pompeu fabra12
profili

  • jahrein

    akp'nin muhalif z kuşağı üzerinden operasyonel olarak kullanmaya çalıştığı aparatlardan birisi. umutsuzluk pompalayarak, sandıktan uzaklaştırmak ya da sandıkta karşılığı olmayan ırkçı odaklara yanlamak için çok net özel bir çaba sarfediyor.

    tabi bu denli boş beleş vasıfsız bir dombiliyle genel başkan röportajı ayarlayanların, konuk edenlerin, reklam verenlerin vs. da bu kalkan koca kıçtaki payını unutmamak lazım.

    doğru düzgün bir ülkede amele bile olamayacak çöp karakterler, teneke kafalar burada kamuoyuna ayar vermeye çalışıyor, baskı kuruyor, racon kesiyor. kamera şakası gibi bir ülke olduk cidden.

  • black mirror

    dört gözle beklediğim 4. sezonu (1 bölümü hariç) ilk üç sezona kıyasla beklentilerimin altındaydı. 4. sezonun 4. bölümü "hang the dj" oldukça başarılı bir kurgunun etkileyici bir şekilde işlendiği bir bölümdü. fakat 4. sezonun post-apokaliptik bir görsel verilmeye çalışıldığından sanırsam tamamen siyah beyaz olan 5. bölümü (spoiler vermemek için özellikle içeriğine değinmeyeceğim ama) black mirror tarihinin gelmiş geçmiş en berbat ve en zaman kaybı bölümüydü.

  • mhp genel başkan yardımcısının istifa etmesi

    mhp'de dün kara dediklerine bugün ak diyemeyecek kadar izzet, şeref ve onur sahibi omurgalı vekillerin de var olduğunu göstermiştir. fakat maalesef sayıları iki elin parmaklarını geçmeyecektir.

  • meral akşener'in demokrat partinin başına geçmesi

    meral akşener'in mhp'den ihraç kararına itirazın reddedilmesi sonrasında ortaya çıkan çok büyük bir olasılık.

    demokrat parti türkiye'nin her yerinde hazır teşkilatları olan bir parti. dyp ve anap'ın birleşmesi neticesinde demokrat parti adını alan bu parti isimleri tarihe karışan her iki partinin taşınmazları dahil tüm gelirlerine sahip. ayrıca partinin yetkilileri de partiye ivme kazandıracak bir lidere ihtiyaçları olduğunu birçok yerde dile getirmişler.

    ihraç süreci netleşmeden önce birçok kez akşener'e teklif götürmelerine karşın, akşener'in mhp'de siyaset yapabileceği umuduyla reddettiği de biliniyor. dyp (yani şimdiki adıyla demokrat partide) zamanında içişleri bakanlığı da yapan akşener'in halihazırda birçok arkadaşı bu partide bulunuyor ve kendisini ikna etme çabalarının ihraca itirazın reddedilmesi sonrası artacağı kesin.

    bundan sonra akşener'in akp'nin bir şubesine dönüşen mhp'de hiçbir şekilde siyaset yapamayacağına göre ya potansiyeli olan daha önceden var olan bir partinin başına geçecek, ya da milliyetçi muhafazakar vurgusu olan yeni bir parti kurup başına geçecek. mevcut olasılıklar içerisinde ilk ihtimal daha makul ve gerçekçi gibi geliyor.

  • maraş'ta alevilerin mülteci kampına karşı direnişi

    maraş'ın aşağı terolar (sivricehöyük) köyü civarında kurulması planlanan mülteci kampına karşı o civarda yaşayan halk 4 gündür direniyor.

    bir kısmı suriyedeki (ahrar el şam ve nusra gibi) alevi katliamlarıyla meşhur çeşitli cihatçı terörist örgütlerden gelen kişiler ve aileleri olduğu bilinen mülteciler 6-7 alevi köyün tam ortasına yerleştirilmek isteniyor.

    maraş katliamından kalma travmatik bir geçmişe sahip alevilerin büyük çoğunluğu memleketini terk etmek zorunda kalmıştı. az miktarda kalan halk da etraflarına yerleştirilecek cihatçı suriyelilerden ötürü hayatlarından endişe ediyor.

    bölge halkı maraş'ta yığınla dinci yerleşkeleri varken buranın 25 bin kişilik bir kamp olarak seçilmesinin bir tesadüf olmadığının farkında. bölgede kalan alevi halkı göç ettirmeye yönelik demografik hesaplarla yapılan bu mülteci kampına karşı 4 gündür ciddi bir direniş gösterilmekte.

    aynı zamanda o bölgenin insanı olan chp milletvekili hüseyin çamak ilk günden beri oradaki halkın yanında bu soruna büyük bir gerginlik olmadan çözüm bulmak için uğraşıyor. diğer chp milletvekilleri ibrahim özdiş ve mehmet gökdağ da destek vermek için bu direnişe katıldılar. fakat şu sosyal medya paylaşımlarından anlaşıldığı kadarıyla yetkililer bu kampı yapmak konusunda kararlı.

    yarın kamp yapılacak yere çadır kuran bölge halkına müdahale edileceği haberleri geliyor. buna karşın sosyal dayanışma yaratılması için facebook ve twitter'da şu hashtag'ler kullanılmakta:
    #dirensivricehöyük
    #yaşamalanımadokunma
    #maraştanusrakampıistemiyoruz
    #pazarcıktaafadkampınahayır

    bu direnişle ilgili haberler:
    maraş'ta alevi yurttaşlar konteyner kente karşı direniyor!
    maraş'ta konteyner kent isyanı
    sivricehöyük'te çadır kent tedirginliği

    öte yandan ışid dahil bölgedeki cihatçı teröristleri şehit olarak anan başta aşırı dinci haksöz haber olmak üzere, yeni şafak, akit, haber7, akşam, iha gibi yandaş basının kalemşörleri soyadlarını bile yazmayı beceremedikleri direnişe destek veren vekillere şimdiden linç kampanyası başlatmış durumdalar.

  • chp'li çamak'ın meclis kürsüsündeki gss isyanı

    akp'nin 1 kasım öncesindeki seçim vaatleri arasında genel sağlık sigortası rezaletinden kalma borçların silineceği vardı. fakat 27 ocak tarihinde meclise sundukları değişiklerle kesinlikle böyle bir niyetleri olmadığı anlaşıldı. bunun üzerine chp mersin milletvekili hüseyin çamak bu anlamsız borçlara ve zamlara karşı pankartlar eşliğinde şu isyan eden konuşmayı gerçekleştirmiş:

    "biz cumhuriyet halk partisi olarak "genel sağlık sigortası" denilen işsiz evlat vergisinden yaklaşık 7 milyon mağdurun 9 milyar lirayı aşan borçlanmalarının silineceğini de seçim beyannamemizde belirtmiştik. 1 kasım seçimlerinden önce mevcut iktidar da bunun ne denli büyük bir hata olduğunu 7 hazirandan sonuçlarından anlamış olacak ki cumhuriyet halk partisinden isabetli feyzalarak 1 kasım seçimlerinden önce bizzat başbakan bu genel sağlık sigortası borçlarının silineceğini vadetmiştir. sayın davutoğlu'nun seçimlerden önce üsküdar'da bir kafede bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında gss'den ötürü biriken borçların silineceğine dair kullandığı ifadeler aynen şöyle: 'borç sıkıntısı içinde strese girmeyin sevgili gençler. 1 kasımdan sonra ilk işimiz bütün o borçları silmek olacak.'

    oysa bu, 5510 sayılı kanun'un 67'nci maddesinde yapılan değişikliklerden anlıyoruz ki bu mağdur gençlerin gss prim borçları tam olarak silinmiyor. lise veya üniversiteyi bitirenlerin gss giderlerinin sadece iki yıl süreyle devlet desteğiyle ödenmesi kararlaştırılıyor. bu borçlar silinmediği gibi, asgari ücrete gelen zamlarla beraber, ocak ayı itibarıyla yüzde 30 oranında zamlanmış bir şekilde artmaya devam ediyor. buna göre, geçen yıl ayda 50 lira borçlandırılanlar 65 lira, 152 lira borçlandırılanlar 197 lira, 305 lira ödeyenler ise 395 lira ödemek zorundalar. gelir testi yaptırmayan veya yaptırsa bile ödeyemeyen vatandaşları, yıllarca faydalanmadıkları sağlık hizmetlerinden ötürü borçlandırmanın nasıl bir mantığın ürünü olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz.

    bir devlet düşünün ki istihdamını sağlayamadığı vatandaşlarını, zaten yük olmak zorunda kaldıkları ailelerinin gelir düzeyine göre borçlandırıp bu sürede faydalandırmadığı sağlık hizmetlerinin parasını ödetmek için 'ne yap ne et, ailenin maddi durumuna göre bana şu kadar para bul, getir.' diyebiliyor. işsiz kalan vatandaşın, sığındığı ailesine ikinci kez mahcup olmasından başka bir anlam ifade etmeyen böyle bir uygulama acilen zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. devletimiz, milyonlarca suriyeli mülteciye uyguladığı gibi, insan hakkı olan sağlık hizmetini kendi halkına da ücretsiz sunmalıdır."

  • ahmet akgündüz'ü şikayet ediyoruz kampanyası

    hollanda rotterdam islam üniversitesinin sözde rektörü ahmet akgündüz denen bir zat sosyal medya aracılığıyla nefret saçmaya devam ediyor. gezi eylemlerini ‘dinsizler, sarhoşlar ve ermenilerin‘ düzenlendiğini iddia eden, karma yurtları haklı görenlerin ise ‘veled-i zina toplumunu‘ savunanlar olduğunu öne süren, alevi katliamları için osmanlıya minnetlerini sunan, recm yani taşlayarak öldürmeyi “islam’ın içinde geçerli bir ceza” olarak savunan ve “bir erkek karısını dövebilir” diyen tam anlamıyla ışid'lik bir zihniyet söz konusu. akgündüz, yaşar kemal'in vefatında saçmaladığı gibi tahir elçi’nin katledilmesinden sonra da yine boş durmayarak “diyarbakır baro başkanı tahir elçi öldürülmüş. su testisi su yolunda kırılır” diye bir tweet attı.

    akgündüz’ün, daha önceki nefret içerikli açıklamaları nedeniyle liberal sağ parti (vvd) ile işçi partisi (pvda), hıristiyan demokrat parti (cda) ve özgürlük partisi (pvv) soru önergesi vermiş, hollanda’da bu durum büyük tepki çekmişti. fakat hollanda'nın özgürlükler ülkesi olunması şiarıyla bu nefret suçu niteliğindeki açıklamaları için hiçbir şey yapılmadı. görmezden gelinen bu vukuatlarından sonra türkiye ve fransa dahil dünyanın birçok yerinde bu zatın temsil ettiği köktendinci anlayışın katliamlarının ardı arkasının kesilmemesi, bu anlamda refleks göstermesi gerekenlerin de belki artık bu nefret suçlarına karşı yasal prosedürleri devreye koymalarını akıllarına getirtebilir.

    ingilizce bilmeyenler için hazırlanan ve en altta tırnak içinde belirtilen şikayet metnini bu cümlenin sonuna eklediğim linkte "question" bölümüne yazarak kendisini hollanda devletine şikayet edebilirsiniz.
    https://www.government.nl/contact/contact-form

    öncelikle başlarında yıldız işareti olan (isim, soyisim, tel no ve email gibi kendinizi tanıtıcı bilgiler istenen) bölümlere mutlaka doldurulmalı. bu şikayetinizin ardından 2 gün içerisinde şikayetinizle ilgili kesin bilgilendirici bir yanıt gönderiyorlar.

    arzu eden arkadaşlar konu başlığını içeren "subject" bölümüne şu tırnak içinde belirtilen cümleyi yazabilirsiniz; "please take action over ahmet akgunduz about human rights violation by cheering the murder of tahir elci!"

    "question" olarak yazılan bölümdeki boşluğa da aşağıda tırnak içinde belirtilen metni ekleyebilirsiniz.

    "tahir elçi, prominent human rights lawyer, peace activist and chairman of diyarbakır bar association is assasignated on 28/11/2015 in diyarbakir while he was making press release on how wars disrupt nature and culture. ahmet akgündüz, proffesor at rotterdam islamic university, posted an idiom in turkish on his verified twitter account ahmet akgündüz that means 'tahir elçi died on the way he deserved'. as lawyers in turkey, we condemn his words and we urge relevant authorities with this call to action over prof. ahmet akgündüz, regarding that violation of human rights by cheering the murder of a human rights and peace activist.

    this is not his first hate crime. seeing what shia are today, he understands ottoman mufti who enabled slaughter of alevis and sultan who butchered them. ahmet akgündüz of rotterdam ıslamic university is practically endorsing the genocide of shia and alevis. this is what ısıs have been doing.

    could you please strictly apply your hate crime law for this so-called rector at rotterdam islam university?"

  • metro turizm havayolu şirketi kursa olabilecekler

    türkiye nüfusu en fazla 10 yıl içerisinde yarı yarıya azalır.

  • gülse birsel'i isyan ettiren gerizekalılar sürüsü

    son bir kaç aydır süren saray savaşlarıyla beraber ak-kılların milliyetçiliğe soyunması neticesinde sıklıkla açığa çıkan bir şuursuzlar tayfasıdır. bu güruhun en belirgin özelliği okumadan anlamadan zerre muhakeme gereği hissetmeden sadece başlıklara bakarak siktiri çekmek. kuru kalabalıklarından ötürü kendilerini memleketin asıl sahipleri sanan bu gerizekalılar sürüsünün çığırdan çıkardığı son kurbanları gülse birsel'in yaşadığı absürtlük şöyle;

    oyuncu ve yazar gülse birsel, hürriyet gazetesindeki köşesinde bugün, "ne kıymetli ülkeniz varmıış!" başlıklı bir yazı kaleme aldı. yazının konusu macaristan'dı ama bazı twitter kullanıcıları konunun türkiye olduğunu zannedince gülse birsel'e tepki gösterdi.

    tepkiler üzerine de birsel, "şu tweet'in altına "evet çok kıymetli, şimdi defol buradan" yazan üstün zekalılar! yazıyı okuyun, konu macaristan!" diyerek isyan etti.

    geçen günlerde de aynı durum sabah gazetesi internet sitesinde, sinema yıldızı gerard depardieu’nun, fransa’dan ayrılacağını “bu ülkeden çekip gitmek istiyorum” başlığıyla duyurmasıyla ortaya çıkmıştı.

    birçok kişi küfür etmiş, fransız oyuncunun türkiye'den sınır dışı edilmesini istemişti.

  • karı koca zannedilen ünlüler

    rte ve bahçeli.

  • chp'li sarıbal'dan gss iptal edilsin çağrısı

    chp bursa milletvekili orhan sarıbal'ın haraç olarak tanımladığı gss borçlarının kaldırılması için yazılı olarak dile getirdiği çağrı. mhp yine akp'nin peşine takılıp mızıkçılık yapmazsa muhalefet böyle bir rezalete son verecek çoğunluğa sahip. tüm muhalefet partilerinin hepsinin bir araya gelip milyonlarca işsizin sırtında kambur olan bu utanca artık bir son verilmelidir. aksi takdirde bu ülkenin vatandaşlarının böyle bir haraçtan kurtulmaları için bu gidişle tek yapabilecekleri başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmek: (bkz: gss mağdurları suriye vatandaşı olsun)

    işte orhan sarıbal'ın gerçekleşmesi durumunda milyonlarca mağduru büyük bir beladan kurtarabilecek çağrısının tam metni şuradan okunabilir:

    “sgk devletin resmi haraç kurumu gibi çalıştırılıyor”

    sgk’nın devletin resmi haraç kurumu gibi çalıştırıldığını söyleyen bursa milletvekili orhan sarıbal, “gss nedeniyle başta gençler olmak üzere, işsizler, emeklilik bekleyenler, iflas eden esnaf ve geliri olmayanların yaşadığı mağduriyetlerin bir an önce giderilmeli” dedi.

    bursa milletvekili orhan sarıbal, genel sağlık sigortası (gss) sorununu gündemine aldı. yazılı bir açıklamayla 1 ocak 2012’de yürürlüğe giren gss’ye itiraz eden sarıbal, türkiye’de şu anda 3 milyon yurttaşın milyarlarca tl borcu olduğuna dikkat çekti. sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasası’nın türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını ifade eden sarıbal, “herhangi bir geliri olmayan milyonlarca yurttaşımız bir gecede kendi devletine karşı borçlandırıldı. çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, dalga geçer gibi bu insanlara ‘gelir testi yaptırın’ diyerek tehdit gibi bir çağrıda bulunuyor. işsizlikle boğuşan, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmayan yurttaşlarımız bir de borçlandırılarak bunalıma itiliyor” dedi.

    -sağlık, en temel insan haklarından-

    gss’nin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyleyen sarıbal, sağlık hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu belirerek, şunları söyledi: “yurttaşlarımızın en temel haklarına ulaşması engelleniyor. gss pirim borcu olan birçok hastanın hastane kapılarından geri döndüğünü görüyoruz. 18 yaşın üzerindeki çocuklarımız lisede öğrenim görüyorsa 20, üniversite öğrencisiyse ise 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanıyor ancak bu çocuk öğrenim görmüyorsa otomatikman borçlandırılıyor. işsiz gençlerimizin prim tutarları, birlikte yaşadığı ailenin aylık toplan gelirine bakılarak hesaplanıyor. primler, neredeyse 300 liraya kadar yükseliyor. gelir testinden geçilmemsi durumunda da primler asgari ücretin 2 katı üzerinden hesaplandığı için aylık 250 tl borç çıkartılıyor. henüz iş bulamamış ya da asgari ücretle hayatını sürdüren gençlerimizden adeta haraç alınıyor. sgk devletin resmi haraç kurumu gibi çalıştırılıyor.”

    -sosyal devlet çağrısı-

    başta gençler olmak üzere, işsizler, emeklilik bekleyenler, iflas eden esnaf ve geliri olmayanların yaşadığı mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten sarıbal, “sosyal politikaların en başında gelen konu sağlıktır. bu yanlıştan vazgeçilmesi için elimizden geleni yapacağız. buradan bir kez daha gss’nin iptal edilmesi yönünde çağrıda bulunuyorum” dedi.

  • devletin yaptıklarıyla pkk'yi hak etmiş olması

    sidik yarıştırmaktan ziyade doğru düzgün bir üslupla ve ana avrat sövmeden sadece anlamak ve anlaşılmak amaçlı tartışılsa haklı bir çıkarımdır. (bkz: sosyal acı teorisi)

    dolayısıyla;

    ira neden değil sonuçtu. ingiltere (birleşik krallık) bu gerçeklikle yüzleştiğinden beri ira tarih oldu.
    eta neden değil sonuçtu. eski ispanya başbakanı zapatero bu gerçekliği fark edip diyalog kanallarının önünü açtığından beri eta'nın sesi soluğu kesildi.
    pkk neden değil sonuçtur. fakat bu gerçeklik yıllardır bu memlekette anlaşılmadı. binlerce insan hayatını kaybetti. halen binlercemiz potansiyel hayatlarını kaybedebilecek insanlar olarak, kronik bir kaosu maalesef kuru sloganlarla besliyoruz.