mc ulkr8
profili

  • volkswagen golf

    eğer çin malı çakma bir araç değilse, hiç bir c segmenti araç, diğer bir c segmenti araca 10 kat falan fark atmaz, atamaz. bunu söyleyen adam malının kölesi olmuş zır cahilden başka birisi değildir. piyasadaki araçlar belli, vw golf, opel astra, ford focus, hyundai i30 vs... her aracın, diğerlerinden daha iyi olduğu disiplinler var. mesela focus'un yol tutuşu iyi, golf'un tsi motoru verimli, renault'un şanzımanı daha sorunsuz gibi sınıflandırılabilir. ama otomobilden gram anlayan, aklı basan bir insan, hiç bir aracın mutlak üstün olmadığını gayet iyi bilir.

    renault megane, vw golf'ten 10 kat iyise, değil 10 kat, neden golf'un 2 katı fiyata satılmıyor? veya neden tüm c segmenti araçların fiyatları birbirleri ile 3 aşağı 5 yukarı aynı? o zaman renault kerizler tarafından mı piyasaya sürülmüş ki bu kadar iyi olmasına rağmen golf'le veya diğer c segmenti araçlarla aynı fiyat?

    espri mi yapmaya çalışıyorsunuz, yoksa mental problemleriniz mi var, vallahi anlayamıyorum.

  • 12 aralık 2016 dolar kuru

    keriz silkelemek nedir, biliyor musunuz?

    sizin 6 aralık çarşamba günü bozdurduğunuz dövizi, o gün 3,37 liradan alan adamın, bugün 3,54 liradan satabilecek olmasıdır.

    yani, cebine 100 bin lira koymuş, bu parayla da 6 aralık günü döviz almış adamın, şu an itibariyle tam 5044 lira karı vardır.

    100 bin lira para ile 6 günde 5044 lira paranın kazanılabildiği ülkede, asgari ücret 1300 liradır. yani bir işçinin 3 ayda, toplam 540 saat çalışarak kazandığı parayı, bu ülkede birileri, oturduğu yerden, sadece internet bankacılığı üzerinden işlem yaparak kazanabilmektedir.

    bundan sonrasını siz değerlendirin.

  • hasbro yılbaşı reklamı rezaleti

    türkiye'de hizmet sektörünün ne bok olduğunu çözmüş abd'li bir şirketin hazırlamış olduğu gayet yerinde bir reklamdır. aranızda dışarıya eğlenmeye çıktığında;

    - taksiciler tarafından kazıklanmayan,
    - vestiyer gibi saçmalığa para bayılmayan, (amk kara kışta vestiyere mont vermeyelim diye tişörtle sokakta dolaşacak halimiz yok)
    - boktan mezelere, dandik rakılara fix menü adı altında kucakla para bayılmayan,

    herhangi biri var mı? tecavüz dediğinde illa penetrasyon olmak zorunda değil. bu ülkede insanın hakkına, hukukuna, cüzdanına, eğlencesine tecavüz bildiğin bir ritüel olmuş. amk burada hala salak salak duyar kasanlar var.

    hasbro'ya söveceğine adam ol, elin abd'li firmasının taşak oğlanı olma. olay bu kadar basit aslında.

    coşanlara edit: reklam komik değil. ancak fazlasıyla doğru. dışarıda size tecavüz etmek için bekleyen yüzlerce insan var, ve adamlar ülkenin bu rezilliğiyle net bir şekilde taşak geçmişler. kimsenin hasbro'yu salladığı yok. burada konu, "hasbro" gibi bir oyun firması tarafından dahi hunharca dalga geçilebilecek bir konumda olmamız.

    ayrıca, tecavüzü sadece vaijna, penis veya anüsle bağdaştırıyorsanız, size tdk vereyim:

    http://www.tdk.gov.tr/….gts.584dc70489e430.70699752

    "3. başkasının hakkına el uzatma"

    duyarınızı hasbro'ya değil, boka dönmüş bu yoz memlekete kasın.

  • bütün entry'lerini silen yazarlar listesi

    selam gencler.

    1998 yilinda ilk bilgisayarima sahip oldum, superonline internet ile beraber. yani ne kadar eski soyle soyleyeyim. danismani oldugum 1. sinif universite ogrencilerinin bazilari 1998 dogumlu, o kadar eski. yil 2002 falandi sanirim. agzimda aft cikti ama nasil aciyor. ınternete girdim aft yazdim. karsima ibrahim tatliseks'in bir tanimi cikti. oyle tanistim eksi'yle. yillarca okudum, sanirim 5 yil kadar once de yazar oldum bu mecraya.

    ben iki seyden anlarim, ekonomi ve otomobiller. elimden geldigince uzun uzun buraya bir seyler yazmaya calistim. 5-6 debe, kimi tanimlarda 500-600 fav ile fena bir yazar oldugumu dusunmuyorum. cok guzel mesajlar aldim, burada arkadaslar edindim. hem goygoy yaptik, hem dertlestik. hayatimda ciddi bir onemi vardi yani buranin.

    bir zamanlar internet aleminin bilgi deposu, demokratik platformu once reklam yuvasi oldu. daha sonra troller anasini bellemeye basladi. yonetimin garip tavirlari, abuk subuk ucurulan insanlar, kullanicilarin fikri olmadan yapilan dayatmalar derken, bizim kutsal bilgi kaynagi size oldu internetin belediye coplugu. lan 15 yil once benim okudugum yer boyle bir yer degildi ki. yillarca yazari olmak icin niye heves edeyim yoksa?

    bizim esesci arkadas sozlugu kanzuk nickli vatandasa birakti gitti. ondan once her sey gulluk gulistanlik degildi, ssg de mahmut hoca olmamisti hic bir zaman ama, gidenin yerine gelen tam bir banker bilo cikti. yapilan haksiz uygulamalar zaten beni tav etmeye baslamisken bu hic bir kullanici feedback'i alinmadan burnumuza sokulan yeni tema benim adima bardagi tasiran son damla oldu.

    simdi sevgili dukkan sahibi. twitter'a stiv cops gibi profil resmini koymussun ama o isler oyle olmuyor be kardes. eger olsa ben de parasini verip cektirirdim vesikalik bir foto, yapardim profil resmi ben de olurdum. su sozluk senin eline gectiginden beri beni mutlu eden, "la harbiden ne guzel oldu da yapti" dedigin tek bir uygulaman yok. monarsi gucunu eline aldigindan beri en saglam dikta yonetimlerini aratir oldun. ellerin dert gormesin.

    eksi sozluk dedigin yer, tamamen kullanici emek ve cabalariyla ayakta duran bir yer. sadece ayakta durmakla kalmayip sahibine de tomarla para kazandiran bir yer. arkadas, ben zamanimi ayirip buraya bir seyler yaziyorsam, bu sozluk ben ve benim gibiler sayesinde (binlerce insan) ayakta duruyor. senin bize bir kulak vermen lazim. degisiklik, caga uyum saglamak diyorsun. daha bir mobil uygulaman yok. ya sen hayirdir? bir gecede tema degistirip mi uyum sagladin degisime? ben buna anira anira gulerim iste.

    ha bir de "seyler" mevzusu var. seyler ne ben size soyleyim. "arkadas baktim onedio falan parayi kurekliyor. nasil olsa elimin altinda cayir cayir tanim yazan ameleler var. acuk da ekmegini ben yiyem". neyler? seyler. ıste seyler dediginin meali bu. hem sen benim hic bir fikrimi almadan kafana gore her seyi dikte edeceksin. hem de benim cabamla yarattiklarimdan ekmek ustune ekmek yiyeceksin. nihehehehhe. stiv cops pozunun temeli bu dahiyane fikirden geliyor herhalde. canim benim.

    velhasil. 617 tanim ve gunlerce suren emegimi dun aksamdan beri ugrasarak cekmis bulunuyorum. ha ne bu tanim, ne de silinen 617 tanimin hic bir onem tasimiyor olabilir senin icin. ama ben nasil beni yonetmesini istemedigim adama oy vermiyorsam, emegim uzerinden kazanc saglayip bana bir satir fikrimi sormayan adama da emegimi yedirmiyorum. benim yazdigim bir tanimdan alacagin bir hit var ya. o hitten de kazanacagin 1 kurus var ya. ben sana bunu yedirmiyorum arkadas. kim yedirirse yedirsin. ama ben yedirmem.

    troll yuvanizi ve bir zamanlar bilgi kaynagi, bugun tanim coplugu sozlugunuzu iyi gunlerde kullanin. ben yokum.

    optum. kib. bye.

  • izmir-istanbul yolunu kullanmak için 117 tl ödemek

    özel sektör tarafından işletilen ido ile kara yolunu karşılaştırıp 117 lirayı mantıklı bulanları gözler önüne sermiş fiyatlama.

    güzel kardeşim, özel sektörün amacı kar maksimizasyonudur. adam "ne yaparım da daha fazlaya kazanırım" şeklinde düşünür, buna göre hareket eder. devletin amacı kar etmek değil, en verimli hizmeti, mümkün olan en düşük fiyata sunmaktır. devletin amacı para kazanmak değil, önce bunu bir kafana yaz.

    şimdi, sen her yıl motorlu taşıtlar vergisi ödüyor musun? ödüyorsun. aracına aldığın akaryakıta 65% vergi veriyor musun? veriyorsun. aldığın 50 bin liralık aracın 20 bin lirası ötv + kdv olmak üzere vergi değil mi? e bir de üstüne her yıl kasko, trafik sigortası yaptırıyorsun. devlet oradan da vergisini alıyor mu? alıyor.

    arkadaşım, sen ido'ya veya istanbullines'a sürekli vergi veriyor musun? adamın feribotuna binersen para veriyorsun, binmezsen vermiyorsun. peki, devlet sana "sen bu yolu kullanmıyorsun, ötv, mtv sana daha düşük olsun" diyor mu? demiyor. sen peki hiç merak etmiyor musun, "lan ben her yıl size kürekle para veriyorum bu siktimin arabası için, bir de köprüye, otobana neden para veriyorum" diye sormak aklından geçmiyor mu?

    otoban ve köprü 117 tl, ido 180 tl. o yüzden otoban ve köprü daha ucuz. çok af edersin ama nah daha ucuz. "yap, işlet, devretmiş, bokmuş, püsürmüş, beni hiç ilgilendirmez" demiyorsun, "ben sana sürekli para veriyorum bu araba için, nasıl yaparsan yap, benden aldığın paranın karşılığını istiyorum" demiyorsun, "ohhh, 180 - 117 = 63 lira kardayım" şeklinde bir hesap yapıyorsun. bu kadar vergi verip, bir de üstüne yap - işlet - devret modelini savunuyorsan da, sana müstehak. tavsiyem torpido gözünde vazelin de bulundur, yakında lazım olacak çünkü.

    sike sürülecek aklınız yok yemin ederim.

    edit: kopru ve otoyollarin da ozel sektor tarafindan isletildigini yazan arkadaslar olmus, sagolsunlar. sistemi de, ne oldugunu da biliyorum. demek istedigim su. sen bu devlete araban oldugu icin hayvan yukuyle vergi veriyor musun? veriyorsun. buna ragmen devlet senin hayvan gibi vergini alip, bir de kullanacagin yolu ozel sektore devrediyor mu? devrediyor. sorun burada arkadas, modelde sikinti var demek ki. bak hayvan gibi yazdim, yap islet devret modelini savunuyorsan sana mustehak bu diye. ido'nun feribot hizmetindeki ozel sektor mantigi ile devletin sorumlulugu olan kara yollari isletmesini ayni kefeye koyabilecek kadar bilgi yoksunu yoktur herhalde.

  • 2016 yılı turizm sezonu

    çok fazla artistlik yapmadan direkt rakamlarla konuşalım. öncelikle elimdeki veriler 2014 yılına ait, 2015 4. çeyrek verileri henüz açıklanmadığı için bunları kullanmıyorum.

    2014 yılında toplam gelen yabancı turist sayısı 36.507.184 kişi. bunun içindeki rus turist sayısı 4.482.388, toplam oranda 12.8%'lik bir payı var. uçak düşürme mevzusu derken bir 4,5 milyon adam böylece ayağını çekecek. en iyi tahminde bulunuyorum, bunun rakamı 4 milyon kişi olsun. hiç bir güvenlik zafiyeti bulunmayan canlı bomba patlamalarıyla bir güzel almanları da ürküttük. almanya'dan gelen turist sayısı 5.251.870 kişi. hadi burada daha vicdanlı davranayım, turistlerin yarısının gelmeyeceğini varsayalım ki bu rakam daha fazla olacaktır diye tahmin ediyorum, oldu mu size 2.625.000 kişi. hadi ayağınız alışsın, size 2.5 milyon'a bıraktım. bu rakam da gelen toplam turist sayısının 7%'lik kısmına denk gelir. yani siz bir uçak düşürme, bir canlı bomba olayıyla 2 günde toplam turist sayınızın 20%'ini kaybettiniz. bir de bunlar direkt muhataplar, başka milletleri rakamlara dahil etmedim, onlarla bu rakam çok daha yükseğe çıkacaktır. bir de cruise iptalleri var. toplamda 500.000 kişi. hadi bunların yarısı da alman ve rus olsun. etti mi sana toplamda 6.750.000 kişi.

    2014 yılında turist başına ortalama harcama miktarı 775 dolar. bunun içinde bir yığın çapulcu turist var ki almanlar en çok para bırakanların arasında. ama bunu da göz ardı ediyorum, direkt 775 dolardan giriyorum. 6.75 milyon kişi ile çarparsak ne ediyor, hesap makinemi alıyorum, eveet, 5 milyar 96 milyon 500 bin dolar, rakam ile yazmak gerekirse 5.096.500.000, böyle yazınca daha iyi idrak edersiniz belki.

    bunlar ülkesel hesaplar. bir de bölge bazlı bakalım isterseniz. en sağlam örnek tabi ki antalya olacaktır. antalya'ya 2015 yılında gelen toplam turist sayısı 10.868.688 kişi. bunun 3.148.458 kişisi alman, 2.838.134 kişisi ise rus. bu iki milliyete ait toplam turist sayısı, antalya'yı ziyaret eden toplam yabancı turist sayısının 55%'ini oluşturuyor. yine almanların yarısının gelmeyeceğini varsayıyorum, toplam rakam 4.412.363 kişi. yani bu da antalya'ya gelen toplam yabancı turist sayısının 41%'ine denk geliyor. yani siz ana geliri turizm olan bir ilin bu sektördeki gelirini bir anda 40% düşürmüş oluyorsunuz.

    şimdi, gelelim fasulyenin faydalarına. ülkede ekonomik kriz yok diye kendinizi yırtıyorsunuz. paranız 1 yılda 25%'in üstünde değer kaybetmiş. ülkenizdeki toplam gsyh'nın 4.3%'ini oluşturan bir sektörün yabancı müşterilerinin 20%'sini 2 günde kaybediyorsunuz. bir de stratejik derinlikten, dünya liderliğinden, gelişen ve büyüyen ekonomiden bahsediyorsunuz. olm 2 hareketiyle 5 milyar dolar kaybeden ekonomi mi olur? monopoly oynasan bu parayı 2 harekette kaybedemezsin. ha bir de bunu katma değeri en yüksek sektörlerden birinde kaybetmiş olduğunuz gerçeği var ki bu da apayrı bir söz konusu. bir de televizyona çıkıp "türkiye güvenli, gelebilirsiniz" minvalinde açıklamalar yapıyorlar ya, onlara da ayrı bitiyorum. mayın tarlasının ortasında oturup "gel gardaş gel, patlamaz onlar" diye kasketli bir dayı çok daha fazla güven veriyor bence.

    komik misiniz, nesiniz, anlamadım ki ben sizi.

  • starbucks

    bundan 2 yıl önce starbucks'tan beğendiğim bir kahve bardağını aldım. 34 liraydı. 2-3 hafta sonra tekrar gittim, bardağın fiyatı 50% daha düşüktü. bu arada 3 tane büyük boy portakal suyu sipariş etmiştik. siparişimizi hazırlayan arkadaş ben bardağa bakarken arkamdan seslendi, "indirim var kaçırmayın" diye. ben de "gördüm, çok da kızdım, bir süre önce 2 katı fiyatını verip aldım bardağı" dedim gülerek. ben öyle deyince o da "paranızı iade edemeyiz, ama zararınızı telafi etmek için bu portakal sularını size ücretsiz verebiliriz" dedi, o kadar ısrar kıyamet kabul edemeyeceğimizi söylesek de portakal sularının parasını almadılar.

    güler yüz, türkiye ortalamasının üstünde ürün kalitesi, müşteriyi kesinlikle rahatsız etmeme, hepsi bu adamlarda var. "sen migros'a gidersin, veresiyeyi bakkalın verir" klişesine de uymuyorlar. alıyorsun laptobunu, oturuyorsun bir masaya. 5 liralık kahveyle istersen 10 saat otur, bir allah'ın kulu da gelip "sen burada ne yapıyorsun kardeş" diye sormaz.

    kıçı kırık granül kahveyi 5 liraya satan, biraz fazla oturduğun zaman "daha kalkmıyor musun" dercesine mal mal suratına bakan yerel esnafı desteklemektense, böyle kapitaliste can kurban. nasıl o hıyar mümkün olan en fazla sayıda masaya müşteri oturtarak kar maksimizasyonu peşinde koşuyor, ben de en rahat edebileceğim mekanda takılarak faydamı maksimize ediyorum.

    ekonomiyse ekonomi anasını satayım. öyle saça böyle tarak.

  • 2015 ekonomik krizinin neden hala gelmemesi

    02.01.2015 usd kuru - 2.35 tl
    17.11.2015 usd kuru - 2.92 tl

    artis orani 24.25%.

    bu surecte maasina zam aldigin oran - 0%

    terfi veya ekstrem bir durum olmazsa maasina alacagin zam - enflasyon orani + max. 2-3%.

    sonra diyorlar ki beyin hayati bir organ. ne alakasi var kardesim, adam olmadan cayir cayir yasiyor iste.