reinne11
profili

  • geceye hayatta öğrendiğin bir şey bırak

    az konusmanin muhtesem avantajlari var. toplumsal iliskilerde resmen tank gibi oluyorsunuz; ya da asilmasi imkansiz bir kalenin icindeymis gibi. guven duygusu veriyor yani. hem ozguven hem genel guven. guven duygusunun yaninda huzur da geliyor. ustune bir de cool oluyorsunuz. bir bok bilmeseniz de millet sizi cok sey biliyormus saniyor. cok sey bildiginizi sandiklari icin sizden biraz tirsiyorlar. bu da saygi kazanmanizi sagliyor. yani resmen hayatin hilesidir az konusmak. faydalarini sabaha kadar saysak bitmez. cenenize sahip cikin.

  • tamponsuz kamyon kalmasın kampanyası

    22 yil once daha cocuk yastayken babami boyle bir kazada kaybetmistim. turkiye'de babamin memleketine babam, annem ve ben gelmistik. sonrasi bu kaza iste. kamyon hareket halinde degilmis, sofor cok sacma bir yere park etmis dinleniyormus. birkac hafta taziyeydi yasti falan derken, annem ve ben eve yalniz donduk. neyse bunca yil gecmis, yasadigim aciyi falan anlatip dram yapmak istemiyorum. sadece bu kamyonlarin bende biraktigi izden bahsetmek istedim: o gunden beri yolda ne zaman kamyon gorsem farkinda olmadan gozum hep kasaya ve arka tekerleklere kayiyor. ilk o zaman gormustum bu bariyerleri ya da tamponlari artik her neyse. gorur gormez bunlarin babamin yaptigi kaza gibi durumlarda boyle sonuclari onlemek icin takildigini fark etmistim. bir de yasadigim ulkede gordugum istisnasiz butun kamyonlarin arkasinda bu bariyerlerden oldugunu fark etmistim. 1999 yilinda bile boyleydi. yani "turkiye'de insan hayati ucuz" soylemi malesef, en azindan benim icin, kliselesmis bir ifade degil, buz gibi, korkunc bir gercektir.

    umarim bu kampanya basariya ulasir.

  • türkler deveye biniyor zannetmek

    alttaki fotograflar kurtulus savasi zamanlarinda ankara golbasi-haymana taraflarinda cekilmistir:
    https://ibb.co/zq4lf9r
    https://ibb.co/vcxtsfn
    https://ibb.co/dwsftkn

    once su deve denen faydali, guzel, zararsiz, ayni anda hem kuvvetli hem de narin hayvancagizlar hakkindaki sacma sapan komplekslerinizi bir kenara birakin. develer, motorlu tasitlar yayginlasmadan once ozellikle akdeniz bolgesi'nde yasayan yorukler tarafindan yaygin bir sekilde kullaniliyordu. gocebe yasamin ve ticaretin olmazsa olmazlariydi. hatta develer yoruk kulturuyle fazlasiyla ic ice gecmis canlilardir. yoruklerin turklugunu de tartismazsiniz sanirim.

    fakat avrupali ne bilsin yorugu, ne bilsin anadolu'daki goc, lojistik ve ticaret pratigini. nereden cikti bu deve meselesi? ben camel paketlerinin uzerindeki deve figurunun altinda yazan “turkish&american blend” yazisinin payinin oldukca buyuk oldugunu dusunuyorum. bu paketi gorenler, amerikalilarin deveye bindigini dusunmuyordu elbette. camel diyip gecmeyin; 2000 yillarinin basina kadar apple kadar, coca cola kadar populer bir markaydi. ve bu popularite en az 80 yil devam etmistir.

    neyse, yillar once koreli bir sarkiciya ait youtube videosunun altindaki turklerin tartismasi geldi aklima. bir kullanici “ulan bayiliyorum bu çinlilere yaa” seklinde yorum yazar. ona cevap olarak baska bir kullanici “ne çinlisi mal, kiz koreli” yazar. sonra ucuncu kisi “ne fark eder kardesim, çinli de olsa koreli de olsa hepsi japon sonucta” diyerek tartismayi sonlandirir.

    genel kultur olarak iyi duzeyde degilse, turk kulturune ozel bir ilgisi ya da turk arkadaslari falan yoksa; bir avrupali icin turk, kurt, fars, afgan, paki fark etmez, hepsi sonuc itibariyle araptir. hayir deve diyince kiziyorsunuz da, kemer, alanya gibi yerlerde turizm sezonu boyunca ortalik uzeri turk bayraklariyla donatilmis, fesli ve takma pala biyikli adamlar tarafindan bir oraya bir buraya cekistirilen develerle dolu.

    peki arap sanmakta haksizlar mi? pek degil. niyetim arap ya da islam dusmanligi degil ama birisinin sunlari soylemesi lazim artik: turkiye'de gunde 5 defa hoparlorlerden son ses arap dilinde ibadethaneye davet ediliyor insanlar. mutfagindaki yabancilarin hoslandigi turden neredeyse tum yemekler arap mutfagindan. turistlerin bolca ziyaret ettigi yapilarin her tarafi dua turunden arapca yazilar ve suslemelerle dolu. insanlarin isimleri arapca. turkce'deki arapca etkisi cok yuksek. dini butun olani selamin aleykum der, sekuler olani merhaba ya da selam der. hepsi arapca. emin misiniz arap olmadiginizdan? hersey tamam da deveye mi takildiniz?

  • 31 ekim 2020 macron'un attığı tweet

    macron'u bahane edip laiklige saldiran sik kafalilari ortaya cikarmis tweet. karin agrinizin fransa ya da macron olmadigini kimse anlamayacak mi saniyordunuz?

  • lord of the rings'in ergen filmi olması gerçeği

    hayattaki tek uzmanlik alani tolkien kitaplari olan ve film piyasaya cikmadan birkac yil once, yani internetin internet oldugu, 56k ile baglanip ocaklar sondurulen zamanlar, tolkien forumlarinda, fantastik edebiyat sayfalarinda, middle-earth fan sitelerinde yardirmis, christopher tolkien tarafindan bizzat takdir edildikten sonra kendisiyle mektup arkadasligi yapmis, ustune bir de rahmetlinin baglantilari sayesinde universite egitiminde oldukca hatirli bir yerlerden burs alabilmis birisi olarak acilin ben doktorum diyor ve konuya aciklik getiriyorum. esas mesele the lord of the rings kitabidir -filmle ilgili tespitime pek guvenemiyorum. filmden anlamam. bunu pesin pesin soyleyeyim:

    fantastik konulu ergen filmi twilight vb gibi olur. the lord of the rings bir cocuk filmidir. en azindan cocuk filmi olmaliydi.

    evet, peter jackson'in the lord of the ring'i ergen filmi degil, cocuk filmidir. bu kotu film oldugu anlamina gelmiyor. cocuk filmleri ya da noel filmleri cok cok iyi filmler olabiliyor *******. peki peter jackson cocuk filmi cektiginin farkinda miydi? bence degildi. kendisine sonradan "ne yapiyosun lan sen" diyenler olmus ki, aragorn'un mouth of sauron'in kafasini ucurmasi gibi kitapta olmayan, kitabin ruhuna tamamen ters bazi sahneler cikarilmis. bunlari sonradan the lord of the rings extended edition adi altinda izledik. sanirim netflix'te yayinlanan versiyonu da buydu.

    filmle ilgili fikrim bu kadar.

    kitaba gelince, hobbit gibi tam anlamiyla cocuk kitabi degil fakat yuzde yetmisi cocuk kitabidir. dedigim gibi, tolkien'in o doneme denk yayinlanmis tum eserlerini henuz bir cocukken, filmi izlemeden okumus birisi olarak soyluyorum. (evet o "doneme denk" diyorum; mesela roverandom ilk kez 1999-2000 yillari gibi yayinlanmisti.)

    ergen kitabi degildir cocuk kitabidir demek cogunuz icin "ergen kitabindan bile kotu" demek istendigi anlamina geliyor. bu yuzden cocukluk konusuyla devam edelim.

    the hobbit dahil hicbir tolkien eseri, cocukken okundugunda "cocuk kitabi" gibi gelmiyor. 1940-50'lerin cocuklari icin durum farkli olabilir. sonucta cocuklari okumaktan alikoyacak pek fazla etken yoktu. fakat 90'lar cocuklari icin tolkien kitaplari daha cok 'zeki cocuk' ya da 'okumayi seven cocuk' kitaplari diyebiliriz. j.r.r tolkien'in kalifikasyonu, yani ne kadar kadar iyi bir dil bilimci profesor oldugu ve yarattigi dunyanin ne kadar muazzam ve kusursuz oldugu fikri, tolkien evreninin cocuga dairligini yadsiyan degil, pekistiren bir konudur. yine bu evrende j.r.r tolkien'in, donemin propagandalarindan ve literaturunden fazlaca etkilenmis white supremacist, anti-sovyetist dusuncelerinden izler de gorebiliriz. tum bunlara ragmen, lotr yine de bir cocuk kitabidir. bunu anlamakta zorluk cekiyorsaniz iyiler ve kotuler arasindaki siyahla beyaz gibi farka iyice bakin.

    kaldi ki insanlarin cocuga ve cocukluga dair herseye yabancilasmasi, basit gormesi ve hatta cogu zaman asagilamasini kabul edemiyorum. sanki hic cocuk olmamislar, sanki o gunlere hic ozlem duymuyorlarmis gibi. cocugu sadece disaridaki tehlikelerden korunmasi-sakinilmasi gereken kutsal emanet, egitilmesi gereken bir evcil hayvan, yasken egilmesi gereken bir agac gibi gorurseniz, ortaya boyle cocuklugu basit goren, evrimin bize bahsettigi merak duygusundan ve ogrenme gudusunden yoksun sevgisiz tipler cikar.

    ozet: "tolkien kusursuz ve son derece ayrintili bir evren yaratilmis, o halde bunun cocuklarla alakasi olamaz" gibi bir tesbiti ancak cocuklugunu aptal bir inek gibi saga sola mal mal bakarak gecirmis angut tipler yapar.

  • miğferdibi'nde surları havaya uçuran uruk hai

    elbette en uzun kosuysa ortadunya'da devrim, o, onun en guzel yuz metresini kostu.

    bilimum gereksiz youtuber ve rapci icin binlerce entry girilmisken, duvarlari yikmak icin yaradana siginip kendini feda eden bu kahramanlar kahramani, isimsiz sehit uruk hai kardesimizin eksi sozlukte bir basliginin bile olmamasi ayibina artik daha fazla dayanamiyorum. mazlumlarin ofkesi, ezilen halklarin cigligi, azim, zafer ve inancin ete kemige burunmus hali olan, kimsenin adini bile bilmedigi bu koca yurekli uruk hai'nin, elinde tuttugu devrim mesalesiyle yoldaslarinin arasindan siyrilip gelerek, dehsete kapilmis cakma kahraman ve isbirlikci halk dusmanlarinin saskin bakislari altinda, fasizmin tetikcilerine, oklarina ve mizraklarina ragmen, gericiligin bogrune adeta bir yildirim gibi saplanmistir. herkes merak ediyor," o yikilmaz denen surlari, sauron'un iradesinin bile yikamadigi duvarlari, nasil oldu da boyle sadece bir mesaleyle tuzla buz ettin be cocuk?" diye soruyor. bilmezler ki o duvarlari yerlebir eden patlama, ezilen orklarin, asagilanan uruk hailerin, magaralara surgun edilmis balroglarin ve soyu kirilmis ejderhalarin devrimci ofkesinin ta kendisiydi; o duvar, duvariniz viz gelirdi ona viz.

    ne zaman hatirlasam tuylerim urperir, gozlerim dolar, yumraklarimi sikar uzaklara bakarim. ilk o firladi kalabaligin ortasindan. en hizlisiydi hepsinin arasinda. aciyorsam sana anam avradim olsun. ama ask olsun sana cocuk. ask olsun aglattin hepimizi...

    duzenin cennetinde yerin yok suphesiz. hicbir zaman orada burada heykellerini de goremeyecegiz. adini anan bile olmayacak belki. fakat senin yerin en kutsal mabette, yani ezilenlerin kalplerinin derinliklerinde olacaktir.

  • çıplak gözle görülmüş en güzel kadın

    ciplak gozle nicole kidman gormus birisi olarak burcu esmersoy, merve sevi, seyma subasi yazanlara cok aciyorum. ne kucuk dunyaniz varmis.

    bi de "o....." "sevdigim tabikide" "karicigimmmm!!11" vb. seyler yazanlar var onlara allah vurmus zaten, kendimi tutuyorum birsey demiyorum ahahahahsdadflkjdf

  • game of thrones'taki en seksi karakter

    hayret kimse yazmamis:

    (bkz: drogon)

    evet, ejderha olan. three eyed raven'in da gideri var. cunku her kusu siktik bi uc gozlu kuzgun kaldi.

  • 20 mart 2019 denizli depremi

    bundan sonra evde eksici besleyecegim. bi kafes yaptircam, cipsini kolasini laptopunu onune koycam takilsin, deprem olmadan bikac dakika once haber versin. deprem kusu gibi. deprem eksicisi.

  • hatırlanan ilk anının hayatın özeti olması

    hatirladigim ilk anim evin icinde amacsizca yurumekti.

    su an issizim. bos bos yuruyorum. kariyerim bu yonde gelisti napalim

  • 23 aralık uzaydan gelen virüsün dünyayı yok etmesi

    absurd otesi bir haber.

    bu arada hindistan'in bilimsel acidan en gelismis ulkelerden biri oldugunu, hatta bu konuya inanilmaz onem verip, bilim konusunda en hizli gelisen ulkelerin basinda oldugunu, hindistan'in bir bilimsel superguc olma yolunda hizla ilerledigini bilmeyen bir gerizekali tarafindan, "hindistanli bilim insanlari" tanimi uzerinden alay edilen iddia. bir de bu gerizekaliyi favlayan aptallar... sozlugun kanserli hucreleri bunlar. bi bitmediniz amk sunger beyinli luzumsuzlari sizi.

    https://www.nature.com/…-science-superpower-1.17518

    gunun asil fikrasi sen ve seni favlayan o mallardir.