamlesini yaptı, yaptı. yapamazsa devamı yok. bu noktada ikinci maçta fenerbahçe'nin çabuk stoper eksikliğinin can sıkacağını düşünüyorum. çünkü şahtar donetsk geride çok da çabuk olmayan fizik düzeyi yüksek futbolcular barındırırken ileride tam tersi bir şekilde çabuk futbolculardan yararlanmaya çalışıyor.

    fenerbahçe'nin hücumcularında bu yok. eğer olsaydı şahtar için de aynı tehlikenin var olduğunu düşünebilirdik ama nani dışında bir anda hızlanan, çalım atan kimse yok.

    http://i.imgur.com/csnrv44.gifv

    açıkçası nani fenerbahçe'ye pek yarar sağlayamayacakmış gibi duruyor. henüz konuşmak için çok erken ama ben pek bir umut ışığı alamadım. nedense tüm maç boyunca bu tarz uzaktan şutlar denedi ve sadece yukarıdaki vuruşunda kaleyi tutturabildi. ikinci maçta fenerbahçe böyle gol atamaz. muhtemelen zaten bir avuç pozisyona girebilecekler, onlar da bu tarz uzaktan şutlar ile harcanmamalı.

    bir de burada kaos futbolu var. nani ve diego sürekli birbirlerinin görev alanlarına giriyorlar. sow ve fernandao da. bunun hiç de kötü olduğunu düşünmüyorum. fatih terim bütün başarısını bu tarz futbola borçlun bence. bir savunmacı olarak baktığınızda, sürekli aynı yerden, aynı adamın mı gelmesini istersiniz yoksa sürekli farklı birinin karşınıza çıkmasını mı? barcelona hücumlarında da kimin nerede oynadığı birbirine giriyor.

    http://i.imgur.com/ubbqhmk.gifv

    başarılı hücum pres örneği. çünkü tüm takım 'baskı yaptığına inanarak' hareket ediyor. öyle 'sadece koşayım' havası yok.

    http://i.imgur.com/tby4q43.gifv

    bizim takımlarda nedense 'hadi ceza sahasına gömülelim hep beraber' takıntısı var. top şut çeken arkadaşa geldiğinde herkeste bir laylaylom havası hakim. bir kişi de çıkıp rahatsız edeyim demiyor. kızdığım nokta şut çektirmek değil, adama düşünecek çok fazla zaman vermek. bir dahaki sefere daha iyi bir şut çıkarabilir, boşa kaçan arkadaşını görüp rahatça pasını atabilir, ver-kaça girmeye karar verebilir. yapabilir-edebilir. bir insana bu kadar ihtimali gerçekleştirebilecek süre verilmemeli.

    http://i.imgur.com/mqdayvv.gifv

    fenerbahçe ikinci maçta kontradan gol bulmak yerine; böyle, takımca hücuma katılıp pozisyon yaratma çabasına girmeli bence. bu defa diego iyi pas veremedi ya da hasan ali kaldırım o pozisyonda daha müsait olan -ama aynı zamanda ters olan- sağ ayağıyla kontrol etmeyi düşünmedi ama bunlar şahtar savunmasından tamamen bağımsız olarak sarı lacivertli futbolcuların o anda gerekeni yapamaması ile ilgili bir durum. bir dahakine yaparlar, daha tehlikeli atak olur.

    http://i.imgur.com/pukifsi.gifv

    dikkatinizi çekmek istediğim nokta: bindirme. düne kadar fenerbahçe'nin beklerinin hücumdaki etkinliği övülüyordu ama geçtiğimiz maçta donetskliler gösterdi nasıl hücumcu bek olunacağını. ikinci maçta beklerin de daha etkin kullanılması lazım, ki bahsettiğim takımca hücumlar başarıya ulaşsın.

    http://i.imgur.com/wntrzdk.gifv

    fenerbahçe savunması ikinci maçta da ofsayt taktiği yapmaya kalkarsa kesin gol yer. kjaer ve alves henüz yeteri kadar iyi anlaşamıyorlar. karşıdaki çabuk hücumcuları böyle avlamaya çalışıyorlar ama bu ilk maçta pek işe yaramadı açıkçası.

    http://i.imgur.com/dvw9psy.gifv

    mehmet topal iyi top saklayan ve iyi savunma yapan bir isim. geçen maçta her ne kadar berbat oynasa da takımdaki yerini koruması gerektiğini düşünüyorum rövanşta. fernandao ise yukarıdaki gibi sırtı dönük top alıp atağa kalkmaya çalışmamalı. bu yüzden en uçta kalması ve sow'un biraz daha geride ikinci forvet gibi takılması bence gayet yerinde bir karar. bu arada fernandao gayet iyi top saklayan bir adam, yanlış anlaşılmasın ama yapması gereken; topu sakladıktan sonra dağıtmak, alıp gitmek değil.

    http://i.imgur.com/abf91lo.gifv

    http://i.imgur.com/o9edcz8.gifv

    şahtar donetsk'in en canımı sıkan yönü: rahatlar. fenerbahçe baskısı altında savunmadan kolayca çıkamadılar belki ama telaş da yapmadılar. kişisel olarak bakıldığında 'vay be' dedirtmiyorlar ama takım olmayı başarmışlar. önde yapılan baskının da dezavantajı yukarıda: çok çabuk atağa çıkabiliyorlar. bu arada kjaer'in arkasında bomboş iki adam varken önünde duran takım arkadaşını tutmaya çalışması da ikinci maç için umut kırıcı bir görüntü.

    http://i.imgur.com/wgbgs70.gifv

    fernandao'nun yapması gereken bu.

    http://i.imgur.com/zdkklu2.gifv

    yine araya kaçan, uçan, atlayan şahtarlılar. buna diyecek bir şey yok. daha dikkatli olunacak.

    http://i.imgur.com/d3c0sbt.gifv

    aha işte ikinci maçta fenerbahçe'nin yapması gereken atağı sizin için şahtar zaten sahnelemiş bile. yay gibi sar rakibinin ceza sahasını. boşluk bulana kadar takıl orada. mutlaka bir boşluk çıkar. gömülme hastası defanslarımız bu sefer neredeyse kaleye kadar girmeyi başarmış, o da ayrı konu.

    http://i.imgur.com/nxnfqio.gifv

    mehmet'im, topal'ım bunu da düzgün kontrol edemeyeceksen işimiz var. ama yine de topal'ı yedirmeyiz. kötü gününe denk geldi sadece. ikinci maçta bu tarz hatalar olmamalı tabii ki, dediğimiz gibi: çabuk çıkıyorlar.

    http://i.imgur.com/qmfyvik.gifv

    abi amacın ne ya? ronaldo'nun iyi frikik kullandığı yanılgısı gibi aynı. sürekli vuruyor efenim durduramıyoruz.

    http://i.imgur.com/38q9vey.gifv

    mis gibi aç ortanı işte şöyle. fenerbahçe geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da duran ve yan toplarda oldukça tehlikeli olacağını gösterdi hazırlık maçlarında. ikinci maçta da bu tarz ortalara yönelinirse araya bir gol sıkıştırılabilir gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var?

    http://i.imgur.com/hhniddq.gifv

    şurada hakem devam deyiverse ne olur? ne diye böyle gereksiz bir hareket yapma gereği duyarsın ki be adam?

    http://i.imgur.com/x9z5lgi.gifv

    burada ne var? hasan ali kaldırım'ın endişesi var. aklından; 'son adamım, topu kaptırmamalıyım, geriye döneyim de garanti olsun' düşüncesi var. etrafının farkında değil. böyle düşünen adam kesin bir yerde hata yapar, benden söylemesi.

    http://i.imgur.com/ugnbaor.gifv

    galatasaray tipi hücumda baskı yapılmaz ama. topu kapmak için durun orada, sadece bulunmak için değil.

    http://i.imgur.com/y6yject.gifv

    nani ve fernandaocum işte sizden bunu bekliyoruz. hadi koçlarım.

    http://i.imgur.com/yyuhgux.gifv

    yine çabuk stoper eksikliği. işte bu yüzden fenerbahçe'nin maçın ilk ve orta bölümünde önde baskı yapmak yerine, taaa ceza sahasına gömülmeden, rakibi kendi yarı sahasında karşılaması gerektiğini düşünüyorum. 70'ten sonra ise rakibin son dakikalarda yapacağı baskıyı engellemek adına önde baskı yapılabilir.

    http://i.imgur.com/7j9tgib.gifv

    nani'nin yeteri kadar kondüsyonu olmadığını da düşünüyorum. burada da rakibinden önde olmasına rağmen çok kısa mesafede hem geçilmiş hem de yeteri kadar dayanıklı duramamış ayakta. bu nedenle ikinci yarıda yerine van persie alınıp sow sola kaydırılırsa iyi olabilir.

    http://i.imgur.com/seft4m6.gifv

    kontra atakla olmaaaaaz. fenerbahçe takımı buna uygun değil. kendi sahanda korner dönüşünde iyi çoğalamıyorsan deplasmanda hiç beceremezsin.

    http://i.imgur.com/gmcft1f.gifv

    http://i.imgur.com/vgalesd.gifv

    sevgili hasan ali, çakma willian'ı takip etmek yerine neden zaten çizgide tutulmakta olan arkadaşa baskıya gitmeye çalıştığını öğrenebilir miyim lütfen? ayrıca burada da ofsayt yok sanırım.

    http://i.imgur.com/lxufbdu.gifv

    gereksiz atraksiyonlardan biri daha. mis gibi üç takım arkadaşın orta bekliyor işte senden. futbol bu kadar zor değil ya.

    http://i.imgur.com/vsnry21.gifv

    söylenecek ve yapacak pek bir şey yok. belki van persie'nin arka direkte takım arkadaşının bulunduğunu fark edip biraz ön direğe doğru hareketlenmesi beklenebilirdi ama asıl taaa orta sahanın gerisinden koşup gelerek topa müdahalale eden arkadaşı unutmamak lazım. bu özveri ile maç kazanılıyor işte. fernandao'nun top sürmesi ise istisna. kandırmayın fenerbahçelileri. o stoper kayıp düştü diye oldu tüm bunlar.

    http://i.imgur.com/wj9bezl.gifv

    bir pozisyonun gol olması ile hiçbir şey olmaması arasındaki fark: meireles'in şut çekmek yerine tam o anda önündeki iki kişinin arasından van persie'ye çok yavaş bir pas çıkardığını düşünün. bi de böyle düşün. sence gerçekleştirilmesi imkansız bir pas mıydı?

    http://i.imgur.com/ar73ifb.gifv

    nani ve şut sevdası isimli tablo.

    http://i.imgur.com/qf4wyur.gifv

    http://i.imgur.com/uveemhd.gifv

    müthiş uygulanmış bir pas ve berbat uygulanmış bir son vuruş. o şekilde vurmayı başarsa bile yeterince sert vuramayacağı için topun kaleciyi geçmesi halinde yine de savunmacı tarafından çıkarılabileceğini düşünüyorum ama bu pozisyon üzerinden van persie'yi yerden yere vurmak anlamsız. aynı şekilde 651234 pozisyon harcarsa, o zaman sorun var demektir. burak gibi. gelmiş geçmiş en iyi forvetlerden biri olarak gördüğüm andriy şevçenko da meşhur 3-3'lük finalin son dakikalarında altı pas içinden topu iki defa dudek'in üstüne nişanlamıştı. bak yine hatırladım o günü yaaa. lanet olsun.

    sonuç olarak fener'in işi zor. biraz da şanssız. yeni kurulmaya çalışan bir takımın çok fazla vakit bulamadan bu kadar önemli iki maç oynaması talihsizlik oldu. her iki takım adına da 1-2 defa skoru değiştirme şansı ortaya çıkacak, bunu değerlendiren taraf tur atlayacaktır.

    lucescu adamsa galatasaray'ı çalıştırsın.

  • galatasaray ogc nice maçının görüntülü analizi

    galatasaray'ın hazırlık maçlarını başından beri takip etmeye çalışıyorum. dünkü maçı izleyemedim, bugün izleyeyim dedim. hazır izlemişken de galatasaray'ın eksikleri neler, bi bakalım istedim.

    galatasaray taraftarının eleştirel tavrının tepki görmesi ile birlikte takımın durumu ne halde, bu eleştiriler haklı mı gibi soruların cevaplarını bir nebze olsun bulabiliriz. belki biraz erken ama bazı şeyler için şimdiden geç kalındı bile.

    öncelikle belirtmeliyim ki, bu bir hazırlık maçı. ne olursa olsun futbolcuların tam konsantrasyon göstermesi çok zor fakat avrupa'nın zirvesinde bulunan kulüplerin hazırlık karşılaşmalarında ise bu eksikliği pek görmüyoruz. onu da teknik yönetim düşünsün. bunun yanı sıra saha çok kötüymüş. bu da mazeret değil çünkü özellikle türkiye liginde, patates tarlası olarak isimlendirilen, bu tarz sahalarda oynamaya alışmak zorunda futbolcular.

    83. dakikaya kadar analiz edebildim. geri kalanında mucize gerçekleşmemiştir herhalde.

    http://i.imgur.com/0llevxc.gifv

    ilk pozisyonun başrolleri selçuk ve burak. burak yılmaz geldiğinden beri selçuk inan'ın 'topu hemen burak'a atmalıyım' sevdası bir türlü geçmek bilmedi. oyun görüşü oldukça yüksek olan ve ideal noktalara pas atan selçuk inan, sürekli kankasına pas atmaya çalışmaktan bir çok hata yapar oldu. daha önce yüzlercesini gördüğümüz bu durum, görünen o ki, bu sene de sürmeye devam edecek.

    http://i.imgur.com/n44fiap.gifv

    müthiş değerli sabri sarıoğlu'nun beceriksiz çalım arayışlarına da aşinalık kazanmamız gerekiyor tabii. yanında bulunan podolski ile paslaşarak hem oyunu hem kendini rahatlatmak ihtimal dışı olmak zorunda. üç kişinin arasına dalmak belki de en iyi seçenektir, kim bilir?

    http://i.imgur.com/fgz9y6i.gifv

    3-5 pası arka arkaya yapacaklarını mı bekliyorsunuz? çok naifsiniz, beklemeyin. burak yılmaz ve isabetli pas isimli bu filmimizde kötü bir oyuncunun takım oyununu nasıl bozduğunu seyircinin gözüne sokarcasına ekranlarımıza getirmiş yönetmen.

    http://i.imgur.com/2duacn6.gifv

    refakatçilik. galatasaray takım halinde baskı yapıyormuş gibi ama yooo dostum, yooo. yaptıkları sadece koşmak. rakibi rahatsız etme, topa ayak sokma namına hiçbir şey yok. melo'nun eksikliğinin ne olacağını da görmüş oluyoruz. ayrıca top orta alana geldiğinde selçuk ve hamit önde kalmış durumdalar. adamların oyun yapısı bu, normal. ön libero oynayamıyorlar ki. melo ise arkada bekleyip öne doğru çıkarak hamle yapan biri.

    http://i.imgur.com/djzwo6y.gifv

    yine melosuzluk. selçuk ve hamit orta sahanın sağını ve solunu paylaştığı için tam ortası bomboş. öyle boş ki, gelen adamı stoper karşılamak zorunda kalıyor.

    http://i.imgur.com/053mnhb.gifv

    sabri strikes back. topa dokunamama ihtimali olan topa sazan gibi atlayacak kadar berbat bir futbolcu olmanın yanı sıra kaçırdığı adama dönüp bakmıyor bile. giden gitmiştir, gittiği gün bitmiştir düsturunu benimseyen sabri alanını tekrar doldurmaya çalışmayıp karşı takım atağını trip atarak yıldırma peşinde. en deli olduğum nokta da bu. boşvermişlik. hani şu mücadele ediyor, çok koşuyor diye savunulan adam.

    http://i.imgur.com/e7pugwj.gifv

    burada da topu kontrol eden oyuncuyu takım halinde boş bırakarak kafasının karışmasını bekliyorlar ve başarılı oluyorlar. sonuçta ceza sahasına kadar ağır ağır gelen biri karşısında birini görmeye alışmış, göremeyince ne yapacağını bilemiyor tabii.

    http://i.imgur.com/5dtjegl.gifv

    yeteneksizler ikili oyun yapmaya kalkarsa ne olur? aslında burak'ın topu kontrol edemeyişinin öncesinde sabri'nin pası başarılı olmasına rağmen hiç de akıllıca değil. çünkü o pası ölçüp biçip atmıyor. tamamen rakip oyuncunun bir saniye kadar geç kalması ile başarıya ulaşmış. şans eseri kısacası.

    http://i.imgur.com/otg3e9g.gifv

    yahu böyle bir pas olabilir mi? galatasaray'da oynayan bir oyuncu pas atma konusunda bu kadar beceriksiz olabilir mi? dümdüz koşan adamın önüne atmak varken neden kavisli bir biçimde soluna doğru atarsın? işin kötü tarafı hem bunu düşünemiyor hem de uygulayamıyor. ikisi birden yok adamda.

    http://i.imgur.com/zn7wmjw.gifv

    sabri taçı kullanırken hemen solunda duran 14 numaralı oyuncuya iyi bakın. onu tutması gereken sabri bir daha görüntüye girmeyi bile başaramıyor.

    http://i.imgur.com/jslz0ir.gifv

    solunda milyon tane takım arkadaşın dururken saçma sapan bir yere pas atmaya çalışıp becerememek. pozisyonda bize yakın olan arkadaş kesinlikle ofsayt değilken uzaktaki ise büyük ihtimal ofsayt değil.

    http://i.imgur.com/rmn6nm1.gifv

    sabri'nin forvet olanı. o da hem düşünemiyor hem de uygulayamıyor.

    http://i.imgur.com/qahroxm.gifv

    -büyük harflerle- şampiyonlar ligi'nde galatasaray savunmasının sağında bu adama güvenilecek. bu arada genel olarak galatasaraylıların çok kolay çalım yediğini hatırlatmakta fayda var.

    http://i.imgur.com/fgln62a.gifv

    bir melosuzluk örneği daha. kaleciden gelen topa ön libero çıkmadı da stoper çıktı diyelim. peki onun yerini kim dolduracak? hamit ile selçuk -doğal olarak- alıştıkları yerde duruyorlar.

    http://i.imgur.com/msqvnzr.gifv

    müthiş bir son vuruş. solunda iki arkadaşın birden bindirme yapmamış zaten. hazır savunma dengesiz yakalanmışken dengesini iyice bozmaya çalışmaya gerek yok zaten. bu arada 5 numaralı dzemaili de yanlış bir koşu yapıyor. 7 numaralı yasin'in üstüne gitmesi değil penaltı noktasına doğru koşarak 12 numaralı oyuncuyu kendi üstüne çekmesi gerekirdi.

    http://i.imgur.com/sxypf1z.gifv

    çok kolay çalım yediklerinden bahsetmiştik, değil mi?

    http://i.imgur.com/e2gkjib.gifv

    takımın hiçbir şekilde hazır olmadığının kanıtı. ayağındaki topla rakibinin üstüne dalan dzemaili ve yana kaçılayım da pas opsiyonu yaratıvereyim demeyen yekta.

    http://i.imgur.com/vtrgujt.gifv

    5 milyon lira. 5 milyon lira. 5.

    http://i.imgur.com/xukgwh5.gifv

    vuruşun beceriksizliğinden ziyade sercan için koydum bunu. rakiplerini geçerek güzel bir top çıkarıyor. yalnız bu bir istisna büyük ihtimalle. çabukluğu ve hızı sayesinde rakiplerini yine böyle eksiltebilir ligde ama o son pası çoğu zaman atamayacaktır. çünkü sercan yıldırım bu yani. bildiğimiz sercan. belli yani atamayacağı. dimi hamza? bu arada umut bulut ile ikisi yarım saat kadar oynamış ve şu pozisyon dışında ikisi de hiçbir şey yapmadı.

    http://i.imgur.com/dnnf43v.gifv

    olcan'dan bek yaratmaya çalışırsanız bu olur.

    http://i.imgur.com/ntzbn9b.gifv

    yazıyı şu şekilde noktalamak istiyorum: sinan gümüş kim lan?

  • ekşi sözlük'teki artan ortadoğu düşmanlığı gerçeği

    ortadoğu'nun tek kelime ile yarrak gibi bir yer olması gerçeği ile doğru orantılıdır.