konu disi yazar10
profili

  • ikinci el otomobil piyasası

    daha önce de yazdım, mesajlaştığım yazarlar da oldu. araç lojistiği sektöründe çalışan bir mühendisim, düşecek canım kardeşim. düşecek derken 2 milyondan 500 bine düşmeyecek. sıfır km araç fiyatlarının altına, eski olduğu yere düşecek. tabii ki bu sene liste fiyatı 1 milyon olan bir aracın seneye 2 milyon olacak olmasına bağlı olarak ikinci el fiyatları da artacak, ancak sıfırı 1 milyon olan aracın 5 yaşındaki ikinci eli sıfır fiyatında olmayacak.

  • türk kadını vs fransız kadını

    burnu kalkık fransızlar avrupanın karadenizlileridir bence, erkegi kadini fark etmez, kucuk daglari onlar yaratmistir, herşeyi onlar bilir, hakli olduklarini dusundukleri bir konuda konusturmazlar bile. fransiz diye yanıt vermenin zor oldugu versus.

  • eda taşpınar'ın paylaştığı kahve fotoğrafı

    https://www.instagram.com/p/ca2aolboxyf/

    fotoğraf duruyor, pornografik falan da değil bence, ne paylaşımlar var instagramda. ayrıca başlığı açan arkadaşın paylaştığı resim fotoşoplanmış, kadında bikini de var. başlık açmadan önce biraz daha özenli olsak keşke. böyle salak bir konu için 5 dakikam boşa gitti resmen.

  • alınan ilk arabanın yılı modeli ve fiyatı

    anket doldurmayı sevmem, ama hafızamızdaki herşeyi de sonsuza kadar tutamayabiliriz, burada kalsın diye yazıyorum.

    2012 yılında, 1 yıllık mühendis iken 0 km clio 3 kasa almıştım, 1.5 dizel. 36.000tl idi.
    8 bin tl peşinat ve 28.000 kredi ile (geri ödemesi 32bin tl falandı aylık 900 küsür tl). 8 bin tl peşinat o zamanki 3 maaşıma denk geliyordu yaklaşık ve aylık kredi ödemeleri de maaşımın 1/3'üne denk geliyordu.

    2022 yılındayız şu anda, 2012 model 10 yaşına gelmiş bir clio 3 şu anda 180 bin tl civarında. benim maaşımın 3 katını peşinat olarak verip, mevcut maaşımın da 1/3'ünü kredi taksidi olarak belirleyerek bu arabayı belki alabilirim belki alamam herhalde.

    sıfır km dizel bir clio için ise yaklaşık 350 bin tl vermem gerekiyor. yani ben 2012 yılında şimdiki parayla 77 bin tl peşinat vermişim, aylık maaşım da şimdiki parayla 26 bin tl'ye denk geliyormuş yaklaşık olarak. ben şuna eminim ki benim maaşım benzer bir pozisyonda yeni başlayan bir mühendisin minimum 2-3 katı arttı geçen zaman içinde. yani benim maaşım şu anda aylık 50-60 bin tl olup benim 0 km clio falan da değil, artık 0 km golf, peugeot 3008 falan alıyor olmam gerekiyordu kendimi çok sıkmadan.

    amk 10 sene önce sıfırını aldığım arabanın ikinci elini alabiliyorum şu anda. sikerler böyle işi.

  • sarımsaklı plajı

    suyu soğuktur, değil diyeni allah çarpar

  • en uzun uykusuz kalma süresi

    üniversite yıllarında 2 gün üst üste sabahlayarak sınava girmek suretiyle ev arkadaşımla kırdığımız rekordu. sanırım 45 saat civarı birşey olması lazım, son 2 sınava yumurta kapıya dayandıysa demek ki. son sınavdan çıktıktan sonra da arkadaşlarla cafeye falan gittiydik de, uykum var diye kalkmıştım eve geçmiştim bir süre sonra. yattığımda akşam olmuştu artık, uyandığımda ise yine hava karanlıktı; sabah mı akşam mı hangi gündeyiz gibi sorular sordurtuyor. 21 saat uyumuşum.

    bu arada hatırladığım kadarıyla bir yerden sonra uyku bastırması gidip gelmeye başlıyor, yani 20 saat civarlarında şiddetli bastıran uyku uzun süre insanı zorlarken, 30 saat civarlarında bünye değişik şeyler yapmaya başlıyor, uyku falan kalmıyor mesela 2-3 saat normal takılıyorsunuz, sonra azıcık bastırır gibi olup tekrar gidiyor falan. 40 saat civarlarında ise güzel bir kafası olduğunu hatırlıyorum. gerçekten halüsinatif etkileri var. aynı zamanda sanki vücudunuza kalıcı hasar verdiğinizi de hissediyorsunuz. gerek yok.

  • cahilim demenin alternatif yolları

    (bkz: kitap okumuyorum, eksikliğini hissetmiyorum)

  • çaykur'un yaklaşık 268 milyon lira zarar etmesi

    kim yönetiyor bu koyduğumunun şirketlerini, nasıl becerebiliyorsunuz zarar etmeyi yahu.

    en temel zekayla, kahvede bardak çay satan kahveci bile bu işten para kazanabiliyorken, koca koca fabrikaları kimler yönetiyor da, hakikaten milli içeceğimiz olan ve en fakirinden en zenginine neredeyse herkesin günde 3-5 bardak tükettiği çaydan nasıl zarar edebiliyorsunuz? delireceğim yemin ederim yahu.

  • ofsaytı tek cümleyle açıkıyoruz

    özetle:

    sizin forvet oyuncunuz, rakip kalenin dibinde uzun atılacak topları alıp beleş gol beklemesin diye konulmuş bir kuraldır.

    bu mantığı verdikten sonra anlatması çok daha kolay olacaktır.

  • virajlarda araba içinde oluşan soğuk esinti

    var böyle birşey, dikkatli sürücüler de farketmişlerdir.

    arabanın içi en azından ısınmaya başlamış (10dkdır çalışıyor olsun) ve fan ön cama vuruyor sadece, dönüşlerde, virajlarda aracın içinde tatlı bir esinti oluyor virajı dönene kadar, bir soğukluk vs. ilk önce arkadaşın toyota corolla arabasında farkettik bunu, "direksiyonu çevirince bi yerden hava giriyor" şeklinde bir ilk tespitte bulunmuştuk.

    daha sonra kendi kullandığım astra aracımda da defalarca test etme fırsatım oldu, özellikle sağa dönüşlerde bir anlık soğuk bir esinti oluyor, sola dönüşlerde ise olmuyor.

    internette araştırdığımda mercedes-benz club tr isimli bir eski bir forum arşivinde bir başlığa denk geldim orada da birçok kullanıcı farklı araçlarda benzer deneyimler yaşadıklarını yazmışlar.

    sizler de dikkat edin aynı deneyimi yaşayacak mısınız kontrol edin ve kafa yorun bakalım, neden böyle birşey olabilir? diye

    benim yorumum: aracın içinde daha sıcak hava yukarıda, soğuk hava ise aşağıda kümeleniyor fizik yasaları gereği. virajlarda, dönüşlerde ise soğuk hava merkezkaç kuvvetinden dolayı aracın içinde virajın dışına doğru yığılıyor, sıcak hava ise virajın içine kaçıyor.

    bu durumda solda oturan şoför için: sağa doğru dönüşlerde şoförün belden aşağısının içinde bulunduğu soğuk hava kütlesi yukarıya doğru tırmanıyor, yani soğuk hava aracın soluna yığılıyor ve adamımız bir soğukluk hissediyor, tam tersi dönüşlerde ise aşağılardaki soğuk hava kütlesi yolcu tarafına kayıyor ve şoförün belden yukarıdaki sıcak hava kütlesi aşağılara doğru genişliyor ama o bölgede hissiyat çok güçlü olmadığı için, yüzümüze vuran 2snlik esintiyi hisseder gibi hissedemiyoruz pantolon/ayakkabı içinde. bu dönüşte de muhtemelen yolcunun esintiyi hissetmesi gerekiyor, daha onu test edemedim :)

    benim teorim budur, bahsettiğim forumda olaya çokça kafayı takıp sebebini bulamamış ve en sonunda herhalde araç virajda esniyor ve kapı fitilinin arasından hava giriyor ve 2. teori de dönüş sırasında havalandırma kanallarının içerisindeki soğuk havanın daha kısa bir yoldan aracın içine ulaştığı ve bi anlık daha soğuk hava üflediği gibi yorumlar var. bu ikincisi biraz mantıklı gibi gelse de benim tecrübelerime uymuyor pek, corolladayken arka koltukta hissetmiştik bunu, diz seviyesinde bi soğukluk oluyordu, kendi aracımda da fandan gelmediğine eminim.

    edit: dikkatli sürücüler dedim :)

    edit 2: arkadaşlar yüksek süratte arabanın pervazlarından vs her tarafından az da olsa rüzgar giriyor zaten, bu tespiti en güzel 50-60km gibi hızlarda atıyorum yonca kavşakta vs. anlayabilirsiniz. ayrıca mesaj yoluyla da bir çok yazar yıllardır aynı şeyi farkettiklerini ama kimseye paylaşamadıklarını iletti, yalnız değilmişiz :)

    edit3: bilimsel kanıt da geldi :), muratjunior the pumpkin isimli yazar sağolsun https://youtu.be/jkkemf38fiq