cumartesii10
profili

  • misvak dergisi'nin esnaf karikatürü

    duvarda da abdulhamit var asgahjs

  • cumhuriyet kavramının abartılması

    sultan ikinci abdulhamit'in imparatorluğun petrol çıkan topraklarını "bunlar ilerde değerlenir, alayım ben" diyerek imparatorluk arazisi olmaktan çıkarıp şahsına tapuladığını bilmeyen gerizekali beyanı.

    senin o istikrar diye sunduğun saltanat deli, despot, cahil ya da hırsız olup olmadığına bakılmaksızın sırf bir soydan geliyor diye birilerinin ülkeyi yönme hakkına haiz olmasıdır.

    cumhuriyet de bunlara "hassiktirin lan" demektir.

  • game of thrones

    07x06'ya ilişkin soru-cevap köşemize hoşgeldiniz.

    --- spoiler ---

    ilk olarak, hiç kimse sormamış bari ben sorayım. bu night king o kadar iyi mızrak atıyordu da niye jon’a ve diğerlerine atmadasdfghjk

    kilimcinin kör oğlu bile anladı ejderhaları beklediğini hala bu soruyu soranlar var. pes.

    günün diğer soruları;

    soru: jon snow niye atlamadı ejderhaya da iki üç vasıfsız ak yürüyeni öldürmeye çalıştı?
    cevap: sebebi göz dönmesi. jon snow kardeşimizde böyle bir rahatsızlık var maalesef. üstatların henüz çaresini bulamadığı amansız bir hastalık. bu hastalığın ilk işaretlerini jon gece nöbetinin bir adamıyken görmüştük aslında. abuk sabuk işler yapıyordu mesela hardhome’da kılıcını çekip "night watch! with me!" diye bağırmış bir sürü masum gece nöbetçisinin ölümüne sebep olmuştu ya da stannis mance’i diri diri yakarken ok atmıştı uzaklardan adamcağızın kalbine. hastalığın en önemli belirtisi kritik anlarda en salakça olan şeyi yapmak. mesela piçlerin savaşında zikzak yapmayı bilmeyen rickon stark oku yeyip ayağının dibine düşünce de nöbet geçirmiş, salak gibi bolton mevzilerine tek başına saldırmıştı. davos’un "go go! follow your commander!" komutu olmasa çoktan şeyi tutmuştu affedersiniz. işte ejderhaya binmek yerine atak yapması da bu hastalığın bir sonucuydu. halası oğlu viserion oku yeyip iki seksek yatınca kontrolünü kaybetti. bu hastalık westeros'un başına bela olur iyice yayılırsa. hastalığın pençesinde can çekişen bir başka kişi için;
    (bkz: jaime lannister)
    bu salak da brienn’i kurtarmak için ayının olduğu çukura atlamış, ejderhanın dibindeki dany’i mızraklamak için atak yapmıştı. öyle bir sorunlu işte.

    soru: night king öldürülürse diğerleri de ölür mü? (bkz: ana robotun kalbini alınca diğerleri patır patır düşüyor)
    cevap: dizide evet, kitaplarda umarım hayır. senaristlerin bulduğu bu formül yine yüzüklerin efendisinden devşirme. orada da sauron'ın orclara bağlı bir iradesi vardı. ama kitaplarda bence durum başka olacak. hardhome’da jon bir ak yürüyeni öldürmüştü ama kimse bir yere düşmemişti. bizim görmediğimiz açılarda düşenler olmuş olabilir ama eğer böyle bir özellikleri olsaydı bunu şimdiye kadar en az bir kez belirtirdi grrm. dizi bazı gri alanları netleştirmek istiyor. rhaegar ve lyanna’nın gizli evliliği de dizi kapsamında uydurulan bir şey bence, kitaplarda olmayacak. yapımcılar hala farkında değil bu seriyi güzel yapan şeyin o gri alanlar olduğunun.

    soru: dany nasıl bu kadar hızlı yardıma geldi?
    cevap: aslında baya beklediler orada. kızıl rahip öldü, bizimkiler neredeyse donuyordu ve kırılan buzlar donmuştu. ayrıca tazı bile sıkılmıştı. ama yine de kuzgunların bu kadar hızlı uçup duvarın kuzeyine bir günde yardım gelmesi alışık olmadığımız bir durum. ancak şöyle de bir tespit var, zamanlamaya ilişkin bir açıklama. bana da tutarlı geldi. link
    teşekkürler yudmud

    soru: dany ile jon’un çocukları olur mu?
    cevap: evet. adını da dany’nin ölen çocuğunun anısına viserion koyacaklar bence.

    soru: vücuda night king'in attığı mızrağın girmesi orucu bozar mı?
    cevap: bozmaz. ama mızrağı kendi bi yerine sokarsa nefsine hakim olmama anlamına geleceği için oruç bozulur.

    soru: arya ile sansa’nın son konuşması ne anlama geliyor?
    cevap: yüzsüz suikastçıların olayı öldürdükleri insanların yüzlerini almalarıdır. ama bence bu küçük ayrıntı dizide es geçilecek. sansa’nın ölmediği bir formül bulunacak ve arya, sansa’nın yüzüyle dolaşacak etrafta, olayları anlamaya çalışacak. gelecek bölüm ilk sansa sahnesinde o acaba arya mı diye düşünebiliriz.

    soru: suya giremeyen bu ölüler viserion’un naaşına nasıl zincir bağladı?
    cevap: bana bunlarla gelin işte. o sahne mantığın bittiği yerdi. aksiyonu kesmemek için bazen su değişkenini yok sayıyorlar.

    soru: hodor, summer, uncle benjen, viserion.. hepsi ölülerin tarafına geçti, biz de mi geçsek artık?
    cevap: hele bir amaçlarını açıklasınlar bakarız. belki de doğru yol onlarındır. biz de katılır sürüye olmazsa.

    soru: cersei kuzeydeki tehlikeye karşı ittifak kurar mı?
    cevap: kurmaz. ak yürüyenlere inanır ancak ordusu çok azaldı. kuzeydeki tehlike bir ejderhayı aldı. akıllı cersei bekler, düşmanlarım biraz azalsın der. ama jaime beklemez. gelecek sezon jaime’yi kuzeyde göreceğiz yeniden.

    soru: bu yakalanan ak yürüyen ne işe yarayacak? sadece cersei inansın diye mi?
    cevap: hayır. unutmayalım ki king's landing'de diyarın gördüğü en çılgın üstad var, qyburn. o mutlaka birtakım deneylerle kafamızı karıştıracaktır.

    soru: madem ejderhalar 2 dkda duvara gidebiliyodu, neden yol üstü cercie'yi de alıp akgezenleri kuş bakışı göstermediler?
    cevap: cersei gibi bir haine bu aşamada güven olmaz. dany ile tyrion'un konuşması da buna işaret ediyordu. cersei tuzak kurabilir, arkadan vurabilir. tyrion'u niye almadılar, çünkü kuzgundan gelen haber panik yarattı ve dany hızla yola çıktı. tyrion dany'e "dünyanın en önemli insanı dünyanın en tehlikeli yerine öylece gidemez" dedi, kendi hiç gitmez.

    soru: viserion oldugunu nerden biliyosun hacit?
    cevap: drogon zaten belli, kocaman. rhaegal da yeşil renkli. yumurtası da yeşildi. ölen ejderha kırmızıydı ve küçüktü.

    soru: peki niye drogon'a atıp da yerdeki sabit kolay hedefi vurmadı? böylece diğerleri de düşerdi.
    cevap: bunun için iki sebep var.
    1. kedi teorisi: bilirsiniz kedi sahiplenirken insanlar gidip kocaman bir sokak kedisini evlat edinmez, yavru olsun der. çünkü yavru kedi daha kolay bağlanır, alışır. night king de bunu düşünerek "ulan şimdi bi erjderha alacağım, uğraşmayayım büyüğüyle tırmalar ısırır yakar falan beni, şurada bir tane küçük var onu alayım, kendim yetiştiririm hem salak gibi bir şey kolay zapt ederim" diye düşünmüş olabilir. o yüzden viserion'a kıymış olabilir.
    2. öncelikli tehdit teorisi: sahneye tekrar bakarsak drogon'un başı diğer tarafa dönük ve night king'in farkında değil. ancak viserion tam cephede ve yüzünü night king'e dönmek üzere. night king drogona atsa viserion onu mangal yapabilecek konumdaydı ama viseriona atsa drogon için aynı şeyi söyleyemeyiz, üstünde insanlar vardı ve diğer tarafa dönmüştü. bu yüzden önce havadaki hızlı, saldırı pozisyonunda ve daha öncelikli tehlike yaratabilecek olanı vurmuş olabilir. ikinci mızrağı drogona salladığını göz önüne alınca bu öncelikli tehdit teorisi mantıklı gibi görünse de night king'in hayvan sevgisini bildiğimiz için (ölen ayıları, atları hatta ejderhaları bile kaldırıyor yerden, kıyamıyor ölmelerini istemiyor) ben kedi teorisinin daha açıklayıcı olduğunu düşünüyorum.

    soru: ata neden hem benjen hem jon binmedi?
    cevap: benjen'in kalması ve jon'u yollaması hodor'u kaybettiğimiz mağara sahnesinde orman çocuğunun elindeki mavi topu neden atmayıp intihar bombacısı olmayı seçmesiyle aynı açıklamaya sahip. holywood effect. böylesi daha etkileyici. ancak bir husus da şu ki, benjen amca lanetli ve duvarı geçemiyor. olay da duvara baya yakın bir konumda gerçekleşti. dolayısıyla zaten kaçacak yeri olmayan bir adam uncle benjen. bu yüzden "pes etmiş" olabilir.

    soru: ya birader ankılbencin geçemiyordu wight nasıl geçiyor mk?
    cevap: ben duvarı geçmeyeceklerini, etrafından dolaşacaklarını düşünüyorum. eğer yeni gelecek olan ak ejderha viserion buz üfleyecekse denizi dondurarak eastwatch'un yanından ters c şeklinde bir buz yapıp suyun üzerinden ordusunu yürütebilir ve gift sınırından karaya çıkabilir. şu haritadan kafanızda kurgulayabilirsiniz.

    soru: ejderhalarla night kingi neden yakmadılar? hadi hepsi mal binince bir şey söylemediler de ejderhalardan birisi ölünce ejderhaların anasının gözü dönüp hepsini kül etmesi gerekiyordu.
    cevap: göz dönmesi hastalığının dany'de olduğunu sanmıyorum. rahmetli babasında ve kocası drogo'da da vardı bu hastalık. babası tüm şehri uçurmaya kalkmıştı, drogo da viserys'in kafasına erimiş altın dökmüştü. ama dany'de yok. o daha soğukkanlı ve akıllıca hareket etmeyi seviyor. ayrıca kaçtıkları sahnede elinde mızrak olan nightking pozisyon almıştı, avlayacaktı. geri dönüp saldırmak riskli görünmüş olabilir.

    soru: bu night king o kadar iyi mızrak atıyordu da niye jon’a ve diğerlerine atmadı?
    cevap: çünkü eşeğin şeyinden dolayı.

    --- spoiler ---

  • içerde

    manage the door
    minigi thi diir
    minig di diir
    minigdidir
    minig
    minik
    minik
    minik

  • pkk yerine akp'ye kızmak

    "beni korumakla ve bana kamu hizmeti sunmakla mukellef olan ve karsiliginda dunyanin vergisini toplayan idarenin basinda pkk mi var akp mi itoglu it?" dedigim baslik.

    hayir devleti pkk yonetiyorsa bilelim, onlara kizalim. ama hatirladigim kadariyla hukumeti akp kurmustu.

  • içerde

    --- spoiler ---

    sarp darbeyi haber veren eniştedir

    --- spoiler ---

  • suçlusun kim jong-un

    suçlusun enişteni köpeklere yedirdiğin için. belki bir gün darbeyi haber verirdi sana.

  • cicibebenin neden bu kadar güzel olması

    (bkz: süt sen misin?)

  • darbeden sonra gönlü akp'ye kayan solcu

    solcu değildir o, solcu olsa duramazdı

  • 16 temmuz 2016 linç ve itiraf videosu

    o bi tane vurayim icim rahatlasin dedigin cocuk bir ananin evladi. elinde silah, senin gibi dusunen bir kitlenin arasinda, sana karismayan polisin yaninda erkeklik yapmak kolay degil mi? simdi ben ne yapayim icimin rahatlamasi icin? 4 tanesini öldurduk diyor la, ben kedimin kuyruguna bassam özür diliyorum hayvandan gayri ihtiyari. ulan insan misin sen?

    senin savunduğun demokrasinin amina koyayim.