eksi was here10
profili

  • 3 nisan 2019 a haber'in kasten yalan haber yapması

    chp'li istanbul il başkanı canan kaftancıoğlu'nun, seçimle ilgili her türlü usulsüzlüğü önlediklerini ve hatta oylar sayılırken birkaç yerde akp'nin aleyhine yazılmış tutanaklara bizzat itiraz ederek düzelttirdiklerini ve akp'ye eksik oy yazdırmadıklarını; hâliyle yanlış olan ne tarafta olursa olsun düzelttiklerini belgesiyle birlikte anlatırken;

    gel gelelim bu konuşmayı (orijinalini izleyene dek fark etmediğim bir profesyonellikle) kırparak ve ekran geçişleri ile yamayarak, chp'nin itiraf ettiğini söyleyip "canan kaftancıoğlu da kabul etti" şeklinde haber sunmasıdır. kadının tam olan biteni anlatacağı yerde de konuşmasının hızlıca kesilip direkt sonraki habere geçilmesi ile bitirilmiş olan bu haber, kayıtlara (yani buraya) not düşmelidir. zira kendileri canlı yayın kaydı tutmuyorlar.

    a haber yayını:
    https://streamable.com/l0l7t

    konuşmanın orijinali (haberdekinden kat kat uzun bir konuşma, ve haberde çat diye kesilen yerin devamı da bulunuyor) :
    https://streamable.com/etqtr

    chp'nin "biz akp'nin bile oylarını düzelttirip onların bile hakkını verdirmiştik, buyrun, işte kanıtı" konuşmalarının nasıl da "chp hile yaptığını kabul ediyor"a dönüşmesini hayretler içinde seyrettim.

    yaptıkları binlerce ahlaksız haberden küçük bir örnektir, burada kaydı bulunsun.

  • donanımhaber üyesinin apple'ın açığını bulması

    donanımhaber üyesi bir şahsın apple'da bulduğu bir açığı firmaya bildirmesi, apple'ın bu tip açıkları bulan kişilere para ödülü vermesinden ötürü bu gencimizle de iletişime geçmesi, açığın ne olduğunu tüm teknik detaylarıyla ve video anlatımla birlikte öğrendikten sonra, alacağını alıp, gencimizle iletişimi tümden kesip, vereceklerini iddia ettikleri ödülün üzerine yatmaları mevzusu:

    https://forum.donanimhaber.com/…137065430#137065430

    donanımhaber üyesinin bulduğu açıktan kısaca bahsedilecek olursa:
    - herhangi bir telefon numarasını icloud girişinde kullanaraktan, o kişinin tüm icloud verilerine ulaşabiliyorsunuz. genellikle notlar uygulamasına kaydedilen kullanıcı adları, şifreleri ve kredi kartı numaraları gibi hassas verilere de ulaşılabilirken; apple kullanıcı adı ve şifreleri not alınmışsa, hesaba girilip bakıldığında o kişinin tüm fotoğrafları da görülüyor.
    - telefon numarası kısmına "1" yazılırsa, dünyadan rastgele birinin apple hesabına bağlanıyorsunuz.

    olayın videolu anlatımı: https://youtu.be/onkvd_5e8ua

    işin ilginç yanı, apple tüm teknik bilgiyi ödül vaadi ile alıp, sonra gencimizle iletişimi koparmış olsa da; bu açığı da hâlâ kapatmamışlar.

    olay yabancı basına da yansımış ve yabancı medya haber yapmadan önce olayı apple'a sorarak doğrulamak istediğinde ise, apple bunlara: "he böyle bir açık var ama halledicez o bir şekil olacak işte" türünde yarım ağız cevaplar vererek bu editörlerle de iletişimi kesmişler sonra tümden. adamlar normalde sürekli apple ile iletişim hâlinde olsalar da, ilk defa firmanın böyle davrandığını gördüklerini belirtmişler:

    - https://www.dailymail.co.uk/…-security-problem.html
    - https://www.thesun.co.uk/…/iphone-icloud-breach-bug
    - https://thehackernews.com/…loud-privacy-breach.html
    - https://www.technadu.com/…oud-privacy-breach/56270/
    - https://tr.sputniknews.com/…-kirmanin-yolu-bulundu/
    - https://www.sozcu.com.tr/…nin-yolu-bulundu-3347824/

    ve tabii ki "12 yaşındaki türk çocuğu apple'ın açığını buldu, siri'ye şunu ara dedi, siri ekran kilitliyken arama yaptı" gibi saçma haberleri bile çarşaf çarşaf yayınlayan türk medyasının, belki de apple tarihinin icloud hack saldırısı olayından bile daha büyük bir açığını bulan türk hakkında ise hiçbir haber yapmaması, değinilmesi gereken ayrı bir mevzu...

  • cyberpunk 2077

    yıllar önce gösterilen ilk fragmanda bir kadın ana karakterin gözüktüğü oyun. ve şimdi bakıyoruz, erkek görünüyor. peki hangisi olacak?

    neden ikisi birden olmasın?

    sizler için fragmanı indirdim ve birkaç screenshot'lar alarak ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım.

    fragmanda gördüğüm üzere, büyük abilerin toplandığı ortam tarzı bir yerde, bir abimiz sorun yaşıyor.
    aha şöyle: https://s1.eksiup.com/f2b3aa4b836.jpg

    bakıyoruz ki, bu aslında kendisine uzaktan bağlanmış olan başka biriymiş. robot bir bedene bağlanmış insan yani.
    aha böyle: https://s1.eksiup.com/223b31f3d90.jpg

    peki, gel gelelim 6 sene önceki fragmana. oradaki hanım ablamız bir robot muydu? evet.
    aha şu şekilde: https://s1.eksiup.com/f034c651334.jpg

    bu fragmanda da bir robot abla görüyoruz. hatta kendisi yüzüne gerçekçilik katarak makyaj falan yapıyor.
    aha bu şekilde: https://s2.eksiup.com/9468b39c936.jpg

    peki, bu fragmanda ana karakter olarak görünen abimizin, bu kadınla bir ilgisi olabilir mi?

    abimizin ceketinin yakasına bakıyoruz:
    buradan: https://s2.eksiup.com/def6d9a4a43.jpg

    ve şimdi de ablamızınkine bakıyoruz:
    şuradan: https://s3.eksiup.com/394de6dee14.jpg

    ve anlaşılıyor ki, ortada bu ceketin bir "örgüt sembolü" ya da "çete kıyafeti" olması mevzusu gibi bir durum yoksa; kesinlikle bu abimizin bu hatunla bir ilgisi var. abimiz, yaptığı kusursuz makyaj çabaları ile ablamızı bir insan olarak gösterip (zira oyun evrenindeki robotlar görünüşe göre robot olarak görünmeyi pek takmıyor normalde), onu uzaktan yönetiyor olabilir. ya da örgüt veya çete mevzuları olayın aslı olsa dahi, yine de bu opsiyon da işin içerisinde bulunuyor olabilir.

    bu da, oyunun ana karakteri kadın mıdır erkek midir sorusunun cevabı gibi görünmektedir. hem erkek, hem kadın!

    oyun boyunca gta 5'teki gibi, karakter geçişleri ile her iki karakteri de oynayıp, oyun sonunda aslında aynı kişi olduğumuzu öğrenerek, mâlum filmdeki gibi bir finale gidilebilir. kim bilir?

    unutulmamalıdır ki, bunlar bir buçuk dakikalık bir fragmana göre yapılmış tahminlerdir. sevgili yazar burada çok fena yamulabilir. çaktırmayın.

  • akıllı telefonun pil ömrünü uzatma yöntemleri

    akıllı telefonlarda, eski telefonların aksine nikel pil yerine lityum piller olduğundan ötürü; şarjı sonuna dek tüketmeye çalışmanın yanlış olduğu yöntemlerdir.

    açıklayayım:

    internette dolaşan "pil ömrünü uzun tutma yolları", "telefonun pilini nasıl sağlıklı tutarız" türü bilgilerin içerisinde "şarjı tam doldurun ve sonuna dek bitirin" yazar, hepsi doğrudur. evet doğrudur.

    ama
    bak işte işin ama'sı var,

    o bilgiler nikel telefon pilleri içindi. son yıllara kadar telefonlarda nikel piller olurdu ama özellikle akıllı telefon furyası ve daha çok şarj ihtiyacı ile işler değişti.
    şu anda akıllı telefonlarda lityum piller var. lityum apayrı bir teknoloji. nikel pillere göre tehlike içeriyor (örneğin hava alırsa patlayabiliyor) (note 7 gibi).. ama daha çok şarj kapasitesi tutuyor. bu nedenle tehlike riski gözardı edilerek, artık lityum piller kullanılıyor.

    nikel pil sonuna dek boşalmayı sever.
    lityum pil ise doluluğu sever.

    bir deney vardı bu konuyla ilgili. şimdilik özet geçeyim:
    1 yıl boyunca %40'ın üstünde tutulan lityum piller, %10'a kadar kapasite kaybederler.
    1 yıl boyunca %40'ın altında tutulan lityum piller ise %35'e kadar kapasite kaybederler.

    ayrıca lityum pili sonuna dek bitirirseniz bir daha çalışmaz. %0'a "gerçekten" inerse tekrar çalışmaz. akıllı telefonlar bu yüzden, gerçekte hala azıcık şarj varken (%2 kadar) sizlere şarjı bitmiş gibi (%0) gösterirler ve kendini kapatırlar. zaten şarjı gerçekten bitmiş olsa, düğmesine basınca ekranda "beni şarja tak" uyarısını çıkaramazdı bile.

    bazıları sonuna kadar bitirmeyi kafaya takar ve cihazın güç tuşuna basınca ekrana gelen "şarja tak" uyarısını dahi göremeyinceye dek zorlar. donanımhaber'de bir ara bunu yapmaya çalışanlar oldu. sonra da forumlardaki "telefonun bataryasını tamamen bitirdim. açılmıyor. ühühü" diyen kitlelerin arasına katıldılar. siz yapmayın.

    şimdi bir de biliyorsunuz, "şarj döngüsü" olayı var. pillerde "500 şarj döngüsü" yazıyor diyelim. ki şu anda çoğu telefon öyle...

    cihazdaki pil nikel pil ise, %100'den, %90'a inince şarja takarsan eğer, 1 şarj döngüsü olmuş sayılırdı. hani boşa gitmiş olurdu kalanı... pilin ömrü azalırdı. o yüzden sonuna dek bitirmeyi tavsiye ederler haklı olarak.

    ama yeni nesil lityum'lar öyle değil. önce %50'ye indirip, tekrar doldursan. sonra tekrar %50'ye indirip tekrar doldursan, ancak öyle 1 şarj döngüsünü tamamlamış oluyorsun. veya %60'a indirdin, şarjı tekrar doldurdun, sonra %40'a indirdin, ancak öyle 1 döngü tamamlanıyor.

    daha fazla bilgi için:

    piller - neden lityum iyon? - apple
    http://www.apple.com/tr/batteries/why-lithium-ion/

  • dünyanın en sinirli kedisi

    bir sebepten ötürü kameradan (ya da adamın kameranın yanında tuttuğu bir şeyden) çok korkan, köşeye sinen ve kendini savunma refleksi sergileyen kedidir.

    video aynı zamanda ısrarla kedisini korkutmaya ve köşeye sıkıştırmaya devam edip, bunu videoya çekip, internete yükleyen bir adet kedi bak(amay)ıcısı içerir.

  • zamanın akmasındaki inanılmaz mantık hatası

    her başlıkta;

    - ahh sözlük elden gidiyor...
    - kutsal bilgi kaynağı zamanlarını özledim.
    - yine mi anket?
    - sözlüğün suyu çıktı.

    diye ağlaşan tiplerin, gerçekten üzerinde düşünülmesi gereken mükemmel fikirler karşısında komiklikler şakalar yapmasını göstererek kendileriyle çelişmesini gösteren başarılı teori.

    ...

    şimdi gelelim teoriye.

    sabahlamış olmanın getirdiği zihin bulanıklığı ile, anlayabildiğim kadarı ile tamamını okudum.

    zaman harekete bağlı mıdır?

    bunu kimi bilim tarafları entropi ile açıklarlar.
    örnek bir açıklama: (bkz: #200929)

    big bang, yani büyük patlama ile görebildiğimiz 3 boyutlu evren, görüp bilemediğimiz başka boyutlar ve zamanın ortaya çıktığı söylenir. peki nedir zaman?

    evren, büyük patlama ile oluştuğu andan itibaren sürekli bir "dağılma" eğilimindedir. her şey bozulmaya ve parçalanmaya mahkumdur. özene bezene ürettiğimiz masalar, sandalyeler, evler, bilgisayarlar vs. bir gün toprağın arasında çürümüş olmaya mahkumdur. içinde yaşadığımız güneş sistemi bir gün son bulmaya mahkumdur. güneş'imiz patlayacak, dünya dahil yakınlarındaki birkaç gezegeni yutacak ve diğer gezegenler de evrende başıboş bir şekilde gezmek üzere fırlayıp gidecektir. aynı zamanda evrenin tamamı sürekli ve sürekli genişlemektedir.
    bu dağılma isteğine entropi denir.

    peki nereye kadar devam edecek bu entropi?

    evrendeki enerjilerin en dağınık hâli ısı'dır. evren dağılma isteğiyle devam ettikçe en sonunda tamamiyle en dağınık durum olan ısı'ya dönüşecek ve evrenin teorik sonu olan ısıl ölüm gerçekleşecek. termodinamiğin üçüncü yasasına göre bu ısı -273.15 santigrad derecedir ve mutlak entropi kabul edilir.

    peki tüm bunların zaman ile ilgisi nedir?

    ısıl ölüm gerçekleştiği anda, evren en dağınık duruma ulaştıktan sonra; teorik olarak zamanın akışı durur.
    evrendeki hiçbir şey hareket etmez.
    o andan itibaren, geriye dönüş yaşanır.
    big bang'e dönüş.
    evrenin daralması.
    her şeyin bu kez "düzenli" olmaya eğimli olması.
    dağılan ve parçalanan şeylerin düzene girmesi.
    yani en basit anlatımla zamanın geriye akması.
    taa ki big bang'in başlangıç noktasına dek.

    kimi teorisyenlere göre, evrenimiz sürekli patlayan, entropi sınırlarına ulaştıktan sonra tekrar patlama noktasına dönüp 0 noktasına ulaşmasının ardından tekrar patlayan, tekrar 0 noktasına dönen ve tekrar patlayan bir kısır döngünün içerisindedir. not düşmek istedim.

    her neyse. gelelim zaman meselesine.

    tüm bu teorilerden çıkan sonuç nedir?
    zaman bir maddedir.*

    eğer ki tüm maddeler entropiye yönelip, dağılma eğilimindelerse ve mutlak entropi ısısına tüm evren ulaştığında zaman da duracak ise; zaman da dağılma eğiliminde olan bir maddedir. bu madde, bizim algı kavramlarımız olan 3 boyutlu dünyayı ve diğer boyutları etkileyen, ve bizim sınırlı, yalnızca 3 boyutu algılayabilen daracık algımızla asla farkedemeyeceğimiz bir başka boyuttur. buna göre, büyük patlama noktasından itibaren kendi boyutunda yayılan, etkilediği diğer boyutları hareket dediğimiz olguya kavuşturan ve evren ile birlikte genişleyen bir maddedir.

    tuhaf gelecek ama, eğer ki bu teori doğruysa; bir gün ben bu anı tekrar yaşayacağım ancak tersinden. klavyeden parmaklarım çekilecek ve ekrandaki harfler silinecek. sizler bu yazıyı tersten okuyacaksınız. yemekten sonra acıkacak, tuvaletten çıkınca sıkışmış olacak, iyice dinlenmiş haldeyken yatağa girip yorgun argın bir biçimde uyanacaksınız. benjamin button misali küçülüp gideceksiniz. yani tüm bu yaşanmış olanlar tam tersi biçimde tekrar yaşanacak. taa ki big bang denen ana dek. oraya geri dönüş gerçekleştiği zaman, bizim yaşadığımız evren önce normal zaman akışıyla, sonra da zamanın ters akışıyla yaşanmış bitmiş olacak ve artık sonsuza dek kaybolacak. yeni big bang'in gerçekleşmesiyle birlikte yepyeni bir evren, belki yepyeni boyutlar, yepyeni fizik kuralları, çok farklı gök cisimleri olacak... ta ki o da big bang'e geri dönüp, kendi yerini bir sonraki evrene bırakana dek.

    peki biz bunları yaşayan kaçıncı evreniz?
    bizden önceki evrenler hiç yokmuş gibi kayboldular.
    biz de kaybolacağız.
    bizden sonraki evrenler de kaybolacak.
    3 boyutun dışında neler var?
    evren bu döngüyü kaç kez geçirdi?
    peki ne zamandan beri geçiriyor?
    ilk kez neden ve nasıl başladı big bang zincirleri?
    genişleyen evrenin sınırlarının dışında ne var?
    ilk big bang'den önce ne vardı?
    tüm bu tekrarlar daha ne kadar sürecek?

    tüm bu bilinmezlikler insanı çıldırtıyor.
    bütün bu sistem içinde, hiçbir değeri olmayan, bir toz zerreciği bile olmayan bir öge olduğunu bilmek insanı çıldırtıyor.

  • technopat.net

    bu sitenin yöneticilerinin seviyesini mi merak ediyorsunuz?

    gerçekten mi?

    sizi böyle alalım: yöneticilerinin seviyesi tam olarak şu şekildedir. (tıklamanıza gerek kalmadı, yorumları değiştirdiler, önceki hâli için alttaki ekran görüntüsüne bakınız.)

    kaybolursa diye ekran görüntüsü:
    http://i.hizliresim.com/jv9zol.png

    bu da kaybolursa diye yedek ekran görüntüsü:
    http://kolayresim.com/…80/2855/hxv6teqkr00y3kc2.png

    bu da kaybolursa diye yedeğin yedeği:
    http://i.imgur.com/eah5puw.png

    başka site üzerinde gördüm*, gördüklerime inanamadım. bu sitenin yöneticilerinin artık iyice kafayı yiyip, bu noktaya geldiklerinin kanıtıdır bunlar ve bu ağzına tükürdüğüm ekran görüntüleri kaybolmayacak. al bir yedek daha, ne olur ne olmaz:
    http://1.1m.yt/2fme9js.png

    edit:
    al bir yedek daha:
    http://s12.postimg.org/…at_net_sosyal_konu_ever.jpg

    edit2: tam düşündüğüm gibi. yorumları değiştirmişler. önceki hâli ekran görüntülerinde.

  • 30 kasım 2015 şükela modunun açığa alınması

    insana derinden bir ohh be çektirmiş muhteşem olay. neydi o öyle her şükela modu için önce "başlıkta ara"ya tık, ardından listeden seçmek.

  • yaran inci sözlük entry'leri

    başlık:
    cine musalat oldum byler

    entry:
    beyler ben her gece saat 02:30-03:00 saatleri arasında önce bi işemeye giderim hemen akabinde su içmeye mutfağa geçerim. dün gene bu saatlerde kalktım akşamdan kuru-pilavı fazla gömmüşüm midemde deli gibi gaz var it gibi de susamışım. sıçmayla vakit kaybedemedim battaniyenin altında hafiften salarım sabaha idare eder beni sabah sıçarım dedim. kalktım işedim amına koyim oradan mutfağa geçerken baktım mutfağın ışığı yanıyor. kafayı kapıdan uzatmamla bu şerefsiz pezevengi görmem bir oldu. meğer o da soğan kabuğu yiyor yere düşen ekmek kırıntılarını tırtıklıyormuş.ben de 3 gecedir mutfaktan ses duyuyordum kedi medidir dedim bu ibne gece ziyafet çekiyormuş. rabbim günah yazmasın tipini siktiğimin mendeburu ayakları da ters piçin.bu beni görür görmez irkildi beklemiyordu normalde bu saatte kendileri insanlara musallat olurken benim onu yakalamam şaşırttı ibneyi. bildiği bütün duaları okuyor hatim indirdi deyyus ama bana söker mi şeytanın bir numaralı elemanıyım amk. abimin dolabın üstüne koyduğu kemeri aldım amına kodum çocuk diyip atıldım üstüne.bu salak da yasin okuyordu o sırada giderim diye sırtına vurduğum gibi kaçmaya çalıştı ama ayakları ters amına kodumun salağı kaçayım derken bana doğru geldi orada bunu patates ettim.2 gündür odada kapalı soğan sarımsak kabuğu atıyorum kemirsin diye hala bir şeyler mır mır okuyor napayım bi akıl verin?

    --- spoiler ---

    ayakları ters amına kodumun salağı kaçayım derken bana doğru geldi

    --- spoiler ---

    bu ne amk ahahahahahahha *

  • hepsiburada.com

    piyasa değeri 400 lira olan ürünü 160 liraya satmasından anlamalıydım işte.

    büyük firmadır dedik, güvendik.

    --- spoiler ---

    merhaba,

    sipariş vermiş olduğunuz ürün sistemsel bir sorundan dolayı satışa sunulmuş olup ürünler temin edilememektedir.
    bu sebeple siparişinizdeki ürünler iptal edilecek, hesabınıza müşteri memnuniyeti adına hediye çeki tanımlanacaktır.

    bilginize

    --- spoiler ---

    çakallığa gel. şimdi durduk yere cebimdeki 160 lirayı alıp, yalnızca kendi sitelerinde harcanabilecek şekilde hediye çekine başarılı bir şekilde dönüştürdüler. gerçekten güzel plan.

    160 liram vardı, istediğim yerde harcayabileceğim...

    evet, şimdi yine 160 liram var, ama sadece hepsiburada üzerinde harcayabileceğim...

    edit:
    aman sâkin, hiç bu kadar mesaj üst üste almamıştım.

    hayır, karta iade yapılmadı.
    hayır, "iade mi edelim hediye çeki mi yapalım" diye sorulmadı.
    evet, 160 liralık hb üzerinde kullanılabilecek hediye çeki yapıldı.
    hayır, özür dilemek maiyetinde fazladan çek yazılmadı. tam 160 lira.

    ama,

    uyaran yazar arkadaşlar sağolsun, sitenin derinliklerinde görünmeyen bir yerde, bu hediye çekini "iadeye çevirme" seçeneği varmış.

    hiçbir şeyi beğenmeme timi'nden gibi görünmek istemem ama, ya paramı iade ederlerken "karta mı yatıralım hediye çeki mi yazalım" diye sormaları gerekirdi, ya da çek yazsalar bile görünür bir yerde olmalıydı iadeye çevirme olayı.

    beni yazar arkadaşlar uyarıp anlatmasa benim o hediye çekini iadeye çevirme bölümünü sitede bulabilmem imkânsızdı. dolayısıyla iade olmadığını sandım ve o çeki harcayacaktım. ortada yine de bir şark kurnazlığı var.

    yardımcı olan olmayan herkese teşekkür ederim. :)