avatarwan6
profili

  • canan karatay'ın bu kadar eleştirilmesinin sebebi

    çok uzağa gitmeye gerek yok, ekşi sözlük'ün yaptığı soru-cevap videosunda "sayesinde çok kilo verdim" minvalinde bir yorum için tam olarak "işte bu kanıttır. bunun için bilimsel çalışma yapmaya gerek yoktur." demiştir. bu cümlesinin üzerine halen eleştirilmesini ben de saçma buluyorum. ciddiye almayı tamamen bırakmak gerekirken ciddiye alınıp eleştiriliyor, ilginç.

    öncelikle "karatay hocamın dediklerini yaptım çok kilo verdim" ifadesi bilimsel kanıt değil anektoda dayalı kanıttır (anectodal evidence) ve bilimsel konular için kullanılması oldukça tehlikelidir. "benim kaynım günde üç paket sigara içiyor ve hiç kanser olmadı, sigaranın kanser yaptığı doğru değil" iddiasında bulunabilirsiniz. kaynınızın çok sigara içmesine rağmen sağlıklı bir hayat sürdüğü doğru da olabilir. yine de buradan hareketle sigaranın zararı yok kabul edemeyiz. bu konu üzerine araştırma yapmaya gerek yok diyemeyiz. bilimsel kanıtlar böyle elde edilmez. çok sayıda katılımcıyla, çok fazla tekrarla, çok fazla çalışma yapılıp sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildikten sonra çıkarımlara ulaşılır.

    eğer bir doktor, bir bilim insanı ya da bilimin kapsamına giren alanlarda çeşitli iddialara sahip bir insan "bilimsel çalışma yapmaya gerek yoktur" gibi bir cümle kuruyorsa kendisini ve söylemlerini bilim değil eğlence kategorisinde takip edin. hayatınızı ve sağlığınızı etkileyecek kararları bu söylemler üzerinden almamaya özen gösterin.

  • camide herkesin eşit olması

    herkes eşit gibi görünse de tespih yığının yanında oturanlar doğal kaynaklara yakınlıklarından ötürü jeopolitik üstünlüğe sahiptir ve hiyerarşide en üst sırada yer alırlar. yeri geldiğinde herkes onların eline bakar.

  • türkiye'de kahvaltı kültürünün içler acısı olması

    türkiye ile ilgili güzel bir şey söyle deseler aklıma ilk kahvaltı kültürü gelir sanırım. hele avrupa'daki kahvaltı kültürü ile kıyaslanmaz bile.

    katılmadığım önerme.

  • ilk defa muz yiyen kuzey koreli kız

    altında "acting audition (oyuncu seçmeleri)" yazan video. hem bir insan ilk kez muz yedi diye neden ağlasın? ben de geçen sene ilk kez mango yedim, herhangi bir duygulanma olmadı.

  • kötü insanlara ilahi adaletin işlememesi

    my name is earl dizisinin yıllardır unutmadığım bir bölümünde earl, patronunun çok kötü bir insan olduğunu görüyordu. adam karısını aldatıyor, işinde yolsuzluk yapıyor, insanlara kötü davranıyor vs. karma bu adamı bir yerden cezalandırmış olmalı diye düşünüp takibe alıyordu ama adamın hiçbir sorunu olmadığını, her şeyinin mükemmel olduğunu görüyordu. bir noktada, earl, patronun kendisine bağırmasına dayanamayıp bir yumruk atıyordu. adam hastaneye kaldırılınca, karısı da sevgilisi de ziyarete geliyordu, karısı adamı evden atıyordu, iş yerindeki yolsuzluklar gün yüzüne çıkıyordu, hayatı yerle bir oluyordu. earl de karmanın yumruğunun kendisi olduğunu fark ediyordu.

  • kilo vermenin bilinen en kısa yolu

    diyet ve egzersiz. bu işte kestirme yol yok; yavaş yavaş sürünerek ilerlenecek tek bir yol var.