imperialis23
profili

  • 21 nisan 2024 galatasaray pendikspor maçı

    averaj hesapları yapılmaya başlandığına göre potansiyel puan kaybı olan maç. galatasaray'ın alameti farikası konsantrasyondur. averaj hesabı yapıp oynanmayan maçlara 3 puan yazarsanız 10 sene yıldızlı loading ekranına bakarsınız kendinize gelin.

    bitime 6 hafta kala en tehlikeli takımlar düşme hattı takımlarıdır. biz de bu takımların hepsiyle oynayacağımız için galatasaray'dan 1 puan almak demek bu takımlar için çok büyük avantaj demek. oynayacağımız takımlar arasında bizi bozabilecek 2 takım vardı kasımpaşa ve alanya. okyanusu geçip derede boğulmayalım.

    bizim arkamızda ülkenin en zengin ailesi ya da cumhurbaşkanı yok. rakibimiz sadece sahadaki 11 kişi değil. böyle maçlara yıldız oyuncuları konsantre etmek zaten zordur, bir de taraftar böyle algı yaparsa elimizdeki kupayı veririz.

  • barış alper yılmaz

    muslera bırakınca kesinlikle kalede denenmesi gereken futbolcu. belli mi olur amk aklımızda soru işareti kalmasın.

  • joker

    sinemaya gitmeyi hiç sevmeyen beni bile fragmanıyla sinemaya davet eden ve pişman etmeyen film.

    --- spoiler ---

    o kadar güzel alt metin hazırlanmış ki her sahnesi size bir şeyler anlatıyor. hayatta en çok istediği şey olan tvye çıktığı anı hayal ederken bile annesinin kendisi ile gurur duymasıyla övünüyor. sonra annesinin kendisini kandırdığını ve çektiği acılara annesinin sebep olduğunu anlıyor. hayatta annesinden başka kimsesi olmayan biri için inanılmaz bir yıkım.

    babasını bulduğunu düşünürken yine kabul görmüyor ve hatta aşağılanıp yumruklanıyor.

    kendisini ''normal'' olmaya zorlayan devlet bile tedavi sürecini sonlandırıp ilaç desteğini kesiyor. doktorun deyimiyle ''onun gibi insanları umursamıyor''

    hayranı olduğu şovmen onu tv'ye çıkarıp rezil ederek prim yapıyor. ''hadi bize bir şaka yap'' derken bile 2 kelimede bir araya girip onu küçük düşürüyor. kendisine ait koskoca bir şovu olan bir adam hayatı boyunca bu 5 dakikayı hayal eden bir adama o şansı bile çok görüyor.

    çalıştığı yerdeki arkadaşları kendisiyle alay ediyor, patronu hakaret edip kovuyor, hastanenin kapısı bile jokeri görünce açılmıyor.*

    aslında asansörde kendisine gülümseyen bir kadının hayaliyle bile hayata tutunabilecek naiflikte olan bir karakterin toplum tarafından bir katile dönüştürülmesini izliyoruz.
    --- spoiler ---

    film hem oyunculuk hem de anlattığı şeyler bakımından bence kült bir film olmaya aday. izlemeyen herkesin mutlaka izlemesini tavsiye ederim.

  • ece erken

    su gibi hatun. eskiden daha güzeldi. çocukken sabah programlarını izler bir köşede usul usul sıvazlardık. çok şey bilmeye ya da zeki olmaya ihtiyacı yok. zeka çirkinlere has bir özelliktir. istiyorsunuz ki hem güzel olsun hem de zeki. oldu aq ejderhası da olsun mu?

  • sevgilisinden dayak yediği halde ayrılmayan kız

    eskiden böyle değildi diyerek üzülür. aslında eskiden de öyleydi sen farketmedin. sevgilim maço diye övündün. bizimki beni öldürür valla ihihihi diye goygoy yaptın ortamlarda. küfür yedin güldün, ''doğal davranıyor'' dedin. seni 1.derece akrabandan bile kıskandı, pencereden baksan laf yedin, ''ihihi çok seviyor deli'' dedin. aslında ben hayvanım diye bas bas bağırdı sen duymadın.

  • abi diyen kız tipi

    olmayan kız tipidir. çünkü abi diyen kız yoktur, aaağğbii diyen kız vardır.

  • ekşi sözlük dertleşecek insan veritabanı

    ekşi sözlük yavşak insanlar veritabanı olarak düzeltilmesi gereken veritabanı. bakıyorum herkes ekmeğinin peşinde. ulan ne yavşak adamlarsınız siz ya. link veriyor gel bana derdini anlat diyor bide anonim olma diyor. seni beğenmezse derdini dinlemeyecek. nelerden medet umuyorsunuz amk.

  • 11 temmuz 2017 kula'da cinnet getiren asker

    habere bakar mısın ya.

    şehit olmazsan bile zehirlenerek ölebilme ihtimalin var.

    bunu da geçtim böyle manyaklarla aynı yerde yatacaksın. delirip seni vurmasın diye dua edeceksin.

    sonra askerlik vatani görev.

    ne desem gg.

    soyunuz kurusun orospu çocukları.

  • kim jong un'u görünce birbirlerini zapteten grup

    finaliyle kahkaha attıran videoya konu olan grup. tombik reyizin yüzündeki ''manyak lan bunlar'' ifadesi ve el hareketi beni benden aldı.

  • trendyol mankenine aşık olmak

    (bkz: cameltoe)

  • kadının tek önemsediği şeyi para zanneden erkek

    önce son paragrafı okuyun beyler.

    tanım: çok da yanılmayan erkektir.

  • 2016 ekonomik krizi

    adım adım gelmekte olandır. gerekli önlemler alınıp alınmamasına göre bu krizden ne boyutta etkileneceğimiz oldukça önemlidir.

    kocaeli üniversitesi ekonomi yüksek lisans öğrencisi olarak, sizlerle 2014 yılında jesse colombo tarafından yazılmış ve forbes dergisinde paylaşılmış gerek türkiye gerek de gelişmekte olan ülkeleri ilgilendiren bazı noktada siyasi düşünceleri içeren makaleyi paylaşmak isterim. makale 1 sene önce bizzat tarafımca çevrilmiş ve okul ödevi olarak kullanılmıştır.

    zamanı olanlar okuyup gerekli dersi çıkartabilirler diye umuyorum çünkü gayet kafa açıcı bir makaledir kendisi. daha önce de sözlükte paylaşmayı düşünmüş olsam da kısmet bugüneymiş.

    yazının tüm haklarına tarafımca sahip olunup, başka bir mecrada paylaşılması takdirde gerekli yasal yollara başvuracağımı duawhuıdgawuyda şaka lan şaka okuyun hadi.

    talep gelirse, mail adreslerinize pdf formatında gönderebilirim.

    saygılarımla.

    --- spoiler ---

    ekşi sözlük tarihinin en uzun metnine sahip entry'lerinden birini (ntr punto 12 ile 17 sayfa süren çeviri) okumak üzeresiniz. kemerleri bağlayın. ve uyutulmanın keyfini çıkartın.
    --- spoiler ---

    why the worst ıs still ahead for turkey's bubble economy

    türkiye’nin geçtiğimiz on yıldaki patlamaya hazır olarak yükselen ekonomisi, tüm zamanların en etkileyici büyüme hikayesidir. türkiye ekonomisi 2002’den beri, tüketim ve inşaat (sayısız alışveriş merkezleri, gökdelenler ve iddialı altyapı projeleri) alanlarında destansı bir çıkış yaparak neredeyse dörde katlandı. birçok gelişmekte olan ekonomiler gibi, türkiye ekonomisi de son on yılda; batı ekonomileri durgunluk yaşarken, küresel finans krizi ile durmaksızın yükselmeye devam etmiştir.

    ne yazık ki, gelişen piyasa ülkelerinin çoğu gibi, türkiye’nin ekonomik yükselişi de yerini, yalnızca 6 yıl önce batı ekonomilerinin çöküşüne neden olan balonlara benzer bir balona bıraktı. türkiye geçen yıl, para ve finansal piyasaların keskin düşüşüyle önemli bir uyarı alsa da, ülkedeki balon ve korkutucu etkileri hakkında farkındalık oldukça az.

    gelişen piyasalar balonu 2009’da; global ekonomik kriz devam ederken, çin’in ekonomisini canlandırmak için, agresif kredi odaklı ve altyapıya dayalı ekonomik büyüme stratejisini uygulamasından hemen sonra başladı. çin ekonomisi, inşaat aktiviteleri büyük ölçüde artmış olarak derhal büyüdü, piyasaya hangi global hammaddeyi sürse patladı ve bu avustralya ve gelişmekte olan ülkeler gibi mal ihraç eden ülkeler için beklenmedik bir şans yarattı. gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin servetlerinin artması, ekonomik krizin merkezi olan batı uluslarından değişik alanlara yönelmek isteyen global yatırımcıların dikkatini çekti. balon ilerleyip devam ettikçe, türkiye gibi önemli mal ihracatçısı olmayan gelişmekte olan ülkeler bile artan yatırımlardan kar etmeye başladı.

    amerika, avrupa ve japonya’daki en düşük faiz oranları fed’in parasal genişleme programıyla kombine edilerek; 4 trilyon dolar sıcak para, son birkaç yılda gelişen piyasa yatırımlarına aktarıldı. yatırımcıların amerika ve japonya’dan aldığı düşük faizler ile, yüksek getirili gelişmekte olan piyasa varlıklarına yapılan yatırımlar ile “carry trade” sistemi ortaya çıktı. gelişen piyasalarda yükselen talep tahvil balonu ve ekstra düşük borçlanma maliyetine yol açtı. bunun sonucunda gelişen ülkelerde hükümet güdümlü altyapı patlamaları, korkutucu hızla yükselen kredi kullanımı ve mülk balonu oluştu.
    diğer birçok gelişmekte olan ülke gibi, türkiye’nin de ekonomik patlaması, yabancı sıcak para girişlerine, ekstra düşük faiz oranlarına, hızla yükselen kredi kullanımına ve artan varlık fiyatlarına dayanmaktadır. türkiye’nin finansal krizi izleyen yıllardaki gösterge faizinin ve bankalar arası faiz oranının tüm zamanların en düşük seviyelerine inmeleri grafiklerle gösterilmiştir.

    http://blogs-images.forbes.com/…interest-rate11.png
    http://blogs-images.forbes.com/…interbank-rate3.png

    bu alışık olunmayan düşük faiz oranlarına, türkiye’nin son 5 yıldaki kendine has para politikası neden olmuştur. türkiye’nin başbakanı recep tayyip erdoğan modern islam toplumu için, şeriat kanununun yasakladığı tefecilik(yüksek faiz) ve borç verme faizine en uygun olan uygulamanın sıfır reel faiz politikası olduğuna inanıyor.

    “uzun vadede reel faiz oranını sıfırlamayı(düşürmek) hedefliyoruz. böylece insanlar gelirlerini faizler ile değil çalışarak yükseltecekler. sonunda enflasyon ve faiz oranını dengelemeyi amaçlıyoruz” (rte- 2011)

    türkiye’nin ekonomik mucizesi kredi balonu tarafından yönlendiriliyor

    ekstra düşük faiz oranları, şüphesiz ki; kredi ve varlık balonlarıyla yürütülen geçici ekonomik yükselişleri yaratmak için kötü bir üne sahip olsa da bu gerçek 2023’te türkiye’yi dünyanın en büyük on ekonomisi arasına sokmaya ant içmiş erdoğan tarafından göz ardı ediliyordu. 2008’den beri türkiye’nin özel sektör borcu 4 kat artarken, ülkenin reel gsyih’sı sadece, yaklaşık üçte bir oranında arttı.

    http://blogs-images.forbes.com/…private-sector2.png

    türkiye’nin m3 para arzı – ekonomideki toplam para ve kredilerin genel ölçüsü- benzer şekilde kaygı verici bir artış göstermektedir

    http://blogs-images.forbes.com/…oney-supply-m33.png

    gelişmekte olan piyasalar tahvil balonunun, kurumsal borçlanma çılgınlığını etkinleştirmesi; türkiye’nin dış borcunun, ülkenin gsyih’nın neredeyse %47’sine denk gelen rekor düzeydeki 372.6 milyar dolara çıkmasına neden olmuştur.

    http://blogs-images.forbes.com/…y-external-debt.png

    türkiye’nin büyük şirketler bazında borcunun %90’ının döviz cinsinden olması, tl’nin geçen yıl abd dolarının karşısında %18’den fazla değer kaybetmesiyle ülkedeki şirket borçlularını tehlikeli şekilde ortaya çıkarmıştır.

    http://blogs-images.forbes.com/…eyforeigndebt-2.png

    daha fazla endişe veren şey ise 2008 yılında 52 milyar dolarken 2012 yılı sonunda keskin bir şekilde 100 milyar dolara fırlayan ve şimdi 129 milyar dolar olan kısa vadeli borcun ( toplam borcun yaklaşık üçte biri) vadesinin gelecek yıl doluyor olması. türkiye’nin uzun ve kısa vadeli borcu, son beş yıldaki ekonomik büyümeden daha fazla artmıştır. kısa vadede geniş bir dış borç stokuna sahip olmak ekonomileri artan faiz oranlarına karşı savunmasız bırakır. tıpkı gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin abd merkez bankasının parasal genişleme planının ardından geçen yıl yaşadıkları gibi. türkiye’nin kısa dönem dış borç yükü döviz rezervlerinin %100’ünü aşmıştır ve bu ölçüm gelişmekte olan ekonomiler için en yüksek riski oluşturur.

    türkiye’nin son on yılda hızla artan dış borcunun nedenlerinden biri de artan cari açığın finansman ihtiyacını olmuştur.

    http://blogs-images.forbes.com/…current-account.png

    türkiye’nin cari işlem açığının gsyih’ya oranı %6’nın üzerine çıkmıştır ve bu geçmişte parasal krizlere yol açmış olan bir seviyedir.

    http://blogs-images.forbes.com/…-account-to-gdp.png

    türkiye’deki tüketim patlaması aslında bir balondan ibaret

    türkiye’nin gsyih’nın %70’ini oluşturan tüketici harcamaları, son on yıldaki ekonomik büyümeyi tetikleyen en büyük faktördür. ancak ne yazık ki türkiye ekonomisindeki diğer birçok alan gibi bu tüketici harcamalarının çoğu da borç ile finanse edilmiştir. bireysel krediler 2005’ten 2008 yılına kadar yıllık ortalama %61 oranında artmış ve ancak ekonomik kriz döneminde azalma eğilimi gösterirken, hane kredileri 2013’te yıllık ortalama olarak %28 oranında artmıştır. türkiye’de kredi akışı serbesttir; tüketiciler bireysel krediler için kısa mesaj ve bankamatik yoluyla onay alabilirler.
    türkiye’de yaşanan tüketim patlamasında, bireysel kredilere ek olarak kredi kartı borçları da önemli bir rol oynamıştır. 2010’dan 2013 yılı ortalarına kadar türkiye’nin ileri gelen bankalarından alınan kredi kartları %77 oranında fazlalaşmıştır. türkiye’nin 74 milyon vatandaşı artık 57 milyon kredi kartına sahip ve neredeyse üçte birinin batık olduğu düşünülen 45 milyar dolarlık ödenmemiş bir kredi borcunun sorumluluğu altında. türk tüketicilerin borç odaklı tüketimi benimsemesi 2002’de %4.7 olan hane halkı borcunun kişisel harcanabilir gelire oranının 2012’de %50.4’e çıkmasına neden olmuştur.

    türkiye’nin tüketim patlaması (düşük faiz ve kredi balonu yaşanan ortamlarda ortak olan), tasarruf oranlarını da son üç yılda en düşük seviyeye çekmiştir. türkiye 14 gelişmekte olan ülke arasında sonuncu sıraya oturmuştur. imf raporuna göre tasarruf oranı türkiye için %12.6, ortalama bir gelişmekte olan ülke için ise türkiye’nin oranının neredeyse 3 katı olan %33.5’tir.
    türkiye’deki düşmekte olan tasarruf oranı ve kredi aleminin durumu, ülkenin tüketim harcamalarının son on yıldaki en yüksek seviyeye ulaşmasına yardımcı olmuştur.

    http://blogs-images.forbes.com/…nsumer-spending.png

    türk tüketiciler; otomobil, elektronik ev aletleri gibi zorunlu olmayan, isteğe bağlı harcamalara oldukça odaklanmışlardır. ülkede yaşanan harcama patlamasından kar etmek isteyen sayısız çok uluslu şirket ülkeye akın etmiştir.
    diğer birçok gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki gibi türkiye’deki saçma düşük faiz ortamı son beş yılda büyük kent merkezlerindeki emlak balonunun oluşmasına yol açtı. türkiye’deki konut fiyatları 2009’dan beri neredeyse %53’lük bir artış gösterdi.

    http://blogs-images.forbes.com/…6/housingbubble.png

    türkiye’nin emlak balonunun oluşmasında; 2002’de %50 olup 2013’te ise %10’un altına gerileyen mortgage faiz oranlarının da etkisi olmuştur. ve bu 2005’ten beri ödenmemiş mortgage kredilerinin 6 kat fazlalaşmasına yol açmıştır.

    http://blogs-images.forbes.com/…14/06/mortgages.png
    http://blogs-images.forbes.com/…14/06/mortgages.png

    türkiye’de giderek şişmekte olan mortgage balonu ( sadece geçen yıl %28 genişlemiş olan), 2013’te konut satışlarının %78.7 oranında artmasını sağlarken, konut inşaat aktivitelerinin de artmasına yol açmıştır.

    inşaat türkiye’nin ekonomik balonunda kilit rol oynuyor

    inşaat sektörü, oluşan balonlar döneminde ekonomik aktiviteleri yönlendiren en yaygın sektördür ve türkiye’nin balon ekonomisi bu duruma bir istisna değildir. her tip inşaatta, özellikle konut inşası, alışveriş merkezleri, gökdelenler, havaalanları ve diğer ağır altyapı projelerinde, 170 milyar dolar veya 789.3 milyar dolarlık türkiye ekonomisinin hemen hemen %20 sini içeren patlamalar olmuştur. 2013’te %42.9 oranında artan inşaat sektörüyle ilişkili krediler, türkiye’de oluşan kredi balonunun önemli bir bileşenidir.
    2008’den beri türkiye’de 39 yeni gökdelen inşaatı tamamlandı, 42 tanesi daha halen inşaat halinde. 261 metrelik “istanbul sapphire” 2011 yılında tamamlandıktan sonra hem türkiye’nin hem de avrupa’nın rus topraklarının dışındaki en yüksek yapısı olmuştur. türkiye’deki gökdelen inşaatı çılgınlığı, büyük depresyon ve asya krizi gibi ekonomik krizlerin öncesindeki, rekor seviyelerdeki gökdelen inşaatlarından bahseden gökdelen endeksine göre alarm niteliği taşır.

    gökdelen inşaatlarındaki artış ve ekonomik balonlar birlikte hareket ederler. bunun nedeni, aşırı iyimserlik ve ucuz krediye ulaşmanın kolaylığının neden olduğu “gökyüzündeki pastadan pay kapma” amaçlı uygulanan iş kararlarından, patlama kaçınılmaz hale geldiğinde pişmanlık duyulmasıdır. türkiye’deki gökdelen çılgınlığı daha önce ele alınan dolar cinsinden kısa vadeli kredilerin büyük bir kısmıyla finanse edilmiştir. istanbul sapphire’in sahibi olan gayrimenkul şirketi kiler holding’in 2013 yılındaki 164 milyar liralık borcunun 154 milyar lirası dolar cinsinden alınan kredilerden oluşmaktadır. dolar cinsinden büyük miktarlarda kredi alan emlak geliştirme firmaları usd/tl paritesindeki olumsuz hareketlere tehlikeli bir şekilde maruz kalmaktadır.
    türkiye’deki inşaat balonunun bir diğer önemli etkeni ise alışveriş merkezleri gelişmeleridir. 2000 yılında sadece 46 alışveriş merkezi bulunan ülkede, şu an 300’ün üzerinde alışveriş merkezi bulunmaktadır. türkiye’deki toplam alışveriş alanının %18 artarak 2014 yılı içerisinde 1.5 milyon metrekareye ulaşması beklenmektedir. türkiye’nin alışveriş merkezi inşaatı balonu daha önce bahsettiğimiz kredi odaklı tüketici harcamaları ile teşvik edilmiştir.

    türkiye’de alışveriş merkezleri gibi otel inşaatlarında da son on yıl içerisinde artışlar meydana gelmiştir. önümüzdeki üç yıl içerisinde toplamda 38.853 yatak kapasiteli, dört ve beş yıldızlı 65 otelin tamamlanması beklenmekte. batılı otel şirketleri oluşan bu balondan pay kapmak için oldukça uğraşmışlardır. örneğin hilton worldwide’ın 2013 yılında inşaat halinde olan 20 oteli(türkiye’de), raddison’un sahip olduğu park ınn oteller zincirinin 15 adet planlanmış yapısı ve dünyanın en büyük otel grubu wyndham’ın 9 adet ramada planlaması bulunmaktadır. bdo* ’nun turizm danışmanı mehmet önkal’a göre türkiye’deki otel inşaatlarının %95’i yerel yatırımcılar tarafından finanse ediliyor.
    hükümet liderliğindeki iddialı altyapı projeleri, türkiye’nin inşaat faaliyetlerini ve ekonomik büyümeyi önemli ölçüde yönlendirmiştir. türkiye’nin on yıl süren 200 milyar dolarlık inşaat planının arkasındaki beyin recep tayyip erdoğan’dır. bu planın içerdiği mega projeler şu şekildedir:
    - 2019 yılında açıldığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması beklenen istanbul’daki üçüncü havalimanı. tahmini maliyeti 29 milyar dolar olan bu yapı türkiye’nin en pahalı mega projesidir.
    - maliyeti 15 milyar dolar olması beklenen kanal istanbul projesi.
    - maliyeti 8.4 milyar dolar olan ve 5000 lüks daire içeren site yapım projeleri.
    - 5 milyar dolarlık marmaray projesi.
    - 4.4 milyar dolar maliyeti bulunan üçüncü boğaz köprüsü projesi.
    - merkez bankası, mali düzenleyiciler ve özel finans firmaları için 2.6 milyar dolar maliyeti olan finans kompleksi.
    - maliyeti 2.5 milyar dolar olan lüks ve yüksek katlı oteller, sanat merkezleri, ofis alanları ve yeni alışveriş merkezleri.
    - istanbul’un altından geçecek ve maliyeti 1.4 milyar dolar olacak yeni bir tünel.
    - 1.35 milyar dolarlık iki yat limanı, iki beş yıldızlı otel, büyük bir alışveriş merkezi ve 1000 kişilik kapasiteye sahip bir cami.
    - lüks ofis ve otelleriyle birlikte maliyeti 700 milyon dolar olan liman(çandarlı limanı).
    - maliyeti 180 milyon dolar olan ve tamamlandığında istanbul sapphire’i geçerek türkiye’nin en uzun binası olacak “diamond of ıstanbul”.

    kamu inşaat projeleri, geçtiğimiz on yıl içerisinde üçte iki oranında artan hükümet harcamalarının en büyük nedenidir.

    http://blogs-images.forbes.com/…rnment-spending.png

    türkiye’nin inşaat faaliyetlerinin artması, başbakan recep tayyip erdoğan’ın yandaşlarını kapsayan rüşvet ve skandalları yaygınlaştırmıştır. 17 aralık 2013’te, 15 aylık gizli bir soruşturmanın haberi 100’ün üstünde insanın tutuklanıp sorgulanmasına yol açtı. bu insanlar arasında erdoğan’ın kabinesindeki üç bakanın oğlu, bir devlet bankasının ceo’su ve geçtiğimiz on yıldaki balon ekonomisinin sayesinde türkiye’nin en zengin insanlarından olan bir işadamı bulunmaktaydı. bu tutuklamaların nedeni rüşvetti. bazı sanıkların evlerinde milyonlarca dolar nakit para bulundu. erdoğan, müttefiklerine karşı yapılan bu soruşturmayı yabancı güçlerin türkiye’nin ekonomik ilerleyişine zarar vermek ve engellemek amacıyla uyguladığı bir komplo olarak görmüş ve reddetmiştir.

    türkiye’nin balon ekonomisi refah üzerinde bir ilizyon yarattı

    türkiye’nin şişmekte olan ekonomik balonu ülkenin gsyih’sını 10 yıl içerisinde neredeyse dörde katladı.

    http://blogs-images.forbes.com/…les/2014/06/gdp.png

    türkiye borsası 2003 yılından bu yana dokuz kat artmış ve 2013’ün ilk aylarında zirve yapmıştır. ve son piyasa darbesine rağmen hala 6 kat yukarıda seyretmektedir.

    http://blogs-images.forbes.com/…ey-stock-market.png

    2002 yılından beri artan hisse senedi ve emlak fiyatları, 2013 yılına gelindiğinde, serveti 30 milyon dolar ve üzerinde olan aşırı varlıklı türklerin sayısının %10.5 artmasına sebebiyet vermiştir. forbes’in milyarder listesine göre türkiye artık; dünyada milyarderlerin en çok bulunduğu yedinci ülkedir. türkiye’nin yeni milyarderlerinin çoğu kredi odaklı ekonomik balonlar sırasında zenginleşen finans ve inşaat sektörlerinden gelmektedir.
    her ne kadar türkiye geleneksel bir gelişmekte olan ülke de olsa, oluşan ekonomik balon türkiye ekonomisinin ekonomistler tarafından yeniden sınıflandırılmasına ve cıa tarafından gelişmiş ülke olarak ele alınmasına yol açtı. türkiye bir sonraki brics olarak lanse edilen new eleven, mınt ve cıvet gibi gelişmekte olan ülke gruplarının üyesidir. daha önce belirttiğimiz gruplardaki ülkelerin çoğu, kendi ekonomik balonlarını yaşamaktadırlar.

    çatlaklar görülmeye başlıyor

    türkiye ekonomisi ve finansal piyasaları 2013 mayıs ayında başlayan gezi parkı olaylarına kadar sorunsuzca ilerlemişti. 2012 yılı sonundan 2013 yılı mayıs ayına kadar fed’in 85 milyarlık quantitative easing 3(üçüncü parasal genişleme) programı ve japonya’nın abenomics adlı yeni teşvik programı ile türkiye’nin finansal piyasaları ayakta kaldı. 2013 yılının ilkbaharında fed’in qe3 programındaki yaklaşmakta olan küçülmenin söylentileri küresel finans piyasalarında gerginliğe neden oldu. bu gerilme özellikle fed’in nakit akışından en çok yararlanan gelişmekte olan piyasa ekonomileri ve tahvillerinde görüldü.

    piyasaların bu söylentiler ile huzursuz olduğu bir ortamda türkiye'yi ve de kalan gelişmekte olan piyasaları sersemletmek için gereken tek şey bir kıvılcımken, ülkenin ekonomik yönden patlama yapmasına rağmen, 28 mayıs 2013 tarihinde birçok hoşnutsuzluk sebebiyle protesto ve ayaklanmalar başladı. türk protestocular, inşaatlardaki artışın çevreye verdiği sayısız zarardan, polisin aşırı güç kullanımından, ifade özgürlüğünden, hükümetin laikliği hiçe saymasından ve başbakan recep tayyip erdoğan’ın otoriter rejiminden duydukları memnuniyetsizlikleri dile getirmişlerdir. 11 kişinin yaşamını yitirmesi, 3000 kişinin tutuklanması, 8000 kişinin yaralanması ile sonuçlanan bu olaylarda 80 milyonluk türkiye nüfusunun 3.5 milyonu yer almıştır.
    qe3 programı hakkında çıkan spekülasyonlar, cari açık ve sivil halkın memnuniyetsizliği sert bir güven kaybına yol açtı ve bu türkiye borsasının geçtiğimiz ay %25’in üzerinde değer kaybetmesine ve tl satışlarının hızlanmasına neden oldu.
    türkiye finansal piyasaları gezi olaylarının ardından aralık 2013 tarihine kadar stabilize edildi. rüşvet skandallarının ortaya çıkışı ve fed’in beklenmekte olan daralma politikaları, tl’nin abd doları karşısında %12’lik bir rekor düzeyde değer kaybetmesine sebep oldu ve yıllık %22’ye yakın bir düşüşü beraberinde getirdi.

    http://blogs-images.forbes.com/…es/2014/06/lira.png

    türkiye’de yaşanan son olaylar türkiye’nin kırılgan beşli kategorisinde yer almasına sebep oldu. 2013 yılının baharından bu yana gelişmekte olan piyasa ekonomileri içerisinde en büyük sıkıntıyı geniş cari hesapları, ticaret açıkları, yüksek enflasyonları, dış sermayeye önemli bağlılıkları ve yavaşlayan ekonomik büyümeleriyle kırılgan beşli yaşamıştır.
    türk lirasının keskin düşüşünün ardından para birimini ayakta tutabilmek için başbakan recep tayyip erdoğan, faiz lobisi olarak nitelendirdiği ve yüksek faiz çağrılarına karşı uzun mücadeleler verdiği grubun taleplerine boyun eğmek zorunda kaldı. 28 ocak 2014 tarihinde faiz lobisinin sözde üyesi, merkez bankası başkanı erdem başçı verdiği emirle; gecelik borç verme faizini %7.75’ten %12’ye, gecelik borç alma faizini %3.5’ten %8’e, bir hafta vadeli repo ihale faizini %4.5’yen %10’a çıkartarak, dünyayı şaşırtmıştır.

    http://blogs-images.forbes.com/…-interest-rate1.png
    http://blogs-images.forbes.com/…interbank-rate2.png

    dünya türkiye’deki ekonomik balonun hala farkında değil

    türk ve uluslararası finansal piyasaların başlangıçta ocak ayındaki oran artışlarından memnun olmalarını; dünyanın hala türkiye’nin ekonomik patlamasının içeriden ve dışarıdan sağlanan düşük kredi oranlarıyla şekillenen kredi odaklı bir patlama olduğunun farkına varamamasının kanıtı olarak görmekteyim. düşen faiz oranları türkiye’nin balon ekonomisinin şişmesinde yardımcı oldu ve yükselen faiz oranları buna bir son verecek. bu çok basit bir kavramdır ancak 2008 krizinden sonra bile bunu çok az insan anlayabilmektedir.
    dünyanın türkiye’nin ekonomik balonunun farkında olmadığının diğer bir kanıtı ise; türkiye’nin sorunları hakkındaki söylemlerin büyük çoğunluğunun ülkenin cari açığının ve döviz sıkıntısının geleceğinin görülememesi hakkında olup, ülkede var olan kredi balonunun oluşturduğu risklerin ardı edilesidir. ileriyi görememenin nedeninin ilk etapta türkiye’nin kredi balonunu reddetmek ve bununla beraber ekonomist ve yorumcuların 1997 tarzı döviz krizine çok fazla odaklanmalarının oluşturduğu algı olduğuna inanmaktayım.
    tarihin tekerrür etmeyeceğini ancak yine de birbirine benzer olayların yaşanabileceğini unutmamak önemlidir. gelişmekte olan piyasa ekonomi balonlarının patlayışı çok şiddetli ekonomik krizlere neden olacaktır. ancak bu krizlerin 1997 asya krizi gibi çözüleceğini beklemek yanlıştır. tıpkı kar taneleri gibi hiçbir ekonomik kriz birbirinin aynısı değildir.
    popüler görüşün aksine, türkiye’nin döviz sıkıntısı son 6 yıldır devam eder ve yeni bir olgu değildir.

    http://blogs-images.forbes.com/…s/2014/06/lira1.png

    türk lirasının son 6 yıldaki düşüş trendine rağmen, türkiye’nin kredi ve varlık balonu(2013 bahar paniğinden sonra da olduğu gibi) şişmeye devam etmiştir. tl’deki çöküşün oluşturduğu riskleri kesinlikle reddetmesem de, türkiye’nin ekonomik balonunun patladığına henüz inanmıyorum. lira’nın zayıflığı türkiye’nin ekonomik kargaşasının habercisi olsa da kriz’in habercisi değil.
    ekonomistlerin, büyümenin yavaş olacağını kabul etseler de ülkenin uzun vadeli ekonomik beklentilerine olumlu yaklaşmalarının nedeni; türkiye’nin kredi destekli şişen balon ekonomisinin etkilerinin farkında olmamalarıdır. ne yazık ki türkiye’deki kredi balonu ekonomik yavaşlama ile değil, ekonomik kriz ile biter.

    türkiye’nin ekonomik balonu nasıl patlayacak

    türkiye’nin ekonomik balonu muhtemelen kısa ve uzun vadede yükselen faiz oranlarının sonucu olarak patlayacaktır. ve bu durum diğer gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin balonlarının patladığı zamana denk gelebilir. fed’in qe’i sonlandırmasıyla gelişmekte olan piyasalarda döviz düşüşüne ve yükselen tahvil getirilerine neden olan sıcak para akışı tersine dönecek.
    işte türkiye’nin ekonomik balonu patladığında olması beklenenler:
    - ülkenin kontrolden çıkmış kredi balonu fiyaskoya dönüşecek.
    - sayısız inşaat projesi iptal edilecek.
    - birçok banka ve gayrimenkul şirketi batacak.
    - yabancı para cinsinden borcu olan bir çok şirket yükümlülüklerini yerine getiremeyecek.
    - aşırı borçlanan tüketiciler borçlarını ödeyemeyecek.
    - işsizlik dalgalanmaları yaşanacak.
    - mülk, tl, hisse senedi, tahvil fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanması daha yüksek faiz oranlarına sebep olacak.
    - siyasi protestolar yaşanacak.
    krediye dayalı inşaat ve tüketim son on yılda türkiye’nin ekonomik olarak büyümesini sağlayan iki ana neden olmuştur. ve sürdürülebilir olmayan bu gelişmeler, büyümenin kalıcı bir kaynağı olmaksızın ülkeyi terk edecekler.
    gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin balonlarının paylaması muhtemelen 1997 asya krizinden daha kötü sonuçlara yol açacak. bunun nedeni daha fazla ülkeyi içine alması ve global ekonominin 1990’lara göre daha zayıf olmasıdır.
    bu çalışmayı en sevdiğim ekonomist ludwig van mises’den bir alıntı yaparak bitiriyorum. “kredi genişlemesi ile gerçekleştirilen bir büyümenin çöküşe geçmesi kaçınılmazdır. bunu engellemenin tek yolu kredi genişlemesinden vazgeçmek ve bu yolla krizi öne almaktır. aksi durumda mevcut parasal sistemin felaketi ile karşılaşmak kaçınılmazdır.”

    kaynak: http://www.forbes.com/…bubble-economy/#3916f4ee6daa

    çeviride hatalar olmuş ise affola.

  • rte'nin atatürk'ten daha başarılı olmuş olması

    su aygırı familyası: suaygırıgiller (hippopotamidae). yaşadığı yerler: afrika'nın birçok sularında. özellikleri: iri gövdeli, koyu gri ve kahverengi derili bir memeli. 4 ton ağırlığa varanları vardır. hem karada hem suda yaşar. suya dalarken burun deliklerini kapatır. bitkiyle beslenir. ömrü: 40 yıl kadar. çeşitleri: iki türü kalmıştır. su aygırı (hippopotamus amphibius), cüce su aygırı (choeropsis liberiensis).

    afrika'nın göl ve nehirlerinde yaşayan, çiftparmaklılar takımından, geviş getirmeyen iri gövdeli otçul bir memeli. fıçıya benzer hantal vücudunda bacaklar kısa, kafası kocamandır. ayakları dört parmaklıdır. kulakları, gözleri gayet küçük, kuyruğu kısadır. kılsız kalın derisi yarım ton ağırlığındadır. ömrünün çoğunu suda geçirir. karada dinlenirken bir ton ağırlığa varan başlarını birbirinin sırtına koyarlar. timsah sürülerinin arasında yüzmekten çekinmez. balinadan sonra en geniş ağızlı hayvandır. bitki köklerini söküp kesmeye yarayan, keskin güçlü dişleri vardır. alt çenesinde devamlı süren köpek dişlerinin uzunluğu 60 cm'yi bulur. karada koşan bir insana yetişebilir.

    suda gayet rahat yüzer. kulakları, gözleri ve burun delikleri başının üst kısmındadır. su yüzeyinde yüzerken dışarda kaldıklarından rahat nefes alır, etrafı görüp, işitebilir. suya daldığında burun delikleri kapanır. 10-30 dakika kadar su altında kalabilir. dipte koşabilir. öfkeli ve cesur bir hayvandır. bazan küçük bot ve kayıkları devirerek insanları parçalar.

  • 14 ağustos 2016 ankata patlaması

    bilader sokucam patlamanıza. yakını olan var çocuğu olan var her duyduğunuz sese başlık açmayın yeter ulan. gerizkalı herifler.

    başlığı açan arkadaş "bağımsız aday" adlı mal imiş. ben resim almamıştım. yönetim görüp uçurur umarım. çoluk çocuk yuvasına döndü iyice ortalık.

  • kemal kılıçdaroğlu'ndan açıklama beklemek

    (bkz: siz kimsiniz amk)

  • fuse tea'nin dehşet verici dayak reklamı

    peki o çocuğun o saatte orada ne işi varmış sorarım size !

    edit; yanlış alarm afedersiniz.

  • soktuktan sonra adeta oh denilen şeyler

    (bkz: sözlük formatı)

  • tolga zengin beşiktaş'tan gitsin kampanyası

    şu andan itibaren başlattığım kampanya.

    galatasaray maçından sonraki herhangi bir maçta bu adamı görürsem hiç bir maçı izlemeyeceğim. ahan da yemin ediyorum bak.

    geçen sene avrupadan sırf bu herif yüzünden elendik. bu sene de başımıza aynı şey geldi.

    2 koca senenin de tek sorumlusu tolga zengindir. bunun aksini iddaa eden bir adamla konuşmam söz konusu dahi olamaz.

    adamlığına sıçarım. karakterine de. istediğin kadar efendi ol. işini iyi yapamıyorsun tolga. bırakıp git artık lütfen. bizi üzmeye hakkın yok amk yeter.

    edit: bu adamı biz göndericez başka yolu yok. başka türlü gitmeyecek 2. fevzi. yeter ulan yeter.

    edit2: kaleciliğimi beğenmeyenler beşiktaşa zarar veriyor diye bir açıklaması vardı sanırım. ulan gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum çok değişik hisler içerisindeyim. hayatımın en sinirli dakikalarını yaşattığı için kendisine teşekkür etmiyor gg olacak ağız dolusu küfürler ediyorum.

    edit3: yazım hatalarından dolayı özür dilerim. başlık sonrasında düzeltilir.

    edit4: şu yaşımda sinirden gözlerimden yaş geldi. durduk yere bunca insanı mutsuz ettin. bu takımdan gideceksin. öyle ya da böyle gi de cek sin

    edit5: bir arkadaşımız kampanya başlatmıştır.
    https://www.change.org/…-zengin-beşiktaş-tan-gitsin

  • osuruktan teyyare selam söyle o yare ingilizcesi

    (bkz: airplane from fart, say hi to sweetheart)

    edit: bu entry gelen istekler üzerine lover yerine sweetheart yazılma bağlamında editlenmiştir. sweetheart yazan arkadaşlardan çalınmamıştır. @sureyalizm adlı arkadaşa da selam çakalım ilk sweethearth'ı o yazmış . bana düzeltmem için mesaj atan arkadaşlar ondan görmüş sanırım.

  • her gün dişini fırçalayan batı özentisi entel tip

    (bkz: ecdadını sikiyim)