smyrnian eagle14
profili

  • türklerin yasal haklarını bilmemesi

    halen daha göçebe toplum-biat kültürü arası sıkışmışlığından kurtulamamış olmasındandır. bilmez çünkü ihtiyacı yoktur, bilmek zorunda değildir. doğru bildiğini okur, başına bir şey gelirse de cezasına razıdır.

    iktidarın (devlet, padişah, reis, vali, kadı, muhtar, komutan, koca, baba vb.) her dediği doğrudur, ama onlar görmediği sürece her şey yapılabilir, yakalandığında (haklı veya haksız) iktidar ona her şeyi yapabilir, sıradan türk insanının kafa yapısıdır, genel kabulüdür.

    abd'de bir insan tüm haklarını bilir zira genetik kodları avrupa'da hukuksuzluktan çekmek ve lordların zulmünden kaçmış olmakla yazılıdr. lider değil yasa sever, her şekilde yasa onun için öndedir. türkiye'de ise yasa değil lider-iktidar önemlidir, bu nedenle dünya üzerinde siyasi seçilmiş birisi önünde (özellikle düğmesiz yapılmış) cüppesini iliklemeye çalışan zavallı hakimler sadece türkiye'de mevcuttur. hakimin yasal hakkını bilmediği ve iktidara tamamen biat ettiği bir ülkede sıradan insanda aynı şekilde hareket edecektir.

  • osmanlı'yı sahiplenmeyen türk

    osmanlı türkleri sahiplenmemiş, türkler niye osmanlıyı sahiplensin?

    bir de bu osmanlı yavru köpek mi birileri sahiplenmezse soğukta donup ölecek mi? nedir bu sahiplenme manyaklığı? türklüğü tartışmalı bir hanedanın geçmişteki imparatorluğu ki, o güce ulaşıp aşan ya da çok uzağında kalan en az 300 türk devleti daha var. başlatmayın osmanlınıza, deyin ki derdimiz cumhuriyet, laiklik vs. yoksa ne anlarız biz tarihten.

  • çikolatalardaki kötü tat

    yurtdışındaki çikolatalarda kakao yağı, süt, şeker vb. kullanılırken bizim çikolatalarda en ucuz yağ, süttozu benzeri şey, glikoz şurubu vb. kullanılmasından kaynaklı tattır.

    çikolatalarımızın çoğunun tadı kötü, kokusu berbat ama dayanımı süper. açığa koyun günlerce bozulmadığı gibi tenezzül edip böcek karıncalar bile gelip yemiyor.

  • ajda pekkan'ın ben hangi kuşağım diye sorması

    (bkz: cilalı taş kuşağı)

  • türkiye'nin kalkınamamasının en büyük sebebi

    aslında bir zamanlar kalkınmakta idi; belki bir gün yeniden. bu konu açıldığında hep the newsroom'da ki monologu hatırlarım.
    hangi zamanı kastettiğimi umarım sormazsınız, kalkınma planlarının hedefinden önce başarı ile sonuçlandığı, tarım ve hayvancılıkta kendine yeten ülkeye dönüştüğü, yoktan sanayinin var edildiği, uygar avrupa açlıktan ve adaletsizlikten dünya savaşı'na sürüklenirken gelişen-güçlenen, diplomaside başarılı, bürokraside liyakatli olduğu, kendinden önceki yıkılmış imparatorluğun borçlarını ödeyip sıfırlayan yıllardı elbette kalkındığı yıllar.

    tanım: belirttiğim yıllardan sonra seçilen yöneticiler ve seçen halk. (bu arada en büyük sebep diye başlık açılmış ama en büyük değil tek sebeptir)

  • nevşin mengü

    bence de büyük bir know-how ben bilmiyorum mesela bu know-how ı nasıl olur yazalım:

    * 10 liralık işi devletten 30 dolara al
    * 30 doları devlet bankasından kredi al
    * ihalede garantili geçiş maddesini dolar üzerinden yazdır
    * 30 dolara aldığın işi 30 tl ye taşere et
    * taşeron zinciri birbirini kovalasın ve en alttaki 6. taşeron işi 10 tl ye yapsın
    * alt taşeronların parasını öderken olabildiğince geç öde
    * alt taşeron işçi paralarını ödemesin
    * günün sonunda vergi affı al bir kuruş vergi ödeme
    * 20 yıl tıkır tıkır paranı al geçiş garantisinden
    * mümkünse çektiğin krediyi de ödeme

    zor iş bence bu süreç büyük know-how sadece cem küçük falan savunamaz bu süreci nevşin mengü gibilere de savundurmak lazım.

  • morocco'yu fas diye çevirmek

    ismin gelişiminin bir hikayesi var (öyle atmasyon bir çeviri değildir);

    tam arapça ismi el-memleke el-mağribiyye (batı krallığı)'dır. genellikle el-mağrip (batı) ismi kullanılır. tarihî referanslarda, ortaçağ arap tarihçileri ve coğrafyacılar, fas'ı el-mağrip el aqşá (en uzak batı) olarak anmışlardır. aynı şekilde cezayir için el-mağrib al awsat (orta batı) ve tunus için de el-mağrip al adna (yakın batı) denmiştir.[9]

    "morocco" kelimesi; latince'deki "morroch" kelimesinden gelir. morroch, latince'de murabıtlar ve muvahhidler'in başkentleri olan marakeş'e verilen isimdir [10]. iranlılar "marrakech" [11] ve türkler de antik idrisî ve marinî başkent fes'ten dolayı bu ülkeye fas demişlerdir.

    marakeş ismi büyük ihtimâlle berberice'de tanrı'nın toprakları anlamına gelen mur-akush kelimesinden gelmektedir. (alıntı vikipedi)

  • tosuncuğun olası teslim olma sebepleri

    aslında benzer başlık çokta herkes espri kasıyor ama gerçekten daha 30 yaşında; parasını bitirmiş olması imkansız, iade vb. durumu sözkonusu değil e bu herif niye teslim oluyor irdeleyelim bakalım:

    * parası bitti - çok düşük ihtimal bitmesi de, hadi bitti diyelim niye gelip hapse girsin, oralarda yeniden iş tutar; ihtimal dahilinde bile değil.

    * açıkladığı gibi namuslu-dürüst adam; en saçma öneri adam dolandırıcı; geçelim bu da ihtimal dışı.

    * birileri çok yakınına kadar yaklaştı ve teslim olmaya zorladı. sedat peker'di, thodex'ti, sbk ydı, fetö ydü suçluları yargı önüne çıkaramamakla itham edilen; hatta bunu aşıp suçlularla ortaklık kurduğu iddia edilen hükümet "yok öyle bir şey bak kulağından tutup getiriyoruz tosuncuğu" diyecek

    * birileri yanına falan yaklaşamadı ama ülkede bıraktığı sevdikleri (işte anne-baba-kardeş) üzerinden gitti; motivasyon üstteki madde.

    * ya da en basiti zaten hep birileri kullandı, o birileri çalınan paranın küçük bir kısmı (bizim için çok büyük bir para ile) bir süre ödüllendirdi bunu, göz yumdu yemesine-içmesine; "şimdi de gel ulan ayı teslim ol, yeni konjonktürde sen hapiste lazımsın bize" dedi.

    benim aklıma başka ihtimal gelmiyor zaar; varsa başka ihtimal veya bilinen yazılırsa sevinirim.

    edit: @fpoison uyardı sedat peker konu hakkında açıklamalarda bulunmuş ve işin ilginci daha fazla açıklama ve delil de gelecek demiş.

  • chp başa geçerse ülkeyi meyhaneye çevirecek

    süpermiş lan o zaman.

    edit: niye süper açıklayayım; meyhanede acılar-kederler-üzüntüler paylaşılarak azaltılır, mutluluklar-sevgi-dostluk paylaşılarak artırılır, meyhanede insanlar birbirine kin gütmez, parmak sallamaz, hedef göstermez, meyhane de kimse kimsenin masasına çökmez, masasından çalmaz; aksine insanlar can-ı gönülden masasındakileri başka masalara ikram eder, velhasıl kelam uzar gider bu liste ama bizim bildiğimiz meyhaneler çok güzel yerlerdir teyze; herkese öyle bir meyhane, öyle bir ülke, öyle bir hayat nasip olsun.

  • 16 şubat 2021 akar ve soylu ziyaretleri

    tüm aktroller 2 gündür esir askerlerin ölümünden chp'yi sorumlu tutuyorlardı; ne yapacaklar acaba tutup derdest edip hapse falan mı atacaklar?

    yok eğer böyle bir durum gelişmeyecekse; chp ve kılıçdaroğlu'nu hedef gösteren aktrolller hakkında soruşturma başlatılacak mı? yargı önüne çıkacaklar mı?

    edit: derdest falan edilmemiş aha fotosu da burada demek ki pkklı değilmiş kılıçdaroğlu.

    buna göre şu andan geriye sarıp chp ve kemal kılıçdaroğlu hakkında terörist ithamında bulunmuş, chpkk, fetöcü vs yazan herkesi yargı önüne almalıyız. zira ülkenin içişleri bakanı ve savunma bakanı'ndan daha iyi biliyor olamazlar kim pkk'lı kim değil?

  • alman ekonomisinin dibe vurması

    alman maliye bakanı'nın -6.3 büyüme oranı için kullandığı ifade.

    https://www.sozcu.com.tr/…omisi-dibe-vurdu-5782918/

    herhalde almanca'da "hamdolsun teğet geçti" diye bir ifade yok.

    adam klasik alman dürüstlüğü ve düz mantığı ile tüm olanları ve olabilecekleri anlatmış.

  • davutoğlu'nun partisinin adı

    sdkp

    stratejik derinlikte kayboldum partisi

  • arda turan'ın beşiktaş'a transferi

    yuh artık 40 yıllık baba mirası takımımı bıraktırmak için başka ve daha acısız bir yöntem bulsunlar lütfen.

  • söylemesi zevkli basketbolcu isimleri

    (bkz: drazen petroviç)

    toprağı bol olsun bir nesil kendisini çok iyi tanır ve anar.