armutuniyisi7
profili

  • erdoğan burnunu silerken buga giren doktorlar

    en omurgalı olanın yürüyen merdiven olduğunu gördüğümüz görüntüler.

    hiç istifini bozmadan görevini yapmaya devam etmiş motoruna, dönen kayışına, rulmanına zeval gelmesin dediğim de doğunun ücra bir köşesine sürülmez umarım.

  • mesaj atan evli erkek

    bir insana "bana mesaj atman(ız)dan hoşlanmıyorum / rahatsız oluyorum" demekten imtina eden insanlar kadar rahatsız edici değildir.

    bir insanın evli olup olmaması eğer mesaj atmasının hissiyatini değiştiriyorsa burada biraz da kendisini sorgulamalı insan.

  • 2 aralık 2022 putin'in altına sıçması

    okurken yandaş medya haberciliği gibi habercilik yapıldığı için inandırıcılığını kaybetmiş bilgidir gözümde. bir şeyi de habercilik gibi habercilik yaparak verin de en azından kendinize saygınız olsun...

    edit; başlığı açan kaçmış. başlık ilk entrydeki haber linki https://www.tamgaturk.com/…ip-doktor-cagirdi/56314/

    olur da haberi de silerlerse haber diye verdikleri metin görselleri de şu şekil

    haber 1
    haber 2
    haber 3
    haber 4

  • wuhan virüsü

    üçbinden fazla entry olan bu başlığa farklı bir açıdan katkı sağlamak isterim. rna virüslerin etki mekanizmasını bilmeyen ve merak edenler için en basit haliyle, temel biyoloji bilgisi ile verecek olursam;

    virüs rna iplikciklerinden oluşan ve bir kılıfla çevrili yapıda, herhangi bir konak canlısı olmadan bir başına faaliyetlerini sürdüremeyen yapılardır. vücuda girdikten sonra hücrelere tutunurlar. daha sonra hücre içerisine girerek çekirdeğe ulaşır ve hücreyi bir fabrika gibi kullanıp kendi rna iplikçiklerini burda çoğaltırlar. bu süreçte hücre kendi işlevini yerine getiremez ve tüm enerji ve işleyişini virüs rna'sıni çoğaltmak için kullanır. çoğalan rna iplikcikleri hücre dışına çıkar ve yeni hücre bulup, döngüyü sürdürür.

    bu süreçte işlevlerini yerine getiremeyen ve rna iplikcikleri üreten hücrede metobolik atıklar oluşur, hücre duvarı parçalanır. vucüt savunma elemanlari, ajanları, sitokinler kısacası savunmadaki her türlü vücut elamanı bölgeye toplanır ve iltihap, yangı, enflamasyon oluşur. burun hücreleri virüslerle kontamine olunca burnumuz akar, boğaz/bademcik hücreleri kontamine olunca boğaz şişmesi, enflamasyonu, ağrısı yaşarız, akciğerlere inerse, öksürük, nefes darlığı gibi gibi semptomları yaşarız. bunlar birinci dereceden ortaya çıkan etkilerdir. bir de ikinci dereceden etkiler vardır. bunlar enfeksiyonla mücadele eden bağışıklık sisteminden kaynaklanır. ne kadar enfeksiyonla mücadele varsa, vücut o kadar halsiz, güçsüz kalır. ateşimiz yükselir, kemiklerimiz ağrır. bunlar vücudun tüm enerjisini savunmaya harcadığı içindir.

    virüslerin etki mekanizmasında kullandıkları yöntemleri değiştirerek enfekte etme gücünü artırma ve enfeksiyon sonrası olabildiğince hızlı çoğalma ve yayılma için farklı farklı rna kodlari ve yapılarla kendilerini bir nevi güncellerler. bu güncel virüsler, bağışıklık sistemi tarafından tek başına bertaraf edilemezler. bağışıklık sistemini destekleyecek ve ilgili virüsün çoğalmasını durdurucu veya hücre içerisine girmesini engelleyici veya rna'yı saran zarı parçalayıcı farkli molekül, bileşik, yapı vs gibi ilaç dediğimiz maddelere ihtiyaç vardır. bu sebeple virüsü önce en doğru şekilde tanıyıp, bunu dokulara da zarar vermeyecek en doğru durdurma/bertaraf etme yöntemini belirleyip, belirlenen yöntemin ve işe yaradığının validasyonunu yapmak gereklidir. bu tüm süreç de bilgi, zaman, emek ve maddiyat gerektirir.

    virüs ne kadar hızlı yayılırsa, varlığını da o derece garanti altına almış olur ve tedavi bulunana kadar ki süreçte yapılabildiği kadar fazla yayılma şansı yakalar.

    bu genel bilgileri virütik hastalıkları sadece kelime olarak veya bir kaç cümle dışında bilmeyen ama merak edenler için yazmak istedim. hatalar olabilir, sonuçta kitap cümleleri değil, öyle gelişine yazdım.

    wuhan'da ortaya çıkmış bu virüsün de yayılımı hızlı ve etkilediği sistemler bakımından öncelikle yaşlı sınıfında olan bireyler ve sağlık açısından zayıf kişilerin ölümüne yol açmakta. takip ettiğim kaynaklar bunu destekler nitelikte. fakat viral yük ne kadar fazla olur ve destekleyici tedaviler yetersiz kalırsa daha genç ve daha sağlıklı bireylerde de kayıplara yol açabilir.

    bunlar dışında bir çok komplo teorisi de bulunmakta piyasada. doğruluğu, spekülasyonluğu tartışılır fakat ne var diyebiliriz ne yok. öyle bir dünyadayız ki hiç bir şeyden %100 emin olamadığımız kesin olan tek şey.

    editbüdüt; bazı imla ve harf düzeltmeleri. @whitefish iltihapla ilgili eksik bilgi olduğunu hatırlattı. o kısım daha detaylı düzenlendi.
    editbudut ıı; @thechosenone23 uyardı. dna ve rna olmak üzere iki farklı virüs tipi var. coronovirus üzerinden yazdığım için rna virüslerinin kaba mekanizmasını yazmıştım. konu çok dağılmasın ve uzamasın diye rna virüsleri olarak kalması tercihim.

  • cinemaximum'a haksızlık yapılması

    bu ülkenin sermayesinin dışarı aktığı hiçbir şey için duyar kasmaya gerek yok. elin korelisinin cebine girecek para azalacak diye üzülecek halimiz yok.

    kapitalist düzende olan taraflara değil, tüketicilere olur. o yüzden tek bir gerçek varsa o da (bkz: sinema izleyicisine haksızlık yapılması) veya (bkz: yapımcı yayıncıya, yayıncı tüketiciye, sonra herkes tüketiciye)

    merak etmeyelim bunun sonunda olan ne mars gruba, ne yapımcılara olur, olan yine sinema severlere yani tüketiciye olur. 3 vakte kadar göreceğiz.

  • kendini mühendis ile bir gören tekniker

    tekniker isi bilir, yapar, nasıl yapıldığının pratiğini bilir. bir sıkıntı çıktığında mühendisin izin vermeyeceği şeyleri de yaparak çözüm bulduğu da olur. *

    mühendis ise nasıl yapılması gerektiğini bilir, teknikerin yaptığı isi usulüne uygun yapıp yapmadığını kontrol edip yapılan işe imzasını atar. mevzuat bilir, bundan sorumlu tutulur.

    yani sen her boku ben biliyorum, ben yapıyorum, mühendisten daha mühendisim dediğin adam senin yapacağın bir hatadan sorumlu tutulacaktır, altına imzasını attığı için her türlü sorumluluğu da kendisi yüklenecektir. bu iş öyle dangul dungul konuşmaya, bilgiçlik taslamaya benzemez.

    her işi yapanın kalitesizini kapsam dışı bırakıyorum. kişi zaten kendini biliyorsa neyin ne olduğunu da, sınırını da, yerini de bilir.

    dipnot; *

  • evlenmeyen 30 yaş üstü kadınların sürekli gezmesi

    30 yaş üstü kadın düşsün kafanıza.

    gezen kadın, neden gezer.
    evinde oturan, 30 yaş üstü evde kalmış asosyal olur.
    evlenen anne olan, 30 yaş üstü evli hayatını çocukla harcamış anne olur.
    boşanmış olan, 30 yaş üstü geçmiş, boşanmış mutsuz kadın olur.
    hep bir şeyler olur bu kadınlar ama. bir daha diyorum

    30 yaş üstü kadın düşsün kafanıza.

    (tanım aşıkları için gelsin; kadındır, olması gerektiği gibi kadındır, insandır.)